Kuće Hrvatska

četvrtak, 15.11.2012.

Nakon toplovoda za škole, grade energetsko postrojenje

Cijelo postrojenje za generiranje topline uz pomoć kojeg se griju osnovna i srednja škola i sportska dvorana smješteno je u Dl Čazma, i samo u njega je uloženo tri milijuna kuna. U postrojenju se nalazi kotlovnica većeg kapaciteta, koja pokriva potrebe tvrtke i sada dvije škole sa 60 posto kapaciteta, a još 40 posto je neiskorišteno. Kapacitet kotlovničarskog postrojenja je četiri megavata, a studije su pokazale kako bi za grijanje cijelog grada Čazme bio dovoljan kapacitet od šest megavata. To znači da bi se moglo grijati pola grada uz pomoć topline iz kotlovnice, no ta se ideja i mogućnost proširenja toplovoda još razmatra. Kako u Dl Čazma raspolažu s puno većim količinama otpadne biomase nego što može progutati kotlovnica, u planu je proširenje njezina korištenja i to izgradnjom kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne energije nekretnine .

“Naša tvrtka raspolaže s dostatnim količinama otpadne biomase koje bi opravdale izgradnju kogeneracijskog postrojenja snage jednogmegavata. Na projektu ozbiljno radimo, a postrojenje bismo izgradili na parceli iza naše tvrtke, u budućoj poslovnoj zoni Široke livade. Za sada čekamo da zona dobije potrebnu dokumentaciju jer bez osiguranog zemljišta ne možete krenuti u cijeli postupak izgradnje“, kaže direktor Dl Čazma Ratomir Radaković. Na prostoru od desetak hektara Dl Čazma izgradila bi postrojenje za proizvodnju električne energije koje bi moglo postati okosnica razvoja i punjenja te buduće poslovne zone. Naime, nusprodukt proizvodnje električne energije u takvom postrojenju je toplina, koja se može iskoristiti na više načina.

Mogu zagrijati novu zonu
“Sigurno je da tu toplinu treba na neki način pametno utrošiti pa razmišljamo o sušarama i plastenicima koji bi se na taj način zagrijavali. Kako se očekuje da će u novoj zoni biti još investitora, njihovi bi se pogoni i zgrade mogli zagrijavati uz pomoć našeg postrojenja, a ostaje i mogućnost gradnje novog toplovoda kojim bi se grijao cijeli grad. Puno je mogućnosti i zato smo spremni ući u tu investiciju“, kaže direktor Dl Čazme Ratomir Radaković.

Oznake: nekretnine

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #