Plastično je fantastično

petak, 31.08.2012.

Što prosječni Amerikanac zna o plastičnim vrećicama?




Kao što ste imali prilike vidjeti u gornjem videu - prosječni Amerikanac ne zna niti osnovne činjenice o plastičnim vrećicama. Stoga nije ni čudo da im koje kakvi tzv. eko-fašisti (kako ih sami nazivaju - pogledajte prethodni post) prodaju sve i svašta, a onda oni, onako zavedeni, svi sretni glasaju za zabrane plastičnih vrećica.


No kakva je situacija kod nas? Vjerojatno slična, mada nema nekog pouzdanog istraživanja, niti ovako provedene ankete.

A koliko Vi znate o plastičnim vrećicama? Pokušajte Vi odgovoriti na pitanja koja su postavljena slučajnim Amerikancima, a pogledajte i točne odgovore.

Dakle, pogledajte sljedeće konstatacije i ocijenite jesu li istinite ili su lažne:




PLASTIČNE VREĆICE SU RECIKLABILNE

Plastične vrećice su 100 % reciklabilne. Devet od deset potrošača ponovno koristi svoje jednokratne plastične vrećice za različite kućne potrebe. Reciklirane plastične vrećice koriste se za izradu novih vrećica, ali i za izradu raznih drugih plastičnih proizvoda - pa čak i mostova.


PLASTIČNE VREĆICE SU NAJPOVOLJNIJI I EKOLOŠKI PRIHVATLJIV IZBOR


Ako se uspoređuje pojedine vrste različitih vrećica, jednokratna plastična vrećica je najbolje rješenje za naš okoliš. Za proizvodnju plastičnih vrećica troši se najmanje prirodnih resursa, najmanje energije se utroši za proizvodnju, zauzimaju najmanje mjesta na odlagalištima, i proizvode najmanje stakleničkih plinova tijekom svog životnog ciklusa. Ukoliko se zabrane jednokratne plastične vrećice i kupcu se onemogući slobodni odabir, kupci će biti prisiljeni plaćati vrećice, kupovati će deblje i veće vrećice za smeće i u konačnici odbaciti će više plastike na odlagališta, a na žalost i u okoliš.


NA VIŠEKRATNIM VREĆICAMA I TORBAMA PRONAĐENE SU BAKTERIJE E.COLI I DRUGE KOJE SE RAZVIJAJU NA POKVARENOJ HRANI


Prilikom testiranja, utvrđeno je da se na 12 % višekratnih vrećica i torbi (plastične, od skaja, platnene) nalazi opasna bakterija e.coli i da oko 50 % ispitivanih višekratnih vrećica i torbi sadrži druge bakterije koje se razvijaju na pokvarenoj hrani ili njenim ostacima. Treba također spomenuti da je istim ispitivanjem višekratnih vrećica i torbi koje je provedeno 2011. godine utvrđeno da skoro 40 % njih sadrži toksične tvari više od dopuštenih granica.


PLASTIČNE VREĆICE PROIZVODE SE OD NAFTE

Najvećim dijelom plastične vrećice proizvode se od prirodnog plina iz kojeg se izdvaja etan pa se krekiranjem proizvodi plin etilen koji se u procesima polimerizacije pretvara u polietilen visoke ili niske gustoće, linearni polietilen niske gustoće - a to je osnovna sirovina od koje je napravljen najveći dio potrošačkih plastičnih vrećica.


PLASTIČNE VREĆICE PREDSTAVLJAJU ZNAČAJAN UDIO U NAŠEM OTPADU


Jednokratne plastične vrećice zauzimaju neznatan udio u našem otpadu. Rađena su razna istraživanja, pa je utvrđeno da plastične vrećice u Americi u otpadu sudjeluju s oko 0,5 %, u Velikoj Britaniji s oko 0,3 %, a u Austriji oko 0,2 %. U Hrvatskoj je približnu analitiku napravilo komunalno poduzeće "Ponikve" na Krku, gdje sva plastična ambalaža (osim PET boca), dakle, vrećice, folije, plastični omoti, podlošci i ostala pakirna plastika čini ukupno 2,9 % otpada prikupljenog na otoku Krku. Ukoliko se želi riješiti problem prevelikog otpada, onda zabrana plastičnih vrećica svakako nije rješenje. Rješenje ovog problema je odvojeno prikupljanje, izdvajanje vrijednog otpada koji može biti sekundarna sirovina te recikliranje.



Eto, jeste li točno odgovorili? Znaju li Hrvati više od Amerikanaca?



- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #