Č u v a r k u ć a ...

31 ožujak 2017

Čuvarkuća je zanimljiva biljka koja se često koristi kao lijek u narodnoj medicini. Interesantna je počevši od svog naziva, preko izgleda, pa do ljekovitih svojstava.
Naziv je dobila zbog narodnog vjerovanja da čuva i štiti kuću i porodicu od požara, bolesti, udara groma, vampira, vještica i ostalih nepoželjnih pojava.
Čuvarkuća je mesnata, sočna biljka, debelih, ovalnih listova složenih u rozetu. U sredini biljke razvija se cvjetna stabljika koja nosi skup, najčešće ružičastih, cvjetova.


klik na foto za + thumbup

LJEKOVIT SOK IZ LISTA: Analizom je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima koji blagotvorno djeluju na imuni sistem. Čuvarkuća sadrži jabukovu i mravlju kiselinu i njihove soli. Njeno mesnato, sočno lišće bere se tokom ljeta, za vrijeme cvjetanja. Kao i kod aloje, za liječenje se koristi svježe cijeđen sok iz listova koji pomaže kod nervnog rastrojstva, padavice, nemirnih snova i dječjih strahova.

Svježe zdrobljeni listovi ili svježe iscijeđen sok blagotvorno djeluju na bradavice, čireve, rane i opekotine, kurje oči, ten i sunčeve pjege. Oblog od svježe cijeđenog soka listova čuvarkuće pomaže u ublažavanju bolova i smanjuje otok od uboda insekta.

RASTVARA CERUMEN U UHU: Ipak, svjež sok čuvarkuće od pamtivjeka se koristi kao terapija za upalu uha i nagluvost, naročito ako je posljedica nakupljanja cerumena, čvrstog, žutog sekreta. Sok čuvarkuće ga rastvara, što automatski dovodi do popuštanja pritiska u ušima.

Ako vas muče bolovi u ušima, uzmite nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite ih i iscijedite u uvo nekoliko kapi soka. On u ušnoj šupljini treba da stoji veoma kratko, ali to će biti dovoljno da bol popusti, a zatim potpuno prestane.

Kad je riječ o liječenju opekotina, potrebno je nešto više listića čuvarkuće iz kojih ćete sok istisnuti direktno na bolno mjesto, dok se za liječenje rana od udaraca, nagnječenja i otoka koristi mast od ove dragocjene biljke.

POMAŽE KOD ČIRA NA ŽELUCU: A NA ŽELUCU: Ako imate čir na želucu ili obilne menstruacije, probajte čaj od čuvarkuće. Jednostavno se priprema i veoma je ljekovit. U četvrt litra vode stavite 12 grama osušenih ili 10 grama svježih listova čuvarkuće i kuvajte 15 minuta, a zatim procijedite i ostavite da se prohladi. Ujutro popijte šolju čaja na prazan želudac, a kasnije na svakih sat vremena po jednu supenu kašiku, dok ne popijete pripremljenu količinu.

Ovaj čaj je dobar i za ispiranje usta ako imate afte ili ranice, te za ispiranje grla zahvaćenog gnojnom anginom.

izvor: Google ....... Tek toliko.... uz fotografiju, da se podsjetimo ! wave


N O T... Made in China!

28 ožujak 2017









klik na sliku za + thumbup

Minijature u važima ( dozama ) od Coca Cole ili pive ..party ...thumbup

nadopuna..
@gogoo fala
Goranove minijature

B e s k u ć n i k ... :(

24 ožujak 2017

E V O stiže...S A M O šta nije ... :)

18 ožujak 2017









klik na foto za + thumbup
Ništa nije ubrano... sve je u mome vrtlu belj wave:


V R A N A

11 ožujak 2017









Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, gavrani su najinteligentnije ptice.Tako na primjer u eksperimentima pokazuju sposobnost planiranja kompleksnih radnji. Kod skrivanja hrane pokazuju vrlo veliku sposobnost pamćenja, ali i sposobnost staviti se "u kožu" drugog. Čini se, da gavran točno zna, da je samo ono skrovište hrane sigurno, ako ga kod skrivanja nije nitko vidio. Pored toga, imaju iznenađujuću sposobnost učenja (npr. izradu alata, korištenje gradskog prometa za lomljenje ljuske orašastog voća... Opažene su i snimljene kako u prometnoj gužvi čekaju na prečki od semafora da automobili dobiju zeleno svjetlo da bace orah, a zatim, kad se otvori zeleno svjetlo za pješake, slete na cestu i kupe jestive dijelove slomljenog oraha. Nedugo nakon što je opaženo ovo ponašanje, utvrđeno je da se u polumjeru od nekoliko kilometara od tog mjesta i drugi gavrani koriste istom metodom otvaranja oraha. To je protumačeno kao dokaz nevjerojatne sposobnosti učenja ovih ptica.Često se ove ptice mogu vidjeti i kako prate vukove ili druge grabežljivce da bi im, svojom zastrašujućom drskošću, u skupinama otele lovinu.

Osim u vrijeme gniježdenja, vrane žive u manjim jatima koja se zatim, naročito u sumrak, okupljaju u velika jata ako imaju zajednička stabla na kojima spavaju. U vrijeme parenja - počevši otprilike od ožujka - okupljaju u parove koji se odvajaju od jata i zadržavaju se uglavnom u području gniježdenja, dok se istovremeno oblikuju jata ptica koje se ne pare, a čine ih, prije svega, mlade ptice. Poznate su po svom glasnom javljanju zvukom koji zvuči kao promuklo "kreeeh". Često nastanjuju šume i poljoprivredno zemljište. Neke jedinke žive u gradskim parkovima, ali i vrtovima i dvorištima. Tipični su hemerofili.

Žive do 13 godina i monogamne su, par u pravilu ostaje zajeno do kraja života. Ženka polaže 4-6 jaja, na kojima roditelji leže 18 do 20 dana. Mladunci su čučavci a letjeti mogu nakon 4 do 5 tjedana.


izvor: Wikipedija... ebga nisan ja baš tako pametan da pišen iz glave !
ima, ima stvari o kojima bi moga pisati ... oćemo i to jedanput ! :)))



S a m o ć a... i prijateljstvo

07 ožujak 2017



P r i j a t e l j s t v o ..... l j u b a v






Perinaaa!..... skuva san!

02 ožujak 2017

Raštika

Odma jutros krenija ja na pijacu u potragu za raštikon... kad san se već pomirija da nema uputu me... aj vidi tamo u Kate samo u nje ima, ako još ima :)
Potražin Katu i nađen u jednoj kašeti nekoliko vezova... više mi sliču na brokulu.. al ebga...
ako je to raštika .... dajte! Ma sinko moj, to ti je Dubrovačka lipa, slatka ka med !
A jel ovo iđe sa suvin meson?... ma more i tako al dosta ti je skuvat ka zeje, teke uja i diš boje!?
Kupija dva maca i krenija u avanturu pripreme... otvorija Perinin post i ajmooo. :))



Raštika ... vezica


izrezana ... obarena


stavija kuvat suvo meso


prvu vodu prolija... ovo je druga


kumpir izriza na kockice


zacvrljena panceta...


ubacija poo malog važa pelata, raštiku u juhu od suvog mesa...ubacija pancetu s pomidorama
soli, papra i ostavija da još malo kuva


evo....gotovo!... ostavija malo čorbastije !.... Aj sad Perina... di san pogrišija? prvi put kuvan da se zna ! :)))



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.