Plastično je fantastično

utorak, 06.08.2013.

Zabrane plastičnih vrećica u Australiji, Oceaniji i na Novom Zelandu

U Australiji su se dosta bavili plastičnim vrećicama, međutim jedinstvenog stava u cijeloj državi nema. Donose se pojedine odluke u lokalnim samoupravama i ove su različite. Međutim, u najnovijem istraživanju koje je objavljeno u veljači 2013., utvrđeno je sljedeće: prije uvođenja zabrane 15 % kupaca kupovalo je vrećice za smeće, dok nakon uvođenja zabrane 80 % potrošača kupuje plastične vrećice za smeće. Zaključuje se da je unatoč povećanju prodaje vrećica za smeće ipak ukupno smanjena prodaja plastičnih vrećica - oko 400 miliona manje od uvođenja zabrane 1. svibnja 2009. godine, ali da se ne može pouzdano utvrditi koliki je točan broj zbog nepouzdanih podataka supermarketa. Također, zaključeno je i da je došlo do povećanja krađa u trgovinama tako što kupci skrivaju ukradenu robu na dnu tzv. "eko vrećica".

Vrlo zanimljiv podatak iz studije je i količina plastičnih trgovačkih vrećica u otpadu (što je utvrdila organizacija Keep Australia Beautiful - KAB) (1), a koji se može vidjeti u sljedećem dijagramu:



Pojašnjenje dijagrama:
VIC - Viktorija - od srpnja 2006. uvedena naknada na jednokratne plastične vrećice od 10 AUS $ centi (oko 53 lipe)
SA - Južna Australija - od 1. svibnja 2009. uvedena zabrana jednokratnih plastičnih vrećica
QLD - Queensland - u pojedinim gradovima od studenog 2012. zabranjene jednokratne plastične vrećice
WA - Zapadna Australija - od 1. travnja 2010. uveden Zakon o ograničavanju potrošnje, ali nisu uvedene naknade ili zabrane
NT - Sjeverni teritoroji - od rujna 2011. zabranjena je besplatna podjela nerazgradljivih plastičnih vrećica, osim višekratnih i biorazgradljivih
NSW - Novi Južni Wales - u pojedinim gradovima, nekima čak još od 2003. godine uvedene zabrane jednokratnih plastičnih vrećica.



Gornja slika je interaktivna karta i klikom na sliku na matičnoj web stranici Plastic Bag Ban Map otvara se za svako označeno mjesto status uvedene ili odbijene zabrane i/ili naknade s dodatnim objašnjenjima.
O zeleni pin - uvedena zabrana,
O plavi pin - uvedena naknada,
O crveni pin - odbijeno uvođenje naknade ili zabrane


Australija

Ministarstvo zaštite okoliša Australije načinilo je istraživanje (2) s ciljem utvrđivanja opravdanosti uvođenja zabrana ili dodatnih naknada na jednokratne plastične vrećice.

Povedeno istraživanje je rezultiralo spoznajom da bi uvođenje dodatnih naknada dovelo do povećanja potrošnje plastičnih vrećica za smeće i da bi ono bilo između 50 i 80 % , ovisno o vrsti naknade koja bi se uvela.

Australija je još 2002. godine donijela preporuku o smanjenju potrošnje plastičnih vrećica. Godine 2005. Savjet za zaštitu okoliša i prirodna bogatstva složio se da će postupno izbaciti iz uporabe jednokratne plastične vrećice do kraja 2008. Međutim nakon cijelog niza analiza o utjecaju na okoliš kao i ekonomskog utjecaja, Savjet je odustao od donošenja jedinstvene preporuke za cijelu državu Australiju, te su odluke o tome prepuštene lokalnim upravama. Odluke se kreću se od zabrana jednokratnih plastičnih vrećica do odbacivanja takvih prijedloga.

U Sjevernim teritorijima (od rujna 2011.), Južnoj Australiji (od svibnja 2009) kao i u pojedinim gradovima kao što je Woorabinda u Queenslandu (od studenog 2012) zabranjena je besplatna podjela jednokratnih nerazgradljivih vrećica, dopuštene su samo višekratne i biorazgradljive.

Međutim u okrugu Fraser Coast (istočni dio Queenslanda) u veljači 2013. je predloženo uvođenje zabrane jednokratnih plastičnih vrećica, međutim glasanjem vijećnika 7 naprema 4 prijedlog nije niti došao na dnevni red. (3)

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Južne Australije krajem 2012. godine utvrdilo je da 80% potrošača podupire tu zabranu (dvostruko više nego kada je zabrana uvedena), ali također je utvrđeno da je broj potrošača koji kupuju vrećice za smeće u tom razdoblju porastao sa 15% na 80 %. (4)

Na području Zapadne Australije 1. travnja 2010. donesen je zakon o ograničavanju potrošnje plastičnih vrećica, ali zabrane ili takse nisu uvedene. Tim zakonom predviđeno je da trgovci moraju omogućiti kupcima, ako zatraže, da izaberu alternativne trgovačke vrećice te ih o tome jasno obavijestiti.

U saveznoj državi Viktoriji je od srpnja 2006. uvedena naknada na jednokratne plastične vrećice od 10 AUS $ centi (oko 53 lipe),

U najvećem australskom gradu Melburneu od 2010. godine na snazi je dodatno oporezivanje od 10 centi (oko 60 lipa) iako je u saveznoj državi Viktoriji (u kojoj je i Melburne) već od srpnja 2006. uvedena naknada na plastične vrećice od 10 centi (oko 60 lipa).

Na Tasmaniji otočnoj saveznoj državi Australije u gradiću Coles Bay od 1. siječnja 2003. zabranjena je upotreba jednokratnih plastičnih vrećica. Coles Bay je prvo mjesto u Australiji koje je zabranilo jednokratne plastične vrećice.

29. svibnja 2013. na cijeloj otočnoj saveznoj državi Australije Tasmaniji uvedena je zabrana na jednokratne plastične vrećice od polietilena visoke gustoće (HDPE odnosno PE-HD). Uredba stupa na snagu 1. studenog 2013. i od tada trgovci neće smjeti davati kupcima PE-HD ne-biorazgradljive vrećice tanje od 35 mikrometara. (4)

Na području glavnog grada Cambere - Australian Capital Teritory koji se sastoji od 8 distrikta, od 1. siječnja 2009. zabranjene su jednokratne plastične vrećice.

U saveznoj državi New South Wales: selo Chillingham je od svibnja 2010. zabranilo jednokratne plastične vrećice, od 1. ožujka 2003. u gradiću Mogo, koji ima 35 trgovina i u mjestu Kangaroo Valley koji ima 319 stanovnika i nalazi se na području nacionalnog parka Morton kojeg posjećuje veliki broj turista, te u gradiću Huskisson od 1. studenog 2011. zabranjena je upotreba jednokratnih plastičnih vrećica.

Valja zaključiti da unatoč zabranama u Australiji, koje jesu pokazale određene rezultate (npr. u saveznoj državi Južna Australija) plastične vrećice u otpadu predstavljaju zanemariv udio - manje od 0,5 %. Odnosno da prenesem riječi iz studije spomenute u uvodu: Rezultati su vrlo pozitivni, ali zanemarivi jer plastične vrećice predstavljaju samo mali udio u ukupnom otpadu.


Novi Zeland

Na Novom Zelandu bilo je nekoliko pokušaja uvođenja dodatnih naknada i zabrana, međutim sve pojedinačne odluke nisu zaživjele te se sada akcija provodi u nekim gradovima dobrovoljno od strane pojedinih distributera. (5)


Papua Nova Gvineja

U Papui Novoj Gvineji, otočnoj državi u Oceaniji, 31. ožujka 2009. donesena je odluka o zabrani uvoza, proizvodnje, prodaje i korištenja nerazgradljivih plastičnih vrećica. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca 2009. (6)



-------------------------

(1) Keep Australia Beautiful
(2) NOLAN-ITU Pty Ltd. za Department of the Environment and Heritage: Plastic Shopping Bags - Analysis of Levies and Environmental Impacts - Final Reports, prosinac 2002 / nadopuna prosinac 2006.
(3) Crawley M.: Plastic bag ban defeated in Fraser Coast council vote; Sunshine Coast Daily, 20. veljače 2013.
(4) Tilley K.: Half of Australia’s territories, states now ban thin HDPE bags; Olastic News, 27. lipnja 2013.
(5) Backhouse M.: Compulsory charge on plastic bags ruled out; The New Zealand Herald, 11. travnja 2012.
(6) Pina.com: Plastic bags ban in PNG effective from 01 December, 13. studeni 2009.

Animated Flags



U sljedećem devetom nastavku: Zabrane plastičnih vrećica u regiji i Hrvatskoj



- 01:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #