31

četvrtak

svibanj

2012

Ruke


-Pusti da im pucam, duša gine od tišine...i ne boj se čuke, ne boji se ni Korade koji nema ruke

-Puštam da im sviraš, duša gine od tišine, i nemoj se bruke, to nisu groupie, to su tuke

-Pusti da ti sviram, duša gine od tišine, i ne boj se muke, nije teško ić' na šparoge i kuke


25

petak

svibanj

2012

TV raspored za Dan mladosti

Jugonostalgičari i ini danas proslavljaju okruglu 120. obljetnicu rođenja najveća sina ovih prostora – Josipa Broza Tita. Dio naših mlađih čitatelja ne sjeća se TV programa iz tog doba, točnije iz vremena kada nije bilo ovih silnih tehnoloških čuda i pregršta medija – već svega par programa koje je kontrolira politika. U našem karikiranom TV vodiču, probat ćemo Vam dočarati kako su naši roditelji, djedovi i bake provodili svoje slobodno vrijeme ispred malih ekrana. Riječ je naravno o rasporedu za 25. svibnja, godina je nevažna, ionako se sve to skupa ponavljalo.

6:25 TV KALENDAR (1941. – 1945.)

-pregled najvažnijih događaja iz Narodnooslobodilačke borbe. Bitka na Neretvi, Sutjesci, Savi, Dravi, Uni, Kupi, Moravi, Drini, Tari, Korani, Mrežnici, Ombli, Trebišnjici, Dunavu, Miljacki, Bosni...a kao šlag na kraju – desant na Drvar.

6:35 DAN MLADOSTI – START ŠTAFETE

-uključenje na start štafete na makedonsko-grčkoj granici. Prijenos kreće s uključenjem Mladena Delića: „Ljudi moji, je li to moguće da su pioniri i omladinci naše nesvrstane zemlje ovako rano ustali?“

7:00 DOBRO JUTRO JUGOSLAVIJO – GOSTI BIJELO DUGME

-pastirski rock bend izvodi uživo svoju uspješnicu: „Jugoslavijo na noge, pjevaj nek te čuju, tko ne sluša pjesmu, slušat će (kninsku) Oluju“.
-za Crnu Goru poseban program jutarnjih vježbi pod nazivom Gore-dole. Sinopsis: gore-dole, gore-dole, gore-dole, a sad drugo oko...

9:00 IZVANREDNE VIJESTI IZ TITOVE SOBE – GOŠĆA SOFIA LOREN

-Što drug Tito jede za doručak? Koliko je tu kalorija i ima li masnoće?

9: 30 DAN MLADOSTI – GDJE JE ŠTAFETA?

-štafeta je već u Beogradu. Novinar objašnjava kako je moguće da je ovako brzo stigla, a nije putovala Galebovima i MIG-ovima. Sugovornik: maratonac koji je otrčao počasni krug po Dedinju.

10:00 UVOD U ANATOMIJU PARTIZANA 1. DIO

-zašto on sam može pobijediti petnaest neprijateljskih tenkova bez da zaradi ubodnu ranu, čak i od komarca.

11:00 PRIJENOS MISE IZ DEVASTIRANE CRKVA SVETOG SPASITELJA U ZAJEČARU

-misa se drži pred praznim gledalištem zbog suspenzije domaćih navijača od strane Udruge Dole Bengalke Armijo (UDBA)

12:00 ANALIZA MISE

-gosti: Miroslav Ćiro Blažević, Dragoslav Šekularac, Nikola Nikić i Dule Savić
-tema analize: ekonomski pogled na profesionalno napredovanje kroz prizmu zašto je štetno ići u Crkvu

12:30 PLODOVI RATA

-gdje je danas JNA? Koje je oružje u mirnom razdoblju najbolje saditi? Treba li Jugoslaviji nosač aviona ili je dosta što u glavama nosimo ranjavanje druga Tita na Sutjesci?

13:20 VIS – MORNARICA

-poteškoće naših vojnika u sporazumijevanju s domicilnim stanovništvom. Kako naučiti viški? Simultano prevođenje plus titl.

14:00 IZVANREDNE VIJESTI IZ TITOVE SOBE – GOŠĆA ELISABETH TAYLOR

-Drug Tito će u razgovoru s proslavljenom glumicom pokušati saznati je li Lassie zaista sama došla kući ili ju je netko navodio. Razgovor je vrlo bitan, zato molimo pažnju gledatelja. Ako je Lassie zaista sama došla kući, možda bi i jugoslavenski vojnik tako nešto mogao izvesti sam u budućnosti.

14:30 DAN MLADOSTI – GDJE JE ŠTAFETA?

-štafeta je već u Sarajevu (javljanje uživo). Novinar objašnjava kako je moguće da je ovako brzo stigla, a nije putovala s Batom Živojinovićem. Sugovornik: Bata osobno. Ujedno i ekskluziva – Bata je najavio da će napokon otkriti koliko je točno fašista i nacista pobio u filmovima. Očekuje se šesteroznamenkasti broj.

15:00 NEDJELJOM U 2

-vježbe za zračnu i opću opasnost. Neka vas ne buni naziv emisije Nedjeljom u 2, koja se prikazuje u 3. Sve je to stvar prevencije – odnosno NNNI – ništa nas ne smije iznenaditi, jer graničimo sa samim BRIGAMA (Bugarska, Rumunjska, Italija, Grčka, Austrija, Mađarska, Albanija)

15:30 HAJDUK – CRVENA ZVEZDA, PRIJENOS NOGOMETNE UTAKMICE (BEZ PLAKANJA)

17:00 UVOD U ANATOMIJU PARTIZANA 2. DIO

-Što se dogodi metku kad udari u tijelo partizana? Bude kritično.

18:00 SJEDNICA CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTA JUGOSLAVIJE U REVIJALNOM TONU (skraćeno vrijeme trajanja)

-moderatori: Stipe Mesić (s cigarom), Franjo Tuđman (bez cigare) i Hloverka Novak Srzić (s dvije cigare)

19:30 DNEVNIK

-voditelj Goran Milić. Tema Dnevnika: Što je nama naša borba dala, osim ponekih budala?

20:00 UBI ET OROBI

-čestitke svjetskih lidera povodom rođendana druga Tita. Počinju s Gadafijem, završavaju s Fidelom Castrom koji neće držati govor da se ne poremeti satnica programa (by the way za Castra se govori(lo) da je zaveo desetke tisuće žena. Jednostavno u to ne vjerujem, jer odakle mu za te odnose vremena ako mu govori u prosjeku traju desetak sati)

20:30 CRVENE ZVIJEZDE PJEVAJU, SHOW EMISIJA

-finalisti Tereza Kesovija s pjesmom „Jugoslavijo, volim te“ i hor pastira u frulicu kad zasvira

22:00 DAN MLADOSTI – GDJE JE ŠTAFETA?

- štafeta je već u Ljubljani (javljanje uživo). Novinar objašnjava kako je moguće da je ovako brzo stigla, a cijeli put prošla trčeći. Gost Alija Sirotanović. Sirotanović otkriva koliko je uistinu njegov dan udaran i koliko tona sanja u isti san. Očekuje se šesteroznamenkasti broj.

23:00 HAJDE DA SE VOLIMO, EMISIJA O BRATSTVU I JEDINSTVU

23:30 KRATKA NUMERA – KOREANKE : ŽIVIO NAM DRUŽE TITO, SLOBODO23.35 KRATKO JAVLJANJE IZ KUMROVCA

-Je li lokalnom stanovništvu još uvijek napeto da susjedu crkne krava? Je li to atak na bratstvo i jedinstvo?

23.45 INMEMORIAM – SAVA KOVAČEVIĆ SIROGOJNO

-Je li njegova anatomija uistinu partizanska ako nije preživio?

00:00 TURISTIČKA RAZGLEDNICA – OTOK DAKSA

00:05 NA RUBU ZNANOSTI

-Tema: Jugoslavenska inflacija i vožnja par-nepar

01:05 FILMSKI I SERIJSKI MARATON

-Očajna kućanica Jovanka Broz

- Na Kordunu šank do šanka, traži majka sina Ranka. Našla ga je ispod stola, pijanoga kao vola. Šlif se otvorio, sinac majci prozborio: Dobro sam majko, bogu hvala, Coca-cola osvežava.

03:00 TURISTIČKA RAZGLEDNICA – JAJCE ULTRAZVUK

-zašto je važno rano otkrivanje AVNOJ-a?

03:05 FILMSKI I SERIJSKI MARATON (nastavak)

-Bitka,na Neretvi, Sutjesci, Savi, Dravi, Uni, Kupi, Moravi, Drini, Tari, Korani, Mrežnici, Ombli, Trebišnjici, Dunavu, Miljacki, Bosni...a kao šlag na kraju – desant na Drvar.

11

petak

svibanj

2012

Tko tebe kruhom, ti njega Jadrankamenom!

Ne, ne, nisam spavao noćas. Ne ljutim se što sada ovaj tekst pišem mrtav umoran: prošla noć je bila jedna od onih kada razmišljate o (be)smislu života. A san protiv (be)smisla života uvijek gubi.

Kao što to radi i Athletic Bilbao, nogometni klub zbog kojega nisam mogao pronaći REM, ne računajući naravno folder na desktopu moga laptopa. Baskijci su naime, u sinoć odigranom finalu Europske lige, izgubili od Atletica iz Madrida 3-0. Bio im je to drugi europski poraz u finalu Kupa (Lige) UEFA-e nakon što su 1977. u završnici poraženi od Juventusa, tako da su po broju europskih trofeja Baskijci gori čak i od Dinama – nemaju nijednu nijedincatu 'kantu' .

Sigurno se pitate zašto vam ovo pričam i kakve to veze ima s mojim nespavanjem, odnosno (be)smislom života. Pa da vam odmah kažem – ogromne.

Svi mi danas živimo u dobu surovog kapitalizma gdje se loše odluke financijskih i političkih moćnika lome na našim leđima – mi smo ti koji stežemo remen iako smo za ovu trenutnu krizu krivi isto kao lički medvjed za zaštićenu hrvatsku vrstu zvanu javni službenik – znači nikako. Kako bismo prebrodili krizu svakim danom radimo sve više i više za sve manje i manje novaca dok u pozadini svira melem za naše uši: Slavko Linić na akustičnoj gitari i Radimir Čačić na basu recitiraju koje nas nevolje očekuju. Ode do Plutona struja, plin, voda, PDV, cestarina, ali i posao. „Ako nemate za struju, ne pričajte na telefon“ – highlights je njihova kantautorstva.

Kriza je, majku joj njezinu, zahvatila gotovo sve gospodarske grane. Međutim, to ne vrijedi za nogomet. Najvažnija sporedna stvar na svijetu iz godine u godinu 'trpi' sve veće prihode, raste prodaja TV prava, marketinški kolač svjetskih korporacija sve je izdašniji, rekordi u transferima ruše se kao na pokretnoj traci kineske tvornice gdje norma raste iz dana u dan kao riža poslije monsuna. Kao da se ta lova nikad nećeš zaustaviti, doći nekom svom kraju.

Tamo do početka devedesetih godina, nogomet nije bio toliko luksuzan kao danas, čak su neki klubovi poput Crvene Zvezde ili Steaue bez prevelikih problema mogli osvojiti Ligu prvaka. A onda je, danas već pomalo zaboravljeni Bosman, išao nešto prpati sa pravosuđem – svi mi dobro znamo kakve pravosuđe (p)ostavlja nuspojave svojim presudama – pa je tako i u ovom slučaju, bez obzira što je Bosman dobio spor, sve otišlo u onu stvar.

Palo je ograničenje broja stranaca, klubovi su počeli gomilati najbolje igrače i trošiti nezamislive svote neizbrojive najboljim svjetskiM kalkulatorima i najedanput su postali United colors of Benetton, svaki malo bolji igrač iz Brazila ili Argentine imao je nekog rođaka u Europi i bez po' muke je dobivao državljanstvo, jer je Bosman srušio pravila stranaca unutar EU, ali ne i ostatka svijeta. Kada bi ga tada neka novinarska zanovijetala pitala kako je to moguće, on bi izbrifiran od PR službi njegova kluba, repao naučeno gradivo: „Znate moderni ljudi, odnosno australopitekusi svijetom su se raširili iz Afrike. Prvo su pošli u Europu, poslije u Aziji, pa Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku, a naposljetku i Australiju. Da vas ne davim više s poviješću. Iz toga jasno proizlazi da smo svi mi rođi, pa tako i ja bez problema dobijem talijansko ili španjolsko državljanstvo jer je talijanski australopitekus ustvari od moje tetkine šogorice drugog koljena treće snahe njegove osme šurjakinje rođak.“

Bosmanova pravosudna bomba dovela je do toga da u Chelseaju ili Interu ne igra samo nijedan Londončanin ili Milanez, već nijedan Englez ili Talijan, štoviše nekad se dogodi da u prvoj postavi igra 10 malih crnaca i Agathe Christie, pardon Peter Cech. Nemojte molim vas ovo shvatiti kao nekakav rasizam, jer samo želim reći da je pomalo šizofreno što se navijač Chelseaja poistovjećuje s momčadi gdje igra deset malih crnaca koji London na karti svijeta nisu u stanju naći ni Google Earthom, a bogami ni GPS-om.

Oni su surovi profesionalci koje zaboli veseljko igraju li u Londonu, Madridu, Beču ili Moskvi – važno je samo da gazda dobro plaća. Ako ga ne dobro ne plaća ili nije zadovoljan, bez problema će iz Milana otići u Inter ili Juvenstus, iz Chelseaja u Arsenal ili Tottenham bez obzira što navijači o tom mislili. A misle, vjerujte mi, ratne priče.

No kao što u bilo kojem živom svijetu postoji nekakav uljez, ustvari da ga bolje tituliramo – baksuz – recimo napada tigar svinju bradavičarku, uspije cijela obitelj zbrisati, ali onaj jedan mali mladunac se izgubio, ne može naći rupu, sklonište i pogiba – tako i u nogometu postoji uljez kojeg napada cijelih 90 minuta deset malih crnaca lavova, tigrova, što li već, a on im ne može zbrisati, obraniti rupu, gol, pa naposljetku pogiba od Tigarovih (nadimak Falcaa) uboda u suprotni kut.

To je naravno naš Athletic iz Bilbaa, a uljez je u našoj priči zato jer, pazite sad ovo, nema nijednog stranca, štoviše nema nijednog Španjolca. Za Athletic iz Bilbaa igraju samo – Baski. Tako je bilo oduvijek i tako je i danas, u dobu surovog kapitalizma gdje neki crnci rade po 16 sati za ćevape, a neki za London kojeg ne bi našli ni na karti Londona s predgrađima.

Gledajući to finale jučer, gledao sam ustvari Athletica iz Brodosplita kako se bori protiv špekulantskog novca, gledajući Fernanda Llorentea gledao sam kako dva radnika Jadrankamena u iscrpljujućem teniskom meču žele pobijediti Brunu Orešara i Franju Tuđmana, kada bi lopta došla do Muniaina, ja bih svaki put rekao mamicu im i ja, kada bi Toquero primio loptu vidio bih tog Keruma kako ga želi pojesti GUP-om – sve sam ja to gledao sinoć, a nisam gledao vijesti i želio sam da pobijedi slabiji, jer je lopta okrugla, a i Zemlja također – iako u ovakvim i sličnim pričama pobjednik se (od)uvijek zna.

Jednostavno – zna se –rekao bi slogan HDZ-a

Isto kao što svi mi znamo da Brodosplit u budućnosti neće graditi Titanice, da će Kerum nahraniti svoga prijatelja šupka projektom GUP-a, da će Franjo pobjeđivati Bruna u puštenom teniskom meču – jer tko tebe kruhom, ti njega Jadrankamenom – da ćemo svakim danom raditi sve više i više, za sve manje i manje...

U tome sam noćas razmišljao gledajući u nebo. Proganjale su me u mislima riječi korporacijskog menadžera za golove Radamela Falcaa Garcije Zarate Tigra koje je uputio Svemogućem:

-Posvećujem svoja dva gola najprije Bogu, potom mojoj obitelji u Kolumbiji i, na kraju, svim Atleticovim navijačima.

Gledao sam, rekoh, u nebo, i tražio odgovor od Stvoritelja: Je li primio posvetu krvnika Falcaa i ako jest, zašto? Zašto nije pomaknuo stativu prema Falcaovoj lopti, zašto nije nacrtao nekakvog obrambenog igrača, nekakvog Amorebietu, njegovu nogu i zaustavio šut? Zašto nije pomogao Susaeti da probuši belgijskog vratara na vratima Madrida? Zašto, zašto, zašto...?

A sutra je radni dan. Razmišljat ću opet o svom životu kako si besmisleno prolazi u uredu (umjesto u redu) gdje svaki put kad dođem, može biti i zadnji, kako živim od prvog do petog, kako je život negdje drugdje...i postavljat ću si pitanja razmišljajući o sebi i sličnima, jednom riječju - Athletic Bilbau: zašto, zašto, zašto, zašto, zašto......sve dok šef ne uleti i kaže zašto, zašto, zašto, zašto nisi napravio ovo do roka, a dao sam ti čitavih 6 minuta?

Zakurac, nametnut će se odgovor sam od sebe i više neću razmišljati o Baskijcima, nego o tome zašto japanske kamikaze nose kacige?

08

utorak

svibanj

2012

REČENICA SETEMANE - Pavošević: „Kad vam premijer kaže da se ne bojite, povjerujete“

Premijer uzme crnu torbu novca, razlomi je i dade učenicima svojim hadezeovskim: „Uzmite i jedite od javnih tvrtki svi, ovo je moje tijelo koje će se Turudiću predati“. Osim učenika hadezeovskih u dvorani posljednje sjednice bila je i preobraćenica Branka Magdalena Pavošević koja na riječi učiteljeve naočigled sviju, laganini klecne.“ Branko“ – obrati joj se učitelj – „ne bojte se, ja sam s vama u sve dane do svršetka mandata“. Branka Magdalena čuvši riječ korijena svrš, opet lecne. Učitelj joj se opet obrati: „Ne brini se stara, ja sam svemoguć, tko me u mene vjeruje, ništa mu se neće dogoditi“. Pa potom i doda: „Ženo, evo ti crnog fonda. Crni fonde, evo ti majke“. Kad je učitelj-premijer sve to ispričao, kazao je učenicima svojim: “Znate da je za dva dana gotova moja dionica i Sin hadezeovski treba biti predan da ga pribiju na Županijski sud“. Tada su se glavari DORH-ovski i starješine uskočke skupili u dvorištu velikog svećenika koji se zvao Bajić i posavjetovali se kako da uhvate premijera i osude ga. Tada je jedan od dvanaestorice, koji se zvao Mladen Barišić, otišao glavarima DORHovskim i rekao: “Što ćete mi dati da vam ga izdam?“ I odmjerili su mu status pokajnika. Nakon tri dana suđenja, pravosudna farsa je uskrisila. Uostalom tako i nalaže sveto pismo hrvatskog naroda. I vidje Branka Pavošević da je dobro. Da je učitelj dobro govorio u vezi vjere u njega. I bi tako. Dan suđenja prvi, dan suđenja drugi, dan suđenja treći...

03

četvrtak

svibanj

2012

Prvi maja

Prvi je maja
Hrvatska puna straja

dok Josipović sluša Bacha
jedni se tuku oko graha
drugi igraju šaha
sve dok ih ne uhvati prdežina plaha

jer u pauzama između dva mata
o tom zbore dva nezaposlena brata


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>