Komentari

luki2.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • Lastavica

    Ne, ne učimo od povijesti. Nažalost.

    avatar

    10.09.2024. (06:15)    -   -   -   -  

  • starry night

    Podsjetilo me na odlomke o Ponciju Pilatu iz Majstrora i Margarite, tome i služi umjenost - razmišljanju, probijanju se iz ljušture, rodiš se ko iz jaja kad čitaš sve a ne samo diktat. Pa što mislite zašto naciji mrze umjetnost i kad čuju riječ umjetnost maše se za pištolj? Jer ruši naci poredsk. Zašto je crkva palila znanstvenike i "vještice"? Jer ruše klerocentrički i patrijarhalni, tj., fašostoidni - poredak. Propituju stvari. Dakle, ne čitati jednu knjigu i gledati jednu predstavu. Super, luki.

    avatar

    10.09.2024. (08:06)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Htio sam prvo dati neki svoj komentar ali me ovaj Sarryn malo izbacio iz kolosijeka jer me sjetio na jedan sličan koji je ostavila pod mojim lanjskim postom a tiče se pištolja kao parabole evo da ga ovdje prigodno "repriziram"


    "Ovaj gore pištolj u kavezu, odmah sam pomislila na onu nazi "Kad čujem riječ kultura, mašim se za pištolj", jer kultura je stvarno opasna stvar za sirovine, i nepoznat im teren, čim ode malo u avangardu i kontru, što li sve tim bolesnim kulturnjacima može pasti na pamet nikad se ne zna, sjetimo se Frljića. Premda, ziheraš nikad ne može biti pravi umjetnik, niti napraviti umjetničko djelo za više generacija. Vrijeme je čimbenik, il te pregazi il ga pregaziš, ak je pravi umjetnik u pitanju. Veli Brecht da umjetnost nije puko ogledalo stvarnosti već ima zadaću biti čekić koji će stvarnost oblikovati u bolju sebe, nešto slično je Kafka rekao za knjigu – „Knjiga mora biti sjekira za smrznuto more u nama.” Zato je taj Imagine pištolj u kavezu meni fenomenalan i poruka instalacije ispred HNK, maknite pištolj s kulture. Bravo! Previše mi trpimo mentalno i financijsko nasilje s Kaptola i mentalitet sajamskih šatora u kulturi, umjetnosti i obrazovanju, pritisak šatora na avangardu, pištolj ne bi trebao izlaziti iz šatora van i ucjenjivati sve pore i elemente društva po „križ&pištolj“ formuli maltretiranja"


    Ja sam doduše svatio to na dijametralo suprotan način iako je i njena interpretacija na dobrom tragu.Evo i "reprize" mog odgovora.

    "Nego što se tiče pištolja, ovu tvoju tezu potvrđuje vandalistički ispad, konkretno grafit nažvrljan na stupu na kojem pištolj stoji netko je napisao "ovo nije Amerika" što već samo za sebe dovoljno govori o profilu onog koji je tako nešto napisao, vidi se na što clija Amerika zemlja ludih za oružjem (kao da ne postoji niti jedan drugi kontekst osim toga prva asocijacija većini kad vide oružje su ubojstva i druge kriminalne aktivnosti a rijetko nešto pozitivno kao recimo sportsko streljaštvo) a u kontekstu kazališta bez pištolja (doduše replika) nekih predstava ne bi niti bilo jer su scenski rekviziti koji su nekad nužni za određene predstave. Ali sad me sjetilo na jednu ne više aktualnu situaciju ali iznimno opasnu koja se može metaforom uperenog pištolja dočarat."

    Elem, a sad što se tiče ove predstave-volim monodrame iako nisam baš nešto bio u prilici da ih pogledam, kazalište je uglavnom kolektiv i takve predstave dominiraju iako bi volio pogledati i neku monodramu. Za ovu sam u svakom slučaju zainteresiran. Usput, moju ideju o monodrmi i u čijoj izvedbi bi me najviše veselila znaš :)

    avatar

    10.09.2024. (09:34)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    Sveta tunika relikvija je za koju se smatra kako ju je Isus nosio tijekom razapinjanja... tužno vrijemekoje pamtimo, ništa nismo naučili...

    avatar

    10.09.2024. (17:12)    -   -   -   -  

  • Razmišljanja jedne žene

    Bojim se da, ulovljeni u zamku vremena, činimo jedan korak naprijed- natrag dva. Ćudljivi ljudi- čudno vrijeme.
    Pozzz

    avatar

    10.09.2024. (20:07)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Lastavice: Istina. U pragu di - slabo učimo iz vec proživljejog:((( Ljubim!

    avatar

    11.09.2024. (00:22)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Starry: Da. Bulgakov. Moj omiljeni. A Poncija Pilata ima - koliko hoceš. Do današnjih dana. Uvjereni da su ispravni. Ljubim!

    avatar

    11.09.2024. (00:24)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Teatralni: Ovo su ipak neka prošla vremena, a u predstavi se stalno naglašava nož - koji mi kao pubkika ne vidimo. Samo čujemo flavnog lika kako propituje sebe prvenstveno, a onda i druge da li je moglo zavrßiti drugačihe. Pa na kraju rwzignirano zaključuje: "Ja sam bio tamo. Gdje ste bili vi? Jeste li biti tamo?" Jako potresno. Muha se mogla čuti u dvorani bez klime.
    Drago mi je vidjeti upravo ovakve, predobre i razlićite predstave - što rece Starry.....Ljubim!

    avatar

    11.09.2024. (00:31)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Dinaja: Na žalost, doista nismo ništa naučili. Ljubim!

    avatar

    11.09.2024. (00:32)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Razmišljanja: Točno. U pravu si. Ljubim!

    avatar

    11.09.2024. (00:33)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Nisam ljubitelj monodrama...

    avatar

    11.09.2024. (06:56)    -   -   -   -  

  • luki2

    @mecabg: Ja jesam. Smatram da se kroz monodramu najviše može procijeniti vještina glumca. Sam je na pozornici, mora znati održati pažnju sat, sat i pol vremena.....Monodrame su ogroman zalogaj, a ovaj mladi glumac je uspio postici apsolutnu tišiju za vrijeme izgedbe. Kapa do poda! Ljubim!

    avatar

    11.09.2024. (11:24)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...