Plastično je fantastično

srijeda, 08.08.2012.

Može li se bez plastičnih vrećica i jesu li oni iz svijeta baš uvijek iskreni?

Više puta sam na ovom blogu pisao o zabranama plastičnih vrećica širom svijeta i pokušao proniknuti u stvarne razloge donošenja takvih odluka. U nekoliko postova sam to i obrazložio i slobodno se može zaključiti: zabrane plastičnih vrećica ili uvođenje nameta na njih definitivno nije ekološki motivirana mjera, a rezultat je još manje ekološki.

Kada govorimo o razlozima zašto se uvode zabrane ili naknade, onda je prvenstveno tu u interesu lokalna industrija - i plastičarska i papirna i/ili pamučna, ili zaštita od uvoza iz Kine ili jeftino politikanstvo lokalnih političara koji se pred izbore dodvoravaju krivo informiranoj i zavedenoj javnosti.

Kada govorimo o posljedicama koje izazivaju zabrane ili naknade, definitivno te posljedice nisu ekološke, dapače, šteti se okolišu - bilo energijski, bilo povećanim emisijama stakleničkih plinova, bilo potrošnjom goriva i troškova transporta, bilo povećanjem zapremnine otpada i zauzimanjem mjesta na odlagalištima. U svakom slučaju, posljedice su šteta okolišu.

Jednom je predsjednik Društva za plastiku i gumu g. Vladimir Ferdelji rekao: "Plastičarski lobi se stalno mora braniti zato jer ima izuzetno konkurentan proizvod (ekonomski, ekološki, praktički). Naravno, oni koji ne mogu postići konkurentnost u proizvodnji, a to su proizvodnje papirnatih i tekstilnih vrećica oni moraju vapiti za zabranama."

A kada je riječ o zabranama, pitanje je koliko se takve zabrane poštuju? Uvijek kada se uvede neka drastična mjera, onda ona treba biti toliko dobro definirana i stvarno opravdana i tek onda će se primjenjivati. No ukoliko je mjera donesena protiv zdravog razuma (kao što su npr. zabrane plastičnih vrećica), malo po malo pa je nitko neće poštovati. Nalaziti će se stotine načina da se ona zaobiđe ili jednostavno ne poštuje.

Evo dva primjera iz svijeta koji potvrđuju takvo što:

San Francisco je zabranio plastične vrećice još 2007. godine, međutim, 23. srpnja Associated Press je kao ilustraciju članku na Fox News-u "The truth about plastic bags" (Istina o plastičnim vrećicama) objavio sljedeću fotografiju:


Žene u China Townu San Francisca izlaze iz trgovina s rukama punih plastičnim vrećicama.

Ono što u članku navodi autor Stan Bikulege (predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Hilex Poly - najveće američke tvornice za proizvodnju plastičnih vrećica, ujedno i najveće tvornice za recikliranje istih) vrlo je zanimljivo - i pored aktivne zabrane plastičnih vrećice, prema izvještaju komunalnog poduzeća San Francisca, nakon zabrane povećana je količina smeća od plastičnih vrećica.


Drugi zanimljiv slučaj dogodio se u Indiji, u Mumbaiju (bivši Bombaj). U Mumbaju su zabranjene plastične vrećice tanje od 50 mikrona još 2003. godine s obrazloženjem da vrećice začepljuju odvodne kanale i kanalizaciju te da su upravo plastične vrećice uzrok velikih poplava koje su se dogodile 2005. godine u sjevernim pokrajinama pa je zabranjena proizvodnja, distribucija, prodaja i korištenje polietilenskih vrećica uz prijetnju kazni zatvora ili visokih novčanih kazni. A nedavno je čak Vrhovni sud Indije rješavajući prigovor lokalnog društva za zaštitu životinja ocijenio da su "plastične vrećice veća opasnost od atomske bombe".



Međutim, plastične vrećice su svojom praktičnošću i ekonomičnošću izgleda jače i od kazni. Naime, kako nas je 30. srpnja izvijestio web portal India Locals lokalno komunalno poduzeće Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) formiralo je od gotovo svih svojih radnika četveročlane inspekcije koje su obilazile trgovine te kažnjavale trgovce koji su dijelili plastične vrećice te im oduzimale zatečene zalihe vrećica.

Ali, kao što sam rekao, praktičnost i ekonomičnost vrećica je prevladala, ali i potreba za zaradom, pa je isto to komunalno poduzeće na aukcijama prodavalo oduzete vrećice kako bi se izrezale i reciklirale. Međutim, nakon prodaje onima koji se bave recikliranjem, nitko nije nadzirao što se dalje događa s vrećicama, pa su ti koji su ih trebali reciklirati, ponovno prodavali trgovcima i vrećice su ponovno završile u trgovinama. I tako u krug.



Izvori:
Fox News.com
India Locals
Reuseit.com
City & County of San Francisco



- 23:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #