Vijesti za nekretnine, nekretnine

ponedjeljak, 21.03.2016.

Kuščević: POS se nastavlja, a dogodine i program subvencija kamata na stambene kredite

SPLIT - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je u petak za posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji da se nastavlja program izgradnje POS-ovih stanova, a iduće godine uvest će se program subvencija kamata na stambene kredite, što je, ocijenio je, prije dalo dobre rezultate, a vjeruje da će tako biti i ubuduće. Potvrdio je da će se program poticane stanogradnje nastaviti, no, dodao je, u tom će modelu, isto tako, biti bitnih promjena te treba razmišljati da se u vezi s osiguravanjem zemljišta za izgradnju uključe i općine, gradovi i država, a ne da država mora kupovati zemljište..
Kuščević je pohvalio upravni odjel Splitsko-dalmatinske županije zbog brzine u rješavanju postupka legalizacije. Županijski upravni odjel primio je gotovo 55.000 predmeta, a odradio 23.000.
Istaknuo je dobru suradnja grada i županije, koji će u splitskoj četvrti Kile, gdje su stanovi POS-a, graditi ambulante, ljekarnu i dječje igralište, te je pritom dodao kako je to školski primjer da treba zajednički raditi i koordinirati odluke.
Projekt energetske učinkovitosti također se nastavlja jer je to trenutačno jedan od najvažnijih programa ministarstva, a do kraja 2020. godine imaju predviđenih 200 milijuna eura koje mogu povući iz EU fondova, rekao je ministar.
"Program za javne zgrade je u izradi i za dva mjeseca bi trebao biti gotov. Zato pozivamo sve javne institucije i ostale da prate te programe i apliciraju za njih.
Tu ima puno financijskih sredstava koja se mogu povući", rekao ministar Kuščević.
Priznao je da građani imaju najviše primjedaba na građevinske inspekcije, ali su svjesni kako je to težak posao. Smatra da je inspekciji posao na terenu, a ne u uredu, zbog čega ih želi što više vidjeti na terenu i gradilištima. Kako je rekao, u cijeloj Hrvatskoj radi samo 115 građevinskih inspektora.
Župan Zlatko Ževrnja izjavio je kako na Kili, gdje su izgrađene zgrade POS- a, namjeravaju graditi objekt u kojem će biti ambulanta opće medicine, pedijatrije, ginekologije i stomatologije te prostor za ljekarnu.
"Tražimo modele kako to organizirati. Imamo podršku ministra i dobru suradnju s gradom. Za te sadržaje nam treba oko 400 kvadrata, a i grad ima svoje potrebe za mjesni odbor. Županija je za taj objekt osigurala 3,5 milijuna kuna iz proračuna. S ministrom smo razgovarali o zgradi arhiva koji je sada na nekoliko neadekvatnih lokacija. Investicija je procijenjena na devet milijuna kuna, a zgrada arhiva bi se gradila na zemljištu koje smo dobili za nula kuna, u poslovnoj zoni Dicma", najavio je Ževrnja i dodao da bi arhiv trebao biti gotov za godinu dana.
U sklopu budućeg objekta na Kili, koji će zajedno graditi županija i grad, rekao je dogradonačelnik Goran Kovačević, gradit će se i igralište. Rekao je i da su ministra izvijestili o imovinsko-pravnim problemima koji grad onemogućavaju da u tom istočnom dijelu napravi prometnice.
"Upoznali smo ministra i o potrebi nastavka izgradnje POS-a i POS-a za najam jer ima još puno zainteresiranih građana za kupnju i najam takvih stanova",
izjavio je dogradonačelnik Kovačević Istra nekretnine

Oznake: Istra nekretnine

- 22:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #