Kuće Hrvatska

srijeda, 23.08.2017.

Novi zakon Mariću daje ovlast da šumu "pretvara" u golf terene

ZAGREB - Strateškim planom razvoja turizma predviđa se da će Hrvatska do 2020. godine imati 30 novih golf igrališta. Iako je pomalo nevjerojatno da će se ta ambicija ostvariti u tako kratkom roku, preduvjeti za njeno pokretanje predviđeni su novim Zakonom o šumama čiji je nacrt prijedloga stavljen na javno savjetovanje u jeku godišnjih odmora.
Unatoč tome, šumarska struka žustro je počela komentirati dokument koji je, sudeći i prema razgovorima koje smo obavili s upućenima, zbunjujuć i više računa vodi o izdvajanju zemljišta, odnosno
imovinskopravnim odnosima, nego o šumama.
Ne čudi da mnogi komentiraju zbog čega se uopće taj zakon zove Zakonom o šumama. Jedna od najvećih novosti jest da je u dijelu koji se odnosi na osnivanje prava građenja u svrhu izgradnje golf igrališta, kampa i sportsko-rekreacijskih objekata došlo do promjena kojima se, kako navode u ministarstvu poljoprivrede, »omogućuje osnivanje prava građenja neovisno o statusu i namjeni čestice sukladno prostornoplanskoj dokumentaciji«. To izdvanje, međutim, neće provoditi resorno ministarstvo poljoprivrede, već se ovlasti daju ministarstvu za upravljanje državnom imovinom koje vodi Goran Marić. On će imati pravo administriranja i upravljanja šumama kada je riječ o gospodarskoj aktivnosti, koja će imati i prednost u odnosu na prostorno-plansku dokumentaciju i planove jedinica lokalne uprave. Pitanje je koliko će se s tim lokalna uprava složiti, jer iz Udruge gradova poručuju kako se u takve izmjene ne bi smjelo ići bez usuglašenih prostornih planova,
piše Novi list nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.07.2017.

Lokalcima više kuna u blagajne, ukidaju se posebna područja

Umjesto pet, financiranje lokalne uprave samo po jednoj modelu, a slabije razvijenima pomoć iz fonda za izravnanje.
Šest mjeseci nakon porezne reforme Vlada je predstavila nov način financiranja lokalnih vlasti. Nakon 13 promjena zakona u protekle 24 godine od njegova donošenja, država posljednjom izmjenom
želi sustav pojednostaviti i učiniti ga transparentnijim i pravednijim. Porez na dohodak u potpunosti se prepušta lokalnim jedinicama, a novom računicom nitko u konačnici neće biti na gubitku,
rekao je u Požegi ministar financija Zdravko Marić. nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.09.2016.

Iznenađujući rast cijena stambenih nekretnina u Britaniji

LONDON - Rast cijena stambenih nekretnina u Velikoj Britaniji zahuktao se u kolovozu brže nego što se očekivalo, uslijed manjka ponude na tržištu koja je "dominirala"
nad negativnim efektima glasanja za Brexit i nedavnog podizanja poreza, objavio je danas hipotekarni kreditor, kompanija Nationwide. Cijene kuća i stanova skočile su
u kolovozu 5,6 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, i brže od srpanjskog rasta od 5,2 posto međugodišnje, navela je ta kompanija, a prenosi agencija Reuters.
Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters, očekivali su da će povećanje cijena kuća na godišnjem nivou iznositi 4,8 posto u ovom mjesecu.
Na mjesečnoj razini, cijene kuća su porasle u kolocozu za 0,6 posto u odnosu na rast od 0,5 posto u srpnju nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 22.06.2016.

Pad graditeljskih aktivnosti u EU u travnju na godišnjoj razini

LUXEMBOURG - Graditeljske aktivnosti u 28-članoj Europskoj uniji u travnju 2016. godine na mjesečnoj su razini porasle, a u 19-članoj eurozoni smanjene, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad u oba područja, pokazale su prve procjene Eurostata objavljene u ponedjeljak. Sezonski prilagođene graditeljske aktivnosti u 28-članom EU u travnju su porasle za 0,4 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je u eurozoni zabilježen njihov pad za 0,2 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću, koje ne uključuje podatke za Hrvatsku budući da ona nije obvezna dostavljati mjesečne podatke.
Prve procjene europskog statističkog ureda ukazuju na blagi oporavak aktivnosti na razini EU-a u usporedbi s ožujkom, kada je graditeljska aktivnost pala za 1,5 posto na mjesečnoj razini. U 19-članoj eurozoni travanjski je pad ipak ublažen u usporedbi s ožujkom, kada su aktivnosti u graditeljstvu pale za jedan posto prema mjesecu ranije, pokazuje izvješće Eurostata.
Među zemljama članicama čijim podacima raspolažu u Eurostatu, najveći pad aktivnosti na mjesečnoj razini u sektoru graditeljstva zabilježen je u Češkoj, za 3,3 posto, a slijede Španjolska i Bugarska, s padom od 2,4 odnosno 2,1 posto.
Najizrazitiji rast graditeljskih aktivnosti prema mjesecu ranije imale su pak Rumunjska i Slovenija, za 5,8 odnosno 5,4 posto, a slijedi Velika Britanija, s rastom od tri posto.
Na godišnjoj je razini u oba područja zabilježen pad graditeljskih aktivnosti. U 28-članoj EU u travnju su one pale za 1,5 posto prema istom mjesecu lani, a u eurozoni za 0,4 posto, pokazale su prve procjene Eurostata.
Među zemljama članicama čijim podacima raspolažu u Eurostatu, najizrazitiji pad graditeljskih aktivnosti u travnju je na godišnjoj razini zabilježen u Sloveniji i Mađarskoj, za 31,2 odnosno 29,8 posto. Slijede Poljska i Češka, s padom tih aktivnosti za 15,9 odnosno 15,2 posto.
Najveći rast graditeljskih aktivnosti na godišnjoj razini u travnju 2016. godine zabilježen je u Rumunjskoj, za 12,8 posto, u Švedskoj, za 8,7 posto, i u Nizozemskoj, za 6,2 posto.
U prvom kvartalu rast u graditeljstvu EU-a, Hrvatska slijedi trend nekretnine
Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 16.12.2015.

Počelo useljavanje u POS stanove u Klari

Useljavanje najmoprimaca započelo je u utorak i predviđa se da će do 22. prosinca svih 200 najmoprimaca biti useljeno u stanove.
Predviđeno je useljavanje do 30 obitelji dnevno nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.05.2015.

Uvala Scott stavljena na prodaju na LinkedInu

ZAGREB - Uvala Scott, hotel u sastavu riječkih Jadran Hotela, uskoro bi mogao promijeniti vlasnike. Stanoviti Marko Arić, na posve neobičan način - na društvenoj mreži LinkedIn, najavio je moguću prodaju 'hotelske tvrtke u Hrvatskoj s 563 sobe i 184 mjesta u kampu' Arić na LinkedInu ne specificira o kojem se hotelu radi, no uz fotografiju postavljenu uz opskurni oglas vidljivo je da se radi o Uvali Scott.
Na pitanje koji se hotel prodaje, Arić šturo kaže da to može reći 'samo ozbiljnim kupcima te da ne može otkrivati detalje jer za to nije ovlašten'. Za prodaju ga je ovlastio jedan od dioničara, čije ime također ne želi otkriti.
Stoga smo više informacija pokušali dobiti u Upravi Jadran Hotela iz Rijeke. Predsjednik Uprave i drugi najveći dioničar tvrtke Zoran Luštica bio je iznenađen kad je čuo da je prodaja njegova hotela oglašena na društvenoj mreži, no priznao je da pojedini dioničari s vremena na vrijeme razmišljaju o prodaji svojeg udjela, piše Tportal.
- Uprava sada ne razmišlja o prodaji niti zna za ikakvu prodaju hotela. Neki od većih dioničara možda razmišljaju o tome, ali ja prvi put čujem da je oglašena prodaja, rekao je Luštica.
Pojasnio je da Jadran Hoteli imaju kapacitete koji nisu u funkciji i koji bi se mogli prodati: 'Imamo nekoliko objekata, ali njihova prodaja nam nije o glavu.'
Što se želja dioničara za unovčenjem udjela tiče, zaključuje da će se manji vlasnički udjeli vrlo teško prodati te da potencijalne kupce zanima samo kontrolni paket koji pojedinačno nema nitko.
U vlasničkoj strukturi hotela s osam posto udjela sudjeluje i država, odnosno, Centar za restrukturiranje i prodaju
Najveći dioničar Jadran Hotela je Ivan Franolić. On drži 44 posto dionica. Franolić je riječki poduzetnik, a njegov uspjeh se povezuje uz odluku iz 1992. godine, kada je mu je riječki gradonačelnik Slavko Linić lanac gradskih tržnica dao u koncesiju, zbog čega su ga pojedini mediji okarakterizirali kao lokalnog SDP-ova tajkuna.
Riječke tržnice bile su predmet istrage DORH-a 2007, no optužbe su na kraju odbačene. Franolić se nikad nije osvrtao na nagađanja o kriminalnim radnjama.
Drugi najveći dioničar je aktualni predsjednik uprave Zoran Luštica. On drži 12,23 posto dionica. Lušticu mediji predstavljaju kao bliskog suradnika Ivana Franolića, poznat je i kao bivši direktor Tržnica Rijeka. Krajem 2011. odbačena je prijava grada Rijeke protiv njega i Tržnica zbog sumnje u kriminalne radnje.
Treći, četvrti i peti najveći dioničari dolaze iz iste obitelji. Na trećem mjestu, s devet posto dionica, nalazi se Nada Tubin, dok je četvrta njena kći Sandra Andabaka s 8,4 posto dionica. Peti najveći dioničar je, pak, Andabakina sestra i javnosti najpoznatije ime Redžić Anđa.
Ona je bila pomoćnica ravnateljice Porezne uprave za strategiju i razvoj i jedna od devet djelatnika te institucije koji su razriješeni dužnosti zbog sumnje u zlouporabu ovlasti. USKOK ih je optužio za pogodovanje, zataškavanje i odugovlačenje u otkrivanju poreznih kaznenih djela te dilanje informacijama. Podsjetimo, smijenio ih je tadašnji ministar financija Slavko Linić.
Redžić je nakon smjene govorila da je sve radila u skladu sa zakonom i da nije kriva. Dionice Jadran hotela dao joj je otac Radovan Tubin.
Hoteli Jadran lani su ostvarili prihod od 35 milijuna kuna (pola posto više nego 2013.) dok su u gubitku već godinama. Lanjski minus iznosio je pola milijuna kuna.
U vlasništvu Jadran hotela nalaze se i hoteli Neboder i Continental, prenoćište Lucija i kamp Oštro Kraljevica nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 10.04.2015.

Usvojen lex specialis o Beogradu na vodi

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su lex specialis za projekat "Beograd na vodi", kojim će biti regulisan postupak eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole, što je preduslov za početak izgradnje tog projekta. Za zakon, kojim je "Beograd na vodi" definisan kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, glasalo je 176 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bilo devet poslanika, a uzdržanih nije bilo.
Poslanici su o 70-ak amandmana raspravljali više od 13 sati, a u načelu raspravljalo se u utorak, u takođe maratonskoj debati.
Na površini od oko 177 hektara predviđeno je da se izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.
To će, takođe, stvoriti uslove za zapošljavanje više od 13.000 radnika.
Kako se navodi u zakonu, Beograd ima oko 200 kilometara obale koja je u najvećem delu zapuštena i neuređena, a deo obale, Savsko priobalje po svojoj lokaciji spada u najatraktivnije delove grada.
Analizom je utvrđeno da bi uređenjem lokacije, Beograd i Srbija značajno podigli turističke potencijale, a taj deo grada bi bio komunalno i saobraćajno uređen.
Iz tih razloga vlada je projekat "Beograd na vodi" proglasila projektom od značaja za Republiku i grad Beograd.
Leks specijalisom se određuje korisnik eksproprijacije, način izdavanja građevinske dozvole i drugih akata potrebnih tokom izgradnje objekta.
Utvrđuje se javni interes za eksproprijaciju kako bi zemljište na kojem će biti izgrađen poslovno-stambenog kompleks sa pratećom infrastrukturom bilo pripremljeno za izgradnju.
Zakonom je predviđeno da Srbija i Grad Beograd imaju sva prava,
obaveze i odgovornosti korisnika eksproprijacije predviđene zakonima koji uređuju tu oblast.
Za eksproprisanu nepokretnost vlasnik ima pravo na naknadu koja ne može biti niža od tržišne vrednosti nepokretnosti, a vlasnik nepokretnosti dužan je da se izjasni u roku od osam dana od dana dobijanja predloga za eksproprijaciju.
Po okončanju tog postupka i upisu prava svojine na nepokretnostima, država neizgrađeno građevinsko zemljište može dati u dugoročni zakup.
Troškovi Grada Beograda na uređivanju građevinskog zemljišta na lokaciji biće regulisani posebnim ugovorom Grada Beograda i Republike Srbije.
Procene su pokazale da će orijentacioni troškovi raščišćavanja terena za pripremu izgradnje biti oko 33 milijardi dinara, dok će prihodi od poreza, kako se procenjuje, biti oko 37,3 milijardi dinara.
Ekonomska analiza pokazala je, takođe, da je predloženi projekat sprovodiv i sa aspekta države i lokalne samouprave i sa aspekta investitora, kao i da će biti angažovana celokupna građevinska industrija.
Za sprovođenje zakona potrebna su dodatna finansijska sredstva iz budžeta.
U toku 2014. godine usvojen je planski dokument, započete aktivnosti na raščišćavanju terena i obezbeđen je investitor radova, što su preduslovi da se, imajući u vidu odredbe ovog zakona, započne i sa izgradnjom.
Zakon će rešiti i pitanje izmeštanja beogradskog železničkog čvora iz Savskog amfiteatra, raseljavanje stanovnika koji decenijama stanuju u starim, trošnim i neuslovnim objektima bez osnovne saobraćajne i komunalne infrastrukture.
Ustavni osnov za donošenje zakona sadržan je u odredbi kojom je predviđeno da pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne kao i da Republika Srbija uređuje i obezbeđuje svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine.
Sa aspekta ustavnosti, donošenje zakona, koji je po svojoj pravnoj prirodi lex specialis u odnosu na opšti zakon je moguće, s obzirom da je vlada taj projekat ocenila kao projekat od posebnog značaja za Srbiju.
Analizom vlasničkih odnosa na građevinskom zemljištu, utvrđeno je da je Srbija upisana kao vlasnik na najvećem broju katastarskih parcela, na manjem broju upisan je grad Beograd,
a najmanji broj na privatna lica nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.04.2014.

Godišnji pad nominalnih neto i bruto plaća u veljači

Prosječna bruto plaća u veljači je iznosila 7.809 kuna što predstavlja pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je u odnosu na siječanj prosječna bruto plaća zabilježila pad za 2,5% odnosno 198 kuna dok je na godišnjoj razini nominalno bila niža za 54 kune odnosno 0,7%. U realnom izrazu pad je iznosio 0,1% godišnje.
Tek povremeni blagi realni rast plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada bez obzira na negativne godišnje stope rasta inflacije. S druge strane realni sektor je iscrpljen dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. U ovoj godini, uz izostanak oporavka gospodarstva, nezaposlenost bi se mogla zadržati na visokoj razini stoga i ne očekujemo realan rast plaća nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 15:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.03.2014.

Erste u pet godina prodao 2.000 stanova svojih građevinskih klijenata

ZAGREB - Od 2400 nekretnina građevinskih tvrtki klijenata, u razdoblju od 2008. do 2013. godine Erste banka je prodala gotovo 2000 komada, piše Jutarnji list. Naime, dok su u ministarstvu graditeljstva i financija projekt najma neprodanih stanova iz portfelja banaka proglasili propalim, bankari tvrde, piše Jutarnji, kako je iz njihove perspektive situacija složenija.
Bankari plan pozdravljaju, ali tvrde kako je tržišni princip i dalje važan, te za njih pregovori i dalje traju.
U Zabi su za Jutarnji poručili kako njihovi klijenti građevinari raspolažu s još oko 900 neprodanih stanova, i banka s njima ne može izravno raspolagati. No, u Zabi smatraju kako je takve stanove potrebno staviti u funkciju, približiti potrebama građana i naći model koji bi bio zadovoljavajući i održiv za sve, državu, građane, investitore i banke nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 04.07.2013.

Drvna industrija između čekića i nakovnja

U vremenu kada je domaća drvna industrija desetkovana porastom cijena repromaterijala, energije i drugih elemenata u proizvodnji, a proizvođači se nalaze između čekića i nakovnja odnosno između dobavljača kao monopolista i kupca kao diktatora svih uvjeta, u Slavoniji DI zadovoljni su što opstaju.
Radimo na smanjenju troškova kako bi maksimalno smanjili minus, jer na nepovoljne vanjske čimbenike ne možemo utjecati. To je s jedne strane sirovina kojoj cijenu diktiraju Hrvatske šume kao monopolist, a s druge strane su tu kupci koji traže sve duže rokove plaćanja, od 90 do 120 dana, kaže direktorica Slavonije DI Martina Ravlić Janković.
Osim toga, naglašava, domaće drvoprerađivače guše i visoki fiksni troškovi, od struje pa do komunalne naknade i vodnog doprinosa. U teškoćama smo kao i cijela hrvatska drvoprerađivačka industrija, ali ne mogu reći da smo u dubiozi. Bitno nam je izmiriti obveze prema dobavljaču, državi i radnicima, dodaje Ravlić Janković nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.10.2012.

Jelsa će biti bliža Poljicima

Nakon što su predstavnici tvrtke Strabag krajem rujna, u nazočnosti Nevena Matijevića, šefa Ispostave Hrvatskih cesta u Splitu, nadzornog inženjera Milana Vrcelja iz Centra za organizaciju građenja iz Zagreba, i obnašatelja dužnosti načelnika općine Jelsa Jakše Marića, te njihovih suradnika, preuzeli trasu druge poddionice Jelsa-Poljica (8480 metara), u ponedjeljak je kod Prapatne konačno počela i njezina rekonstrukcija koja će potrajati sve do sljedeće turističke sezone.

Izvođači će već uskoro, kako se to kaže, trasu napasti s nekoliko frontova, koristit će svaki lijepi dan samo da bi što više radova izveli prije zimskog razdoblja. Što se tiče materijala od probijanja i širenja prometnice, njega će se koristiti za nasipanje nekretnine Zagreb pojedinih dijelova trase, a ostatak, u dogovoru s Agencijom za upravljanje državnom imovinom i županijskom Lučkom upravom, za izgradnju lukobrana u Jelsi i proširenje trajektnog pristaništa u Starome Gradu. Naravno, za vrijeme izvođenja radova, po projektu Palmotićeve 45 iz Zagreba, vrijedit će poseban režim regulacije prometa. Stanovnici istočnog dijela našega najsunčanijeg škoja, međutim, vjeruju da će i rekonstrukcija ostatka ceste do Sućurja (40 kilometara) ući u sljedeći četverogodišnji program Hrvatskih cesta, za što bi se, prema prijašnjim najavama, trebala koristiti sredstva iz EU fondova. Naposljetku, to je vrlo važno i radi kvalitetnijeg povezivanja otoka Hvara na buduću autocestu Zagreb-Dubrovnik, te koridor 5C kojim će se promet odvijati prema BiH, Slavoniji i Mađarskoj.

Oznake: nekretnine Zagreb

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #