četvrtak, 01.10.2009.

Profesore prozvali zbog studija za vlastite potrebe



STUDENTI DVOREDOM NA FAKULTETSKO VIJEĆE

Image Hosted by ImageShack.us

– Na posljednjoj sjednici Vijeća studenti su stavili veto na odluku o uvođenju školarina. O tome se trebalo raspravljati na jučerašnjoj sjednici, no Vijeće je ponovno odgodilo odluku.

Netom prije početka sjednice Fakultetskog vijeća, 40-ak studenata okupljenih u Nezavisnoj studentskoj inicijativi jučer je održalo mini akciju “Špalir etičke interpelacije” ispred vijećnice Filozofskog fakulteta.

Akciju su pokrenuli ponukani nedosljednošću pojedinih profesora i članova Vijeća koji su na prošloj sjednici Vijeća podržali postojanje studija za vlastite potrebe što neizravno znači da smatraju da dio studenata ipak ne bi trebao imati pravo na besplatno studiranje.

Podsjećamo, profesori su proljetos podržali studente u njihovim zahtjevima za besplatno školstvo iako im se nije sviđalo to što studenti cilj žele postići blokiranjem nastave. Ponašanje profesora studenti smatraju spornim.

– Na posljednjoj sjednici Vijeća studenti su stavili veto na odluku o uvođenju školarina. O tome se trebalo raspravljati na jučerašnjoj sjednici, no Vijeće je ponovno odgodilo odluku.

U međuvremenu je Fakultet o studentskom vetu obavijestio Ministarstvo obrazovanja koje mu je odgovorilo da odluke Vijeća kao i studentski veto nisu presudni jer će se mijenjati zakon o visokom školstvu. No, mi još ne znamo kakav će taj zakon biti i kako će regulirati školarine. Naši profesori pokazali su se nedosljednima – kaže jedan od studenata.

Izvor: Večernji list

_________________________________________________________________________

Izvještaj sa sjednice Fakultetskog vijeća 30. rujna




Nakon što je delegat Plenuma pročitao zahtjev o izglasavanju nultih kvota za studente za osobne potrebe (bez smanjenja postojećih kvota), članovi Vijeća su odbili ponovo glasati o kvotama jer im se, citiramo, "nije dalo".

Naglašeno je kako je studentski veto o participacijama za akademsku godinu 2010./2011. i dalje na snazi i kako nema potrebe za daljnjom raspravom. Glavni argument za odbijanje rasprave bila je navodna preporuka Ministarstva Fakultetu da se ne izglasavaju participacije jer će ubrzo biti gotov prijedlog novog zakona o visokom obrazovanju. Podsjećamo da se Povjerenstvo za izradu novog zakona sastalo svega nekoliko puta i da ne postoji nikakav izvještaj o njihovom radu. Također nije poznato kada bi zakon trebao biti dostupan.

Izjava delegata Plenuma Fakultetskom vijeću:

Poštovani članovi Fakultetskog vijeća,

na sjednicama tokom travnja i svibnja opetovano ste zahtjev studenata i građana za javno financiranim obrazovanjem proglašavali svojim stavom. Tih dana bilo je dovoljno podići ruku, a danas trebate taj stav provesti u djelo. Plenum Filozofskog fakulteta očekuju da u skladu sa svojim odlukama, izglasate nulte kvote studenata za osobne potrebe. Tim činom kvote ostaju iste, a teret financiranja se prebacuje se na ministarstvo.

Studentski predstavnici su na prošloj sjednici stavili veto na glasanje o participacijama. S obzirom da smo svi suglasni u tomu da novac za školarine trebamo tražiti od Ministarstva, tražimo vas da sa nanovo izglasanim kvotama koje su u skladu sa našim zajedničkim zahtjevom pošaljete jasnu poruku ministarstvu da se na našem fakultetu participacije ne mogu i neće naplaćivati jer se borba za naše pravo nastavlja.


Izvor: Slobodni Filozofski

- 00:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.