www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Požutjela enigmatika (31)

04.10.2017.

U jesen 1982. godine u Varaždinu je predstavljena javnosti knjiga Antuna Goloba „Zaslužni Varaždinci“. Abecednim redom nanizano je sedamdeset i šest Varaždinki i Varaždinaca, koji su rođeni u Varaždinu ili najbližoj mu okolici, a za života su svojim djelom i stvaralaštvom vezani za ovaj lijepi barokni grad. Čitajući knjigu zainteresiralo nas je posebno da li ćemo uz koje od navedenih imena pročitati i poneku riječ o njihovim aktivnostima i doprinosu na polju zagonetaštva u varaždinskom kraju. Na žalost, gorko smo se razočarali. Od imena, koja mnogo znače za početke varaždinskoga zagonetaštva, a neka i šire, ovdje su uvrštena i obrađena samo četiri: Nikola Faller, Bartol Francelj, Zvonko Milković i dr. Nikola Pečornik.

Kod svakoga od njih Golob je brižljivo naveo djelatnosti zbog kojih mu je pripala čast da bude uvršten u plejadu zaslužnih Varaždinaca, ne propustivši kod toga da spomene i druge njihove sklonosti i hobije. Da je kod ove četvorice to bila i enigmatika – jednostavno je prešutio. Ovo se nikako ne može oprostiti, naročito u odnosu na Nikolu Fallera, koga neki autori smatraju čak prvim križaljkotvorcem. Ne samo kod nas, već i u Evropi. A to ipak nije činjenica za prešutjeti. Sve ovo autoru knjige „Zaslužni Varaždinci“ nije bilo nepoznato. Jer, uzmemo li u ruke „Varaždinske vijesti“ broj 1921 od 19. XI. 1981. godine, na 6. stranici naći ćemo njegov članak pod naslovom „I nekad su Varaždinci voljeli – zagonetke“. To je bilo predstavljanje publici netom promovirane knjige ovdašnjih zagonetača Milana Đurića i Borisa Nazanskog – „Zagonetaštvo varaždinskog kraja“, u kojoj o Falleru („Mikuli iz Ivanca“) i njegovim zaslugama za križaljkotvorstvo i zagonetaštvo općenito, dosta je napisano.

I dok se u ovoj knjizi novinar i publicist Antun Golob ovako nepravedno ponio prema pionirima varaždinskog i hrvatskog zagonetaštva, za utjehu zagonetačima valja spomenuti – više kurioziteta radi – da je predstavljanje jednog drugog Varaždinca započeo ovim tekstom: „Svi oni koji krate vrijeme rješavanjem križaljki, često moraju odgovarati na pitanje, tko je naš poznati prevodilac s latinskog i grčkog, imenom Koloman. Dakako, to je Koloman Rac, a on je Varaždinac ...“.

(Franjo Marciuš, Zagonetač broj 292, ožujka 1983., str. 13)

Teoretičar

Oznake: F. Marciuš, Zagonetač

Poznati zagonetači (5) - FRANJO MARCIUŠ

18.04.2016.

FRANJO MARCIUŠ

(Dunjkovac kraj Nedelišća, 28. IX. 1931. - Čakovec, 28. IX. 2014.)

Međimurski zagonetač i zagonetački aktivist. Njegov prvi rad bijaše premetaljka objavljena u Vjesnikovu kvizu broj 152 od 14. XII. 1977. Sljedeće 1978. godine postaje članom EU "Čvor" iz Bjelovara te zagonetačke sekcije "VAZAK" od 15. travnja 1978. , a već 1980. izabran je za njezina pročelnika. Predstavljen je u monografiji "Zagonetaštvo varaždinskog kraja" Milana Đurića i Borisa Nazanskoga iz 1981. Sastavljao je većinom tzv. male zagonetke. Na čelu HZS-a bijaše 1988./94. i 1996./2000. Sudjelovao je na većini SOZAH-a. Pokretačem je VAZAK-ova glasila "Vazakov bilten". Jedan je od utemeljitelja Fallerova zagonetačkog memorijala i Enigmatskoga vlaka. Bavio se i željezničarstvom i planinarstvom, a bio je i članom Matice hrvatske.



Hrvatski skladatelj (premetaljka)

S: SLAVA TI, VRLI SINKO ...

(Vjesnikov kviz broj 203, 28. XI. 1979.)

Udvajaljka

Uzvik nestrpljenja
zadržat ne mogu
kad najdraže biće
ne vidim kad sviće.

(Alojz Buljan "Kombinatorika u igrama riječi", Matica hrvatska, ogranak Novska, Novska 2003., str. 234)

Tri poljoprivredna proizvoda (pomicaljka)

KRKLEC
KARAULA
GRUJKA
KEMČUG
VAMPIR
PICULA
RAZLOG

(Varaždinske vijesti broj 3123, 17. XI. 2004.)

Učahurena premetaljka

Pravi kockar često
bije prave bitke,
ulazi u rizik
za nove dobitke.

(Zoran Radisavljević "Svet anagrama", Divit, Beograd, 2004., str. 105)

Premetaljka

Mlada DAMA voli BAL,
al' i pravi karneval.
Sad već ima drugi "dres"
pa da pleše i taj ples!

Učahurena premetaljka

Dostojanstvenik rimskog pape,
imalac grimizne kape,
u kraj je naš došao,
planinu tu da bi prošao.

Indirekti

SUDBINE, fraza: 2 - 4 Dreuyfusa je branio ..., fraza: 1 - 4

Za kajkavce, LAN ... a SAN, fraze: 2 - 3 i 2 - 3

(radovi sa VII. FZM-a, 16. VI. 1996. i Feniks broj 41, 4. VII. 1996., str. 46)

Enigmopovjesnik

Oznake: F. Marciuš

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.