17

subota

ožujak

2012

Uprknuće

Čita se Uprknuće
A u publici neko huče
Pa to je onaj naš bivši Duce
Kojeg optužbe muče

Sluša sada Uprknuće
Šeta sa štakom i dok je vruće
Novinari mu opsjedaju kuće
A sve do juče'

Mnogi su željeli da čuće
Pa kad se Ivo nagne u pruće
Da učine Uprknuće
Pa da uče
Kako se mažnjavaju stanovi i kuće
Sve do juče
Sve do juče

13

utorak

ožujak

2012

Svijet 14 dana

Policajac s Prozac Pillsa d.o.o.

Prema povjerljivom dokumentu do kojega je došao britanski Guardian privatne tvrtke mogle bi za godinu dana preuzeti dio policijskih poslova, uključujući istraživanje zločina i patroliranje ulicama, pa čak i zadržavanje osumnjičenih. Ovo je zaista sjajna vijest koja bi na happy endu pomogla svim europskih državama da se iskobeljaju iz belaja. Građani će tako moći otvoriti tvrtku Policajac s Prozac Pillsa d. o. o., nacrtati se na ulicu, dignuti lizalicu i reći svom susjedu: 'Opa gospodine, vozili ste 40 kilometara više od dopuštenog. Što ćemo?' To 'što ćemo' u hrvatskom korupcijskom riječniku znači 'koliko ćeš mi tutnuti'. Prekršitelj ga pita: 'Može dvije stoje?'. Zna da ćemu ovaj malo progledati kroz prste jer mu je prije dvije godine posudio kliješta. 'Može', na to će ovaj, ionako te dvije stoje neće prijaviti Liniću. Zaista sjajna je ova privatizacija policije, zamislite samo kako će se pljačkati turisti, a BDP će odletjeti kao oni Talijani iz godišnjeg odmora Toma Horvatinčića.


Let's get reeeeady to ruuuuuumble!

Kapitalizam je zaista veličanstven. Možete biti inteligentni, naobrazovani, spremni na rad, a opet ćete biti siromašni, jer nemate 'ono nešto'. S druge strane, oni koji imaju to nešto, postaju multimilijunaši. Nekad je to nešto, skoro ništa, a opet tako puno. Kapitalizam vam omogućava enormno bogatstvo čak i ako ste patentirali rečenicu od, pazite sad ovo, pet riječi. Ne nije riječ o Kerumu, koji ponekad zna složiti i dužu rečenicu da ima smisla. Riječ je o Michaelu Bufferu, čovjeku koji se obogatio najavljivanjem borilačkih mečeva zahvaljujući rečenici od pet riječi (s tim da smo ovo 'to' nepravedno definirali kao riječ): Let's get ready to rumble! Michael Buffer ili u prijevodu na hrvatski Mišo Tampon čisti je dokaz kako je između kapitalizma i zdravog razuma – tampon zona - Buffer Zone. Let's get ready to rumble healty mind!

Costa Concordia je brod, a ne kit

Počelo je suđenje odgovornima u havariji Coste Concordije. Zaista mi je žao poginule, točnije njihove obitelji, jer mrtvima je ionako bolje nego nama, i kapetan Schettino zaista mora za to odgovarati. S druge strane, poptuno je bizarno da je u ovoj havariji netko uopće poginuo. Zašto? Pa zato jer havarije uopće nije ni bilo. Brod se naslonio na obalu, skoro da je bilo lakše iskrcati se na kopno, nego kad pristane u luci. U ovom nasukavanju riječ je o brodu, a ne kipu ili dupinu. S obzirom da kruzer nije bolnica i ta su tamo skoro svi koliko toliko zdravi (jer što bi inače radili na krstarenju) zaista je nevjerojatno kako nisu doplivali do 15 metara daleke obale (tu udaljenost svi bi preživjeli bez straha od hipotermije). U nekim djelovima Hrvatske koji su se često bombardirali ovoliko civila nije poginulo ni u ratu. Ajde da je brod potonuo, ali ovakav scenarij...


Predsjednik, pa premijer, pa predsjednik, pa premijer, pa predsjednik

Vladimir Putin novi je stari predsjednik Rusije. Pobijedio je s većom većinom nego li je pobjeđivao Staljin. Putin je dobro je poznato već bio predsjednik. Pošto ruski Ustav na papiru ne dopušta cijeloživotno presjedovanje u međuvremenu je bio premijer. Kada mu istekne dopušteno šefovanje na mjesto predsjednika vjerojatno će opet postati premijer. Pa opet predsjednik, pa opet premijer, pa opet predsjednik, pa opet premijer, pa opet predsjednik, pa opet premijer...Sigurno ste se sada nasmijali i promisli da će ga smrt baciti u oporbu. Molim vas lijepo, zar još niste shvatili da je Putin besmrtan – ne mogu mu ništa ni tigrovi, ni medvjedi, ni oligarsi, ni džudaši, ni Kasparovi, ni Amerike, Engleske i ostale zemlje neproleterske, čak ni njegova žena koja fizička nije nimalo sitna. Ovdje ćemo na ruskog predsjednika preslikati vic o Chucku Norrisu: Pokucala smrt na Putinova vrata, otvorio predsjednik u kimonu s tigrom kako ga davi bicepsom, stala smrt deset, petnaest minuta, a onda povikala: Maaaaškaaaare!

U Jeruzalemu grob do groba, traži arheolog Sina Božjega

Arheolozi su navodno pronašli osmi po redu grob Isusa Krista. Zanimljiv je bio taj Sin Božji. Dok je živio znao se danima i mjesecima ne micati s jednog mjesta (kao kad mu je Sotona nudio zabavu u pustinji), a kad je umro, postao je toliko živahan da je u samo tri dana do usksnuća promijenio pregršt grobova koje arheolozi kao na traci otkrivaju. Jasno je i zašto to rade – zbog samopromocije. Sad će se naći neki sponzor koji će kapnuti daljnja istraživanja, a arheolozi će nastaviti otrkrivati nove Isusove grobove. U vremenu u kojem živimo zaista nije važno što i kako radite, nego kakve su vam marketinške sposobnosti bez obzira bili vi kvaziarheolog, kvaziekonomist ili sponzoruša bez kvazi.

Licemjernost zapadnih medija

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, inače u slobodno vrijeme čovjek koji voli muškiće, spočitao je bjeloruskom predsjedniku Lukašenku da je diktator. Ovaj nije ostao dužan, pa mu je odgovorio Bolje biti diktator, nego gay, što se naravno osudilo u zapadnim medijima. I mi se također priključujemo tom osuđivanju, ali trebalo bi malo dublje pogledati (zašto u ovim vjesticama ipak neće biti prilike) zašto Bjelorusija i njen predsjednik Lukašenko imaju crni tretman u zapadnim medijima. Bjelorusija je danas zemlja u kojoj se ne spominje riječ kriza, nezaposlenost je vrlo mala, gotovo neznatna, privatnih tvrtki otprilike je trećina dok je ostatak u državnom vlasništvu, obrazovanje je besplatno, država će vam naći posao i dati stan, promislili ste, podsjeća na Jugu. S druge strane istina je da su mediji cenzurirani, nema političkih debata i oporbe, ali ima interneta, iPhonea i američkih serija. Zaključak – bolje njima, nego nama. Ali Zapad bi htio to tržište i jasno ušuljati se blizu Rusije. Zato je Lukašenko u njihovim medijima puno gori od onoga koliko realno jest.


Mitraljez do poda

Modna marka Thor Steinar, popularna među njemačkim neonacistima otvorila je u gradu Chemnitzu na istoku zemlje dućan pod nazivom "Brevik". Otvaranje dućana izazvalo je pravi skandal i zgražanje, budući da se njegovo ime za samo jedno slovo razlikuje od imena norveškog masovnog ubojice Andersa Breivika. Zašto li se samo ljudi zgražaju nad ovim genijalnim marketinškim potezom? Evo i mi smo u Hrvatskoj čuli za tu nama nepoznatu marku, a da ovi nisu platili ni kune za oglašavanje. Ovdje se opet vraćamo kapitalizmu i njegovoj logici, a po tom nauku, ovo je potez za koji bi menađeri trebaqli dobiti povišicu. Na legalan način i bez kune troška došli su do ciljane javnosti i to ne samo u Njemačkoj, nego po cijelom svijetu. Zaista im treba skinuti mitraljez do poda.


Ciparska bajka

Ciparski Apoel ušao je u četvrtfinale Lige prvaka s tim da je krenuo u kvalifikacije Lige prvaka usred ljeta kada su se Lyonovci kupali. Pada bi na pamet usporedba s Goranom Ivaniševićem u Wimbledonu 2001. – klasična priča o Davidu i Golijatu. Ni najfanatičniji pratioci nogometa nikad u životu nisu čuli za nijednog igrača Apoela. Zapadnoj Europi najpoznatiji akter ciparske strane u ovom susretu bila je zgodna navijačica Apoela koju je kamera zumirala u 97. Minuti. Čini mi se da sam dotičnu jednom vidio u amsterdamskom izlogu. Ali ona nije igrala, pa je ova bajka koja se nastavlja, još i veća.

piše: Maro Marušić, izvor: tiskano izdanje Objektiva

12

ponedjeljak

ožujak

2012

Hrvatska 14 dana

Izvještaj o smrti

Zanimljivo je posmotriti kako mediji izvještavaju o većini smrti javnih osoba. Uzmimo za primjer ove posljednje: Milorada Bibića Mosora i Helgu Vlahović Brnobić. Među ostalim pišu kako su te osobe bile jako optimistične, vedra duha i da su svojom energijom druge 'tjerali' na što veće domete. Iako su spomenute osobe zaista bile takve i zaista su zadužile društvo, ostaje nejasno zašto je važno naglasiti njihovu vedrinu. Nije li to diskriminacija prema depresivnima i unesrećenima?


Golim tetama protiv krize

U banani smo, katastrofa je, Linić kaže da ćemo se izvući tek za 10 godina ako krenemo s bolnim i radikalnim rezovima. Ova konstatacija ponavlja se iz dana u dan, čak ju je i Jadranka Kosor shvatila. Međutim zašto mi iz pridjeva radikalni i imenice rezovi, ne bi izbacili imenicu i ostali na radikalnosti. Recimo, legalizirati prostituciju i marihuanu, a ako odmah želimo puno veći BDP, jer Hrvati vole sve preko noći, onda bi mogli razmisliti i o legalizaciji ecstasyja i kokaina. Crkva će se naravno buniti, ali zato jer u bordelima neće biti dozvoljen rad maloljetni(ca)ma. Ima Crkva pravo – treba spustiti dobnu granicu na 6, 7 godina i prešišati ćemo Tajland. Gadi vam se ovo što pišem, jel da? Razmislite malo – postoji li u ijednoj svjetskoj državi konstantan rast BDP u granicama etike? Naravno da ne, profit i moralnost su klasični antipodi. Samo što bi ovakvom legalizacijom dobili skupu radnu snagu, a ovako ćemo se izvući iz krize samo ako budemo volontiurali kako genijalno to zamišlja ministar Mirando Mrsić. Vidimo na njegovom primjeru da je i Mirinda jednako opasno kao i Coca-cola, kokain, ecstasy, prostitucija bez zaštite...


Zločin i kazna

Neke se stvari rješavaju vrlo jednostavno, ali Hrvati ih jednostavno nisu u stanju provesti jednostavno. Huligani opet harače Hrvatskom: U Zagrebu su prebili mlade vaterpoliste samo zato jer su iz Dubrovnika, tuku se kada izlaze u noćni provod, na svakoj nogometnoj utakmici, huču crncima...Godinama teroriziraju sugrađane, ali zato njih nitko ne terorozira, čak ni kad ubiju nekoga (vidi Luka Ritz). Zašto se jednostavno za huligane ne uvede smrtna kazna? Lijepo u članak 52, stavak 2 napišemo kako se ničim izazvan fizički napad kažnjava smrću. Možeš birati hoćeš da te do smrti prebije deset na jedan, jer to huligani najbolje poznaju pa će im to možda biti i zadnja želja ili ćeš samo injekciju. Pa 'ko voli, nek' izvoli. Naravno da će huligani na početku misliti kako se zakonodavac zajebava da ih zastraši, ali kada se izvrši prva smrtna kazna, garantiram vam da smo za vijeke vjekova riješili problem huliganstva. S ovim što huču treba biti malo nježniji – dopustiti im da opet pohode utakmice, ali otkinuti im jezik, pa nek huču koliko god hoće.


Budućnost, ali ne iz Podgorice, nego iz pakla

Akademik Ivo Šlaus uvijek ima riječ utjehe. Kaže da će u sljedećih 20 godina gotovo 50% poslova izumrijeti, da će ljuditi raditi do 80 godine (jer će se povećati životnost), a sve to vodi cijeloživotnom obrazovanju. Vratimo se malo u povijest. Naši roditelji su (oni izvrsniji) završili srednju školu i do penzije bez straha od otkaza radili za jednu te istu tvrtku. Njihova djeca u prosjeku imaju završen fakultet, podrazumijeva se da znaju barem engleski, ako već ne njemački, francuski, španjolski i talijanski, da znaju sve o računalu, da su pismeni, da imaju vozačku dozvolu A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L i LJ kategorije, da imaju široko opće znanje i da su spremni na daljnje učenje. Međutim, sve im to nije dovoljno da uopće imaju posao, a kamoli da izgrade kuće i kupe auto kao njihovi roditelji. Zato je tu Šlaus da ih umiri: vjerojatno će u sljedećih 20 godina taj fakultet koji su zavgršili biti prošlo svršeno zanimanje, a ako budu imali sreće, radit će kao jeftina radna snaga do 80 godine. Uz sve to morat će se stalno obrazovati – Šlaus ne odgovara na pitanje od čega će cijeli život živjeti kad će se cijeli život morati dodatno obrazovati.


Ne jedite zelje, da ne propadne tvornica Belje

Holy Mirela ili u prijevodu Svetaa Mirela hoće u svoje Ministarstvo uvesti Zeleni ponedjeljak, dan kada zaposlenici neće moći jesti meso. Ministar Vrdoljak se ne slaže s tim: kaže da svaki čovjek mora imati izbor, pa čak i tako loš da jede meso. Oko čega oni diskutiraju dok u državi malo tko uopće može kupiti hranu. 'Ako ponedjelkom budete jeli zelje, propast će tvornica Belje' – govori Vrdoljak koji jako dobro zna da u proizvodnom asortimanu Belja, nema zelja. Čak je još dodao: 'Ako se ponedjeljkom ne bude jela pašteta, kako će profit ostvariti Tedeshijeva Argeta?' Ministrica Holy pak odgovara: 'Meso tjera ljude na agresiju, a važno je da u Ministarstvu cvate mir, zato ćemo jesti paški sir'. Čak je još dodala: Ministre Vrdoljak, u mom resoru zadnja je moja, zato će se jesti soja. Ipak, pošto se Kukuriku pravi vrlo složna koalicija za kraj su se usuglasili da bez obzira hoće li se jesti meso ili riba, da će se piti vino i to u ogromnim količinama kako bi se spasilo Dalmacijavino. Za posao koji oni rade, ionako ne treba biti trijezan.


Vijest o Fucku

Hrvatski biatlonac Jakov Fak, koji sada nastupa pod slovenskom zastavom osigurao je susjedima ekipnu srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu. Međutim, ove vijesti skoro uopće nije bilo u hrvatskim medijima (tek poslije kad je osvojio zlato). Eksluzivno doznajemo kako su se odvijali razgovori unutar redakcija kada se čovjek iz države gdje je snijeg rijeđi od poštenja, okitio novom velikom medaljom:
-Uredniče, što ćemo s vijesti o Faku? – pitao je novinar svog nadređenog.
-Kako što ćemo? Naslovnica, eto što ćemo. Kako još nisi naučio da su najvažnije stvari u novinarstvu fuck, sisa, guzica, Soraja, Severina...
-Ma nije riječ o fucku, nego Faku, biatloncu – savjesno ga je upozorio novinar.
-Kakav je to fuck? Neki fetiš, biatlon, je li to biseksualnost, znaš ne smijemo pretjerivati s gayevima!
-Ma ne uredniče, to je sport. Jakov Fak je hrvatski sportaš koji sada nastupa za Sloveniju.
-Ma đubre jedno izdajaničko. Ni riječi o tom Kvislingu – zaključi urednik.
-Fuck – reče novinar sebi u bradu i ode tražiti Sorajine nove slike.
Ovaj tekst je pisan prije nego li je Fak postao najbolji na svijetu, a to su hrvatski mediji ipak morali objaviti.


Mladen Pleše kako Pavić i Josipović sviraju

Glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše žestoko je stao u obranu Forrest Zampa Iva Josipovića. Kaže kako iza svih napada na predsjednika stoji Tomislav Karamarko. Kada ne znaš koga optužiti najbolje je u priču ubaciti Karamarka – on je kao nekakav hrvatski Veliki brat, koji sve zna i sve nadzire, iako je realnost ponešto drugačija. Iz teksta Mladena, inače poznatog da Pleše kako Pavić svira sa svojim prijateljima (trenutno se tu ubraja i Josipović) rekao bi čovjek da je Josipović sam Mesija koja je poslan od Boba Marleya da se brine za sirotog Marka Vojkovića, ovaj glazbenike. Karamarko je za ovu priču o Josipoviću (i ne samo ovu, već i novu koju donosimo u broju kojeg držite) bitan isto koliko i njemu PravDa koju je u kampanji trubio na sve strane.Nije kazneno djelo sve što je trava

Kukuriku koalicija napokon je donijela jednu dobru ekonomsku mjeru: konzumiranje i posjedovanje droge u malim količinama neće biti kazneno djelo. Čovjek se sada mirno može napušiti i u miru halucinacija svojih pričekati da krize prođe i da se on napokon zaposli bez straha da će mu za vjeke vjekova biti natovareno kako je prije 20 godina sjajnom akcijom interventne policije uhvaćen s jednom i pol sjemenkom marihuane. Takav pokvarenjak, naime zbog pola grama trave nije mogao dobiti posao u državnoj upravi, a likovi koji su krali hektare travnatih površina i jednim potezom GUP-a pretvarali ih u građevinske bez problema su dobivali i još uvijek dobivaju čelna mjesta državnih tvrtki, nadzorne odbore i ostale beneficije.


BBB HDZ

Rejtinška agencija Fitch zadržala je postojeći rejting Hrvatske (BBB). Sigurno se pitate kakva je ovo smiješna oznaka rejtinga. S obzirom da bi mediji trebali informirati i educirati, mi smo tu da vam pomognemo, iako ste i sami vrlo lako mogli zaključiti o čemu se tu radi. BBB ili punim imenom Bad Blue Boys je skupina huligana koja je navijanjem glasača i ubacivanjem papirnih rola s tribina u glasačke kutije, osvojila dvije trećine svih mandata u hrvatskoj parlamentarnoj povijesti. Zločesti plavi dečki – to plavi je zbog boje stranke – uspjeli su pokrasti, a uz to i zadužiti Hrvatsku za vjeke vjekova amen, izvodeći u Saboru huliganske ispade koji su indirektno pokopali ogroman broj Hrvata, uključujući i one koji su za njih navijali. U spomen na sve pale HDZ-ove žrtve, jedan od najgorih rejtinga naziva se BBB s negativnim predznakom Mamićem kao simbolom hrvatskog sna.


Uhvaćeni zločinci iz Kaštela

Braća iz Kaštela uhvaćena su (pa potom puštena da se brane sa slobode), jer su s interneta skinuli Microsoft Office, nekoliko filmova i par igrica. I uopće ih nisu dilali. No Interpol iz Luksemburga bio je neumoljiv. Javio je hrvatskoj policiji gdje se kriju bjegunci, a ovi su majstorski postupili i uhvatili zločince. Koliko su braća bila opasna po okolinu, doznajemo od njihovim susjeda. Jedna Kaštelanka nam je tako ispričala da je stariji brat jednom zgodom igrajući FIFA-u ozlijedio nogu Cristanu Ronaldu s kojim je upravljao njegov suigrač. Ovaj je na to od bijesa prolio sok po tastaturi, a stariji ga je brat uhvatio za grkljan i izbacio iz svoje sobe uzvikujući parole: Nećeš ti meni sok po tastaturi prolijevat, đubre ejdno madridsko. Ono što nije promaklo susjedi, evo doznalo se, nije promaklo ni luksemburškom Interpolu, ali ni neustrašivoj hrvatskoj policiji. Svaka čast momci, želimo vam jo puno prolivenih sokova po tastaturi.


Internet kriza

Zanimljivo je da u ovoj sveopćoj krizi, nitko ne spominje jednog od glavnih krivaca neimaštine, a to je, vjerovali ili ne, – internet. Za sada je rasturio novinarstvo, glazbenu, filmsku, književnu umjetnost, turističke agencije, a jako je pomogao i u brzini špekulantskih transakcija nay čemu počiva cijela zapadna ekonomija, a taj virtualni novac je i nosivi zid recesije. Pitali smo glanogovornika interneta WeWeWe DotComa misli li stati u otpuštanju radnika. 'Ni u kom slučaju' – kazao nam je – 'planiramo krenuti s još većim pošiljkama radnika na burzu. Recimo tako na zavod za zapošljavanje poslat ćemo sve djelatnike kladionica, jer zašto bi se oni plaćali, kao i prostor te režije kada se možete kladiti iz udobnosti doma svojega. Ista stvar je sa svim maloprodajnim mjestima: avionske karte, srećke za lutriju, a ako hoćete i poslovnice banke. Nije daleko vrijeme kada će i Konzum zatvoriti sve svoje poslovnice. Vi ćete preko interneta naručivati namirnice, a Konzum će umjesto tisuća prodajnih mjesta, imati samo jedno ogromno skladište. Osim toga, usavršit će se Google prevoditelji, pa ni prevodi na strane i sa stranih jezika više neće biti potrebni. A to naravno nije sve!'


280 tisuća radnih mjesta ušlo u kamion Paravinje

MUP Hrvatske na svojim je web stranicama danas objavio dramatičan apel – u Hrvatskoj je od početka izbijanja krize nestalo 280 tisuća radnih mjesta. MUP moli sve osobe koje bi mogle znati gdje su dovraga nestala ta radna mjesta da jave u najbližu policijsku postaju kako bi se informacija mogla prenijeti Liniću i Čačiću. U trenutku nestanka prosječno radno mjesto na sebi je imalo grijanje, hlađenje, božićnicu, plaćanje prijevoza, regres...i najvažniji detalj – radnu knjižicu. MUP, također napominje da s velikom sigurnošću, nakon provedene dvogodišnje istrage smatraju kako nijedno radno mjesto nije nestalo u državnom sektoru, pa upozoravaju građane da neće nasjesti na njihove eventualne zlonamjerne upute. Nakon nekoliko dana, javila se jedna osoba, a MUP je evolucijskim instinktom prepoznao da je ozbiljna. Poslušajmo što je rekla: Dragi MUP-če (nije znala ide li ovdje kako sibilarizacija, palatalizacija, jednačenje po zvučnosti, mjestu tvorbe...), dana toga i toga na križanju Tranzicija gdje se sjeku Komunistička i Kapitalistička ulica, vidio sam svih 280 tisuća radnih mjesta kako se ukrcavaju u kamion koji je vozio Dragan Paravinja. Sivi kamion je bio plave boje, a na njemu je bio logo HDZ-a. Registracijske oznake su bile ZG-200-TU, što u prijevodu s tuđmanovskog na hrvatski znači 200 bogatih obitelji tu u Lijepoj Našoj i ništa više.


Kao Crveni Kmeri Pol Pota

Štrajkaju radnici Croatia Airlinesa. A kako i ne bi kad će im se vjerojatno ukinuti pokoje beneficije što su uživali dok su stvarali ogromne gubitke. Nevjerojatno je da oni nakon 20 i kusur godina još uvijek posluju po socijalističkim načelima koje je Bora Čorba predočio u onu legendarnu izreku: Ako dođe do građanskog rata, bježite avionima JAT-a. To je klasična zatvorena ekonomija: zašto ljudi ne bi bježasli niskotarifnim avioprijevoznicima. Za Croatiu Airlines vrijedi izreka – ne treba se držati tržišne ekonomije kao pijan plota, a u ovom slučaju bolje bi pasala izreka: ne treba se držati zakona tržišta kao Crveni Kmeri Pol Pota.


PDV – popušila država višak

Stupanjem na snagu PDV od 25% sve je poskupilo počevši od malog makjata u kafićima pa nadalje. Mjera koja bi trebala napuniti državni proračun, najvjerojatnije će ga dodatno isprazniti. Mali privatnici će prijavljivati još manje dohotke, a pojačat će se i siva ekonomija. Jedino će profotirati skupljači storg papira. Građani će im odnijeti radne knjižice, jer im to zaista više ne treba. Samo skupljaju prašinu, a ni guzica se ne može s njima obrisati.


Dobra vijest za Hrvate, loša za Dubrovčane

Hrvatska uvodi šengen 2015. godine. Dobra vijest za Hrvate i loša za Dubrovčane. Dubrovčani, o čemu smo već pisali, moći će ići u Hrvatsku pod a – plivajući, pod b – trajektom do Barija, pa autobusom do Rima, pa zrakoplovom ako Croatia Airlines ne štrajka do Zagreba. Ali za ostale Hrvate ova vijest je odlična, ne samo zato što je Dubrovčanima crkla krava. Šengen će otvoriti veliki broj radnih mjesta, a pošto BiH, Srbija i Crna Gora u EU neće ući nikad, ili barem ne sljedećih 324 godine, najpoželjnije hrvatsko radno mjesto bit će na granici. Do sada je bila praksa da na svaka dva kilometra granice ide jedan policajac, a kad dođe šengen ići će dva policajca na jedan kilometar. Vladajući već razmišljaju da umjesto Dnevnika HRT.a kojeg nitko ne gleda, ubace dokumentarac National Geographica – Granica.


Državna revizija kao Moreška

Bez obzira što su laburisti stranka koja samo laprda, a ništa konkretno ne radi, ovoga puta tijekom saborske rasprave o državnoj reviziji zaista su briljirali. Njihov zastupnik Nikola Vuljanić izjavio je kako ga rasprava o državnoj reviziji podsjeća na ples Morešku – „svi mašu, a nitko ne nastrada!“. Točno je Niđo pogodio u sridu. Čemu služi ta državna revizija? Otkrije se masu nedostataka, kaže da se knjigovodstvo nije vodilo po zakonu, a na kraju balade nikom ništa, ćao đaci. Dobro, ne trebaju oni procesuirati počinitelje, ali ako već nema epiloga, ne bi trebalo biti ni njih. To je isto kao da sudac sudi u nogometu, a nitko ga ne sluša. Zato ili sankcije ili raspust državne revizije.


piše: Maro Marušić, izvor: tiskano izdanje Objektiva

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>