5 dag pureće šunke ... 50
4 dag ementalera ... 160
5 dag integralnog peciva ... 110
2 dag maslaca ... 150
sušena rajčica i svježi bosiljak
Što je život bez hira ili bez sendviča.
- sušena rajčica je bila hir
Peciva od integralnog brašna u količini od 5 dag,
nevjerojatne su minijature, za razliku od onih iz marketa.
P.S.
Bosiljak, taj zahvalni mirišljavac.
Dam mu malo svijetla i vode,
a on mi vraća stostruko.
Malo sam eksperimentirao i na kraju sam došao do dobrih smjesa i za kruh i za pizzu. Probao sam i sa zamrzavanjem, ali i držanjem pripremljenog tijesta u frižideru. Na kraju sve ispada tako jednostavno. Bitno je pratiti fluidnost tijesta dok se miješa, jer neko brašno upija više, neko manje, ostalo, daj što daš. Prolazi i led i frižider i naknadno pečenje kruha ili peciva u pećnici. Prolazi i to da odrežem višak kore, ako mi je pretvrda. I pizzu sam držao u frižideru, od sirovog tijesta, do gotovog proizvoda, što me podsjetilo na prve pizze u životu koje sam jeo u Trstu. Hladne, vlažne i vrlo ukusne. Dakle ne one iz pizzerija, krušnih peći i sto čuda, nego one najobičnije tipa prozračno i vlažnjikavo tijesto, malo umaka, pa mozzarella i još pokoja sitnica odozgo. To se kupovalo u pekarama ili tako nekim malim dućančićima gdje je sve bilo hladno i za van.
Za ovu pizzu s fotke, što da pričam, sve se vidi, kompletno integralno brašno i domaći istarski krastavci kao navlakuša. S vrlo intenzivnim namirnicama ili začinima valja biti oprezan kod doziranja. Kapari su svakako jedni od njih.
10 dag svježeg sira ... 100
2 dl jogurta ... 120
2,5 dag integralnog tosta ... 60
10 dag krastavca ... 10
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico,
list svježeg bosiljka
- dio jogurta ide u sir, a dio se popije solo
- ako je tost suh, sir i jogurt će ga lijepo oporaviti
Osvježavajući lagani obrok, što bi se reklo, baš pravi ljetni.
10 dag paniranog oslića ... 140
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sok limuna, svježi bosiljak
... 230 kcal
10 dag krumpira ... 80
5 dag luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, vinski ocat
... 190 kcal
Stari dobri socijalistički petak,
jasno, ne zbog politike,
nego dobre klope.
P.S.
Ja sam ovo jeo u nedjelju,
ali eto, znam da petkaši vole ovako nešto.
10 dag jaja su zapravo 2 manja komada.
Standard svakodnevne prehrane.
Brzo i jednostavno se pripreme,
a mogu se i lijepo kombinirati.
Nutritivno izrazito superiorna.
Samo ljeto zna zašto tako pašu,
a možda i poneko od nas.
10 dag srdela ... 120
10 dag batata ... 90
10 dag šampinjona ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol
peci lagano na gril tavici:
- šampinjone 30 min.
- batat 15 min.
- srdele 5 min.
Ostatak srdela ide u marinadu.
20 dag bureka s junetinom ... 520
2 dl kefira ... 120
kupina
Završni pokušaj s teletinom u ovom eksperimentu.
Bio je još jedan obrok između koji je zapravo bio najbolji.
Meso, riža i krupni papar su skuhani u juhi u ekspres loncu.
Na fotki je ostatak tog prošlog uz pečenu papriku,
zapečeno u pećnici, još s grahom iz konzerve.
Ovo s ekspres loncem je ispalo izvrsno.
Dakle, i dalje ću si priuštiti teletinu,
ali isključivo iz ekspres lonca,
i to baš vrlo povremeno,
ili čak još malo rjeđe.
P.S.
Pečena paprika je gastronomski baš potentna.
Ne bi li si omilio meso probao sam napamet,
onako čisto odokativno, i mislio sam, po guštu.
Obzirom da se kratko prži, meso je bilo podatnije,
ali ponovno je do izražaja došao otpor žilica u njemu,
a bome mi nije dobro leglo ni ulje koje su pohanci upili.
Najbolja mi je bila salata od matovilca i graha,
a to što nisam mjerkao bučino ulje,
pa ga je bilo više nego inače,
fakat je bilo baš izvrsno.
Cijeli život jedem meso,
i nisam imao problem s time,
ali eto, i vrijeme po malo čini svoje,
zubi krhki, želudac nagrizen,
pa ne ide, i baš ne ide.
Povrće, super,
teletina, pruža otpor,
pečena, pa kuhana u temeljcu,
ali ... ni to nije to.
P.S.
i objektivni pokazatelji "vrište",
tlak nerijetko lakoćom preko 200,
a otkucaji srca samo tako i ispod 50,
odoh ja na kvasinu, ma što da jeo ili ne.
Nekada, jedno od popularnijih jela je bila pohana piletina i rizi - bizi.
Nije na fotki, ali i salata se podrazumijevala, uglavnom zelena.
Meksički salsa umak je tek mali pomodarski dodatak.
Super, ali, kao i uvijek,
sve ovisi o sastavu, okusu, ...
Baš mi je drago da sam ih probao,
ali 200 kn za kilu za ovo je malo previše.
Prilog od povrća na čušpajz, i moj kruh, mrak.
P.S.
40% janjetine ne opravdava naziv,
a kamoli tu cijenu, ali dobro,
nek smo mi živi i zdravi,
a za lovu, lako ćemo.
- 10 dag svježeg kravljeg sira ... 100
- 1 dl kiselog vrhnja ... 140
- 5 dag pirovog kruha ... 110
- 10 dag zelene salate i mini rajčice ... 20
- 0,1 dl bučinog ulja ... 90
- sol, papar, ...