HIPIJI – DJECA CVIJEĆA

09.02.2009.


Plakat


Vjerojatno se pitate čitajući naslov današnjeg posta kakve veze Hipiji imaju sa Mravincima i Mravainčanima pa evo da Vam odma odgovorim.

Naime mala ali vrijedna skupina članova našeg Društva koja je sebe nazvala "Krpaši" i koja je sebi uzela za pravo i obvezu organiziranja maskembala u Mravincima dugo je vijećala i konačno odlučila da tema ovogodišnjeg mačkaranja u našemu malome mistu bude baš hipi pokret.


Hipi omladinski je pokret nastao u SAD 1960-ih godina, koji se bunio protiv američkog potrošačkog društva u cilju stvaranja novog društva zasnovanog na miru i ljubavi. Hipici propovjedaju ne samo političku revoluciju već i unutrašnju revoluciju svakog pojedinca.

Hipici vjeruju da će Ljubav promjeniti svijet i dovesti do Mira. Za njih je Ljubav posebna vrsta moći i nju simbolizira cvijet. Često se dešavalo da na policijsku brutalnost oni uzvraćaju cvijećem. Pitanje ljubavi u hipi ideologiji nije samo pitanje seksualnih sloboda i ljudskih prava nego i slavlje života, ljudske topline, oslobađanje od tabua, poštovanje drugih i njihove volje, preispitivanje patrijarhata...

Hipi pokret je nerazdvojno povezan sa rock muzikom koja predstavlja izraz nezadovoljstva i nade za novu generaciju koja hoće “da živi umjesto da preživljava”, “da voli umjesto da tolerira”, “da hoda umjesto da trči”, “da otkriva umjesto da uči” (J. P. Cartier). Muzičari koji su obijležili hipi pokret su: Beatlisi, Doorsi, Creedensi, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Pink Floyd, Country Joe & The Fish, Bob Dilan, Iron Butterfly, Rolling Stones, Frank Zappa i Jimi Hendrix.


Centralni izraz hipi identiteta je bio duga kosa (divlja, razbarušena i lepršava), koja je predstavljala njihovu pobunu, slobodu i povratak prirodi (kratka kosa je, po njima, bila oznaka građanskog mentaliteta, dokaz rada za vojsku ili FBI). Odjeća se sastojala od rebatinki, košulja na cvitiće, kožnih sandala, masu šarenih detalja, bedževa, perli i raznih osobnih ukrasa. Nakit je pravljen od prirodnih materijala, drveta, gline, vune, šarenih kamenčića i služio je kao estetski a ne statusni simbol.

Eto lipi moji ako ste se prepoznali u gornjim redcima i osjetili želju bar nakratko iskoćiti iz vlastite kože i u ovo krnjevalsko vrime postati netko drugi pruža Vam se jedinstvena prilika.

Već od ovog vikenda možete se pridružiti maloj ali veseloj skupini Mravinskih Hipija koja kreće put vaših domova malo u vižite, malo nazdravit i zapivat ....

I zato ako ovih dana naletite (Vi na njih ili pak oni na Vas) na Hipije nemojte in zamirit ...peace brother !

P.S. A vjerojatno ste se i zapitali ko će bit Krnje ?
E pa ove godine (malo za prominu) neće biti Krnje već Krnjevalica njezino veličanstvo Cajkaaaaaaaaaaa !!!


Photobucket




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.