Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuce

Marketing

Mrak Taritaš: Pomoć Srbiji u uspostavi elektroničke građevinske dozvole

"Sve što je prije 15. veljače 1968. napravljeno kod nas u Hrvatskoj se smatra da je legalno i ti podaci bili su nam izuzetno važni, a nalazili su se u Beogradu. Vrlo teško smo došli do njih, pa zahvaljujem premijeru Vučiću koji je to omogućio nakon jednog sastanka s našom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Kad smo te karte dobili iz Beograda bile su nam vrlo vrlo važne, jer smo na njima vodlili cijelu legalizaciju. Ovo je prilika da se za to zahvalim", rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš.
Tijekom konferencije u Beogradu istaknuto je da će novi sustav za izdavanje elektroničkih građevinskih dozvola u Srbiji olakšati ulaganja i poboljšati konkurentnost države u privlačenju inozemnih investicija, te pokrenuti graditeljsku industriju kroz višestruko ubrzano vrijeme i skraćene procedure za oko 40 posto. Novi sustav osjetno bi trebao investitorima smanjiti troškove - čak i do više od 40.000 eura, ovisno o proceduri i vrijednosti investicija. Također, očekuje se da će proces pridonijeti transparentnosti i odgovornosti u radu državne administracije i lokalnih uprava.
Međunarodni forum "Reforma građevinskih dozvola za konkurentniju regiju" organizirali su srbijansko ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture, organizacije NALED i GIZ, te Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga, koji financiraju vlade Njemačke i Švicarske te USAID. Konferencija je okupila resorne ministre Albanije, obe entiteta BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Srbijanska ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović istaknula je da će Zakon o planiranju i izgradnji biti "jedan od ključnih zakona za kvalitetu poslovnog ozračja". "Sada kad je zakon u potpunosti zaživio i građevinske dozvole se izdaju za najviše 28 dana, pripremamo se za sljedeći korak - od 1. siječnja 2016. uvodimo sustav elektroničkog izdavanja građevinskih dozvola, koji će povećati efikasnost javne uprave, olakšati proces investiranja i pridonijeti eliminiranju korupcije", rekla je ministrica Mihajlović.
Administrativni postupci u vezi s ostvarivanjem prava na izgradnju su jedan od najvećih izazova za investitore u ovom dijelu Evrope, a područje građevinskih dozvola predmet je značajnih reformi koje se provode u zemljama regije. U Srbiji su reforme započele 2014. godine izmjenom niza zakona i podzakonskih akata. Rezultat tih aktivnosti bit će prelazak na električko
izdavanje građevinskih dozvola koji se očekuje od 1. siječnja 2016. godine nekretnine Rijeka

Post je objavljen 08.10.2015. u 15:48 sati.