Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

PAGove uganke (1)

PAVLE GREGORC (Ljubljana, 2. listopada 1942. – 17. srpnja 2008.) - Jedan od velikana slovenske enigmatike, zagonetač, izdavač, urednik i teoretičar. Prva objavljena zagonetka bijaše mu slogovna ispunjaljka iz tvorničkoga lista „Tekstilac“ od 20. veljače 1960. Ubrzo postaje suradnikom Tovariševa priloga „Kaj veš, kaj znaš“ i brojnih drugih enigmatskih i neenigmatskioh časopisa: KiH, Ugankarski Pavliha, Pip, Čvor razbibriga, Superpip, Pionir, VEŠ, Naša obramba, Dnevnik, Zagonetač, Nedeljski dnevnik ... Bio je izdavačem revija Križemkražem i Ugankarski domenek i direktorom izdavačke kuće „Domenek“. Tijekom 58 godina zagonetanja objavio je zacijelo više od 20.000 raznih sastavaka – križaljaka, premetaljki, stihovnih zagonetaka, ispunjaljki, rebusa ..., po čemu je jedan od najplodonosnijih slovenskih autora u povijesti.
Jedan je od osnivača Ugankarskoga društva „Domen“ iz Trebnja, popularizator igre „Križemkražem“ (slovenska inačica scrabblea i naše kvizovke) te voditelj više radijskih (Val 202 i Radio Gama MM) i televizijskih emisija i kvizova (16 črk, ABC ...). U suradnji s poduzećem „Thomas Production“ svakodnevno je tri godine za redom priređivao zagonetke u okviru emisije „Dan za dan z ugank na plan“. Na školi za treću životnu dob osam je godina vodio seminar "Enigmatika". Bavio se i zagonetačkom teorijom. Stvorio je i više noviteta: klin s konačnom odgonetkom, skandinavka s palindromima, naslovnica, jednadžba s palindromima ... Jedini je slovenski zagonetač uvšten u Enciklopediju Slovenije samo po zagonetanju.
Djela: Od uganke do uganke (1978., s Dragom Bajtom), Uganke za Andreja (1980.), Uganke premetanke (1986.), Vse o skrivanki (Sve o indirektu, 1990., s Brankom Milovanovićem)

Zagonetke (prepjevao Boris Nazansky)

Dvanaestero braće stoji, gle, u krugu,
u sredini dvije sestre love jedna drugu!

Danju je na odmoru, noću ima gaže:
putove na moru brodovima kaže!

Na dnu mora čuči mačak,
za rep mu se drži brod dugačak!

I bijele i crne zube ima nove,
kad rastegne trbuh na ples te pozove!

Mama teži cijelu tonu,
za njom djece gle kolonu:
za ruke se čvrsto drže,
vozit će te brzo, brže!

(Pavle Gregorc „Uganke za Andreja“, 1980. i Kvizorama broj 866, 8. XI. 2008., str. 14)

Kolega


Post je objavljen 31.05.2017. u 00:49 sati.