minus40kg - kalorijski restoran

* Pizza na istarskom krastavcu

DSC04267

Malo sam eksperimentirao i na kraju sam došao do dobrih smjesa i za kruh i za pizzu. Probao sam i sa zamrzavanjem, ali i držanjem pripremljenog tijesta u frižideru. Na kraju sve ispada tako jednostavno. Bitno je pratiti fluidnost tijesta dok se miješa, jer neko brašno upija više, neko manje, ostalo, daj što daš. Prolazi i led i frižider i naknadno pečenje kruha ili peciva u pećnici. Prolazi i to da odrežem višak kore, ako mi je pretvrda. I pizzu sam držao u frižideru, od sirovog tijesta, do gotovog proizvoda, što me podsjetilo na prve pizze u životu koje sam jeo u Trstu. Hladne, vlažne i vrlo ukusne. Dakle ne one iz pizzerija, krušnih peći i sto čuda, nego one najobičnije tipa prozračno i vlažnjikavo tijesto, malo umaka, pa mozzarella i još pokoja sitnica odozgo. To se kupovalo u pekarama ili tako nekim malim dućančićima gdje je sve bilo hladno i za van.

Za ovu pizzu s fotke, što da pričam, sve se vidi, kompletno integralno brašno i domaći istarski krastavci kao navlakuša. S vrlo intenzivnim namirnicama ili začinima valja biti oprezan kod doziranja. Kapari su svakako jedni od njih.


30.08.2023.
komentiraj (10)


<< Arhiva >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak