Hoće li lopta još dugo biti okrugla?

13 lipanj 2014


Nogomet je, nažalost, postao samo još jednom kolateralnom žrtvom velikih, bogatih i moćnih u njihovom preslagivanju svijeta i odnosa u njemu. Sport, igru i natjecanje u nogometu na nivou svjetskog prvenstva, svake 4 godine, do prije nekog vremena očekivalo se kao antičke olimpijske igre. S velikim nestrpljenjem, očekivanjima i željom dokazati se svima i pokazati da smo bolji, brži i spretniji od drugih.
Upravo su utakmice državnih reprezentacija najbolje dočaravale znanje i umijeće pojedinih nacija u vještini s loptom. Tu se ne radi o bogatašima i njihovim klubovima pa da pokupuju sve najbolje igrače na svijetu.
Danas je najveće sportsko natjecanje na svijetu svedeno na ostvarivanje profita nekolicine odabranih, korupcija i kriminal su zavladali u vrhu svjetske nogometne federacije ( koja ima više zemalja članica nego Ujedinjeni Narodi, što ipak govori nešto i o popularnosti i raširenosti nogometa širom svijeta), a mi, gledaoci i navijači, svedeni smo na zombije kojima se treba prodati čim više nebuloznih predmeta i usluga koji s nogometom i onim što svjetsko prvenstvo predstavlja nemaju nikakve veze. Ono što posljednjih dana gledamo i doživljavamo u trgovačkim društvima u našoj zemlji je stvarno onkraj pameti. Sigurno je i drugdje slično. Jer novac je taj koji danas diktira sve. Tako je u svemu, tako je i u nogometu. Profit vodi svijet, dijeli uloge u njemu i postavlja pravila igre.
Mi, koji smo uz nogomet odrasli i igrali ga prije nego smo naučili čitati i pisati, jer nismo imali ništa drugo osim lopte ( a ljepota te igre i je u tome da ti niti ne treba ništa drugo osim lopte i prijatelja), koji smo se uz nogomet stvarno i direktno družili s prijateljima svaki dan, danas se osjećamo kao - da se izrazim aktualnom terminologijom - navijački prezervativi: navučeni, ako imamo što potrošiti - iskorišteni i potom odbačeni. Bez da nas itko pita želimo li u poluvremenu utakmice dijeliti zajednički osjećaj ponosa sa zeljem i toaletnim papirom u bojama nacionalne zastave. Ako donosi profit - može apsolutno sve!

Oznake: nogomet i ostalo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.