Plastično je fantastično

subota, 27.12.2014.

Ah ta Amerika

Eto, neki dan diskusije u gradu Columbia u saveznoj državi Missouri na gradskom vijeću. Uglavnom, na dnevnom redu našle su se dvije zanimljive odluke: prijedlog da se dozvoli izgradnja dvije plantaže marihuane te prijedlog da se zabrane jednokratne plastične vrećice, a temeljem peticije grupe građana predvođene profesorom Frederickom vom Saalom sa Sveučilišta Missouri, inače poznatim kao autorom istraživanja o endokrinim disruptorima.

Prijedlog o suglasnosti za izgradnju plantaža marihuane diskutiran je više od dva sata i isti je tijesno odbijen glasovanjem vijećnika 4 protiv i 3 za.

Obzirom da se rasprava o plantažama marihuane odužila, odgođena je rasprava i donošenje odluke o prijedlogu zabrane jednokratnih plastičnih vrećica.

Prema uvodnom dijelu peticije i obrazloženju prijedloga odluke o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica u gradu Columbia, profesor tvrdi da: "Pretjerano korištenje plastičnih vrećica od etilena predstavlja opasnost po zdravlje i okoliš. Kad se plastične vrećice nađu u okolišu, štetne kemikalije utječu na prehrambeni lanac i tlo."

Iznenađujuće je da profesor koji se bavi istraživanjima o endokrinim disruptorima govori na takav način o polietilenskim plastičnim vrećicama, kada se inače endokrini disruptori povezuju s bisfenolom A (BPA) - koji se koristi u proizvodnji polikarbonata (PC) i epoksidnih smola (EP) i s određenim ftalatima - koji se koriste kao omekšavala u PVC smjesama. Polietilenske vrećice nikada nisu dovođene ni u kakvu vezu s poremećajima endokrinog sustava, a sve zdravstvene i ovlaštene institucije širom svijeta dale su certificirane suglasnosti da se polietilenska ambalaža, pa tako i polietilenske vrećice smiju koristiti kao ambalaža za hranu.

Ostaje otvoreno pitanje, hoće li rasprava biti tako detaljna i žestoka i o plastičnim vrećicama kao što je bila o plantažama marihuane.

I na kraju općenito valja naglasiti da američki (da li samo američki?) gradski vijećnici kada glasuju o nekim odlukama, najčešće nisu pravi zastupnici interesa građanstva koji su ih izabrali, već najčešće glasuju prema određenim interesima, lobiranjima. Zeleni aktivisti i njihovi simpatizeri u takvim su prilikama jednostavno glasniji. A vijećnici, uglavnom, nisu povezani sa svojim glasačima. Pitanje je kako bi glasači glasovali na nekom gradskom referendumu. Ili bi opet prevladala galama eko-aktivista bazirana na netočnim i lažnim podacima te neutemeljenim zastrašivanjima.

Ah ta Amerika!


Karikatura: Rich Williams



Izvor:
Plastic News:
Pot takes a backseat to banning bags
Animated flags


- 13:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #