www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Profesor Pitagora (2)

05.07.2017.

Skrivačice



(Zdravko Kurnik, Vjesnikov kviz broj 40, 29. VIII. 1973., str. 3)

Kolega

Oznake: Z. Kurnik, Vjesnikov kviz, zagonetke

PAGove uganke (1)

31.05.2017.

PAVLE GREGORC (Ljubljana, 2. listopada 1942. – 17. srpnja 2008.) - Jedan od velikana slovenske enigmatike, zagonetač, izdavač, urednik i teoretičar. Prva objavljena zagonetka bijaše mu slogovna ispunjaljka iz tvorničkoga lista „Tekstilac“ od 20. veljače 1960. Ubrzo postaje suradnikom Tovariševa priloga „Kaj veš, kaj znaš“ i brojnih drugih enigmatskih i neenigmatskioh časopisa: KiH, Ugankarski Pavliha, Pip, Čvor razbibriga, Superpip, Pionir, VEŠ, Naša obramba, Dnevnik, Zagonetač, Nedeljski dnevnik ... Bio je izdavačem revija Križemkražem i Ugankarski domenek i direktorom izdavačke kuće „Domenek“. Tijekom 58 godina zagonetanja objavio je zacijelo više od 20.000 raznih sastavaka – križaljaka, premetaljki, stihovnih zagonetaka, ispunjaljki, rebusa ..., po čemu je jedan od najplodonosnijih slovenskih autora u povijesti.
Jedan je od osnivača Ugankarskoga društva „Domen“ iz Trebnja, popularizator igre „Križemkražem“ (slovenska inačica scrabblea i naše kvizovke) te voditelj više radijskih (Val 202 i Radio Gama MM) i televizijskih emisija i kvizova (16 črk, ABC ...). U suradnji s poduzećem „Thomas Production“ svakodnevno je tri godine za redom priređivao zagonetke u okviru emisije „Dan za dan z ugank na plan“. Na školi za treću životnu dob osam je godina vodio seminar "Enigmatika". Bavio se i zagonetačkom teorijom. Stvorio je i više noviteta: klin s konačnom odgonetkom, skandinavka s palindromima, naslovnica, jednadžba s palindromima ... Jedini je slovenski zagonetač uvšten u Enciklopediju Slovenije samo po zagonetanju.
Djela: Od uganke do uganke (1978., s Dragom Bajtom), Uganke za Andreja (1980.), Uganke premetanke (1986.), Vse o skrivanki (Sve o indirektu, 1990., s Brankom Milovanovićem)

Zagonetke (prepjevao Boris Nazansky)

Dvanaestero braće stoji, gle, u krugu,
u sredini dvije sestre love jedna drugu!

Danju je na odmoru, noću ima gaže:
putove na moru brodovima kaže!

Na dnu mora čuči mačak,
za rep mu se drži brod dugačak!

I bijele i crne zube ima nove,
kad rastegne trbuh na ples te pozove!

Mama teži cijelu tonu,
za njom djece gle kolonu:
za ruke se čvrsto drže,
vozit će te brzo, brže!

(Pavle Gregorc „Uganke za Andreja“, 1980. i Kvizorama broj 866, 8. XI. 2008., str. 14)

Kolega

Oznake: P. Gregorc, zagonetke

Argus (2)

27.05.2017.

Obitelj Marković: Kada je obitelj Marković krenula na ljetovanje zauzela je cijeli kupe vagona. Majka je htjela stalno sjediti u pravcu vožnje, ocu se ovo naprotiv nije sviđalo. Marija je željela biti uz majku, a Branko nasuprot Mariji. Ljubica je htjela sjediti između Borisa i Branka, sučelice Radmili. Marijan sjedi do Radmile. Mjesta su označena od 1 do 8. Broj jedan je u uglu kraj hodnikana strani suprotnoj od smjera vožnje; broj 2 je na protivnoj strani; broj 3 se nalazi uz broj 2, a broj 4 sučelice broju 3. Broj 5 je uz broj 4 i tako dalje. Majka sjedi na mjestu s neparnim brojem, a Ljubica na onom s parnim.

Pitanje glasi: kako se u kupeu smjestila obitelj Marković?

(Boris Janković, Problem iz 1947. i Vjesnikov kviz broj 157, 22. II. 1978.)

Kolega

Oznake: B. Janković, zagonetke, Vjesnikov kviz, Problem

Zagonetke iz Nade (11)

14.04.2017.

Broj 11 sarajevske Nade izašao je 1. lipnja 1895. Na str. 220 objavljene su tri zagonetke: konjićev skok, zemljopisne zagonetke i porodična zagonetka.



Konjićev skok odgonetnuli su Fehim Spahić, V. Mihalić i Abduselam Tafro, zemljopisne zagonetke jedino Ivan Thau, a porodičnu zagonetku Ana Bogdanović, Stojan Spremo, M. Kolar, N. Ćorić i Abduselam Tafro.

Enigmopovjesnik

Oznake: nada, konjićev skok, zagonetke

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.