Plastično je fantastično

srijeda, 18.04.2012.

Alge u plastičnim vrećama proizvode biogorivo



Novi interes američke aeronautičke agencije NASA u području istraživanja o alternativnim izvorima energije naznačio je nove mogućnosti s biogorivom na bazi algi.

NASA je trenutačno prekinula s ambicioznim svemirskim programima, ali to ne znači da agencija spava na lovorikama. Agencija je pokazala interes za alternativne izvore energije i nedavno je eksperimentirala s vodikom te energijom vjetra i sunca. Također, NASA je pokazala interes i za biogoriva kao i za samu proizvodnju te vrste goriva.

Ovaj tjedan, NASA je predstavila novi sustav koji omogućava ogroman rast algi, a koje se mogu koristiti za proizvodnju biogoriva. NASA smatra da bi to mogao biti novi izvor energije. Sustav nije nimalo kompliciran - sastoji se od ogromnih plastičnih vreća koje se u ovom projektu - Omega projekt nazivaju kao plastični bio reaktori - (plasticbioreactors - PBRs). Vreće sadrže male količine algi, dovoljno da se iste pod određenim uvjetima razmnožavaju u veće kolonije. U njih se pumpa otpadna voda i dozira ugljični dioksid. To konzumiraju alge i kao nusprodukt svog razmnožavanja proizvode biogorivo. NASA istraživači prezentirali su sustav ovog tjedna u Kaliforniji i vjeruju da bi "uzgajalište" algi, smješteno kraj pročistača otpadnih voda, moglo proizvoditi više od 7500 litara biogoriva godišnje.



Biogorivo od algi je relativno novi koncept koji privlači sve veću pažnju u svijetu alternativnih izvora energije. Biogoriva se proizvode od organizama na bazi ugljika i može se koristiti za pokretanje vozila. Biogoriva već se sada koriste u javnom prijevozu, ali još uvijek to gorivo nije preuzelo vodeću ulogu, obzirom da ga brojni automobilski stručnjaci smatraju nedovoljno učinkovitim. Inače, uzgoj algi zahtjeva velike zemljine površine i stalno opskrbljivanje gnojivima kako bi proizvodnja biogoriva na toj osnovi bila isplativa.

Ovim projektom mijenja se koncepcija. NASA navodi da postoji jedan veliki problem s novim sustavom za energiju iz biogoriva. Sustav zahtjeva velike količine plastike kako bi radio ispravno. Inače, plastika je učestalo kritizirana zbog njezina negativna utjecaja na okoliš i to ovaj novi sustav čini ne baš idealnim u funkciji alternativnog izvora energije. Sam proces predviđa da se plastične vreće zamjenjuju svake godine, što znači da će "farme" algi za biogorivo trošiti velike količine plastike ukoliko žele značajniju proizvodnju biogoriva koje bi bilo ekonomično za potrebe u transportu.

Izvori:
Hydrogen fuel news.com
NASA
NASA Omega project

- 22:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #