petak, 30.10.2009.

Širi se "ustanak" austrijskih studenata



NAKON BEČA, PROSVJEDI I U GRAZU, INNSBRUCKU, KLAGENFURTU, LINZU I SALZBURGU

Image Hosted by ImageShack.us

Više od 10 tisuća studenata prosvjedovalo je u srijedu u središtu Beča tražeći više novca za obrazovanje, a manje za banke i tvrtke te reformu upravljačkih struktura.
Prosvjed studenata koji je počeo prošli tjedan kada je oko tisuću njih zaposjelo najveću dvoranu bečkog Sveučilišta Audimax, proširio se i na ostala austrijska Sveučilišta u Grazu, Klagenfurtu, Linzu, Salzburgu i Innsbrucku.

Nedovoljna proračunska sredstva - premalo nastavnog osoblja, prepune dvorane i duga čekanja na mjesta za seminare, glavne su zamjerke prosvjednika. Pod geslom "više novca za obrazovanje, manje za banke i tvrtke“ kritiziraju pretjeranu profesionalizaciju studiranja na štetu znanja i žele imati veći utjecaj na samo funkcioniranje fakulteta.

Studenti već šest dana ne napuštaju Audimax. Nakon što je policija u četvrtak prekinula prosvjed studenata, koji su u koloni krenuli prema austrijskom Ministarstvu znanosti, oko 400 studenata zaposjelo je glavni fakultet u Beču.

Prosvjedi su sada usmjereni, prije svega, protiv ministra znanosti Johannesa Hahna koji je prošli tjedan dolio ulje na vatru svojom izjavom o potrebi da se ponovno uvedu školarine za studiranje, odbivši pregovarati s predstavnicima studenata.

Prema posljednjim informacijama, prosvjedi se šire, a prosvjednici ističu da neće popustiti na prvu lijepu riječ, nego da će ipak tražiti ozbiljne razgovore i ispunjenje njihovih zahtjeva.

Austrijski mediji jučer su prenijeli izjavu bečkog Sveučilišta da ih je dosadašnji, gotovo jednotjedni štrajk studenata stajao oko 100 tisuća eura, 50 tisuća eura čišćenje i 50 tisuća počinjena šteta.

List Österreich navodi da to nije sve i da tim troškovima treba dodati 45 tisuća eura za troškove 400 policajaca koji su osiguravali sveučilište i prosvjednike te 16 tisuća za najam nastavne dvorane za studente koji se nisu pridružili prosvjednicima, što ukupno iznosi 161 tisuću eura.

Izvor: Večernji.hr

- 00:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.