02

nedjelja

siječanj

2005

i opet ja dosađujem receptima ;-)

SALATA OD PILETINE

Sastojci (za 3-4 osobe):
2 šalice pečene piletine
sol
papar
sok 1/2 limuna
2 naranče
2 žličice soka od mandarine
1/2 šalice ananasa
6 maslina
1 šalica narezanog celerovog korijena
1 mala glavica luka
1/2 šalice sitno nasjeckanih celerovih grančica
1 šalica majoneze
1 žlica octa

Priprema:
Pečeno pileće meso izrežite na veće kocke te ga 1 sat mariniramo u mješavini soli, papra i limunovog soka na hladnome. Celer narežite na tanke i 1 cm dugačke ploške koje zatim kuhate otprilike 5 minuta u osoljenoj i po octenoj vodi, ali pazite da se ne prekuhaju. Nakon kuhanja vodu odlijte i celer dobro ocijedite.
Ananas narežite na male kockice, a masline izrežite na tanke kolutiće. Luk sitno isjeckajte. Kriške naranči uzdužno raspolovite i izvadite eventualne koštice.
Majonezu i sok od mandarine pomiješajte te lagano umiješajte i sve ostale sastojke.
Salatu poslužite s tostom.
Dobar tek!




SALATA OD PILETINE (2)

Sastojci
35 dag kuhane ili pečene piletine
1 glavica salate
vezica mladog luka
1 žlica sezama
1 žlica senfa
1 žlica korijandera ili peršina
malo šećera, sol


Priprema
Sitno nasjeckajte piletinu pa ju pomiješajte je sa senfom. Sezam prepržite na tavici pa i njega dodajte piletini, a sve skupa začinite solju i šećerom, pa umiješajte luk i peršin. U zdjelu za posluživanje složite listove zelene salate, na nju stavite piletinu i ukrasite peršinom i lukom.



SALATA OD RIŽE

Sastojci
30 dag riže
15 dag kuhane šunke
15 dag ementalera ili sličnog sira
1 krastavac
1 žuta paprika
1 zrela rajčica
1 dl majoneze
1 dl jogurta
1 žlica senfa
1 žlica worchestera
1 limun
2 žlice maslinovog ulja
sol
papar

Priprema
Rižu skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Sir, šunku, papriku, krastavac i rajčicu narežite na kockice. Umiješajte u hladnu rižu. Pomiješajte kiselo mlijeko, majonezu, worchester umak, sok od limuna, sol, papar i prelijte preko salate. Dobro promiješajte, pustite da odstoji barem jedan sat pa poslužite.



SALATA OD RIŽE I POVRĆA

Sastojci
200 g riže
80 g celera
1-2 žlice graška
1-2 mrkve
malo bosiljka
malo mljevenog korjandra
1 žličica senfa

Priprema
Zajedno s rižom skuhajte i grašak. Očišćenu mrkvu i celer, grubo naribajte i dodajte ohlađenoj riži. Začinite začinima, dobro izmiješajte, i prije posluživanja dobro ohladite.




SALATA OD RIŽE S CURRYJEM

Sastojci:
2 šalice kuhane riže
1/2 glavice luka
3 žlice ulja
1-2 žličice curryja
2 jabuke
2 banane
2 kisela krastavca
1 paprika

Za preljev:
1 vrećica majoneze
1 dl jogurta
malo limunovog soka
2 žlice ulja
sol
svežnjić vlasca ili peršina

Priprema:
Sitno nasjeckani luk i curry popržite na ulju. Jabuke ogulite i narežite na sitne kockice, banane na ploške, krastavce na štapiće, a papriku na tanke kolutiće. Povrće i voće uvijek izrezujte u različitim oblicima kako bi salata genijalno izgledala. Narezano voće i povrće pomiješajte s lukom i popržite, a zatim primiješajte kuhanoj riži. Za preljev pomiješajte majonezu, jogurt, limunov sok, ulje, sol i mljeveni macis (ili piment). Povrće s rižom prelijte preljevom i ostavite da stoji 1 sat na hladnome. Prije nego što ponudite salatu, pospite je sitno narezanim vlascem ili peršinom.

<< Arhiva >>