Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

Policija napala studente u Pittsburghu



Nedavni sastanak G-20 u Pittsburghu bio je obilježen brojnim prosvjedima, kao i sukobima između prosvjednika i policije. U jedan od takvih okršaja našli su se uključeni studenti Sveučilišta u Pittsburghu koji nisu sudjelovali u prosvjedima već su se skupili na kampusu i okolnim ulicama kao promatrači. Premda nisu izazivali nered, policija ih je izložila suzavcu, zvučnim topovima i gumenim mecima, a mnogi su i uhićeni.

Deseci studenata Sveučilišta u Pittsburghu koji smatraju da su bezrazložno uhićeni i izloženi neosnovanoj grubosti od strane policijskih snaga tijekom sastanka G-20 pretprošloga tjedna u Pittsburghu traže istragu o postupku policije. Kako bi "obuzdali" studente, teško naoružani pripadnici policije koristili su suzavac, sprejeve za samoobranu, gumene metke i, po prvi puta u SAD-u, zvučne topove, koji su se do sada koristili u Iraku. Tijekom demonstracija u Pittsburghu uhićeno je gotovo 200 ljudi, mnogi od njih studenti koji nisu činili nikakve nezakonite radnje.

Studenti su se na meti policije našli u četvrtak, 24. rujna, navečer, kada je policija stigla u Oakland, dio grada gdje je smješteno Sveučilište, kako bi obuzdala potencijalne izgrede. Razlgasom su iz helikoptera emitirali naredbu demonstratorima, koji su se nalazili u blizini studentskih domova gdje živi preko 2,000 studenata, da se odmah raziđu. Studenti su čuli apel razglašen iz helikoptera, no mnogi nisu razumjeli o čemu se radi, te su izašli na ulice budući da nisu znali radi li se o tome da trebaju napustiti Oakland ili o čemu drugome. Neki od studenata su promatrali demonstracije, nalazeći se u javnom parku gdje su i imali pravo biti. Neki su, zasigurno, izašli na ulice iz puke znatiželje, ne smjerajući nikakav nered. No tako su se zapravo našli zajedno s demonstratorima, a mnogi bez mogućnosti povlačenja jer, kako navodi jedna studentica, vrata su nekih studentskih domova bila zaključana. Premda se na snimkama događaja te večeri vidi da studenti ne izazivaju nered, na njih su bacane limenke suzavca i ispaljivani gumeni meci, a bili su izloženi i zvučnim topovima. Mnogi studenti pritom su uhićeni; policija je hapsila bez kriterija, ne dajući razloge za to, koristeći prekomjernu silu.

Genevieve Redd, predsjednica sveučilišnog ogranka ACLU (American Civil Liberties Union) kaže da iznenađuje reakcija samoga Sveučilišta koje je jedino putem SMS poruka obavijestilo studente da se situacija u Oaklandu pogoršala te zamolilo studente da ostanu u domovima. U isto vrijeme, van domova, studente je napadala i uhićivala policija.

Studenti su se organizirali i skupljaju potpise za peticiju kojom traže istragu o protuustavnom postupku od strane policije i ispriku gradskih vlasti.

Sveučilište je isprva branilo uhićenim studentima da u pratnji imaju odvjetnike tijekom razgovora s policijom kampusa kojim studenti pokušavaju postići odbacivanje svih optužbi, međutim pravno zastupanje im je ipak odobreno.

Pogledajte ovaj video snimljen za vrijeme intervencije policije na Sveučilištu u Pittsburghu.



Izvor: Slobodni Filozofski



Post je objavljen 06.10.2009. u 22:49 sati.