Kuće Hrvatska

četvrtak, 29.11.2012.

Fiktivni prihodi od prodaje nekretnina

Podcrtali su da je proračun precijenjen i to za fiktivnih 13 do 14 milijuna kuna, koji služe da bi se nabrojale investicije vrijedne 15-ak milijuna s kojima će se pokušati dobiti podrška vijećnika pri glasanju. Time se može u predizbornoj kampanji obećavati puno, a na kraju će se zbog nedostatka novca moći realizirati tek nekoliko projekata, kazao je čelnik te stranke real estate Croatia.

Visoki izdaci za plaće
Istovremeno, objasnili su IDS-ovci, u proračunu su zadržani izuzetno visokih izdaci za plaće i materijalni troškovi zaposlenika (ukupno oko 18,7 milijuna kuna) te se predlaže drastično kresanje programa potreba u području socijalne zaštite i zdravstva za skoro 15 posto, tj. umanjenje za čak 738.000 kuna! Za njih je nonsens što su stotine tisuće kuna planirane za promociju grada. Na koncu su zaključili da neće podržati proračun sve dok se značajno ne intervenira u njegovu strukturu i sadržaj.

Oznake: real estate Croatia

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.11.2012.

Za uređenje tvrđave Nehaj povukli 742.000 eura

Grad Senj je za projekt Turistička valorizacija kulturno-povijesne baštine i javne infrastrukture parka Nehaj povukao 742.262 eura iz programa Europske unije IPA. Zahvaljujući tome projektu ukupno vrijednom 989.682 eura koji EU sufinancira sa 75 posto turistički bi se trebalo unaprijediti područje koje okružuje tvrđavu Nehaj. Grad Senj projekt sufinancira s preostalih 15 posto. Voditeljica ovoga projekta je Matea Sukurica. Počeo je 28. siječnja ove godine i traje 12 mjeseci, do 28. siječnja 2013. godine. Dorotea Prpić, direktorica razvojne agencije Senj ističe da se ovim projektom želi turistički valorizirati vrijedno kulturno područje parka koji okružuje tvrđavu Nehaj te građanima, domaćim i inozemnim posjetiteljima grada ponuditi nove sadržaje. Napominje da će Senj, zahvaljujući novcu EU, dobiti novi, prepoznatljiv, urbani i turistički sadržaj nekretnine Split.

U samoj tvrđavi bit će stup s informacijama o tvrđavi i senjskoj povijesti. Tvrđava Nehaj, simbol grada Senja, sagrađena je 1558. godine. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća u okolici Senja. Godišnje ima oko 45.000 posjetitelja. Preko zime će biti organizirane posjete turista parku Nehaj koliko nam vrijeme dozvoli, no tvrđava će biti ta koja će nositi cijeli sadržaj. Ukoliko vrijeme dozvoli u samome parku planiramo i održavanje škole u prirodi, tvrdi Prpić te najavljuje nastavak ovoga projekta, također uz pomoć sufinanciranja iz Europske unije. Čekamo raspisivanje natječaja IPA IIIC- Poslovna infrastruktura koji je najavljen za zadnji kvartal 2012. godine jer postoji ideja za nastavak ovoga projekta u sklopu kojega bi se na jednom dijelu parka izgradili i sportski tereni.

Oznake: nekretnine Split

- 16:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.11.2012.

Španjolska obustavlja deložaciju na dvije godine

Španjolske banke na dvije će godine obustaviti deložaciju u slučajevima najugroženijih obitelji, izvijestio je BBC u ponedjeljak.
Procjenjuje se da je 350.000 obitelji izgubilo svoje domove od sloma španjolskog tržišta nekretnina 2008. godine, na početku gospodarske krize. Nije jasno na koji će način banke odrediti tko su najugroženije osobe nekretnine Zadar.

Objava španjolske udruge banaka (AEB) o obustavi deložacija došla je tri dana nakon što je 53-godišnja žena na sjeveru Španjolske počinila samoubojstvo netom prije no što je trebala biti deložirana iz svog stana.

Oznake: nekretnine Zadar

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.11.2012.

Nakon toplovoda za škole, grade energetsko postrojenje

Cijelo postrojenje za generiranje topline uz pomoć kojeg se griju osnovna i srednja škola i sportska dvorana smješteno je u Dl Čazma, i samo u njega je uloženo tri milijuna kuna. U postrojenju se nalazi kotlovnica većeg kapaciteta, koja pokriva potrebe tvrtke i sada dvije škole sa 60 posto kapaciteta, a još 40 posto je neiskorišteno. Kapacitet kotlovničarskog postrojenja je četiri megavata, a studije su pokazale kako bi za grijanje cijelog grada Čazme bio dovoljan kapacitet od šest megavata. To znači da bi se moglo grijati pola grada uz pomoć topline iz kotlovnice, no ta se ideja i mogućnost proširenja toplovoda još razmatra. Kako u Dl Čazma raspolažu s puno većim količinama otpadne biomase nego što može progutati kotlovnica, u planu je proširenje njezina korištenja i to izgradnjom kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne energije nekretnine .

“Naša tvrtka raspolaže s dostatnim količinama otpadne biomase koje bi opravdale izgradnju kogeneracijskog postrojenja snage jednogmegavata. Na projektu ozbiljno radimo, a postrojenje bismo izgradili na parceli iza naše tvrtke, u budućoj poslovnoj zoni Široke livade. Za sada čekamo da zona dobije potrebnu dokumentaciju jer bez osiguranog zemljišta ne možete krenuti u cijeli postupak izgradnje“, kaže direktor Dl Čazma Ratomir Radaković. Na prostoru od desetak hektara Dl Čazma izgradila bi postrojenje za proizvodnju električne energije koje bi moglo postati okosnica razvoja i punjenja te buduće poslovne zone. Naime, nusprodukt proizvodnje električne energije u takvom postrojenju je toplina, koja se može iskoristiti na više načina.

Mogu zagrijati novu zonu
“Sigurno je da tu toplinu treba na neki način pametno utrošiti pa razmišljamo o sušarama i plastenicima koji bi se na taj način zagrijavali. Kako se očekuje da će u novoj zoni biti još investitora, njihovi bi se pogoni i zgrade mogli zagrijavati uz pomoć našeg postrojenja, a ostaje i mogućnost gradnje novog toplovoda kojim bi se grijao cijeli grad. Puno je mogućnosti i zato smo spremni ući u tu investiciju“, kaže direktor Dl Čazme Ratomir Radaković.

Oznake: nekretnine

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.11.2012.

Ide dalje poslovna zona Nova Sela

Bez obzira na kašnjenje izgradnje međunarodnog graničnog prijelaza Bijača s hercegovačke strane i prekid radova na dijelu autoceste Ravča-Ploče zbog financijskih problema splitskog Konstruktora, poslovna zona Nova Sela u općini Kula Norinska ide dalje. Riječ je o području od oko 600 tisuća metara četvornih na kojima će se graditi proizvodni pogoni i trgovački centri, smještenom neposredno uz moderan schengenski granični prijelaz s BIH i raskrižje koridora VC.

“Mi s poslovnom zonom idemo dalje i nikakva otezanja rokova ne utječu na daljnje planove stanovi Varaždin. Poslovna zona Nova Sela s dokumentacijom je skoro gotova, a sada slijede pripreme terena i rješavanje infrastrukture po principu javno-privatnog partnerstva. Interesi postoje i svjesni su daje ovo njihova velika poslovna prilika. Upravo u recesiji su svjesni da pravovremen ulazak u Poslovnu zonu znači i jeftinije zauzimanje strateške pozicije najednom od najvećih i najznačajnijih graničnih prijelaza u ovom dijelu Europe“, ističe načelnik Kule Norinske Nikola Krstičević.

S budućim investitorima sklopit će se sporazum, da im se primjerice izgrađena infrastruktura plati zemljištem u poslovnoj zoni. Tako bi se otvorile nove i brže mogućnost razvoja poslovne zone, a ovakvim modelom financiranja zadovoljni bi bili i investitori jer bi na fleksibilan način došli do zemljišta za izgradnju svojih objekata. To će biti dodatni poticaj zapošljavanju mladih ljudi u vremenima krize i recesije iz čitave doline Neretve.

Oznake: stanovi Varaždin

- 20:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 09.11.2012.

Kamp Park Umag hotel i vile

Nacrt konačnog prijedloga ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, pokrenute na inicijativu hotelijerske kuće Istraturist, dobio je negativno mišljenje umaških vijećnika, jer nije udovoljeno zahtjevu da se u kampu Park Umag povećaju smještajni kapaciteti u dijelu koji pripada Gradu Umagu. Namjera te tvrtke je u kampu, koji se prostire na području Umaga i Općine Brtonigle na površini od ukupno 70 hektara, izgraditi hotel i 30-ak vila.

Spomenimo još i to da je Park Umag pod upravom Istraturista više od 20 godina. Postojeće stanje u kampu čini 2.060 smještajnih jedinica nekretnine Istra, od čega su 268 mobilne kućice, zatim 596 luksuznih parcela s priključkom za vodu, odvod, struju, satelitskom televizijom, te 1.196 standardnih parcela s priključkom za struju. Kamp ima kategoriju od četiri zvjezdice, u cijelosti je opremljen i uređen po konceptu hotela na otvorenom, ima uređene plaže i tri kilometra dugu šetnicu.

Oznake: nekretnine Istra

- 18:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.11.2012.

Grad nema 50 milijuna za sanaciju rive

Uređenje zadarske rive, odnosno Obale kralja Petra Krešimira IV, već je godinama jedan od najvažnijih gradskih projekata. Još se na proljeće, dok su se u Gradu pisale Mjere i aktivnosti za pripremu turističke sezone 2012., vjerovalo kako će do kraja godine biti proveden urbanističko-arhitektonski natječaj njezina uređenja, no kako je gradski proračun ostao suh, tako se i rasplinula mogućnost da se stvari oko rive pomaknu s mrtve točke novogradnja Velika Gorica.

Posljednje ciklone i plavljenja obalnog područja pokazali su da u ovakvom stanju riva teško može odoljeti jačem nevremenu. Ovih dana poduzeće Stipčević d.o.o. sanira nekoliko otpalih kamenih ploča, no riječ je tek o vatrogasnoj mjeri, poslu vrijednom 5 - 6 tisuća kuna. Početak gradnje zadarske rive datira iz 1871., kad su naredbom austrijskih vlasti srušeni gradski bedemi. Riva je najviše stradala uslijed savezničkih bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata je još jednom obnovljena, no jasno je da sada mora u sanaciju. Nažalost, to se uskoro neće dogoditi.

Oznake: novogradnja Velika Gorica

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Grad nema 50 milijuna za sanaciju rive

Uređenje zadarske rive, odnosno Obale kralja Petra Krešimira IV, već je godinama jedan od najvažnijih gradskih projekata. Još se na proljeće, dok su se u Gradu pisale Mjere i aktivnosti za pripremu turističke sezone 2012., vjerovalo kako će do kraja godine biti proveden urbanističko-arhitektonski natječaj njezina uređenja, no kako je gradski proračun ostao suh, tako se i rasplinula mogućnost da se stvari oko rive pomaknu s mrtve točke novogradnja Velika Gorica.

Posljednje ciklone i plavljenja obalnog područja pokazali su da u ovakvom stanju riva teško može odoljeti jačem nevremenu. Ovih dana poduzeće Stipčević d.o.o. sanira nekoliko otpalih kamenih ploča, no riječ je tek o vatrogasnoj mjeri, poslu vrijednom 5 - 6 tisuća kuna. Početak gradnje zadarske rive datira iz 1871., kad su naredbom austrijskih vlasti srušeni gradski bedemi. Riva je najviše stradala uslijed savezničkih bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata je još jednom obnovljena, no jasno je da sada mora u sanaciju. Nažalost, to se uskoro neće dogoditi.

Oznake: novogradnja Velika Gorica

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #