Kuće Hrvatska

petak, 30.10.2015.

RUSI ZBOG KRIZE ODUSTAJU OD KUPOVINE SKUPIH NEKRETNINA U INOZEMSTVU

Rusi sada troše dvostruko manje novca za kupovinu nekretnina u inozemstvu. Prema podacima Središnje banke, u drugom kvartalu 2015. godine potrošeno je 229 milijuna dolara, što je manje nego 2014. godine u istom razdoblju…
Najveće agencije za trgovinu nekretninama s kojima smo kontaktirali potvrđuju da je potražnja sve manja. Kako navodi agencija Knight Frank, nekretnine u inozemstvu ove godine su za 30% manje tražene nego prošle godine. Agencija Kalinka Group ističe da postoji gradacija u opadanju zanimanja. Naime, znatno manje se kupuju jeftiniji objekti (za 30-60%, u ovisnosti o vrsti objekta), dok je potražnja skupih nekretnina opala samo za 15%.
Kriza je prisilila građane Rusije da bolje razmisle prije nego što kupe nekretninu u inozemstvu. Sada se oni prije svega zanimaju za objekte koji se mogu iskoristiti kao investicija (na primjer, izdati u zakup). To su mjesta za parking, sobe u hotelima, stanovi za izdavanje, studentski apartmani i poslovni prostor.
Kupovina orijentirana na investicije uglavnom je usmjerena na Europu, gdje su cijene nekretnina prestale rasti. „Sada dobivamo daleko manje narudžba u „suhom centru” europskih glavnih gradova – Londona, Madrida, Pariza, Berlina ili Beča. Sada je oko 70% narudžba vezano za nekretnine koje mogu sačuvati kapital ili donijeti prihode“, kaže Marina Kuzmina, direktor za inozemne nekretnine u agenciji Knight Frank.
„Pažnju investitora privlače uglavnom stabilna tržišta sa snažnom ekonomijom“, potvrđuje Julija Očinjikova, direktorica odjeljenja za strane nekretnine
u agenciji IntermarkSavills. Prema njezinim riječima, kupce pored objekata za izadavanje privlače i
nacrti vezani za rekonstrukciju ili novu izgradnju.
Svi tržišni akteri s kojima smo razgovarali ističu da se objekti za dalje investiranje najviše kupuju u Njemačkoj. U toj zemlji su posebno popularne zgrade sa stanovima za izdavanje ili zasebni stanovi. „U ovisnosti o statusu i lokaciji objekta prihod bi mogao iznositi 5-12% na godišnjoj razini“, objašnjava Ekaterina Rumjanceva, predsjednica savjeta direktora kompanije Kalinka Group.
Kada je riječ o zemljama u kojima su Rusi ove godine ipak kupili nekretnine namijenjene za odmor, Grčka je tu izbila među 10 najpopularnijih. Do sada je najpopularnija bila rivijera Španjolske. Na kraju drugog kvartala 2015. godine Rusi su pali na sedmo mjesto liste stranaca rangiranih po broju kupljenih nekretnina u Španjolskoj, o čemu svjedoči statistika lokalne Registracijske službe.
Potražnja nekretnina u Grčkoj i na Cipru porasla je otprilike za 50%, ističe Marina Kuzmina iz agencije Knight Frank. Prema riječima trgovaca nekretninama, u Grčkoj se najviše traže elitni stanovi, jer su oni zbog krize znatno pojeftinili. Otkako je 2009. godine u Grčkoj počela kriza, cijene elitnih nekretnina pale su u prosjeku za 50%, dok su nekretnine srednje i niže klase pojeftinile za 20-30%. „Ranije je vila u Grčkoj koštala oko 20 milijuna eura, a danas zbog krize u ovoj zemlji ona košta 12 milijuna eura“, navodi primjer Kuzmina. Rusi koji ostvaruju prihode u rubljama sada su manje zainteresirani za jeftinije nekretnine, jer im je njihovo održavanje zbog devalvacije sve teže i skuplje.
Većina pravaca u kojima je prethodnih godina bilježen nagli rast zanimanja više nije aktualna. Prema podacima agencije Tranio, broj zahtijeva za kupovinu nekretnina u Bugarskoj tijekom ove godine je četvorostruko manji, a u Hrvatskoj je dvostruko manji nego ranije. Nije bilo nijednog zahtijeva za kupovinu nekretnina u Srbiji.
Egzotični pravci isto nisu više popularni. „Tajland ili Vijetnam, gdje su se Rusi ranije tako voljeli odmarati i kupovati stambeni prostor, danas se ne mogu pohvaliti obiljem ruskih vlasnika“, kaže Igor Indriksons, menadžer za investiranje u nekretnine u agenciji Indriksons. „Azijski aktivi ne mogu biti više konkurencija europskim zbog malih prihoda od nekretnina, a isto zbog ekonomskih problema koje već osjeća i Kina“.
Dvostruko je manji broj i onih koji u SAD-u žele steći nekretnine pogodne za investiranje. Tu je do izražaja došlo nekoliko čimbenika, a jedan od njih je velika udaljenost Amerike i visoki porezi, objašnjavaju trgovci nekretninama. Broj zahtijeva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je isto smanjen, ali tamo ih i inače nije bilo mnogo u usporedbi s drugim zemljama,
ističu predstavnici agencije Tranio nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 28.10.2015.

Portonovi: One&Only u Kumboru spreman za sezonu 2018.

Projekat Portonovi na lokaciji nekadašnje vojne kasarne u Kumboru zvanično je započet u avgustu 2013. godine. Tada je najavljeno da će do maja 2016. biti završen kompleks, prvi ,,One & only“ hotel u Evropi, sa 110 luksuznih soba, apartmana, vila i spa-centrom na 3.000 kvadrata, marinom sa 250 vezova, restoranima i barovima,
bulevarima, plažnim i kantri klubovima, luksuznim vilama stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 24.10.2015.

Grčka ne pristaje na masovne zapljene nekretnina

ATENA - Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u petak da će njegova zemlja u potpunosti ispuniti svoje obveze iz europskog programa pomoći, ali neće tolerirati masovne ovrhe nad nekretninama tisuća prezaduženih grčkih građana. Cipras je istaknuo da ne dolazi u obzir da Grčka postane "arena konfiskacija" domova.
Iako to nije kazao izravno, neizravno je aludirao na pregovore s vjerovnicima, koji su zapeli na pitanju zaštite prvog doma građana koji ne mogu više otplaćivati kredite.
"Neki možda pokušavaju oživjeti raspravu (o izlasku Grčke iz eurozone) na stražnja vrata, odgađajući provedbu revizije i dokapitalizacije
banaka", rekao je novinarima nakon sastanka s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom iznajmljivanje stanova Grocka

Oznake: iznajmljivanje stanova Grocka

- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.10.2015.

Bogata povijest Dvorca Kutjevo

Prvi pisani podaci o gradu Kutjevu, smještenom u samom "kutu" Zlatne doline, odakle mu i dolazi ime, potječu iz 13. stoljeća kada redovnici Cisterciti, poznati kao "bijeli fratri”, 1232. godine osnivaju opatiju Vallis Honesta de Gotho.
Godine 1536. ovaj kraj osvajaju Osmanlije. Nakon 150 godina njihove vladavine, dvorac je urušen, Cisterciti više ne žive u Kutjevu, a vlastelinstvo na kojemu su redovnici unaprijedili poljoprivredu, je zapušteno. Nakon oslobođenja ovog dijela Slavonije, od 1686. godine u Kutjevu je stolovao plemić Ivan Josip Babić. On 1698., uz suglasnost cara Leopolda, vlastelinstvo predaje redovnicima Družbe Isusove, uz uvjet da prihodi idu za korist duhovnog i prosvjetnog razvoja naroda. U konačnici su i omogućili utemeljenje i razvoj gimnazije u Požegi.
Isusovci, na temeljima stare cistercitske opatije, u manje od dva desetljeća grade svoju rezidenciju,
novu župnu crkvu i barokni dvorac koji dovršavaju 1725. godine, obnavljaju podrum te posebno unapređuju
vinogradarstvo i podrumarstvo, a i ostalo gospodarstvo.
Isusovci su dvorcem gospodarili sve do ukidanja reda 1773. godine i to je vrijeme tijekom kojega mjesto doživljava veliki napredak. Dvorac, zaslugom isusovačkih graditelja, dobiva osnovu svojega današnjeg izgleda.
Nakon Isusovaca mijenjali su se različiti vlasnici i upravljači. Posjedom od 1773. do 1882. godine upravlja Ugarska državna komora, odnosno Naukovna zaklada. U tom vremenu Kutjevo stagnira pa zbog toga 1882. godine Zemaljska vlada raspisuje dražbu za prodaju Kutjevačkoga dobra. Na dražbi ga kupuje obitelj Turković iz Karlovca koja je podigla Kutjevačko dobro.
Turkovići su u dvorcu živjeli do pred kraj Prvog svjetskog rata kada pripadnici Zelenog kadra spaljuju dvorac. Vlasnici se vraćaju u dvorac nakon četiri godine izbivanja i obnavljaju ga te žive u njemu do kraja Drugog svjetskog rata.
Nakon toga, vlastelinstvo je zajedno s dvorcem nacionalizirano i
predano na upravljanje poljoprivrednom kombinatu stanovi Belveder

Oznake: stanovi Belveder

- 11:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.10.2015.

Za uređenje hotela Palmon bay u Igalu još dva miliona eura

Zbog najavljene rekonstrukcije, hotel koji je trenutno sa ispunjenih 60 odsto kapaciteta, biće privremeno zatvoren za smještaj, ali će na usluzi biti restoran i spa centar. Po okončanju posla hotel će biti otvoren tokom cijele godine, prenosi Radio Jadran.
Palmon bay je rekonstrukcijom starog hotela Centar dobio četiri plus zvjezdice. Posjeduje 163 moderno opremljene sobe, od kojih je većina sa pogledom na more, kojeg je arhitektonski oblikovala arhitekta Mirka Đurović, dok je dizajn uradila arhitekta Elena Brus Paskve iz Italije. Ima sopstvenu plažu, spa centar, otvoreni bazen za djecu, zatvoreni bazen i dvije kongresne sale.
U wellnes i spa centru gostima je na raspolaganju bazen sa ljekovitom mineralnom vodom, tursko kupatilo, finska sauna,
infrared sauna, hidromasažna kada, teretana i centar za masažu apartmani Zadar

Oznake: apartmani Zadar

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.10.2015.

Mural umjetnice OKO na zidu MSU

Građani su pozvani na predstavljanje murala u utorak u 18 sati ispred zapadnog zida platoa Muzeja
Nakon nekoliko tjedana oslikavanja, na zapadnom platou Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu umjetnica OKO u utorak će predstaviti svoj mural nazvan "Open My Eyes That I May See" kojim je prekrila zid, najavili su iz MSU i pozvali građane da se pridruže predstavljanju u 18 sati.
Mural gleda na raskršća Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca, a njegov se naziv prema riječima autorice referira na moć
koju umjetnost ima u širenju naših vidika: omogućava nam da gledamo i uistinu vidimo,
čak i ono što ponekad izbjegavamo vidjeti nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.10.2015.

Novi pokušaj prodaje zgrade Beobanke

BEOGRAD - Nekdašnja zgrada "Beobanke" na Zelenom vencu, ponovo je, po četvrti put, ponuđena na prodaju, a cena je ista kao i pre nekoliko meseci - 3.984.504 evra. Rok za dostavljanje prijava za 8.031 kvadrat poslovnog prostora je 29. oktobar. Prethodne tri licitacije bile su fijasko, a za ovu zgradu od 13 spratova kao i objekat od pet etaža ispred nje, već godinama nema zainteresovan
"Sva dosadašnja nadmetanja su propala jer nijednom do sada niko nije ni predao ponudu", kažu u Sekretarijatu za imovinske i
pravne poslove grada Beograda.
Ni smanjenje cene sa 4.841.495 na 3.984.504 evra, na prethodnoj licitaciji u junu ove godine, nije pomoglo.
Ova zgrada iseljena je još 2002. posle proglašenja stečaja "Beobanke". Pet godina kasnije ona je dodeljena Ministarstvu pravde. Na to mesto trebalo je da se presele Prekršajni i Viši prekršajni sud, kao i Agencija za borbu protiv korupcije, da bi zbog mnogobrojnih nedostataka Vlada
Srbije vlasništvo nad višespratnicom prenela na Beograd, pišu Večernje novosti stanovi Zagreb Centar

Oznake: stanovi Zagreb Centar

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.10.2015.

Mrak Taritaš: Pomoć Srbiji u uspostavi elektroničke građevinske dozvole

"Sve što je prije 15. veljače 1968. napravljeno kod nas u Hrvatskoj se smatra da je legalno i ti podaci bili su nam izuzetno važni, a nalazili su se u Beogradu. Vrlo teško smo došli do njih, pa zahvaljujem premijeru Vučiću koji je to omogućio nakon jednog sastanka s našom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Kad smo te karte dobili iz Beograda bile su nam vrlo vrlo važne, jer smo na njima vodlili cijelu legalizaciju. Ovo je prilika da se za to zahvalim", rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš.
Tijekom konferencije u Beogradu istaknuto je da će novi sustav za izdavanje elektroničkih građevinskih dozvola u Srbiji olakšati ulaganja i poboljšati konkurentnost države u privlačenju inozemnih investicija, te pokrenuti graditeljsku industriju kroz višestruko ubrzano vrijeme i skraćene procedure za oko 40 posto. Novi sustav osjetno bi trebao investitorima smanjiti troškove - čak i do više od 40.000 eura, ovisno o proceduri i vrijednosti investicija. Također, očekuje se da će proces pridonijeti transparentnosti i odgovornosti u radu državne administracije i lokalnih uprava.
Međunarodni forum "Reforma građevinskih dozvola za konkurentniju regiju" organizirali su srbijansko ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture, organizacije NALED i GIZ, te Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga, koji financiraju vlade Njemačke i Švicarske te USAID. Konferencija je okupila resorne ministre Albanije, obe entiteta BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Srbijanska ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović istaknula je da će Zakon o planiranju i izgradnji biti "jedan od ključnih zakona za kvalitetu poslovnog ozračja". "Sada kad je zakon u potpunosti zaživio i građevinske dozvole se izdaju za najviše 28 dana, pripremamo se za sljedeći korak - od 1. siječnja 2016. uvodimo sustav elektroničkog izdavanja građevinskih dozvola, koji će povećati efikasnost javne uprave, olakšati proces investiranja i pridonijeti eliminiranju korupcije", rekla je ministrica Mihajlović.
Administrativni postupci u vezi s ostvarivanjem prava na izgradnju su jedan od najvećih izazova za investitore u ovom dijelu Evrope, a područje građevinskih dozvola predmet je značajnih reformi koje se provode u zemljama regije. U Srbiji su reforme započele 2014. godine izmjenom niza zakona i podzakonskih akata. Rezultat tih aktivnosti bit će prelazak na električko
izdavanje građevinskih dozvola koji se očekuje od 1. siječnja 2016. godine nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 15:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.10.2015.

DUBROVNIK BILJEŽI SNAŽAN RAST TURISTIČKIH DOLAZAKA I NOĆENJA

Dubrovnik je u prvih devet mjeseci ostvario rekordne turističke rezultate u svim vrstama smještaja…
U prvih devet mjeseci Dubrovnik bilježi 822 tisuće turističkih dolazaka i 3 milijuna noćenja.
Hotelski smještaj bilježi porast od tri posto, dok je u privatnom smještaju odsjelo 24 posto više gostiju u odnosu na isto razdoblje prošle godine stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.10.2015.

U SPLITU KVADRAT STANA 2.184 EURA, A U DUBROVNIKU ČAK 3.183 EURA!

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom rujna u većini gradova zabilježile pad vrijednosti…
Na mjesečnoj su razini tražene cijene stanova u prosjeku pale za 1,4 posto, dok su na godišnjoj razini bile 1,9 posto niže.
Najveći mjesečni pad cijena bilježe Dubrovnik, u kojem su cijene pale za 6,2 posto, i Sisak u kojem su cijene bile 4,6 posto niže.
Podaci portala Crozilla.com o oglašavanim cijenama stanova pokazali su kako mjesečni porast bilježe Zagreb i Šibenik,
a u oba je grada tražena cijena porasla tek za 0,4 posto. Prosječna oglašavana cijena metra kvadratnog u Zagrebu je iznosila 1607 eura,
a u Šibeniku 1372 eura.
Jedan od jeftinijih gradova, kada su stanovi u pitanju, tijekom rujna bio je Sisak gdje je prosječna tražena cijena iznosila 783 eura po metru kvadratnom.
Pad cijena od 0,2 posto tijekom rujna je zabilježen u Bjelovaru i Rijeci. Prosječna tražena cijena stana, prema podacima portala Crozilla.com, u Bjelovaru je iznosila 835 eura, a u Rijeci 1359 eura.
U Osijeku je jedan metar kvadratni tijekom rujna u prosjeku iznosio 971 euro,
što je 0,3 posto manje no mjesec ranije iznajmljivanje stanova Beograd

Oznake: iznajmljivanje stanova Beograd

- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #