Ukrajina - raj za lešinare

19 veljača 2014



Vlast koja ne ispuni obećanja i ne radi na dobrobit svih građana koje predstavlja, trebala bi na zahtjev većine onih koji su ju birali odstupiti. Vlast koja se upotrebom sile protiv svojih vlastitih građana nastoji održati ima nemoralne i nepoštene motive, te nastoji sakriti nečasne i nezakonite radnje koje je činila.
Trenutna vlast u Ukrajini na čelu s predsjednikom Janukovičem i najbliža klika koja ih podržava i slijedi je kriminalna, lopovska, korumpirana i nastoji se održati samo s jednim ciljem- da nastavi pljačku vlastite zemlje i naroda i nastavi besramno bogaćenje.
Prema svojim postupcima, ne zaslužuju nimalo bolji kraj od Čaušeskua ili Gadafija. Krenuli su oružjem na ljude koje su prije toga opljačkali i uništili im perspektivu i nadu u bolji život i budućnost u njihovoj vlastitoj domovini.
Vođe pobune i žestokog otpora vlasti su političke opcije koje se baziraju na ekstremnom nacionalizmu, neonacizmu i na neofašizmu. Nažalost, oni su iskoristili priliku i usmjerili socijalno i političko nezadovoljstvo te poveli narod u borbu protiv lopova na vlasti. Stranka Svoboda i članovi Organizacije Ukrajinskih Nacionalista veličaju zločinca i kvislinga iz drugog svjetskog rata Stepana Banderu, koji se je sa svojom Ukrajinskom ustaničkom armijom na kraju uključio u sastav SS divizija ( SS Haličina).
No, većina prosvjednika i pripadnika oporbenih stranaka i pokreta- Kličkov proeuropski udar, socijaldemokrati, ne podržavaju nacionaliste i neonaciste, no dosta im je korumpirane i lopovske vlasti. Oni budućnost svoje zemlje vide unutar EU, i koliko god se to nama sad činilo smiješnim, besmislenim ili lošim izborom, ako je to odluka građana, imaju na nju pravo. Na kraju krajeva, sami će snositi i posljedice te ili bilo koje druge odluke, ali poanta je u tome da u demokraciji imaju pravo na to. Nacionalisti još nisu na čisto kako bi se postavili prema EU, njima je glavni cilj očistiti zemlju od bilo kakvih proruskih, prosovjetskih i prokomunističkih elemenata. Zato su u gradovima gdje su preuzeli uprave zabranili djelovanje Komunističke partije i Janukovičeve Stranke regija.
Nacionalisti su preuzeli zapad zemlje, prema informacijama osvajaju vojarne i vojska prelazi na njihovu stranu, a policiji dozvoljavaju da bez oružja napuštaju postaje. Organiziraju se i kreću u Kijev. Ako i nakon toga predsjedniku nije jasno što se može dogoditi u zemlji sa skoro 48 milijuna stanovnika i nuklearnim arsenalom, onda cijelom svijetu treba biti jasno da se radi o čovjeku kojem dobrobit njegove zemlje i naroda nisu na prvom mjestu. A sve što su oporbene stranke tražile su bili prijevremeni izbori u ovoj godini, da se ne čekaju redovni iduće godine, te ukidanje besmislenog i apsurdnog zakona kojeg je predsjednik propisao mimo parlamenta, a kojim se brani okupljanje i prosvjedovanje protiv vlasti. Konkretno, zabranjena je vožnja više od pet automobila u koloni i okupljanje više od desetak osoba na jednom mjestu, te nošenje vojničkih kapa i radničkih kaciga na glavi u javnosti.
Europska Unija i SAD podupiru oporbu, ali se ničim nisu javno distancirali od neonacista i neofašista. Rusija podupire aktualnu vlast, ali su naglasili da su spremni na svaku suradnju i u slučaju promjene vlasti. Znači da su im, kao i zapadu,na prvom mjestu vlastiti politički, a još više financijski i strateški interesi. Kroz povijest, ruska i sovjetska politika rezultirale su milijunima mrtvih Ukrajinaca i neviđenom represijom prema ukrajinskim područjima i to ukrajinski narod nije zaboravio.
Što god da se dogodi, prelomit će se opet preko leđa građana Ukrajine. Vlast je slijepa i gluha za sve i na sve, ekstremisti su iskoristili trenutak i pokrenuli nešto što opasno podsjeća na zbivanja u Njemačkoj sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća, građani iz istočnog dijela i Rusi na Krimu također ne sjede skrštenih ruku i spremaju se pomoći vlasti u glavnom gradu...
Situacija je daleko od crno-bijele, kako ju mnogi mediji i strani političari nastoje prikazati, jer je jedino u takvim odnosima mogu iskoristiti u svoju korist, i najgore od svega, nimalo ne sluti na dobro. Naročito nakon vijesti o desecima poginulih.
A "lešinari" su svaki na jednoj strani granice ove velike i prirodnim resursima bogate zemlje i čekaju...

Oznake: neslaganje s vlašću zna biti opasno po zdravlje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.