Komentari

recenzijefilmova27777.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • TEATRALNI

    psihološki triler.

    avatar

    11.08.2024. (21:43)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Vern produkcija je uglavnom radila te filmiće o psihičkim dijagnozama sve jedan bolji od drugog.

    avatar

    11.08.2024. (22:10)    -   -   -   -  

  • luki2

    Opet si se potrudio. Nisam stigla sve proučiti i pogledati. Sutra navečer očekuj komentar vezano za tekst. Ljubim!

    avatar

    12.08.2024. (00:18)    -   -   -   -  

  • NF

    podsjetio si me, jedno vrijeme me zaintrigirala tkz. antipsihijatrija, pravac je imao dosta pristaša naročito u europskim lijevim krugovima, a neke njihove teze i dan danas smatram ispravnima, uglavnom nikad nisam imao predrasude ni prema psihijatriji, među psihijatrima imam i nekoliko prijatelja, tako da mi je ta tematika uvijek zanimljiva, a palo mi je na prvu na pamet par filmskih remek djela "Let..." je javnosti valjda najpoznatiji ;)

    avatar

    12.08.2024. (09:41)    -   -   -   -  

  • starry night

    posebno mi se sviđa u filmu element nevinoti grupe, svi su iskreno potreseni sudbinom jednog, u tom smislu tu je paralela sa 4 mušketira iako je to grupa od dva para, umiranjem jednog umire i grupa i u tome je tragičnost ishoda, ne umire samo Leo, umire i grupa kakva je bila, bilo bi jako zanimljivo, no to nikom nije palo na pamet, napraviti alternativni završetak, u kojem Leo preživljava, makar za utjehu eventualnoj publici sa sličnom dijagnzom, filmić sam odgledala, Luciju nisam prepoznala dok njeno ime nije prikazano na odjavnoj špici, smrt je šok, tvoji izbori i osvrti - izuzetni, da, i ima dobrih verbalnih ping-pongića u filmu, pravo osvježenje

    avatar

    13.08.2024. (22:00)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -LUKI-Jesam, a znaš mene skalpelska preciznoost povezivanje traženje konzistentnosti sa raznim projektima neovisno kazališnim ili filmskim u materijalu koji ih u neku ruku povezuje kroz neki detalj iako principijelno u suštini nemaju zajedničkih dodirnih točaka kompletnom fabulom radnjom situacijama. Sutra je došlo (a uskoro i prošlo) a tvog polemičkog osvrta još nema pa ne bi bilo zgorega poraditi na tome :) elem ovo je samo na prvu trebala biti analiza filma i situacija u njemu a izvorna ideja da se dodatno i ponovo referiram na već apsolvirane filmove iz Verna je bila početna premisa ne bez razloga nego intencionalno-da da predodžbu o naizgled istim situacijama koje su to samo na prvi pogled-iste a zapravo u jednu ruku slične u drugu nebo i zemlja različite. Ključna razlika između "adio" i recimo " f.60.3" "dijagnoze" i "seanse" je u tome da navedeni izravno govore o psihičkim dijagnozama/poremećajima dok je kod ovog koji je na tapetu stvar dijametralno suprotna. Kod njega je glavni problem tumor glavnog protagonista dakle fizička boleština a koja je okidač da njegov prijatelj uzme psihijatrijsku seansu kao neki oblik preventive i mentalne higijene. A naravno-ta situacija ne utječe samo na glavnog protagonista nego na sve u njegovom krugu. A "nestajanje" mi je toliko draga i inspirativna predstava da naknadno prije samog snimanja posta u skicu za objavu nisam uspio odoljeti da se ponovo ne referiram na pucanje pod pritiskom kojeg ima i u filmu. Asocijacija mi je došla sama od sebe doduše drugi je slučaj u "nestajanju" kad Tea jedna od Ivinih perfektnijih kazališnih rola unazad par godina puca pod pritiskom i činjenicom da sa pravom istinom živi cijeli život tako je isto i u filmu bilo raznih okidača kod drugih koji su zabrinuti za zdravlje dotičnog što neminovno vodi u trzavice i svađe. To je princip koji mi je ovdje osobno zanimljiv i povezivanje sa predstavom mi je izgledalo kao izvrstan materijal da se polemička premisa posta oko toga dodatno istakne.

    -NF-Misliš na onaj najpoznatiji let? (iznad kukavičjjeg gnijezda) da, pa to je filmski klasik. Sve u svemu drago mi je da sam imao inspirativan efekt iako mi situacija koji mi predočavaš nije poznata, bar toga nije bilo u domaćim filmskim realizacijama. Inače poanta Vernovih filmova je bila ne razbiti predrasude toliko prema psihijatriji koliko ukazati na ono što psihički bolesnici prolaze od predrasuda do segregacije.

    -STARRY-To ti je (poanta) bravo svaka čast ali od tebe sam i očekivao da će biti prvi pucanj i perfektna grupa pogodaka. Situacija u kojoj se jedan našao ima izravan utjecaj na sve u njegovoj blizini ovo je film o njemu ali još više-o onima iz njegovog kruga a kao što sam i natipkao u odgovoru Luki princip pucanja pod pritiskom je ono što mi je u vezi ovog filma jako intrigantno. Hvala hvala volio bi da sam imao prilike objaviti ranije ali nije bio dostupan online a opet u drugu ruku možda i bolje-jer sam u međuvremenu pogledao "nestajanje" pa mi je to ostavilo prostora da sve spojim u jedno govoreći o tom principu pucanja pod pritiskom koji mi je ovdje vrh vrhova kao polemički materijal.

    avatar

    13.08.2024. (22:28)    -   -   -   -  

  • sewen

    Ja jednostavno nemam što pametno komentirati jer Ti si iscrpan do kraja...al da odgovorim na pitanje - toliko tog "materijala" sam napisao pa ih tako sačuvam i objavljujem pomalo....

    avatar

    15.08.2024. (17:37)    -   -   -   -  

  • starry night

    točno sve, pucanje je opasno, i kratki fitilji

    avatar

    15.08.2024. (19:10)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -SEWEN-Iscrpan do kraja. Mislim da me još nitko nije bolje definirao :)

    -STARRY-Sve su to prirodne reakcije koje da, mogu biti opasne. Ovim primjerima i filmskim i kazališnim sam se posvetio konkretno toj stvari a jebiga što ćeš kad volim povezati i ulovitii nit sa raznim inače nepovazanim projektima (u smislu teme situacija itd) A opet naći bar jednu temtsku sponu koja im je zajednička.

    avatar

    15.08.2024. (20:30)    -   -   -   -  

  • luki2

    Jako zanimljivo! Posebno mi se svidja Adio, Vernovci su odlični i u sve to uklopljen svijet dijagnoza i psihijatrije....Danas je važno progovarati o tim problemima, kojih je naravno bilo i ranije, ali se danas i umjetnost bavi s njima ipak na jedan drugačiji nacin, osvještavajuci probleme. Svidja mi se to.
    Nestajanje....Ah, znaš da mene nije toliko oduševilo, ali tema i te kako ima poveznice sa zadanom temom....Pogotovo u dijalozima kcerke i oca....
    "F.60.3" je, pak, jasan i uvjerljiv, direktno ciljajuci u srž problema.
    Još jednom - sjedi, pet!
    Ljubim!

    avatar

    16.08.2024. (20:58)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    I meni se svidio "adio" valjda što je najnoviji (iako su novi i ovi drugi ali od novog ima novije) ali što je i ovježenje po samom principu psihologiziranja kad nije u pitanju dijagnoza nego preventiva i neki oblik mentalne higijene. Takav konstrukt ipak nisam očekivao i bio je nešto sasvim novo u Vernovom serijalu psiholoških kratkih filmova. Neposredno sam kad je post o "f60.3" bio aktualan i s Isabelči vodio prepiske kako su otvorena važna pitanja o kojima treba i kroz ovu formu govoriti to je i suma sumarum poanta filma kao umjetnosti da osvještava i mijenja stvari isto je i s predstavama naravno. Kad smo kod toga impuls za "nestajanje" i ponovnu referencu mi se sam posložio nakon promatranja scene seanse kod psihijatrice flash mi se vratio na Teino pucanje pod pritiskom istine u nestajanju. Iako dvojio sam koji scenarij zalijepiti ovaj koji jesam (sitne trzavice upakirane u neko sitno beznačajno obiteljsko provociranje) ili onu finalnu-kad ona totalno i definitivno pukne. Mislim da bi to bilo bolji izbor ali onda ipak-reko neka ostane ovo jer savršeno dočarava kako te situacije počinju od minornih do megalomanskih a tako dinamičnu scenu kao što je ta u kojoj puca totalno mi nije bilo drago rezat što bi bilo potrebno. Ne jer bi previše otišla u širinu kao takvo samo po sebi nemam problema sa opširnosti štoviše uživam u njoj ali bi potencijalno odvuklo fokus (moj u prvom redu) sa glavne premise u koju sam stavio analizu filma. To mi je tako izgledalo s čitateljske pozicije pa sam onda ipak prenio i iz tog razloga ovu scenu koja adaptira početne faze kćerinog pucanja. To su ujedno i dvije suprotstavljene Ivine uloge ona psihjatrice u "adio" u kojoj je spašava druge od tog pucanja iako potencirano različitim okidačima ali govorim generalno o principu i druga kazališna koja ne bi propucala 18 godina kasnije da nije imala ignorantan odnos prema činjenici da živi s pedofilom (ps iz scenarija samog dane su neke naznake da je imao i seksualne gadarije i prema njoj u djetinjstvu ali to je ostavljeno kao moguće a ne i potvrđeno) Tako da-žao mi je što te nije oduševila ali mene svakako je vidiš koliko je inspirativna da ju spojim i sa na prvu nespojivom stvari :) O f60.3 sve se slažem imam ga u svojoj kolekciji i rado mu se vraćam. Hvala za 5 nadam se da je to za zaključeno polugodište :))

    avatar

    16.08.2024. (21:27)    -   -   -   -  

  • luki2

    Nego kako! Ne, odabrao si scenu baš kako treba - i važno je ovo što si istaknuo - sve počinje bezazleno, a zatim preraste samoga sebe....:(((( Hvala! Ljubim!

    avatar

    16.08.2024. (21:45)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Postavio sam si i još jedno pitanje-da prijeteljj glavnog protagonista filma nije samoinicijativno uzeo psiho-seanse do koje granice bi on eksplodirao i sa kojim intenzitetom? Jer vidljivo je iz primjera u "nestajanju" kćer već u toj soft verziji trzavica s familijom pokazuje traumu života s istinom na koju je pasivna do trenutka kad to dođe do točke kad puca totalno. Ove dvije na prvu nespojive situacije su školski primjer kako u jednom slučaju prepoznavanje problema i reakcija spašava a u drugom ignorancija/indiferencija sjebe.

    avatar

    16.08.2024. (22:11)    -   -   -   -  

  • luki2

    Tako je. Pravovremena reakcija zbilja spašava. I ta mi se ideja jako svidja. Ljubim!

    avatar

    17.08.2024. (00:04)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    E u tome je stvar. Evo sam dobio inspiraciju za još jednu referencu koje se mislim nisam doticao.

    avatar

    17.08.2024. (10:23)    -   -   -   -  

  • Taango

    Lijep pozdrav prijatelju.Oprosti što sam bez komentara ali umoran sam od današnjeg dana.LP

    avatar

    19.08.2024. (21:32)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Pozdrav druže, evo stigla je kiša i rashlađenje pa će se i pitanje umora kompenzirati kroz bolji san :)

    avatar

    19.08.2024. (21:51)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...