petak, 30.10.2009.

ŠOK ZA VIŠE OD 200 STUDENATA


Zadarski senat odbio molbe: Ako ne želite izgubiti pravo studiranja - platite!


Image Hosted by ImageShack.us

Na dugo očekivanoj sjednici koju je četvrtak održao Senat zadarskog Sveučilišta odbijene su molbe studenata koji zbog jednog ili više ispita gube pravo na studiranje! Trenutno nitko ne zna koliko je studenata ovom odlukom ostalo bez školovanja, ali se pretpostavlja da ih nije manje od 200.

Iako ovime gube sva svoja prava poput prehrane, smještaja, pa čak i zdravstvenog osiguranja, ti studenti izvanrednom odlukom Senata mogu nastaviti školovanje uz plaćanje. Time su praktički dovedeni u kategoriju izvanrednih studenata, ali nisu oslobođeni studentskih obveza poput pohađanja svih predavanja. Naime, na istoj sjednici na kojoj su im molbe odbijene Senat je izmijenio Pravilnik o studiranju što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj i onima koji nemaju uvjete omogućio nastavak školovanja uz plaćanje, a bez ikakvih prava.

- Pitamo se hoće li to naštetiti kvaliteti nastave jer povećanje broja studenata postaje neizbježno. Ne kosi li se to sa ciljevima bolonjskog procesa ili je bolonjski proces doveo do ove situacije?

Sada, pet godina nakon uvođenja Bolonje postaje sve jasnije kako hrvatska sveučilišta nisu bila spremna za reformu obrazovanja. Žrtve postaju ne samo studenti, već i profesori koji moraju predavati pred punim dvoranama Sveučilišta koja ne može omogućiti ni prostor, a često ni profesore za izvođenje nastave - oglasio se u svom priopćenju nakon sjednice Studentski zbor o nelogičnostima provođenja Bolonje i činjenice da će neki studenti po treći put morati slušati isti kolegij.

- Prvi put od kada je uveden Bolonjski proces, nažalost, našli smo se u situaciji kada veliki broj studenata moramo obavijestiti da su izgubili pravo na školovanje - kažu u Studentskom zboru gdje tvrde kako se među studentima koji su izgubili prava nalaze i oni koji nikada nisu ponavljali godinu, studenti koji su do sada studirali uz potporu ministarstva, pa čak i oni s prosjekom većim od 4,0.

Razočaranje

Zadarski studenti kojima je školovanje visilo o koncu, razočarani su ovakvom odlukom Senata i činjenicom da će morati plaćati školovanje, a bez da imaju ikakva prava.

- Našim kolegama na zagrebačkom sveučilištu omogućeno je zamrzavanje godine kako ne bi izgubili pravo studiranja uz uvjet da kroz tu godinu riješe sve zaostatke. Ispada da je zadarsko Sveučilište samo htjelo zaraditi na svojim studentima, a nije ih briga kako ćemo doći do zdravstvenog ili do menze i doma - rekla je studentica koja je izgubila pravo na školovanje.

Izvor: Slobodna Dalmacija

- 00:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.