Kuće Hrvatska

ponedjeljak, 31.12.2012.

Korak prema uređenju Tarsatičkog principija

Kompleks je u tlocrtu imao oblik kvadrata 45 x 45 metara, s velikim otvorenim dvorištem koje je sa svih strana bilo okruženo zgradama, a na povišenom platou nasuprot ulaza stajala je bazilika kao središnja zgrada kompleksa. Do sredine 20. Stoljeća prostor je gotovo u cijelosti bio izgrađen, a nakon rušenja starih zgrada postao je divlje odlagalište otpada i jedan od najzapuštenijih dijelova Starog grada, koji bi konačno trebao biti pretvoren u reprezentativan gradski prostor i dobiti tretman kakav zaslužuje, mada neki elementi budućeg uređenja još nisu definirani. Naime, iz uređenja Arheološkog parka do daljnjega ostaje izuzeta ruševna kuća koja prekriva dio antičkih struktura, a po-javila se kao predmet spora između projektanta i konzervatora stanovi.

Poput karijesa
Dok konzervatori ističu da je riječ o prvorazrednom spomeniku, koji svjedoči o začetku urbanizacije riječkog starog grada na ruševinama kasnoantičkog zdanja, te inzistiraju na njezinoj cjelovitoj obnovi, arhitekt Nenad Fabijanić smatra je beznačajnom građevinom 20. stoljeća bez ikakve arhitektonske vrijednosti, podignutoj na ostacima prijašnje gradnje, kakvi se mogu naći kod većine ruševina, ali to ih ne čini spomenicima. Po njegovu mišljenju, obnavljati takvu zgradu u punoj katnosti i postojećim gabaritima potpuna je besmislica, zbog čega je svojedobno najavio da neće sudjelovati u njezinoj rekonstrukciji.

Oznake: stanovi

- 12:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.12.2012.

Golf na Srđu nikad bliže realizaciji, što će reći javnost na 30% manje betona?

Iako se i dalje očekuje da će dio javnosti biti strogo protiv golfa na Srđu, investitori vjeruju da će projekt proći, dijelom zato što su smanjili obujam gradnje i pojačali javne sadržaje, no dijelom i zbog političke potpore koju je projekt dobio smjenom državne vlasti. Za oko 30 posto smanjili smo broj smještajnih kapaciteta koji će se graditi te povećali broj javnih, odnosno nekomercijalnih sadržaja, što je velik kompromis na koji smo bili prisiljeni stanovi Čukarica.

Nadam se da ćemo uskoro krenuti korak dalje s investicijom, rekao nam je Ivan Kusalić, direktor tvrtke Razvoj golf. Maja Grgurić, pomoćnica direktora za odnose s javnošću, ističe da je u projekt uvršten više od 10 kilometara dug kružni park koji sustavom javnih gradskih parkova, šetnicama, konjičkim i biciklističkim stazama povezuje sve tri tvrđave, kao i ostatke tvrđava.

Oznake: stanovi Čukarica

- 12:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.12.2012.

Linić odgovara Vrdoljaku: Nema razloga za odustajanje od poreza na nekretnine

Nema razloga za odustajanje od poreza na nekretnine jer to nije novi porez nego zamjena za komunalnu naknadu i porez na vikendice, poručio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući izjavu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da Vlada tijekom iduće godine neće uvoditi nove poreze gospodarstvu stanovi Split.

Taj porez neće građanima donijeti veće obveze nego što su plaćali do sada, a više će plaćati samo bogataši koji ne znaju što bi sa svojim praznim kućama i stanovima, rekao je Linić novinarima nakon konferencije za novinare o fiskalizaciji.

Ministarstvo financija nastavlja još intenzivnije kampanju objašnjavanja javnosti što bi značilo uvođenje poreza na nekretnine, nakon razgovora s predstavnicima stranaka i stručnjaka za porezni sustav u siječnju će se usmjeriti na informiranje građana, od kojih očekuje potporu tom prijedlogu.

Oznake: stanovi Split

- 06:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 14.12.2012.

Pipunićev tim detaljno češlja poslovne knjige čepinske uljare

U IPK Tvornici ulja Čepin ovih je dana vrlo živo. Osim što je pogon punom parom počeo proizvoditi, nakon dvije godine zastoja, vlastito ulje pod brendom Čepinsko, u tijeku je i dubinsko snimanje poslovnih knjiga od potencijalnih kupaca. Potvrdio je to Ivica Vrkić, direktor IPK Tvornice ulja Čepin. Podsjetimo, na javni poziv za kupnju čepinske uljare u dva su navrata interes iskazale tri tvrtke osječka tvrtka Mambo (iz sustava Žito grupe), slovački Envien i PS International North Carolina. Kako neslužbeno doznajemo, od prošle srijede stručni tim od četiri do pet osoba iz osječkog Žita češlja poslovne knjige IPK Tvornice ulja Čepin. Rade kako doznajemo i preko vikenda. Nakon njih trebao bi stići tim koji zastupa američkog investitora iz Engleske stanovi Belveder.

Program zbrinjavanja treba provesti što prije i za njega je potrebno osigurati oko 10 milijuna kuna - rekao je Orešković i dodao kako su prema kolektivnom ugovoru osigurane otpremnine u iznosu od 4.000 kuna po godini staža. Orešković napominje kako u IPK Tvornici ulja Čepin Kolektivni ugovor vrijedi do ožujka 2013. i prema njemu radnici ostvaruju sva materijalna prava.

Oznake: stanovi Belveder

- 17:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 11.12.2012.

SAPARD i IPARD za veću konkurentnost

Tvrtka Glazir iz Oborova nedaleko od Zagreba osnovana je 1994. godine s ciljem distribucije kvalitetnih sirovina za pekarsku industriju. Samo tri godine nakon osnutka Glazir je pokrenuo vlastitu proizvodnju voćnih fila i punila. Slijedeći trendove i zahtjeve tržišta, 2004. je pokrenuta proizvodnja kakao-krem proizvoda. Novi poslovno-proizvodni pogon izgrađen je 2009., a prošle godine asortiman je obogaćen i slanim programom nekretnine Trešnjavka Zagreb.

Omiljenim i poznatim slatkim filama, voćnim punilima i marmeladama pridružili su se slani okusi predvođeni maslinom, špinatom i rajčicom. Početkom ove godine završeno je investicijsko ulaganje u opremanje proizvodnog pogona. Napredna tehnologija i visokokvalitetni proizvodi omogućuju Glaziru sve bolji položaj, kako na hrvatskom, tako i na inozemnom tržištu. Glazir je lider na hrvatskom tržištu sirovina za pekarsku industriju, a gotovo 50 posto svoje proizvodnje plasira na tržište Europske unije.

Oznake: nekretnine Trešnjavka Zagreb

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.12.2012.

Wellness oaza usred bolnice

Rimska masaža, biserna kupka, medicinski fitnes, tretmani laserom za brže zarastanje ožiljaka i specijalistički pregledi fizijatra, reumatologa ili neurologa samo su dio usluga medicinskog wellnessa koje nudi Centar zdravlja Minerva Medica, otvoren prošli tjedan u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama. Vrhunska usluga - Ovaj centar zdravlja smo otvorili kao odgovor na zahtjeve specifičnog tržišta medicinskih usluga, koje u Hrvatskoj još nije razvijeno. Ljudi traže dodatnu vrijednost za novac, jer nisu zadovoljni postojećim uslugama putem HZZO-a ili polica privatnih osiguravajućih kuća apartmani Zadar.

Nakon što su 2010. godinu završili s viškom od 670.000 kuna, prošle godine poslovni rezultat bio je negativan. Ostvarili su 2,7 milijuna kuna manjka, jer su ušli u sustav PDV-a zbog toga što nude usluge nevezane uz liječenje, a PDV je povećan na 25 posto. Istovremeno, smanjen im je ionako mali mjesečni limit: od 14 specijalnih bolnica toplička zdravstvena ustanova je po visini limita na pretposljednjem mjestu.- Za razliku od, primjerice, varaždinske bolnice, naša bolnica ima mogućnost dodatne zarade na tržištu. Upravo zato smo otvorili centar zdravlja i izokinetički laboratorij. Riječ je o ulaganjima vrijednim 1,6 milijuna kuna, od čega je veći dio naših vlastitih sredstava, a ostatak je iz decentraliziranih sredstava koje je nam je dodijelila Varaždinska županija - pojasnio je Mihalić. Zahvaljujući tome, mirnije čekaju novi ugovor s HZZO-om koji bi, nadaju se, mogao biti financijski bolji u odnosu na postojeći po kojem sada dobivaju oko 200.000 kuna mjesečno.

Oznake: apartmani Zadar

- 21:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.12.2012.

Grad Zagreb smanjuje zakupnine gradskih prostora za 14 do 50 posto

Gradonačelnik Milan Bandić objavio je danas u dnevnim novinama obavijest kako se smanjuju cijene zakupnina za poslovne prostore.

S obzirom na sve veća financijska i druga opterećenja koje trpi većina naših sugrađana, na sve veću nezaposlenost i sve težu socijalnu situaciju želim vas obavijestiti da sam u listopadu donio odluku kojom se smanjuju cijene zakupnina za poslovne prostore – stoji u najnovijem Bandićevom oglasu.

U oglasu nadalje piše kako se cijene za sadašnje i buduće zakupnike smanjuju od 14,3 posto do 44,89 posto nekretnine Split, ovisno o zoni i djelatonosti, dok se mjesečna zakupnina za podrumske i dvorišne poslovne prostore, bez obzira na djelatnost, umanjuje za 50 posto.

Najveće pogodnosti imaju proizvodno – prerađivačke djelatnosti, odnosno obrtnici. Zagreb će od sad biti podijeljen na 5 zona, a ne četiri kao do sad. Uvedena je nulta zona koje je zapravo srce najatraktivnije, prve zone. U njoj je zakupnina smanjena za 16,30 posto.

Oznake: nekretnine Split

- 17:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #