Kuće Hrvatska

srijeda, 11.03.2015.

Njemački arhitekt Frei Otto dobio nagradu Pritzker

WASHINGTON - Odbor za dodjelu nagrade Pritzker objavio je u utorak da je umro njemački arhitekt svjetskoga glasa Frei Otto te otkrio da je upravo taj "vizionar, pionir laganih materijala" dobitnik najuglednije nagrade u svijetu arhitekture, prenose u srijedu mediji. Tom Pritzker, predsjednik zaklade Hyatt pod čijim je okriljem nagrada, objavio je "tužnu vijest" da je u ponedjeljak u Njemačkoj umro arhitekt u dobi od 89 godina, a istodobno je objavio da je upravo Frei Otto dobitnik priznanja koje je u svijetu arhitekture jednako Nobelovoj nagradi.
"Žiri je nagradu odlučio dodijeliti Ottu dok je bio živ, predstavnici su uspjeli stići k njemu, razgovarati s njime i prenijeti mu tu vijest", objavio je odbor.
"Moja je ambicija u arhitekturi bila dizajnirati nove tipove zgrada kako bih pomogao siromašnima, napose nakon prirodnih i drugih katastrofa", rekao je arhitekt predstavnicima.
Frei Otto, 40. dobitnik Pritzkera, nagrađen je za "svoje vizionarske zamisli, za znatiželjan duh, vjeru da se znanje i invencije mogu dijeliti, za svoj duh suradnje i skrb o brižljivom korištenju izvora".
Otto je bio pionir na području visećih krovnih konstrukcija. Ističu se njegov projekt njemačkog paviljona na svjetskoj izložbi u Montrealu (1967.) i brojni sportski objekti za Olimpijske igre u Muenchenu 1972.
Dizajnirao je i japanski paviljon za svjetsku izložbu Expo 2000. u Hannoveru, a s njim je na surađivao Shigeru Ban, koji je 2014. primio Pritzkerovu nagradu.
Prema Pritzerkovu odboru, Otto je surađivao s biolozima, inženjerima, filozofima, povjesničarima, umjetnicima i drugim arhitektima.
Cijenio je lagane strukture u obliku šatora "zbog ekonomskog i ekološkog interesa" obrazložio je odbor.
Frei Otto "vjerovao je da treba rabiti materijale učinkovito, odgovorno i da arhitektura treba imati minimalan učinak na okoliš".
Njegova lagana arhitektura otvorena prirodi i svjetlosti "bila je kontrast teškoj arhitekturi sa stupovima nacionalsocijalističke Njemačke u kojoj je odrastao", kazao je odbor.
Frei Otto je studirao arhitekturu u Berlinu, predavao je na sveučilištu u Stuttgartu i autor je nekoliko djela.
MoMA, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku posvetio mu je prvu veliku retrospektivu 1971. godine.
Nagrada Pritzker najviše je priznanje u području arhitekture, u razini Nobelove nagrade za znanost ili nagrade Fields za matematičare.
Utemeljena 1979., na incijativu zaklade Hyatt i uz potporu bogate poduzetničke obitelji Pritzker,
nagrada uz plaketu donosi dobitniku i svotu od 100.000 dolara nekretnine Dubrovnik

Oznake: nekretnine Dubrovnik

- 17:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #