Kuće Hrvatska

utorak, 31.03.2015.

Miljenić bi plijenio i nekretninu u kojoj dužnik živi

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je u srijedu u Hrvatskom saboru da će se najkasnije početkom svibnja u proceduri naći izmjene Ovršnog zakona, te poručio kako osobno nije sklon ideji da se zabrani ovrha jedine nekretnine u kojoj ovršenik živi. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je u srijedu u Hrvatskom saboru da će se najkasnije početkom svibnja u proceduri naći izmjene Ovršnog zakona, te poručio kako osobno nije sklon ideji da se zabrani ovrha
jedine nekretnine u kojoj ovršenik živi.
Takvu zabranu ovrhe zatražio je HDSSB-ov Josip Salapić u saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o stečaju potrošača. "Tako bismo zabranili da netko gradi svoju političku karijeru na grbači teških životnih sudbina",
objasnio je Salapić stanovi Belveder

Oznake: stanovi Belveder

- 18:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 27.03.2015.

Lalovac bankama: Nećemo otkupljivati stanove građana sa CHF kreditima

Komentirajuću sutrašnji prosvjed Udruge Franak u Zagrebu, kazao je da je to legitimno pravo građana i da građani moraju izraziti nezadovoljstvo.
"Građani se nalaze u teškoj situaciji. Privatni dug je jedna velika kočnica. Nema ekonomskog rasta jer su hrvatski građani najzaduženiji u cijeloj regiji. Hrvatski građani imaju 40 posto duga u bruto domaćem proizvodu, a primjerice Slovenci 29 posto. Otpis je bio samo prvi korak, ali pregovaramo i da se taj model proširi i stvarno krene u restrukturiranje duga građana, a jedan dio je vezan i za stambena pitanja", kazao je Lalovac.
U Splitu se u petak po prvi puta održava konferencija The Economista na temu "Mogu li političke, ekonomske i poslovne integracije biti katalizator rasta?", na kojoj su se okupili političari i poduzetnici iz Hrvatske i regije.
Osvrnuvši se na samu konferenciju, Lalovac je kazao je da je Hrvatska definitivno lider u regiji.
"Kompanije poput Agrokora, Atlantica postaju definitivno lideri regije. Ono što će se sigurno nastaviti je daljnja koncentracija i daljnje integralno povezivanje kompanija u regiji.
To je jedno tržište od 20 do 40 milijuna ljudi gdje te kompanije mogu biti puno konkurentnije nego izvoziti na zahtjevna tržišta Njemačke, Austrije ili skandinavskih zemalja", kazao je Lalavac,
istaknuvši da regija ima svoje prednosti i koristi te da snažnije
integralno povezivanje znači određeni gospodarski rast apartmani Zadar

Oznake: apartmani Zadar

- 20:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 24.03.2015.

Stranci traže kuće uz more

Strani kupci na području Jadrana najviše traže kuće. Oni "dubljeg džepa" pokazuju interes za kupnjom u prvom redu do mora, koje se prema podacima agencije Biliškov nekretnine d.o.o. prodaju po cijenama
od 500.000 do milijun eura i više prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova

- 17:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 20.03.2015.

Objavljena internetska karta bivših napuštenih vojnih objekata u Hrvatskoj

ZAGREB - Objavljena je internetska karta bivših napuštenih vojnih objekata u Hrvatskoj pod nazivom "Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori", na kojoj se mogu pronaći i komentirati "neperspektivne" nekretnine Ministarstva obrane (MORH). Adresa internetske stranice je http://vojnaimovina.milimap.com, a nastala je uz finacijsku podršku Europske unije, u okviru projekta "Javni interes – nije na prodaju!", koji se provodi u sklopu programa IPA 2010 - Potpora naporima organizacija civilnog društva za praćenje i promicanje transparentnosti, učinkovitosti, odgovornosti i uključivosti javne uprave u borbi protiv korupcije.
Za sadržaj je odgovoran Centar za mirovne studije i ne može se smatrati službenim stajalištem EU, niti odražava nužno stajalište Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, navodi se na web stranici.
U sklopu projekta "Javni interes - nije na prodaju" proučavali su se procesi konverzija vojnih nekretnina koji su započeli samostalnošću Hrvatske, a posebno su odabrani primjeri konverzija u Puli – kompleks Muzil, Zagrebu – bivša Vojna bolnica Vlaška, Zadru – bivša vojarna "Stjepan Radić", te Visu – vojarne "Samogor".
Rezultati te četiri konverzije detaljno su opisani u publikaciji "Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva prenamjene u Hrvatskoj" koja se može pronaći u javnim knjižnicama u tim gradovima,
te u knjižnici Centra za mirovne studije u tiskanom izdanju, a dostupna je i za besplatan download na webu.
Na internetskoj karti Hrvatske precizno su označene lokacije 231 vojne nektretnine označene crvenim i zelenim zastavicama, a radi se o vojnim nekretninama koje je MORH ocijenio neperspektivnim.
Crvene zastavice označavaju vojne prostore koji nemaju točnu lokaciju ili fotografiju, a zelene zastavice su za nekretnine kojima su dodijeljene točne koordinate i fotografije.
Neke od tih nekretnina su predane na korištenje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, neke su predane na upravljanje jedinicama lokalne uprave ili samouprave, a neke su još uvijek pod upravom MORH-a.
S obzirom da za većinu vojnih nekretnina nije poznata točna lokacija (one često nemaju dodijeljenu adresu), korišteni su gradovi, općine i sela kao referentne točke.
Administrator stranice poziva građane koji imaju slike trenutnog stanja nekretnine da ih stave na web kako bi svima bile vidljive. stanovi

Oznake: stanovi

- 21:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 18.03.2015.

Ove godine stabilizacija građevinskog sektora na niskim razinama

Ostvarena godišnja stopa pada u 2014. godini bila je nešto intenzivnija u odnosu na 2013. godinu kada je godišnji pad
iznosio 4,1%. Padu obujma građevinskih radova u prošloj godini pridonio je pad broja odrađenih sati radnika na zgradama (-1,5%)
te ostalim građevinama (-10,2%) pri čemu je prema strukturi odrađenih sati na gradilištima 43,8% odrađeno na zgradama dok
je 56,2% odrađeno na ostalim građevinama. Pad obujma građevinskih radova zorno odražava izostanak potražnje za stambenim prostorom,
ali i izostanak investicija u infrastrukturne građevine.
Negativan doprinos kretanju obujma građevinskih radova u ovoj godini će svakako dolaziti od manjeg broja izdanih odobrenja za
građenje s obzirom da od rujna prošle godine njihov broj bilježi dvoznamenkaste godišnje stope pada. Ipak, ohrabruje podatak da je u 2014. godini,
unatoč nominalnom padu broja izdanih odobrenja za građenje, predviđena vrijednost radova za građevine za koje su odobrenja izdana po prvi je puta
zabilježila pozitivnu godišnju stopu rasta (%2B8,2%) nakon pet godina. Stoga bi se u 2015.
godini na godišnjoj razini obujam građevinskih radova mogao stabilizirati na postojećim vrlo niskim razinama novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor

- 20:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.03.2015.

Nema poreza, ali bit će procjene nekretnina

Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina za 15-ak dana kreće u saborsku proceduru.Vijest kako je Vlada odustala od oporezivanja nekretnina,
na čiju se primjenu od početka iduće godine obvezala Europskoj komisiji u Programu konvergencije, a uvrštena je i među osam ekonomskih preporuka Komisije koje Hrvatska treba ispuniti ove godine,
zasad nije izazvala ozbiljnije reakcije stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 11.03.2015.

Njemački arhitekt Frei Otto dobio nagradu Pritzker

WASHINGTON - Odbor za dodjelu nagrade Pritzker objavio je u utorak da je umro njemački arhitekt svjetskoga glasa Frei Otto te otkrio da je upravo taj "vizionar, pionir laganih materijala" dobitnik najuglednije nagrade u svijetu arhitekture, prenose u srijedu mediji. Tom Pritzker, predsjednik zaklade Hyatt pod čijim je okriljem nagrada, objavio je "tužnu vijest" da je u ponedjeljak u Njemačkoj umro arhitekt u dobi od 89 godina, a istodobno je objavio da je upravo Frei Otto dobitnik priznanja koje je u svijetu arhitekture jednako Nobelovoj nagradi.
"Žiri je nagradu odlučio dodijeliti Ottu dok je bio živ, predstavnici su uspjeli stići k njemu, razgovarati s njime i prenijeti mu tu vijest", objavio je odbor.
"Moja je ambicija u arhitekturi bila dizajnirati nove tipove zgrada kako bih pomogao siromašnima, napose nakon prirodnih i drugih katastrofa", rekao je arhitekt predstavnicima.
Frei Otto, 40. dobitnik Pritzkera, nagrađen je za "svoje vizionarske zamisli, za znatiželjan duh, vjeru da se znanje i invencije mogu dijeliti, za svoj duh suradnje i skrb o brižljivom korištenju izvora".
Otto je bio pionir na području visećih krovnih konstrukcija. Ističu se njegov projekt njemačkog paviljona na svjetskoj izložbi u Montrealu (1967.) i brojni sportski objekti za Olimpijske igre u Muenchenu 1972.
Dizajnirao je i japanski paviljon za svjetsku izložbu Expo 2000. u Hannoveru, a s njim je na surađivao Shigeru Ban, koji je 2014. primio Pritzkerovu nagradu.
Prema Pritzerkovu odboru, Otto je surađivao s biolozima, inženjerima, filozofima, povjesničarima, umjetnicima i drugim arhitektima.
Cijenio je lagane strukture u obliku šatora "zbog ekonomskog i ekološkog interesa" obrazložio je odbor.
Frei Otto "vjerovao je da treba rabiti materijale učinkovito, odgovorno i da arhitektura treba imati minimalan učinak na okoliš".
Njegova lagana arhitektura otvorena prirodi i svjetlosti "bila je kontrast teškoj arhitekturi sa stupovima nacionalsocijalističke Njemačke u kojoj je odrastao", kazao je odbor.
Frei Otto je studirao arhitekturu u Berlinu, predavao je na sveučilištu u Stuttgartu i autor je nekoliko djela.
MoMA, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku posvetio mu je prvu veliku retrospektivu 1971. godine.
Nagrada Pritzker najviše je priznanje u području arhitekture, u razini Nobelove nagrade za znanost ili nagrade Fields za matematičare.
Utemeljena 1979., na incijativu zaklade Hyatt i uz potporu bogate poduzetničke obitelji Pritzker,
nagrada uz plaketu donosi dobitniku i svotu od 100.000 dolara nekretnine Dubrovnik

Oznake: nekretnine Dubrovnik

- 17:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.03.2015.

Vučić: Radovi na Beogradu na vodi od leta

Rekao je da u ponoć ističe rok za dostavljanje ponuda i da će one biti otvorene narednih dana, dok će komisija za izbor menadžmenta zasedati od utorka do četvrtka naredne nedelje.
"U roku od pet do šest dana imaćete konačnu odluku da li neko ispunjava uslove i ko će da udje u Železaru", rekao je Vučić.
Po odredbama konkursa, od profesionalnog menadžmenta se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvodjenje novih tehnologija i
osvajanje novih tržišta apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 04.03.2015.

Najtraženiji stanovi na Kajzerici i u Španskom

Cijena metra četvornog stana ovisi o mnogo faktora a temelji se na kvaliteti i vremenu izgradnje, potražnji i što je možda najvažnije, samoj lokaciji nekretnine.Cijena metra četvornog stana ovisi o mnogo faktora a temelji se na kvaliteti i vremenu izgradnje, potražnji i što je možda najvažnije,
samoj lokaciji nekretnine iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.03.2015.

Grabar-Kitarović predožila premijeru moratorij na ovrhe nad jedinom nekretninom

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je premijeru Zoranu Milanoviću uputila prijedlog da se zakonom uvede moratorij na ovrhe nad jedinom nekretninom ovršenika,
doznaje Hina iz Ureda predsjednice. U pismu predsjednica izražava uvjerenje da premijer, kao i ona, dijeli zabrinutost zbog situacije u kojoj su se našli mnogobrojni građani
kojima se u ovršnim postupcima oduzima njihov dom, koji im je ujedno i jedina nekretnina, a koji kroz Ovršni zakon nisu zaštićeni.
Stoga predsjednica Grabar-Kitarović premijeru Milanoviću "u dobroj vjeri" predlaže da Hrvatskom saboru uputi "prijedlog zakonskog rješenja kojim bi se prekinuli postupci ovrha u slučajevima
kad je predmet ovrhe istodobno i dom ovršenika i njihova jedina nekretnina".
Predsjednica predlaže da to bude privremena zakonska mjera koja bi trajala do završetka "dužničke krize" ili barem do prihvaćanja u Hrvatskom saboru odgovarajućih zakonskih rješenja koji bi
takvim stambeno ugroženim ovršenicima otvorili šansu za daljnji život.
"Na taj način, pokazali bismo kako Vlada Republike Hrvatske i Predsjednica Republike čuvaju i promiču vrijednosti ustavne socijalne države, na dobrobit naših sugrađana i djelotvorne zaštite
njihova dostojanstva, doma i obiteljskog života", stoji, uz ostalo, u pismu predsjednice Grabar-Kitarović upućenom premijeru Milanoviću.
Predsjednica u pismu podsjeća da se ova njezina inicijativa nastavlja na zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnoga zakona te da je rezultat činjenice kako ne postoje zakonske mjere kojima bi
se u postupcima ovrhe zaštitilo najranjiviju skupinu stambeno ugroženih ovršenika.
"U situaciji kad se država umiješala u privatnopravne dužničko-vjerovničke odnose propisujući u Ovršnom zakonu mjere 'odgovarajuće kontrole socijalno osjetljivih ovrha',
to jest mjere socijalne naravi, osnovano bi se očekivalo da će država propisati i odgovarajuće mjere za najranjiviju skupinu stambeno ugroženih ovršenika,
onih ovršenika koji nemaju drugu imovinu iz koje bi se tražbina ovrhovoditelja mogla namiriti odnosno iz koje bi kupcu mogli plaćati najamninu,
kao i za one ovršenike koji nakon proteka zakonskog roka od godine dana ne uspiju pronaći rješenje za daljnji život", navodi Grabar-Kitarović target=_blank>stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 19:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #