četvrtak, 01.10.2009.

Vukovarski srednjoškolci: Ne idemo u školu, osigurajte nam besplatno školovanje



Image Hosted by ImageShack.us

VUKOVAR - Više stotina učenika iz tri vukovarske srednje škole, uglavnom djece iz okolnih sela, prosvjedovalo je u srijedu ispred zgrade gradske uprave Vukovara zahtijevajući besplatne prijevozne karte. Učenike je pred „gradskom kućom“ dočekao gradonačelnik Željko Sabo te, zajedno s dožupanom vukovarsko-srijemskim Željkom Cirbom, razgovarao s predstavnicima učenika o problemu s kojim su se suočili uoči kupnje mjesečnih karata za listopad.

- Problem je postalo cjelokupno školovanje, a ne samo prijevoz. Udžbenici su nam preskupi, pa mnoge stručne knjige nismo uspjeli ni kupiti. Prijevoz autobusom je preskup i djeca sa sela, u kojima se živi vrlo teško, jednostavno ne mogu u školu. Tražimo besplatno školovanje i nećemo u školu dok nam se to ne omogući - odlučan je u razgovoru s predstavnicima lokalnih vlasti bio Tihomir Čiča iz Tehničke škole Nikola Tesla.

Osim učenika njegove škole, prosvjedovali su i srednjoškolci iz Ekonomske i Obrtničke škole koji su iz četvrti Borovo naselje do središta Vukovara došli pješice uz glasne uzvike. S učenicima putnicima solidarizirala su se i djeca iz Vukovara.

- Za mjesečnu kartu iz Srijemskih Laza trebam platiti 1.100 kuna, a moj otac ima mirovinu 1.200 kuna. Kako da moja obitelj plati kartu, režije, kredite i ono što nam je nužno za svakodnevni život - upitala je Milica Nonković iz Ekonomske škole.

Dožupan Cirba izvijestio je prosvjednike kako je Vukovarsko-srijemska županija s predstavnicima prijevoznika, općina i gradova dogovorila model sufinanciranja prijevoza do kraja kalendarske godine.

- Prijevoznici će dati 40 posto popusta na cijenu mjesečne karte, Županija će iz svog proračuna izdvojiti 10 posto, općine i gradovi 30 posto, pa roditeljima ostaje platiti 20 posto ukupne cijene. Više od toga realno ne možemo jer i ovako planiramo iz županijskog proračuna izdvajati pola milijuna kuna mjesečno - rekao je Cirba.

Gradonačelnik Željko Sabo obećao je zauzeti se u Upravi vukovarskog Čazmatransa za prolongiranje važenja starih mjesečnih karata barem do petog u idućemu mjesecu' i uputio učenike da za eventualni idući prosvjed pozovu predstavnike gradskih vlasti, ali u školu.

Učenici su se, nakon razgovora s predstavnicima Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, mirno razišli, ostajući pri stajalištu kako do daljnjega neće ići na nastavu.

Izvor: Jutarnji list

- 00:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.