minus40kg - kalorijski restoran

* Dnevni meni ... 11,1 kn ... 1640 kcal



Doručak:
* Zobene pahuljice, grožđice i mlijeko
5 dag zobenih pahuljica ... 0,25 kn ... 180 kcal
2 dag grožđica ... 0,25 kn ... 50 kcal
2 dl svježeg mlijeka ... 1,2 kn ... 100 kcal
... 1,7 kn ... 330 kcal

Voćna prva užina:
20 dag jabuke ... 1 kn ... 100 kcal

Ručak:
* Grah s kranjskom i mrkvom
8 dag kranjske ... 2,6 kn ... 290 kcal
10 dag suhog graha ... 2 kn ... 350 kcal
20 dag mrkve ... 1 kn ... 80 kcal
... 5,6 kn ... 720 kcal

Voćna druga užina:
20 dag klementina ... 1 kn ... 100 kcal

Večera:
* Kupus flekice
5 dag tjestenine ... 0,6 kn ... 180 kcal
20 dag kupusa ... 1 kn ... 50 kcal
0,2 dl ulja ... 0,2 kn ... 180 kcal
... 1,8 kn ... 410 kcal

Meni je ovo apsolutno uvrh glave ;)

Kada sam bio gladniji, a jednako bez love,
podebljao bi tjesteninu, grah, ulje, ...
a uzeo bi i dodatni obrok tipa:

10 dag kruha ... 1 kn ... 250 kcal
10 dag parizera ... 1,8 kn ... 240 kcal
... 2,8 kn ... 490 kcal

i

10 dag kruha ... 1 kn ... 250 kcal
3 dag masti ... 0,5 kn ... 270 kcal
... 1,5 kn ... 520 kcal

Tako bi ispalo oko 15 kn i 2650 kcal.

S obzirom na to da nisam radio u rudniku,
bilo je to i više nego dovoljno za mene.

Sljedeća jela su bila od žganaca, riže, krumpira, ...
i dalo se jesti vrlo jeftino, a sasvim ukusno i raznoliko.

Da još napomenem, znam ljude koji su jeli još jeftinije, a sasvim u redu.
Od jednog pileta se radilo nekoliko obroka, jela se srdela,
za desert su bile palačinke s domaćim pekmezom.
Desert je značio doručak ili večeru.
Knedle sa šljivom, prezle, ulje,
debela palačinka i šećer,
a ne Sacher torta, ...
ah ta stara dobra vremena radosti i veselja :)))




Kava mi je prisjela ...
ali to je jedna sasvim druga priča ;)


31.03.2022.
komentiraj (17)


* Pašticada ili ... 470 kcal


10 dag telećeg buta ... 110
10 dag krumpirovih njoka ... 160
10 dag mrkve ... 40
3 dag koncentrata rajčice ... 40
0,5 dl crnog vina ... 40
1 dag suhih šljiva ... 30
0,05 maslinovog ulja ... 50
sol, papar, češnjak, ...

- skuhaš meso
- dodaš ulje i začine
- ubaciš mrkvu, pa skuhaš i nju
- u istom loncu i tekućini skuhaš njoke
- dodaš koncentrat rajčice, vino i suhe šljive
- kuhaš dok se umak ne reducira

Naravno, ova varijanta pašticade je nekima svetogrđe,
ali eto, mene baš veseli, jer je apsolutno izvrsna.





Kad čovjek ode, ne bi se više trebao uopće vraćati i javljati,
ali eto, ljudi smo, ljude i volimo, uđu nam pod kožu,
pa uz godine prisutnosti dođe i povezanost,
prije svega čisto emocionalna,
i ma koliko je jaki lakoćom odbacivali,
nije to baš tako prosto, bar ne nekima od nas,
ali dobro, prvo malo supstitucije, pa će doći i ništa ;)
Bojim se potresa, rata, samoće, bolesti, smrti, ...
a svi oko mene misle da sam kao stijena,
ah, kako život tek tako piše parodije,
dok uglavnom živimo tek u sebi,
sami u strahu, nesigurnosti,
a prema van empatija
i što čišća ljubav ...


24.03.2022.
komentiraj (22)


* Dagnje & Portabello


* Rižoto od dagnji i cikla ... 420 kcal


15 dag dagnji ... 110
5 dag integralne riže ... 180
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
10 dag cikle ... 40
sol, papar, češnjak, peršin, ...

- kratko dinstaj dagnje na češnjaku
- dodaj sa strane kuhanu rižu
- serviraj uz kiselu ciklu



* Portabello gljive s jajima i tjesteninom ... 480 kcal


12 dag jaja (2 kom.) ... 180
5 dag zelenih širokih rezanaca ... 180
15 dag Portabello gljiva ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar

- dinstaj gljive na ulju i češnjaku
- umiješaj jaja pa ih speci, začini
- dodaj ocijeđenu zelenu tjesteninu

Otprilike, Portabello gljive su dozreli šampinjoni.
Puno su krupniji i intenzivnijeg okusa.
Meni su se jako svidjeli.





Manje je više,ali ne uvijek,
uglavnom manje lošeg je dobro,
ili već tu negdje, tj. valjda ...
kao i uvijek, ovisi o koječemu ;)


20.03.2022.
komentiraj (12)


* Pijani bakalar


Eh, što da pričam,
fileti bakalara i krumpir,
kuhani u maslinovom i vinu ;)




Riba petkom, može,
ako je petak svaki dan :)))

Šalim se, neka svatko jede i pije
kad i što god da ga je volja.

Svoje proglašavati opće ispravnim,
najobičnije je nasilje i verbalni terorizam.


18.03.2022.
komentiraj (11)


* Panirane kozice i matovilac


Ima tu maslinovog, ali i bučinog ulja,
rekli bi spoj mora i kontinenta ...

Kalorije,
ma ništa previše ;)




Skromnost nije dio bahatosti,
ali kada ljudi nemaju niti za janje s ražnja,
pomalo je drsko razbacivati se škampima, kavijarom ...
ali što da se radi, tako je kako već je,
prošao sam i ja parizer
i četvrt kruha.


17.03.2022.
komentiraj (15)


* Gulaš od vepra


Eh da, kako i što, koga briga,
nikada nitko pitao nije,
slikica, sim, tam,
i to ti je to.



ako nije u redu suditi druge samo zato što su drugačiji kako ne suditi ono i one koji nas frustriraju, tj. da li je to isto, ili nije ... ne znam, nemam pojma, ali ponešto je baš teško prihvatiti, ma kako se možda ispravno činilo


16.03.2022.
komentiraj (12)


* Kapesante & Šampjer

predjelo: * Jakobove kapice na buzaru


5 dag Jakobovih kapica (meso) ... 40
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
1 dl bijelog vina ... 70
3 dag kukuruznog kruha ... 70
sol, papar, češnjak, peršin
... 230 kcal

glavno jelo: * Kovač, kroketi i zelena salata


10 dag kovača (filet) ... 80
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
10 dag krumpirovih kroketa ... 120
0,05 dl suncokretovog ulja ... 50
sol, papar
... 300 kcal

5 dag zelene salate ... 10
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, papar, aceto balsamico
... 60

Za posebne dane poseban meni ;)




Tema uz kavicu: Prolaznost života ...

Taman pomisliš da nešto imaš, ispostavi se,
ne samo da je otišlo, nego nikad nisi niti imao ;)

Sretan dan žena svim ženama!


08.03.2022.
komentiraj (17)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak