Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • starry night

    napisala sam haiku, kako vam se čini?

    fotke- moj uradak

    avatar

    10.07.2023. (12:02)    -   -   -   -  

  • Annabonni

    Fotkice odlične

    MALA ljepotica još bolja

    haiku se izgubio u prijevodu

    ( 5+7+5 )

    =

    17

    konačna ocjena : vrlodobar ( 4 )

    avatar

    10.07.2023. (12:37)    -   -   -   -  

  • starry night

    Tilia je latinsko ime za lipu ispod koje sam stajala i promatrala oblačić.
    Za lipine grane su stari Slaveni smatral da štite od groma i požara, pa su ih zabadali u krov svoje kuće. "Cvjetokitna lipo, tebe u svoj srdi niti Perun žarkom strijelom ne nagrdi!"

    Golonoga djevojčica pak asocira na žensku slobodu, iskonsku žensku povezanost s prirodom i rajskim, na ljetno doba i sunčan dan.

    Sve skupa zrači snažnim ženskim principom koji uostalom dominira u prirodi.

    O, pa ti se kužiš u numerologiju :))

    Hvala!

    Tnx!

    avatar

    10.07.2023. (13:29)    -   -   -   -  

  • Annabonni

    Bas je dobro biti nekuzasta tako da pametni isplivaju. Komentar je bio saljiv poz s mobitela

    avatar

    10.07.2023. (14:13)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Haiku ti je ok, iako ja više preferiram priče pa ću se ovdje pretplatit na njih :) mala je pretpostavljam već prošetala do škrinje sa sladoledom? :) usput imaš odgovor na postu ispod.

    avatar

    10.07.2023. (16:51)    -   -   -   -  

  • starry night

    Na prazan kej slijeće galeb.
    Netko je otvorio suncobran
    na balkonu.

    Vratila se kući, vruće i nigdje nikog u gradu. Pozz s laptopa s mojim drugim haiku danas, čini se da ih mogu sipati iz rukava :))))))))))))

    avatar

    10.07.2023. (17:11)    -   -   -   -  

  • starry night

    E, tnx, ovo gore je odgovor Annabonni, ti si uletio dok sam pisala komentar i haiku, hvala ti, idem pogledati :))

    avatar

    10.07.2023. (17:14)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Tilia mi je jedno od imena za djevojčicu. :)
    Slatkica.

    avatar

    10.07.2023. (17:44)    -   -   -   -  

  • starry night

    Da, divno ime. Hvala puno :)), za moju slatkicu, i dobrica je velika :))

    avatar

    10.07.2023. (17:48)    -   -   -   -  

  • j.

    Nad sjenom jara.
    Oči će nas spasiti
    spokojem i snom.

    Pozdrav :))

    avatar

    10.07.2023. (21:52)    -   -   -   -  

  • starry night

    Divno je, ali to nije haiku :)

    "Haiku pravila

    Haiku je tradicionalna japanska poezija. To je kratka pjesma sačinjena od samo tri stiha sa zadanim rasporedom slogova. Tema haiku-pjesme je priroda, i to u trenutku. Ne opisuju se osjećaji, ne filozofira se mnogo, nema tu neke posebne romantike ili sentimentalnosti, nego se naprosto zabilježi trenutak - neposredno, jednostavno.

    Prvi stih (5 slogova) obično nam donosi sliku, drugi stih (7 slogova) radnju, a zadnji stih (opet 5 slogova) je zaključak. Haiku mora nositi riječ koja predstavlja godišnje doba u koje je nastao. Ne treba zaboraviti ni na pauzu - nakon prvog ili drugog stiha kojim se slika i radnja odvajaju od zaključka.

    Pri pisanju haiku-pjesme valja imati na umu da tema nije autor ni druga osoba, već priroda. Nema rime, izbjegavaju se pretjerani epiteti i stilska ukrašavanja, opisuje se ono što se trenutno događa pred očima promatrača.

    Evo primjera:

    Na tlo je pao
    i prosuo vodu -
    cvijet kamelije.

    (Basho)"

    Imam Devideovu Japansku haiku poeziju, predivna knjiga, tumačenja, ilustracije, savršen prijevod...

    Evo samo mali primjer iz knjige, paše uz ove ljetne noći:

    "Blistavi Mjesec!
    Na mračnim mjestima
    glas insekata.
    Bunson

    »Kad sam se s ocem vratila kući«- pričala je jedna djevojčica iz malog sela daleko od Tokija - »bilo je već kasno; majka je već zaspala i vrata su bila zaključana. Nismo je htjeli buditi Prosjedili smo u vrtu čitavu noć, gledajući Mjesec i slušajući zrikanje cvrčaka. Bilo je vrlo lijepo. Ujutro, kad se majk probudila i otvorila prozor pa nas spazila na klupici, rekla je: E, baš ste budale, i ti i tvoj tata!«."

    Zar nije divno?

    Želim Vam laku noć!

    avatar

    10.07.2023. (22:49)    -   -   -   -  

  • luki2

    Odličan Haiku; predivna djevojčica! Bravo! Ljubim!

    avatar

    10.07.2023. (23:18)    -   -   -   -  

  • starry night

    Ljubim, luki!

    avatar

    10.07.2023. (23:54)    -   -   -   -  

  • j.

    Da, da, omašio sam ceo fudbal i zato što nisam uzvisio zimu kako i koliko treba; gdje su sada oni kojima je tada bilo loše; trebalo bi im navući bar jedne duge gaće :)))).

    Devidea sam nešto čitao a više poznavao kroz druženje sa njegovim nesretnim sinom Zoranom. Zanimljivo mi je bilo i ono neko pismo isprike Slavenke Drakulić za davni tekst negdje iz Poleta kada su se rušili autoriteti, pa se tako usput opanjkalo i staroga profu. Pokazalo se, krivo; velika je stvar kada čovjek umije priznati pogrešku.

    avatar

    11.07.2023. (08:17)    -   -   -   -  

  • starry night

    Vi ste meni kao sfinga, govorite u divnim zagonetkama koje i ne mogu uvijek odgonetnuti, ne poznajem osobno autore, samo djela, za razliku, pa ne znam je li to prednost ili nedostatak pri prosudbi djela, i koliko utječe na dojam o djelu, mislim da može remetiti prosudbu čina osobno poznavanje autora i njegovog privatnog života. Meni je knjiga Haiku predivna i listam ju rado dugo godina, a profesor mi je baš gospodin, g. Devide. I Vi ste tu isto gospodin. Slavenkine imam 3 knjige, o logorima za silovanje u ratu, grozno svjedočanstvo, onda nešto o preživljavanju i Fridu Kahlo ili o boli.

    Opomena

    Čovječe pazi
    da ne ideš malen
    ispod zvijezda!

    Pusti
    da cijelog tebe prođe
    blaga svjetlost zvijezda!

    Da ni za čim ne žališ
    kad se budeš zadnjim pogledima
    rastajo od zvijezda!

    Na svom koncu
    mjesto u prah
    prijeđi sav u zvijezde!

    Šimić :))

    avatar

    11.07.2023. (14:22)    -   -   -   -  

  • j.

    Nenadmašno Šimićevo upozorenje dobilo je karikaturalan nastavak u jednoj epizodi našeg života; bili smo u Puli, nije bilo puno para, išli smo na koncert REM-a u Izolu, Koper, gdje već - i tako je Nju odvedem u samouslužni restoran kraj placa; faktički - menza; naravno da je poslije prvom prilikom bilo "odveo si me u menzu" - i tako je Antun Branko dobio parafrazu; pazi da ne ideš malen pored menze; što ću, išao sam u kost, tamo gdje je uspjeh siguran; išao sam na ljudskost i demokratičnost; zašto bi menze morale biti nešto niže od običnih restorana; zar smo mi bolji od ljudi koji tamo jedu - i tako to. Pjesnik je, kao i uvijek, fantastično poslužio, pa se i danas sjetimo toga moga pasjaluka, kada se postaviti pitanje snobizma i nadmenosti. Niti zvijezde onda nisu daleko kao inače :)))
    Ova epizoda sa gđom Slavenkom mi je sjajna, pokazala je veličinu i spokoj; sasvim je uobičajeno i prikladno za "ona" vremena bilo lupati po autoritetima koje društvo promovira; kada malo prođu godine, vidiš da nije sve baš tako.
    Profesoru sin nije mogao oprostiti napuštanje njega i majke; bilo je među njima puno neslaganja, obojica genijalni umovi, svatko na svome području; kada je majka umrla, kao vezivno tkivo, sve je popucalo i otišlo na kvasinu, mislim na sina; često smo na terasi moga frenda čiji je on šulkolega bio znali do kasno u noć pričati i pričati i pričati; nevjerojatan lik; sigurno je tu fokusiranost, pamćenje i erudiciju imao na oca.
    Pozdrav :)

    avatar

    11.07.2023. (17:48)    -   -   -   -  

  • starry night

    Divna epizoda, pazi da ne ideš malen pored menze, etička opomena isto, sjećam se da sam sa dragim jela jeftino "tijesto sa saftom" u "Splendidu" u Draškovićevoj :))))))))))))), da nam ostane za knjige i ploče, sretna studentska vremena, pa sam poslije čitala memoare de Beauvoir kako su ona i Sartre prezirali pariške snobiće i bogataše, uopće, čovjek što više misli to manje pati od klišea. Bili smo sa društvom u Dubrovniku i moja frendica hoće popiti kavu na Stradunu, veli joj muž da za tu lovu može kupiti 2 kg kave, ali ona je to smatrala za klimax svog ljetovanja i svog turističkog smisla uopće - na Stradunu popiti kavu. Bravo za Stradun :)))))))))))

    Hvala i pozdrav :))

    avatar

    11.07.2023. (19:05)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...