www.reliablecounter.com
Click here Prilog broj 2.500: bodovanje križaljaka - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Prilog broj 2.500: bodovanje križaljaka

30.05.2018.

Nije to nikakva velika mudrost, niti složena i teška zadaća, samo što, kao i u svakome poslu, treba imati razrađenu taktiku i poznavati građu. To nije matematika, nije niti brojidba (statistika), ali su obje discipline uključene kao važni čimbenici.

Prvi uvjet za bodovanje svake križaljke jest provjera ispravnosti lika, drugi korak čini provjera usklađenosti križaljke spram zadanih kriterija (tematski pojmovi ako ih ima, otvor za sliku i sl.), a treći jest njezino iščitavanje kako bi ste se uvjerili da nema istokorijenskih pojmova i ponavljanja jednakih riječi u koje se ne ubrajaju jednoslovi. Nakon toga treba izbrojati crna polja, slovne skupine i ukupan broj riječi, izračunati prosječnu duljinu riječi (PDR), izdvojiti teško rješive pojmove, uočiti bjelinu, jednoslove, dvoslove, rijetka slova (Č, Ć, DŽ, Đ, F, Lj, NJ, Š i Ž te Q, W, X i Y), troslovne kratice i množine, ali i glagole i pridjeve.

Prije samoga bodovanja morate odrediti najveći mogući broj bodova koji može osvojiti jedna križaljka. Poželjno bi bilo da ta brojka bude djeljiva sa četvorkom. Preporučam brojke 20 i 40. Jednako važni kriteriji za bodovanje su:

1.) Rješivost

2.) Bjelina (najmanja koju treba bodovati može biti 5 x 5)

3.) PDR (izračunava se ovako: ukupan broj polja netto manje crna polja, puta 2 i podijeljeno s ukupnim brojem riječi)

4.) Sve ino, pa i opći dojam koji je po meni konačan rezultat pozitivnih i negativnih svojstava križaljke, s time da bodove umanjuju kratice, pridjevi, veći broj glagola i množina (dugačke su najnepoželjnije), dok ih povećavaju slovne skupine (više one troslovne, četveroslovne i petoslovne, no dvoslovne) i rijetka slova

Uzmemo li da je maksimalan broj bodova 20, a da svaki kriterij nosi najviše 5 bodova, tada valja znati da 5 bodova po kriteriju rješivosti može dobiti samo posve rješiva križaljka, po drugome kriteriju ona s najvećom bjelinom, po trećemu križaljka s najvišim PDR-om, a po četvrtomu križaljka s najviše rijetkih slova i slovnih skupina i sa što manje kratica, pridjeva, glagola i množina. Kriteriji naravno ne moraju nositi jednak broj bodova. Većina zagonetača odgonetljivost drži glavnim kriterijem pa bi sukladno tomu ona i nosila najveći broj bodova. I to je to.

Enigmoznalac

Oznake: zagonetačka teorija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.