26

petak

kolovoz

2011

Hrvatska 14 dana

Kosovsko – hrvatska gospodarska suradnja

Izjava da je Hrvatska najbolji prijatelj Kosova u regiji izazvala je oštre reakcije iz Srbije. Vuk Jeremić, ministar vanjskih poslova Srbije, kao komentar na tu izjavu rekao je da 'kome je Kosor prijatelj, ne treba neprijatelje'. Kosorica medenim riječima hoće ojačati gospodarsku suradnju Hrvatske i Kosova. I ne biste vjerovali, prvi rezultati su tu. Balkanska ruta preko Kosova opet je zaživjela, a kvalitetan heroin opet je na dalmatinskim ulicama. Doktor Slavko Narkoman, ovaj Sakoman upozorava dalmatinske ovisnike da paze koliko će dopa ušpricati, jer su posljednjih mjeseci uzimali samo miks domestosa i otrova za miševe, pa im je tolerancija pala. Dvoje Zadrana prije nekoliko dana, nažalost, nije čulo njegove riječi i predoziralo se.

Vrh arogancije

Kao prvo, prometna tragedija se, ne daj bože, može dogoditi svima. Ali ova pomorska Toma Horvatinčića spada u posebnu kategoriju. Ona je prouzročena s tolikom dozom bahatosti i egotripa da ona Čačićeva prema ovoj izgleda kao vrh kulturnog ponašanja u prometu. Što se mi čudimo ikakvim postupcima ovog Tinčića? Pa je li taj ima svoju gardu, koja na svom ponosnom ramenu nosi neplemićki grb Tinčića? Puno ta garda govori o ovoj nesreći i nepružanju pomoći unesrećenima. Ostaje samo pitanje hoće li kapetan Tomo sljedećih desetak godina provesti u društvu malo drugačije garde.

Vele posla(nik)

Mladi lav Gordan Jandroković sam je htio riješiti pitanje predizbornih veleposlanika. Stara lignja Ivo Josipović mu je rekao ne može, pa je Jaci rekao, da Gordan s ovakvim ponašanjem ne može biti ministar. Pa je Jaca rekla da mladi lav itekako može biti ministar, ali da stara lignja ne smije toliko sudjelovati u predizbornoj kampanji. A nitko ne postavlja pitanje trebamo li mi uopće te 'svjetski važne' veleposlanike. Čemu oni služe i što rade osim što po cijele dane kockaju i peglaju kartice oštećujući proračun. Da mi je viditi kako u praksi izgleda jedan veleposlanički dan. Vjerojatno je biti hrvatski veleposlanik jedini posao na svijetu koji je lakši od biti hrvatski državni službenik.

Premijerka bi kao htjela provesti reforme, a birači joj kao ne daju

Sjećate se onog golobradog mladića iz JNA kojeg su 91. pitali zna li zašto je na čuki a on dao onu legendarni izjavu: Oni bi kao da se odcijepe, a mi im kao ne damo! E pa i Jaca se ravna sličnom logikom. Laže narod o ekonomskoj situaciji, govori stalno nešto o reformama, a ni makac. Premijerka bi kao htjela provesti reforme, a birači joj kao ne daju. No to nije istina. Prema istraživanju Eurobarometra više od 80 posto Hrvata hoće reforme nauštrb svoje egzistencije. Kažu: Mi ćemo se stisnuti da našoj djeci bude bolje. Jaca ih ne čuje, a i da ih čuje, ne bi ništa razumjela.

Rekordne brojke

Po Bojama turizma i sličnim emisijama stalno se pojavljuju nekakvi predsjednici općinskih turističkih zajednica (da mi je znati što oni rade cijele godine i to za lijepu plaću, osim što putuju po turističkim sajmovima) koji spominju rekordne turističke brojke. Naravno prednjači ministar Bajs. Ove sezone hrvatski turizam je porušio više rekorda nego plivači kad su plivali u onim svemirskim odijelima. A ugostitelji opet kukaju. Kažu da ove godine nema više turista nego da se brojke drugačije obračunavaju. Među ostalim, tvrde, broje se najmlađa djeca, ona do 3 godine i nautičari što prošlih godina nije bio slučaj.

Ako nemate kruha, idite u crkvu

Odluka Vlade: Za crkvu u Kninu iz državnog proračuna će se do 2013. izdvojiti 9,8 milijuna kuna. Kakav genijalan predizborni potez. Nije bitno što su Kninjani nezaposleni i gladni, već je važno da njihov duh nije nezaposlen i gladan. Sjeti se Država svake godine točno jedanput godišnje tamo nekog Knina koji dandanas izgleda kao da Oluja još traje. Baš bi bilo zanimljivo provjeriti podatak radi li itko u Kninu išta izvan državne službe.

Uplakana Blanka

Blanka Vlašić sazvala je konferenciju za medije i onda iznebuha počela plakati što je rijetkost čak i u novorođenčeda. Jedan se novinar pitao zašto Blanka plače, pa nije joj umro otac, eno ga tamo, sjedi do nje, a drugi mu odgovorio da je to zbog PMS-a. A onda Blanka počela nešto nesuvislo objašnjavati zašto plače, jer ozlijeđena ide na Svjetsko prvenstvo, ne može ona jadna šampionat gledati na TV-u, „to je kao da su napravili zabavu, a nisu je pozvali“. A javnost totalno zbunjena gleda u te njene krokodilske suze i misli se je li ova normalna. Što nas to interesira ide li ona (ozlijeđena) ili ne ide branit svjetsko zlato. Interesira li Blanku što ja sad pišem ovaj tekst o njoj, a boli me glava i imam febru? Možda sam trebao sazvati konferenciju i malo plakati. Žali Bože one njene skupe šminke.

Veliki Crveno-beli

Robert Prosinečki otakako je trener Zvezde ima novi hobi. Zove se ishvali Crveno-bele koliko god možeš, a pljuj na Dinamo. Prvo je dizao tri prsta, pa je rekao da mu je Zvezda odvajkada u srcu i da Dinamo neće nikad biti poput nje i da ga baš zaboli za Modre. Sljedeće bi mogao reći da mu je Arkan najdraži Delija ili možda da žali što Zvezda zbog Oluje ne igra domaće utakmice na liniji Virovitica-Karlobag. Jasno je da je Veliki Žuti ljut na Dinamo jer ga je više puta namagarčio i da mu je Zvezda draga jer je zbog nje postao igrač. No ipak bi trebao malo paziti što izjavljuje, i to zbog hrvatskih navijača koji su ga obožavali i koji su mu oprostili što se mjesecima nećkao hoće li igrati za Kockaste. Mogao je i on tako oprostiti onima koji su ga mučili. Ali nije, pa svaki tjedan nešto kenjucka po novinama i postigao je jedino to da su ga hrvatski navijači zamrzili.

Princeza ratnica u obračunu s poplavama

Hrvatska princeza u Metković je dojahala na konju i odlučila se obračunati s poplavama ne obazirući se na nedostatak nekih sitnih papira bez kojih se projekt ne može započeti. To je posebno oduševilo metkovskog gradonačelnika Stipa Gabrića Jamba jer i on sam cijeli svoj život živi ne obazirući se na nikakve dozvole, propise, zakone, papire (zapalit makiju s projektom od GUP-a, rekao bi Alejuandro Buendija). Toliko je nahvalio premijerku i s tolikim žarom da je čak i žabama i jeguljama bilo neugodno. Valjda da ovoj ni na sam kraj pameti ne padne zamisao da uhvati najbogatijeg hrvatskog političara. A tokalo bi.

Karlovačko – probably the safest beer in the world

Bio sam ovog tjedna u Karlovcu i dok sam šetao praznim gradom pade mi napamet ona tragična priča kada je Karlovačka pivovara nemarom pustila one otrove i usmrtila Zdravka Martinovića. Šetam i razmišljam jesu li poboljšali ta postrojenja, jesu li platili kakvu odštetu obitelji tragično stradalog, znaju li što je dop (ne heroin, nego društveno odgovorno poslovanje)? Ta se tragična scena dogodila 2007. godine. Šetam dalje i poput marketinškog stručnjaka razmišljam o novom reklamnom slogu Karlovačkog piva. Since twothousandseventh nobody died, probably the safest beer in the world.

Za trudne žene trud je uzaludan

Državni Zavod za statistiku objavio je šokantne rezultate. Svaka druga žena koja je zadrudnila prestala je raditi. One su jadne jednostavno izračunale da je bolje ne radit, nego radit po cijele dane za čevape, a usto plaćat jaslice, vrtić ili dadilje. Crkva se nije izjasnila po ovom pitanju. Oni na ovu temu imaju samo reći da seks bez unutarnjeg špricanja u ovulaciji nije seks, i da kronično nedostaje Hrvata. Samo nisu rekli kakvih Hrvata kronično nedostaje. Valjda siromašnih, čije će se matere, kada oni malo odrastu, vratiti na posao. Ali onaj u kvartu. Zove se skupljanje boca.

Pušenje ubija

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja napokon je 'otkrila' da Tvornica duhana Rovinj manipulira tržištem. U dogovoru s velikim trgovačkim lancima drži samo svoje proizvode, dok drugi uopće nemaju pristup. Agenciji je trebalo skoro cijelo desetljeće da otkrije ono što svaki nikotinski ovisnik godinama zna. Ne samo da se TDR manipulira s trištem, već i cigaretama. Unazad 15-ak godina sve njegove cigarete bile su poprilično dobre, a danas ne valja doslovno nijedan brend. Za razliku od drugih duhanskih tvrtki koje, nažalost po ovisnike, teško pristupaju prodavaonicama. TDR je pravi primjer tvrdnje da pušenje ubija (svu logiku oko sebe). Ne vjerujete mi. Šteta što ne možete pitati Pukanića, on bi vam objasnio.

Kvo kvo kvo kvo kvo

Sirotog Belgijanca, koji je na autocesti vozio 30 kilometara suprotnim smjerom jer mu je žena zaboravila torbicu na odmorištu, razapeli su hrvatski mediji. Naravno bez da provjere drugu stranu. Ja sam siguran da bi u tom slučaju došli do otrkića da je Belgijančeva žena prava aždaja koja mu je kvocala svih tih 30 kilometara da se vrate „jer takvu pincetu kakvu ima u torbi više nikad neće naći“. A njemu sve to dojadilo, pa promislio „ako živim s ovakvom ženom svejedno mi je jesam li živ ili mrtav“. Dobro reći ćete da je ovako ugrozio ostale sudionike u prometu. Pa ugrozio bi ih i da je nastavio normalnim smjerom. Kako bi se pobogu skoncentrirao na drum znajući da mu žena nikad više neće moći čupati brkove onom svojom svemogućom pincetom.


A je li se stvarno trebamo paziti vrućine?

Što je ovim urednicima Nove TV? Svaki dan pošalju Kristinu Tešiju malo na Zrinjevac, malo da toča noge u Jarun, malo na Dolac, da ona kao papagaj ponavlja kako se trebamo paziti vrućine. Ma jel, majke ti, nismo znali da ne smijemo tući ženu na suncu u podne, da ne smijemo ostat žedni kada je pretučemo, da ne smijemo gledati političare bez klime radi tlaka (ovo bi jedino trebali reći, a ne govore), baš vam hvala. Da nekoliko građana odapne (što u ovakvom vremenu i nije tako loše, razmislite u tišini) to bi donekle i bila vijest. A TV Novljani (čak i to) ponavljaju da Hitna uopće ne izlazi na teren, da je od građana nitko ne zove, da nema nikakvih povećanih intervencija. Na ovu vrućinu tlak će nam najprije skočiti na njihovo tlačenje glupim prilozima.

Svemir i glupost Draga Ćosića su beskonačni

Drago Ćosić je na utakmici Malmoea i Dinama pokazao svu raskošnu glupost hrvatskog novinarstva i mjesto gdje se ono danas nalazi. U pič... lijepe materine. Ćoso je, nakon što je jedan dinamovac dobio žuti, pazite sad ovo, rekao: „Sreća po Dinamo da ako uđe u Ligu prvaka da se žuti brišu, to sam upravo saznao prije početka utakmice u društvu kolega i nogometnih dužnosnika“. Einstein je rekao da su svemir i ljudska glupost beskonačni, ali da za ovo prvo ipak nije siguran. Ali zato je Drago Ćosić pravi primjer da je ovo drugo sigurno. Pa je li mu posao da sazna što je s tim jeb.... žutima? Jest. I fakat, saznao Ćoso pukom slučajnošću prije utakmice što je s tim žutim neotesancima i pohvalio nam se. Pa je li mogao šutati da je saznao pet minuta prije Dinamovog plasmana u Ligu prvaka? Jest, ali nije, jer je glup. Da nije naletio na te svoje pajdaše, Hrvati bi mislili da će Dinamo u najelitnijem europskom natjecanju igrati s juniorima, jer su svi dinamovci zbog odugovlačenja dobili rumeni karton.

25

četvrtak

kolovoz

2011

Svijet 14 dana

SMS roman

Talijanski pisac Umberto Eco odlučio je prepraviti svoj slavni roman 'Ime ruže'. Naime, stara verzija je zbog gustog teksta i dugih odlomaka navodno prekomplicirana za suvremenog čitatelja. Je li tko upozorio Eca da suvremeni čitatelj nije u stanju pročitati duži tekst od SMS-a. Ne zezam se. Ja iz pouzdanih izvora znam da ni ove moje vijesti nitko ne čita, jer su preduge. Recimo najduže što bi Eco suvremenom čitatelju mogao napisati bi moglo biti 'Ime ruže je Rose'. Sve si mu rekao, a on nije umro od napora. Evo baš mi je pao napamet genijalan SMS triler. Ide ovako: 'Ubojica je vrtlar'.

Bog 'vikao' na Papu

Velika oluja se podigla za vrijeme papine propovijedi u Madridu, a kad su se zbog vjetra počele rušiti stolice oko oltara i kad mu je oluja otpuhala kalotu s glave Benedikt XVI. je morao prekinuti misu. Možda mu je Bog na ovaj način želio poručiti da u vrijeme krize prestane s posjetama zemljama koje muku muče s dugovima, a kad on dolazi, svejedno se isprse. No Papa čini se nije shvatio nebesku poruku. Čim je vjetar malo posustao, nastavio je s propovijedi.

UNICEF spava, čujem mu disanje, jer ne čuje plač somalskih beba koje traže sisanje

U Somaliji je zbog gladi umrlo preko 30 tisuća djece. Možete zamisliti kako odzvanja plač te gladne djece. Jedno glavno dijete s plačem ruši zidove, a plač tolikog broja čuje se doslovno na svakom kraju kugle zemaljske. Oooops, oprostite pogriješio sam, ipak se ne čuje. Valjda bi u suprotnom svi ti veliki humanitarci i još humanitarnije organizacije poduzele nešto. Ili nemaju tih nekoliko tisuća dolara koliko je potrebno da oni prestanu plakati. Ah da, već smo rekli, ne čuju ih kako plaču, daleko je taj rog Afrike.

Izbornički poziv znači krov nad glavom

U Parizu se održava svjetsko nogometno prvenstvo beskućnika. Nema tu preseravanja oko izmišljanja kojekakvih obrazloženja oko neodazivanja izborniku kakvih smo se u prošlosti nagledali od Kukoča, Giričeka, vaterpolista, tenisača i ostalih. Njima izbornički poziv znači krov nad glavom. Barem dok traje prvenstvo. Zato će odigrati 150 posto, kako bi što duže ostali u turniru, kako bi što duže imali krov nad glavom. Naši reprezentativci su sretni kad ispadnu, jer idu na praznike. A ovi idu na ulicu.

Nas dva brata skupa ratujemo

Gadafi je gotov, a uhvatio ga je toliki očaj da nije imao koga nazvati, pa je nazvao Mesića.
–Alo Meske, što da radim, gdje da pobjegnem? – pitao ga je Gadafi.
-Riješit ćemo nešto. Nego reci mi bježiš li s devama i šatorom?
-Ne, samo s nešto gotovine.
-Mislim da ti je najbolje izbjeći u neku antifašističku zemlju – predloži Meske.
-Kakve su to zemlje – iznenadi se Gadafi.
-Nije bitno, javim se. Samo te za razliku od Karamarka to ne smije vrijeđat, ako ti netko kaže da si antifašist – reče Mesić i ode uprčit malo veleposlanike SAD-a, Rusije i Kine koji su u čudu gledali ovog starca kako nešto nesuvislo govori dok mu obrve antifašistički skaču.


Bosanci će izumrijeti

U svijetu se rađa sve manje i manje ženske djece, a ako se ovakav trend nastavi žene će potpuno nestati iz određenih država, piše The Economist. Prema njihovoj računici zbog ovog će trenda kroz 500 do 600 godina izumrijeti svi stanovnici BiH. Jao tek, čulo se u HDZ-ovim makarskim listovima koji su izdali proglas u kojem mole makarske galebare da ne nasjedaju čarima Bosanki. A sad šala na stranu. Nacije izumiru, a na svijetu nikad nije bilo više ljudi. Prelazimo brojku od 7 milijardi duša. Tko tu koga i zbog čega vara.

Udri Bože sotonu!

Vijest da je Ameriku pogodio snažni potres oduševila je čitatelje srpskih Večernjih novosti. Udri Bože na sotonu, udri im na nuklearne elektrane, jedan je od komentara. Prijateljstvo srpskog naroda izrodilo se još krajem prošlog stoljeća kada je nevidljivi bombarder prelijetao Srbiju, a novinar srpske televizije rekao „možda nevidljiv za sve ostale, ali ne i za snažnu srpsku protuvazdušnu obranu“, nakon što je naglasio da se „razleteo u paramparčad“. A sjećate se onih natpisa na mostovima gdje su Srbi partijali kako ih Amerikanci ne bi gađali – J... vas hamburger, j..... vas pica, all we need is šljivovica!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>