petak, 30.10.2009.

ŠOK ZA VIŠE OD 200 STUDENATA


Zadarski senat odbio molbe: Ako ne želite izgubiti pravo studiranja - platite!


Image Hosted by ImageShack.us

Na dugo očekivanoj sjednici koju je četvrtak održao Senat zadarskog Sveučilišta odbijene su molbe studenata koji zbog jednog ili više ispita gube pravo na studiranje! Trenutno nitko ne zna koliko je studenata ovom odlukom ostalo bez školovanja, ali se pretpostavlja da ih nije manje od 200.

Iako ovime gube sva svoja prava poput prehrane, smještaja, pa čak i zdravstvenog osiguranja, ti studenti izvanrednom odlukom Senata mogu nastaviti školovanje uz plaćanje. Time su praktički dovedeni u kategoriju izvanrednih studenata, ali nisu oslobođeni studentskih obveza poput pohađanja svih predavanja. Naime, na istoj sjednici na kojoj su im molbe odbijene Senat je izmijenio Pravilnik o studiranju što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj i onima koji nemaju uvjete omogućio nastavak školovanja uz plaćanje, a bez ikakvih prava.

- Pitamo se hoće li to naštetiti kvaliteti nastave jer povećanje broja studenata postaje neizbježno. Ne kosi li se to sa ciljevima bolonjskog procesa ili je bolonjski proces doveo do ove situacije?

Sada, pet godina nakon uvođenja Bolonje postaje sve jasnije kako hrvatska sveučilišta nisu bila spremna za reformu obrazovanja. Žrtve postaju ne samo studenti, već i profesori koji moraju predavati pred punim dvoranama Sveučilišta koja ne može omogućiti ni prostor, a često ni profesore za izvođenje nastave - oglasio se u svom priopćenju nakon sjednice Studentski zbor o nelogičnostima provođenja Bolonje i činjenice da će neki studenti po treći put morati slušati isti kolegij.

- Prvi put od kada je uveden Bolonjski proces, nažalost, našli smo se u situaciji kada veliki broj studenata moramo obavijestiti da su izgubili pravo na školovanje - kažu u Studentskom zboru gdje tvrde kako se među studentima koji su izgubili prava nalaze i oni koji nikada nisu ponavljali godinu, studenti koji su do sada studirali uz potporu ministarstva, pa čak i oni s prosjekom većim od 4,0.

Razočaranje

Zadarski studenti kojima je školovanje visilo o koncu, razočarani su ovakvom odlukom Senata i činjenicom da će morati plaćati školovanje, a bez da imaju ikakva prava.

- Našim kolegama na zagrebačkom sveučilištu omogućeno je zamrzavanje godine kako ne bi izgubili pravo studiranja uz uvjet da kroz tu godinu riješe sve zaostatke. Ispada da je zadarsko Sveučilište samo htjelo zaraditi na svojim studentima, a nije ih briga kako ćemo doći do zdravstvenog ili do menze i doma - rekla je studentica koja je izgubila pravo na školovanje.

Izvor: Slobodna Dalmacija

- 00:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Širi se "ustanak" austrijskih studenata



NAKON BEČA, PROSVJEDI I U GRAZU, INNSBRUCKU, KLAGENFURTU, LINZU I SALZBURGU

Image Hosted by ImageShack.us

Više od 10 tisuća studenata prosvjedovalo je u srijedu u središtu Beča tražeći više novca za obrazovanje, a manje za banke i tvrtke te reformu upravljačkih struktura.
Prosvjed studenata koji je počeo prošli tjedan kada je oko tisuću njih zaposjelo najveću dvoranu bečkog Sveučilišta Audimax, proširio se i na ostala austrijska Sveučilišta u Grazu, Klagenfurtu, Linzu, Salzburgu i Innsbrucku.

Nedovoljna proračunska sredstva - premalo nastavnog osoblja, prepune dvorane i duga čekanja na mjesta za seminare, glavne su zamjerke prosvjednika. Pod geslom "više novca za obrazovanje, manje za banke i tvrtke“ kritiziraju pretjeranu profesionalizaciju studiranja na štetu znanja i žele imati veći utjecaj na samo funkcioniranje fakulteta.

Studenti već šest dana ne napuštaju Audimax. Nakon što je policija u četvrtak prekinula prosvjed studenata, koji su u koloni krenuli prema austrijskom Ministarstvu znanosti, oko 400 studenata zaposjelo je glavni fakultet u Beču.

Prosvjedi su sada usmjereni, prije svega, protiv ministra znanosti Johannesa Hahna koji je prošli tjedan dolio ulje na vatru svojom izjavom o potrebi da se ponovno uvedu školarine za studiranje, odbivši pregovarati s predstavnicima studenata.

Prema posljednjim informacijama, prosvjedi se šire, a prosvjednici ističu da neće popustiti na prvu lijepu riječ, nego da će ipak tražiti ozbiljne razgovore i ispunjenje njihovih zahtjeva.

Austrijski mediji jučer su prenijeli izjavu bečkog Sveučilišta da ih je dosadašnji, gotovo jednotjedni štrajk studenata stajao oko 100 tisuća eura, 50 tisuća eura čišćenje i 50 tisuća počinjena šteta.

List Österreich navodi da to nije sve i da tim troškovima treba dodati 45 tisuća eura za troškove 400 policajaca koji su osiguravali sveučilište i prosvjednike te 16 tisuća za najam nastavne dvorane za studente koji se nisu pridružili prosvjednicima, što ukupno iznosi 161 tisuću eura.

Izvor: Večernji.hr

- 00:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.10.2009.

Obavijest o sastanku NSI Split!



Obavještavamo vas da će se idući radni sastanak Nezavisne studentske inicijative Split održati u petak, 30. listopada s početkom u 17:00h u Studentskoj prostoriji Filozofskog fakulteta (Radovanova 13). Na sastanku će izvještaj podnijeti delegati koji su sudjelovali na velikom radnom sastanku studenata sa svih sveučilišta u Hrvatskoj, a koji se odvijao u Zagrebu od 23. do 25. listopada. Također, biti će govora o organizaciji idućeg plenuma.

- 01:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.10.2009.

Blokada na Sveučilištu u Beču!



Image Hosted by ImageShack.us

Dana 20.10.2009. u podnevnim satima studenti Akademije likovnih umjetnosti u Beču (Akademie der bildenden Künste Wien) započeli su generalni štrajk prekinuvši nastavni proces, okupiravši zgradu fakulteta na Schillerplatzu te oformivši svoj plenum. Oko tisuću studenata ovoga fakulteta blokiralo je najveću predavaonicu (Audi Max) prekrivši je transparentima koji pozivaju na borbu protiv komercijalizacije obrazovanja, ali i na solidarnost i autonomiju Sveučilišta uz poruku: "Unis gehörenden Studis" ("Sveučilišta pripadaju studentima"). Vođeni parolama i programom globalne borbe protiv komercijalizacije (visokog) obrazovanja, koleg(ic)e iz Beča dodatno su začinili svoj proglas i osudom bolonjskog sustava studiranja koji predstavlja jasan okvir za uvođenje i provođenje ekonomske logike natjecanja u područje koje pripada javnom sektoru, ali i prostoru universitasa koji bi se trebao opirati takvim tendencijama. Iz njihovih se zahtjeva da iščitati suočavanje sa sličnom situacijom i odnosima s kojima smo se i mi suočavali. Naime, autonomija Bečkog sveučilišta, kao i onog Zagrebačkog, očito je samo prazna parola koja služi vladajućim strukturama da proklamiraju vrijednosti kojih se zapravo ne drže u praksi, a rigidna i neprilagođena implementacija Bolonje, kao i kod nas, stvara nezdrave natjecateljske odnose čineći od universitasa mikroprostor na koji se projiciraju odnosi konkurentnosti koji vladaju tržištem. Svoj poziv na sudjelovanje u borbi završavaju ironično: "Luxury for all, instead of profits for the few!”.



Prema posljednjim saznanjima koje imamo, blokada još uvijek traje, a o razvoju situacije i eventualnim promjenama izvještavat ćemo vas na našoj stranici. U međuvremenu pogledajte puno kvalitetniji i narativniji video o "bečkim događanjima" kojeg nažalost nismo u mogućnosti postaviti na naš blog, osim u obliku linka.

Izvor: Slobodni filozofski

- 20:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.10.2009.

Splitskoj vlasti nije potrebna splitska pamet



STUDENATA 25 TISUĆA, PROFESORA, ASISTENATA I ZNANSTVENIH NOVAKA VIŠE OD TISUĆU - A NITKO IH IZ BANOVINE NIŠTA NE PITA


U nešto više od četiri mjeseca od posljednjih lokalnih izbora, nova splitska gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Željkom Kerumom nije iskazala potrebu da Ekonomski fakultet, pa tako ni Građevinsko-arhitektonski fakultet, sudjeluje u osmišljavanju nekog konkretnog projekta.

Iako je broj studenata Sveučilišta u Splitu, prema riječima bivšeg ministra Dragana Primorca, dosegnuo 25 tisuća, a broj profesora, asistenata i znanstvenih novaka više od tisuću - transfer znanja prema Banovini praktično ne postoji. Branko Grčić, dekan splitskog Ekonomskog fakulteta, Kerumu nudi suradnju kako bi se iskoristio know-how akumuliran na fakultetu.

- Nažalost, ne mogu se pohvaliti da fakultet, kao druga institucija u Hrvatskoj po snazi na području ekonomskih znanosti, ima veliku komunikaciju sa splitskom gradskom upravom na način da bismo dnevno bili na raspolaganju ili da bi Grad češće koristio usluge naše institucije. Imali smo prije otvorene ugovore o suradnji za konzultantsku pomoć za konkretne poslove. Izrađivali smo određene projekte i studije.

Najvažnija je bila tako studija “Osnove gospodarskog razvitka Grada Splita” iz 2003. godine. Ona je usvojena na Gradskom vijeću, ali se bojim da je razmišljanje o cijelom tom segmentu djelovanja Grada prema razvoju gospodarstva - usporen. Najčešći odgovor je da gradska uprava nema bitna sredstva za razvoj gospodarstva, pa čak i da to nije njezina nadležnost. To je potpuno krivo poimanje uloge Grada i gradske uprave, posebno ovako velikoga grada kao što je Split - kaže Grčić.

- Pođimo od Generalnog urbanističkog plana; ako ne znate što na kojoj lokaciji i u kojim uvjetima želite locirati pojedinu djelatnost, ako ne znate u kojem dijelu će biti poslovna zona, u kojem dijelu hoteli, skladišta i logistički centri itd., onda se gospodarstvo seli u neke druge prostore i poreze ubiru neke druge jedinice lokalne samouprave u okruženju, na primjer Dugopolje. Još imamo problem škvera koji ne funkcionira na ekonomskim kriterijima.

“Dalmacijavino” i dalje egzistira u prostoru Gradske luke. Ni jedna uprava još nije riješila sajmovanje na Žnjanu. Fenomenalni prostor Dračevca, infrastrukturno opremljen, leži neiskorišten. Istočni dio grada je neosmišljen, posebno područje TTTS-a i spojnice oko Vukovarske. Stanovnici Barutane, Šina, Stobreča nemaju javni prostor sa sportskim i kulturnim sadržajima. Cijela Sjeverna luka i Kopilica je prostor izvanrednog potencijala za razvoj, kao i istočna i zapadna obala Gradske luke - zaključuje Grčić.

Tušek: Nema suradnje

Darovan Tušek, prodekan za nastavu za studij arhitekture na splitskom Građevinskom fakultetu:

- Stalne suradnje gradske uprave i arhitektonskog dijela fakulteta GAF-a nema. S novom gradskom upravom zasad nemamo nikakve kontakte. Imali smo ih s bivšim gradonačelnikom Ivanom Kuretom gdje su u razgovorima bili naznačeni vidovi suradnje: izrada prethodnih studija, istraživanja, uređenja obale, organizacija građenja, prometnice. Znam da su se radile prometne studije.


Izvor: Slobodna Dalmacija

- 22:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.10.2009.

Dostupan 5 do 12 light!




U iščekivanju novog, većeg i ljepšeg 5 do 12 možete uživati u 5 do 12 light kojeg možete skinuti ovdje, klikom na gornju sličicu. Ukoliko se želite priključiti radu na novom 5 do 12, pratite termine sastanaka radnih grupa ili se javite na: 5do12autori@gmail.com

- 00:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.10.2009.

Podrška radnicima Salonita



Četrdesetosmi plenum studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu izglasao je davanje podrške radnicima Salonita koji su 6.10. zauzeli zgradu Županije u Splitu. Naša solidarnost s njihovim nastojanjima je višestruka. Podržavamo borbu za pravo na rad i kompenzaciju za zdravstvene posljedice zbog dugogodišnje izloženosti azbestu. Podržavamo ih i u hrabroj odluci blokade 6. 10. kao sredstva borbe.

Držimo važnom demokratskom lekcijom široj javnosti što se nisu ustručavali napustiti usko polje konvencionalnih strategija kada su se one pokazale nesvrhovitim. Nadamo se da će imati snage odlučno ustrajati u svojim zahtjevima i nakon što su blokadu odlučili obustaviti. Ulozi njihove borbe od općedruštvenog su značaja: obrana stečenih socijalnih i političkih prava, među koje spadaju i pravo na protest i pravo na štrajk.


Uz punu solidarnost
Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 07.10.2009.

- 15:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.10.2009.

Obavijest o 10. Plenumu NSIST


U petak, 09.10. '09 s početkom u 15:00 sati u Velikoj dvorani Filozofskog fakulteta u Radovanovoj 13, održati će se prvi postblokadni Plenum splitske nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje. Uz multimedijalne prezentacije održati će se i diskusije o bitnim temama borbe za besplatno obrazovanje, ali i problemima ostalih socijalno ugroženih skupina. Očekujemo vas u što većem broju!


Image Hosted by ImageShack.us

- 14:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 06.10.2009.

Poziv na radni vikend na FFZG-u


Pozivamo

sve zainteresirane za borbu za besplatno obrazovanje da se priključe radnom vikendu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

od 23. do 25. listopada 2009.


Sastanak je zamišljen kao niz tematskih radnih grupa za međuplenumsku suradnju koje će moderirati studenti iz različitih gradova. Prijedloge tema o kojima želite raspravljati na radnim grupama možete slati na halo.blokada[at]gmail.com.

Kako se radi o obliku radne grupe koja nije u mogućnosti donostiti obvezujuće odluke, izglasavanje delegata nije potrebno, a organizatori se nadaju što većem odazivu svih zainteresiranih. Žalimo što ne možemo osigurati prijevoz do Zagreba, ali nudimo besplatan smještaj. S ciljem uspješnije organizacije molimo vas da potvrdite dolazak tjedan dana unaprijed.

Rok za predaju tema i prijavu broja sudionika je 17. listopad 2009. Dnevni red, materijali za pripremu uoči sastanka i dogovori o smještaju bit će objavljeni dva dana kasnije, 19. listopada.

Nadamo se vašem dolasku!
Plenum FF

- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Policija napala studente u Pittsburghu



Nedavni sastanak G-20 u Pittsburghu bio je obilježen brojnim prosvjedima, kao i sukobima između prosvjednika i policije. U jedan od takvih okršaja našli su se uključeni studenti Sveučilišta u Pittsburghu koji nisu sudjelovali u prosvjedima već su se skupili na kampusu i okolnim ulicama kao promatrači. Premda nisu izazivali nered, policija ih je izložila suzavcu, zvučnim topovima i gumenim mecima, a mnogi su i uhićeni.

Deseci studenata Sveučilišta u Pittsburghu koji smatraju da su bezrazložno uhićeni i izloženi neosnovanoj grubosti od strane policijskih snaga tijekom sastanka G-20 pretprošloga tjedna u Pittsburghu traže istragu o postupku policije. Kako bi "obuzdali" studente, teško naoružani pripadnici policije koristili su suzavac, sprejeve za samoobranu, gumene metke i, po prvi puta u SAD-u, zvučne topove, koji su se do sada koristili u Iraku. Tijekom demonstracija u Pittsburghu uhićeno je gotovo 200 ljudi, mnogi od njih studenti koji nisu činili nikakve nezakonite radnje.

Studenti su se na meti policije našli u četvrtak, 24. rujna, navečer, kada je policija stigla u Oakland, dio grada gdje je smješteno Sveučilište, kako bi obuzdala potencijalne izgrede. Razlgasom su iz helikoptera emitirali naredbu demonstratorima, koji su se nalazili u blizini studentskih domova gdje živi preko 2,000 studenata, da se odmah raziđu. Studenti su čuli apel razglašen iz helikoptera, no mnogi nisu razumjeli o čemu se radi, te su izašli na ulice budući da nisu znali radi li se o tome da trebaju napustiti Oakland ili o čemu drugome. Neki od studenata su promatrali demonstracije, nalazeći se u javnom parku gdje su i imali pravo biti. Neki su, zasigurno, izašli na ulice iz puke znatiželje, ne smjerajući nikakav nered. No tako su se zapravo našli zajedno s demonstratorima, a mnogi bez mogućnosti povlačenja jer, kako navodi jedna studentica, vrata su nekih studentskih domova bila zaključana. Premda se na snimkama događaja te večeri vidi da studenti ne izazivaju nered, na njih su bacane limenke suzavca i ispaljivani gumeni meci, a bili su izloženi i zvučnim topovima. Mnogi studenti pritom su uhićeni; policija je hapsila bez kriterija, ne dajući razloge za to, koristeći prekomjernu silu.

Genevieve Redd, predsjednica sveučilišnog ogranka ACLU (American Civil Liberties Union) kaže da iznenađuje reakcija samoga Sveučilišta koje je jedino putem SMS poruka obavijestilo studente da se situacija u Oaklandu pogoršala te zamolilo studente da ostanu u domovima. U isto vrijeme, van domova, studente je napadala i uhićivala policija.

Studenti su se organizirali i skupljaju potpise za peticiju kojom traže istragu o protuustavnom postupku od strane policije i ispriku gradskih vlasti.

Sveučilište je isprva branilo uhićenim studentima da u pratnji imaju odvjetnike tijekom razgovora s policijom kampusa kojim studenti pokušavaju postići odbacivanje svih optužbi, međutim pravno zastupanje im je ipak odobreno.

Pogledajte ovaj video snimljen za vrijeme intervencije policije na Sveučilištu u Pittsburghu.



Izvor: Slobodni Filozofski

- 22:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.10.2009.

radni sastanak medijske grupe


Poštovani,

U subotu 3.10 održati će se sastanak medijske grupe, i to u zgradi Rektorata (Livanjska 5), s početkom u 13 sati. Svrha sastanka je pisanje članka o trenutnim aktivnostima nezavisne studentske inicijative Split za list Universitas u suradnji s uredništvom, a u samoj izradi može sudjelovati tko god želi i misli da može doprinijeti.

medijska grupa NSIST
medijska.st@gmail.com

- 13:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.10.2009.

Profesore prozvali zbog studija za vlastite potrebe



STUDENTI DVOREDOM NA FAKULTETSKO VIJEĆE

Image Hosted by ImageShack.us

– Na posljednjoj sjednici Vijeća studenti su stavili veto na odluku o uvođenju školarina. O tome se trebalo raspravljati na jučerašnjoj sjednici, no Vijeće je ponovno odgodilo odluku.

Netom prije početka sjednice Fakultetskog vijeća, 40-ak studenata okupljenih u Nezavisnoj studentskoj inicijativi jučer je održalo mini akciju “Špalir etičke interpelacije” ispred vijećnice Filozofskog fakulteta.

Akciju su pokrenuli ponukani nedosljednošću pojedinih profesora i članova Vijeća koji su na prošloj sjednici Vijeća podržali postojanje studija za vlastite potrebe što neizravno znači da smatraju da dio studenata ipak ne bi trebao imati pravo na besplatno studiranje.

Podsjećamo, profesori su proljetos podržali studente u njihovim zahtjevima za besplatno školstvo iako im se nije sviđalo to što studenti cilj žele postići blokiranjem nastave. Ponašanje profesora studenti smatraju spornim.

– Na posljednjoj sjednici Vijeća studenti su stavili veto na odluku o uvođenju školarina. O tome se trebalo raspravljati na jučerašnjoj sjednici, no Vijeće je ponovno odgodilo odluku.

U međuvremenu je Fakultet o studentskom vetu obavijestio Ministarstvo obrazovanja koje mu je odgovorilo da odluke Vijeća kao i studentski veto nisu presudni jer će se mijenjati zakon o visokom školstvu. No, mi još ne znamo kakav će taj zakon biti i kako će regulirati školarine. Naši profesori pokazali su se nedosljednima – kaže jedan od studenata.

Izvor: Večernji list

_________________________________________________________________________

Izvještaj sa sjednice Fakultetskog vijeća 30. rujna




Nakon što je delegat Plenuma pročitao zahtjev o izglasavanju nultih kvota za studente za osobne potrebe (bez smanjenja postojećih kvota), članovi Vijeća su odbili ponovo glasati o kvotama jer im se, citiramo, "nije dalo".

Naglašeno je kako je studentski veto o participacijama za akademsku godinu 2010./2011. i dalje na snazi i kako nema potrebe za daljnjom raspravom. Glavni argument za odbijanje rasprave bila je navodna preporuka Ministarstva Fakultetu da se ne izglasavaju participacije jer će ubrzo biti gotov prijedlog novog zakona o visokom obrazovanju. Podsjećamo da se Povjerenstvo za izradu novog zakona sastalo svega nekoliko puta i da ne postoji nikakav izvještaj o njihovom radu. Također nije poznato kada bi zakon trebao biti dostupan.

Izjava delegata Plenuma Fakultetskom vijeću:

Poštovani članovi Fakultetskog vijeća,

na sjednicama tokom travnja i svibnja opetovano ste zahtjev studenata i građana za javno financiranim obrazovanjem proglašavali svojim stavom. Tih dana bilo je dovoljno podići ruku, a danas trebate taj stav provesti u djelo. Plenum Filozofskog fakulteta očekuju da u skladu sa svojim odlukama, izglasate nulte kvote studenata za osobne potrebe. Tim činom kvote ostaju iste, a teret financiranja se prebacuje se na ministarstvo.

Studentski predstavnici su na prošloj sjednici stavili veto na glasanje o participacijama. S obzirom da smo svi suglasni u tomu da novac za školarine trebamo tražiti od Ministarstva, tražimo vas da sa nanovo izglasanim kvotama koje su u skladu sa našim zajedničkim zahtjevom pošaljete jasnu poruku ministarstvu da se na našem fakultetu participacije ne mogu i neće naplaćivati jer se borba za naše pravo nastavlja.


Izvor: Slobodni Filozofski

- 00:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vukovarski srednjoškolci: Ne idemo u školu, osigurajte nam besplatno školovanje



Image Hosted by ImageShack.us

VUKOVAR - Više stotina učenika iz tri vukovarske srednje škole, uglavnom djece iz okolnih sela, prosvjedovalo je u srijedu ispred zgrade gradske uprave Vukovara zahtijevajući besplatne prijevozne karte. Učenike je pred „gradskom kućom“ dočekao gradonačelnik Željko Sabo te, zajedno s dožupanom vukovarsko-srijemskim Željkom Cirbom, razgovarao s predstavnicima učenika o problemu s kojim su se suočili uoči kupnje mjesečnih karata za listopad.

- Problem je postalo cjelokupno školovanje, a ne samo prijevoz. Udžbenici su nam preskupi, pa mnoge stručne knjige nismo uspjeli ni kupiti. Prijevoz autobusom je preskup i djeca sa sela, u kojima se živi vrlo teško, jednostavno ne mogu u školu. Tražimo besplatno školovanje i nećemo u školu dok nam se to ne omogući - odlučan je u razgovoru s predstavnicima lokalnih vlasti bio Tihomir Čiča iz Tehničke škole Nikola Tesla.

Osim učenika njegove škole, prosvjedovali su i srednjoškolci iz Ekonomske i Obrtničke škole koji su iz četvrti Borovo naselje do središta Vukovara došli pješice uz glasne uzvike. S učenicima putnicima solidarizirala su se i djeca iz Vukovara.

- Za mjesečnu kartu iz Srijemskih Laza trebam platiti 1.100 kuna, a moj otac ima mirovinu 1.200 kuna. Kako da moja obitelj plati kartu, režije, kredite i ono što nam je nužno za svakodnevni život - upitala je Milica Nonković iz Ekonomske škole.

Dožupan Cirba izvijestio je prosvjednike kako je Vukovarsko-srijemska županija s predstavnicima prijevoznika, općina i gradova dogovorila model sufinanciranja prijevoza do kraja kalendarske godine.

- Prijevoznici će dati 40 posto popusta na cijenu mjesečne karte, Županija će iz svog proračuna izdvojiti 10 posto, općine i gradovi 30 posto, pa roditeljima ostaje platiti 20 posto ukupne cijene. Više od toga realno ne možemo jer i ovako planiramo iz županijskog proračuna izdvajati pola milijuna kuna mjesečno - rekao je Cirba.

Gradonačelnik Željko Sabo obećao je zauzeti se u Upravi vukovarskog Čazmatransa za prolongiranje važenja starih mjesečnih karata barem do petog u idućemu mjesecu' i uputio učenike da za eventualni idući prosvjed pozovu predstavnike gradskih vlasti, ali u školu.

Učenici su se, nakon razgovora s predstavnicima Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, mirno razišli, ostajući pri stajalištu kako do daljnjega neće ići na nastavu.

Izvor: Jutarnji list

- 00:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.