www.reliablecounter.com
Click here Požutjela enigmatika (31) - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Požutjela enigmatika (31)

04.10.2017.

U jesen 1982. godine u Varaždinu je predstavljena javnosti knjiga Antuna Goloba „Zaslužni Varaždinci“. Abecednim redom nanizano je sedamdeset i šest Varaždinki i Varaždinaca, koji su rođeni u Varaždinu ili najbližoj mu okolici, a za života su svojim djelom i stvaralaštvom vezani za ovaj lijepi barokni grad. Čitajući knjigu zainteresiralo nas je posebno da li ćemo uz koje od navedenih imena pročitati i poneku riječ o njihovim aktivnostima i doprinosu na polju zagonetaštva u varaždinskom kraju. Na žalost, gorko smo se razočarali. Od imena, koja mnogo znače za početke varaždinskoga zagonetaštva, a neka i šire, ovdje su uvrštena i obrađena samo četiri: Nikola Faller, Bartol Francelj, Zvonko Milković i dr. Nikola Pečornik.

Kod svakoga od njih Golob je brižljivo naveo djelatnosti zbog kojih mu je pripala čast da bude uvršten u plejadu zaslužnih Varaždinaca, ne propustivši kod toga da spomene i druge njihove sklonosti i hobije. Da je kod ove četvorice to bila i enigmatika – jednostavno je prešutio. Ovo se nikako ne može oprostiti, naročito u odnosu na Nikolu Fallera, koga neki autori smatraju čak prvim križaljkotvorcem. Ne samo kod nas, već i u Evropi. A to ipak nije činjenica za prešutjeti. Sve ovo autoru knjige „Zaslužni Varaždinci“ nije bilo nepoznato. Jer, uzmemo li u ruke „Varaždinske vijesti“ broj 1921 od 19. XI. 1981. godine, na 6. stranici naći ćemo njegov članak pod naslovom „I nekad su Varaždinci voljeli – zagonetke“. To je bilo predstavljanje publici netom promovirane knjige ovdašnjih zagonetača Milana Đurića i Borisa Nazanskog – „Zagonetaštvo varaždinskog kraja“, u kojoj o Falleru („Mikuli iz Ivanca“) i njegovim zaslugama za križaljkotvorstvo i zagonetaštvo općenito, dosta je napisano.

I dok se u ovoj knjizi novinar i publicist Antun Golob ovako nepravedno ponio prema pionirima varaždinskog i hrvatskog zagonetaštva, za utjehu zagonetačima valja spomenuti – više kurioziteta radi – da je predstavljanje jednog drugog Varaždinca započeo ovim tekstom: „Svi oni koji krate vrijeme rješavanjem križaljki, često moraju odgovarati na pitanje, tko je naš poznati prevodilac s latinskog i grčkog, imenom Koloman. Dakako, to je Koloman Rac, a on je Varaždinac ...“.

(Franjo Marciuš, Zagonetač broj 292, ožujka 1983., str. 13)

Teoretičar

Oznake: F. Marciuš, Zagonetač

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.