Kuće Hrvatska

četvrtak, 30.04.2015.

Izlaganje o Jaski među najzanimljivijim

Na 11. godišnjoj međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina održanoj u Zagrebu, zanimljivo izlaganje o najuspješnijim projektima provedenim na području Grada Jastrebarskog održao je i Gradonačelnik, Zvonimir Novosel.Na 11. godišnjoj međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina održanoj u Zagrebu,
zanimljivo izlaganje o najuspješnijim projektima provedenim na području Grada Jastrebarskog održao je i Gradonačelnik, Zvonimir Novosel.
Godišnja međunarodna konferencija o razvoju nekretnina centralno je godišnje mjesto okupljanja svih koji sudjeluju u projektima razvoja komercijalnih nekretnina, na tržištu komercijalnih nekretnina, ali i u ostalim industrijama koje su vezane za nekretnine i građevine u Hrvatskoj,
Europskoj zajednici, našoj regiji i internacionalno stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.04.2015.

Transparentnost Srbija: O Beogradu na vodi nismo saznali ništa

Transparentnost podseća na najavu gradonačelnika Siniše Malog "da će ugovor biti dostupan javnosti", pošto ga odobri Komisija za zaštitu konkurencije uz ocenu da je nejasno zbog čega bi odluka državne Komisije na bilo koji način imala uticaja na javnost ili tajnost ugovora, budući da ga ta Komisija ne može menjati.
"Iz onoga što je u nedelju predstavljeno, deluje da je 'tuđeg novca' 150 miliona evra, a ne 3,5 milijarde evra. A da li je 'tuđeg novca' moglo da bude više, nećemo saznati jer nije bilo konkurencije", navodi Transparentnost.
Ta organizacija navodi da zabrinutost izaziva to što je ovaj projekat od ogromnog političkog interesa za vlast i postavlja se pitanje da li se poklapaju ekonomski interes države i politički interesi vladajuće partije.
"Zbog toga postoji razlog za brigu kakvi će biti kontrolni mehanizmi prilikom sprovodjenja ugovora", navodi Transparentnost. Po oceni te organizacije, lažna je dilema da li treba ostaviti postojeće ruglo u Savskom amfitetaru ili graditi Beograd na vodi.
"Besmisleno je pitanje da li je neko za postojeće stanje. Ovo je pitanje poštovanja propisa i pitanje - ako postoji ekonomska korist od izgradnje Beograda na vodi, da li je ona mogla da bude veća da smo imali konkurenciju i transparentan postupak",
navodi Transparentnost novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 13:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.04.2015.

Hrvatska bi danas mogla dobiti odobrenje za financiranje dubrovačke zračne luke EU novcem

Hrvatska bi danas trebala dobiti odobrenje za financiranje EU novcem proširenja dubrovačke zračne luke u Ćilipima, vrijednog 250 milijuna eura,
najavio je u srijedu u Varaždinu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, gdje je predstavljao mogućnosti koje pružaju EU fondovi nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.04.2015.

Kosor: Bandić nije uvrstio Svetice u dnevni red Skupštine

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor izvijestio je u ponedjeljak da gradonačelnik Milan Bandić nije u roku uvrstio točku o SRC-u Svetice na dnevni red sjednice Gradske skupštine koja će se održati 28. travnja, ali još postoji mogućnost da se ta točka uvrsti u dnevni red po hitnom postupku na dan održavanja sjednice. Kosor je Hini izjavio da je 20. travnja istekao rok od osam dana za predaju točaka dnevnog reda, a među njima nisu Svetice, odnosno sporazum Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) oko prava građenja nogometno-atletskog centra na gradskoj parceli.
Na Bandiću i Gradskoj upravi je da taj problem riješi s Kaptolom, koji je uložio zabilježbu na gradsku parcelu temeljem zahtjeva za povrat, kaže Kosor i podsjeća da je taj zahtjev predan još davne 1997. godine.
Kazao je da se veseli projektu koji bi doveo 100 milijuna kuna izravnih investicija u Zagreb, no ne zna jesu li svi ugovori na vrijeme napravljeni.
Najavio je da će on kao predsjednik Gradske skupštine i Klub gradskih zastupnika HSLS-a i HSS-a podržati tu točku, ako dođe na dnevni red.
Iduća sjednica Gradske skupštine, zakazana za 28. travnja, bit će prva na kojoj će sudjelovati Bandić nakon što je izišao iz pritvora i ponovno počeo obnašati gradonačelničku dužnost, a Kosor ne očekuje da bi na sjednici moglo biti kakvih problema. "Skupština je uvijek normalno funkcionirala i donosila odluke, a Grad također normalno funkcionira", kazao je.
Kosor je s novinarima razgovarao prilikom obilaska prostora bivšeg kina Kalnik, koji je u vlasništvu Grada, devastiran je i propada, a Vijeće Gradske četvrti Črnomerec željelo bi taj prostor prenamijeniti u centar za društvene događaje i novi prostor Mjesnog odbora Bartol Kašić.
Mjesni odbor plaća najam za taj prostor, pa su vijećnici opravdano zaključiti da bi se tu mogao smjestiti njihov odbor, a uređenjem dvorane i ljetne terase za kino dobio bi se novi kulturni sadržaj,
kaže Kosor dodajući kako je besplatno napravljen idejni projekt za uređenje prostora stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 17.04.2015.

Zec: Royal grupa planira gradnju aerodroma i deset hotela u Ulcinju

Takva investicija unaprijedila bi kapacitet poljoprivrede i trgovine i povećala kvalitet turističke ponude”, istakao je Zec.
Interesovanje za milionska ulaganja u Ulcinj Arapi su pokazali nakon što su nedavno odustali od kupovine Kraljičine plaže između Budve i Bara, i izgradnje luksuznog turistič-kog kompleksa na tom lokalitetu,
vrijednog 180 miliona eura stanovi Split

Oznake: stanovi Split

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.04.2015.

Kuće jeftinije od stanova

Kupnja kuće ili stana, kupcima često ovisi i o cijeni koju je potrebno izdvojiti za jedno ili drugo, a veliku ulogu u određivanju cijena igra potražnja na pojedinim područjima.
Primjerice, u Zagrebu su stanovi znatno traženiji od kuća, pa su i njihove cijene više. Prema podacima portala Crozilla.com, prosječna oglašavana cijena „kvadrata“ stana u Zagrebu je za 27,6 posto,
odnosno 338 eura viša od cijene kuća. Osim u Zagrebu, stanovi su tijekom ožujka bili skuplji od kuća i u brojnim drugim gradovima kao što su Bjelovar, Osijek, Varaždin, Rijeka i Šibenik.
Najveća razlika pritom je zabilježena u Varaždinu, u kojem su kuće bile jeftinije čak 63,2 posto,
što pretvoreno u novac daje razliku od 432 eura po metru kvadratnom nekretnine Split Dobri

Oznake: nekretnine Split Dobri

- 18:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 10.04.2015.

Usvojen lex specialis o Beogradu na vodi

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su lex specialis za projekat "Beograd na vodi", kojim će biti regulisan postupak eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole, što je preduslov za početak izgradnje tog projekta. Za zakon, kojim je "Beograd na vodi" definisan kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, glasalo je 176 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bilo devet poslanika, a uzdržanih nije bilo.
Poslanici su o 70-ak amandmana raspravljali više od 13 sati, a u načelu raspravljalo se u utorak, u takođe maratonskoj debati.
Na površini od oko 177 hektara predviđeno je da se izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.
To će, takođe, stvoriti uslove za zapošljavanje više od 13.000 radnika.
Kako se navodi u zakonu, Beograd ima oko 200 kilometara obale koja je u najvećem delu zapuštena i neuređena, a deo obale, Savsko priobalje po svojoj lokaciji spada u najatraktivnije delove grada.
Analizom je utvrđeno da bi uređenjem lokacije, Beograd i Srbija značajno podigli turističke potencijale, a taj deo grada bi bio komunalno i saobraćajno uređen.
Iz tih razloga vlada je projekat "Beograd na vodi" proglasila projektom od značaja za Republiku i grad Beograd.
Leks specijalisom se određuje korisnik eksproprijacije, način izdavanja građevinske dozvole i drugih akata potrebnih tokom izgradnje objekta.
Utvrđuje se javni interes za eksproprijaciju kako bi zemljište na kojem će biti izgrađen poslovno-stambenog kompleks sa pratećom infrastrukturom bilo pripremljeno za izgradnju.
Zakonom je predviđeno da Srbija i Grad Beograd imaju sva prava,
obaveze i odgovornosti korisnika eksproprijacije predviđene zakonima koji uređuju tu oblast.
Za eksproprisanu nepokretnost vlasnik ima pravo na naknadu koja ne može biti niža od tržišne vrednosti nepokretnosti, a vlasnik nepokretnosti dužan je da se izjasni u roku od osam dana od dana dobijanja predloga za eksproprijaciju.
Po okončanju tog postupka i upisu prava svojine na nepokretnostima, država neizgrađeno građevinsko zemljište može dati u dugoročni zakup.
Troškovi Grada Beograda na uređivanju građevinskog zemljišta na lokaciji biće regulisani posebnim ugovorom Grada Beograda i Republike Srbije.
Procene su pokazale da će orijentacioni troškovi raščišćavanja terena za pripremu izgradnje biti oko 33 milijardi dinara, dok će prihodi od poreza, kako se procenjuje, biti oko 37,3 milijardi dinara.
Ekonomska analiza pokazala je, takođe, da je predloženi projekat sprovodiv i sa aspekta države i lokalne samouprave i sa aspekta investitora, kao i da će biti angažovana celokupna građevinska industrija.
Za sprovođenje zakona potrebna su dodatna finansijska sredstva iz budžeta.
U toku 2014. godine usvojen je planski dokument, započete aktivnosti na raščišćavanju terena i obezbeđen je investitor radova, što su preduslovi da se, imajući u vidu odredbe ovog zakona, započne i sa izgradnjom.
Zakon će rešiti i pitanje izmeštanja beogradskog železničkog čvora iz Savskog amfiteatra, raseljavanje stanovnika koji decenijama stanuju u starim, trošnim i neuslovnim objektima bez osnovne saobraćajne i komunalne infrastrukture.
Ustavni osnov za donošenje zakona sadržan je u odredbi kojom je predviđeno da pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne kao i da Republika Srbija uređuje i obezbeđuje svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine.
Sa aspekta ustavnosti, donošenje zakona, koji je po svojoj pravnoj prirodi lex specialis u odnosu na opšti zakon je moguće, s obzirom da je vlada taj projekat ocenila kao projekat od posebnog značaja za Srbiju.
Analizom vlasničkih odnosa na građevinskom zemljištu, utvrđeno je da je Srbija upisana kao vlasnik na najvećem broju katastarskih parcela, na manjem broju upisan je grad Beograd,
a najmanji broj na privatna lica nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.04.2015.

Mali: Izgradnja Beograda na vodi do kraja leta

Dragoljub Bakić iz Akademije arhitekture Srbije odgovorio je da ne prihvata diskusiju koja će voditi politici i Miškoviću, niti zamenu teza, i ponovio da to udruženje ne podržava projekat jer ne poštuje generalni urbanistički plan grada, a nije raspisan međunarodni konkurs. Bakić je naglasio da se protivi projektu.
"Prvo je ukinuta odrednica Generalnog urbanističkog plana, mi imamo GUP u kontinuitetu od 1950. godine, kojim je savsko priobalje oivičeno terazijskim grebenom, Topčiderskim brdom i Savom, to je jedan konkavni prostor koji je velike vrednosti", naveo je Bakić.
Prema njegovim rečima, na tom prostoru nema stanovanja i nema automobila. Bakić smatra da Beograd ima mesta gde može da se izgradi dva miliona kvadrata.
Mali je rekao da je želja ove vlasti da pokrene i napravi moderan grad i državu i da više nema vremena za čekanje pod izgovorom da konkursi nisu uspeli ili da država nema novca.
On je rekao i da je interesovanje za stanove u okviru projekta Beograda na vodi veliko, da se 1.500 ljudi prijavilo u prva dva dana, a da će, "kad se zabode prvi ašov",
interesovanje biti još veće novogradnja Velika Gorica

Oznake: novogradnja Velika Gorica

- 21:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.04.2015.

Velika patka ispred Skupštine protiv Beograda na vodi

BEOGRAD - Aktivisti inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" postavili su ispred skupštine Srbije veliku žutu patku, pozivajući poslanike da odbace leks specijalis o projektu "Beograd na vodi", uz obrazložeje da je i sam projekat "patka", odnosno prevara.
Policija im nije dozvolila da patku od stiropora, visine dve metra, postave u sam centar platoa između dva jarbola sa zastavama. Posle akcije aktivisti su odneli figuru.
"Na dan kad je na dnevnom redu zasedanja Skupštine predlog leks specijalisa, želimo da pokazemo šta zakon zapravo jeste. Ideja je da se otima od siromašnih i daje bogatima. Mislimo da je to apsolutno pogrešan predlog, da ga treba u potpunosti odbaciti i da je projekat Beograd na vodi jedna patka, jedna velika prevara", rekao je član inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović.
On je rekao i da je ta inicijativa uoči danasnjeg zasedanja svim poslanicima uputila glasilo "Ne da(vi)mo Beograd" u kojem su sabrane mnogobrojne kontroverze projekta "Beograd na vodi" sa urbanističkog, saobraćajnog, ekonomskog i sociološkog aspekta, kao i pismo u kojem su apelovali na parlamentarce da na "ovoj istorijskoj
sednici taj predlog odbace" iznajmljivanje stanova Beograd

Oznake: iznajmljivanje stanova Beograd

- 18:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #