Komentari

smisao-zivota.blog.hr

Dodaj komentar (36)

Marketing


  • jelen

    Nekad davno bio je bloger "Sadako's apprentice" kemičar čini mi se. Odlični su mu postovi bili u kojima je debunkirao pseudoznanstvene gluposti. Ali to su bili neki drugi dani bloga.

    Danas smo eto spali na tebe. studenta Zeka SItchina, da nas čuvaš od pseudoznanosti, (onda znaš koja je ura :-))

    avatar

    04.03.2023. (19:05)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    istina, student sam mnogih gurua, s različitih spektara znanja :)... a uri se baterija troši i čini mi se da je pri kraju, gotovo je, šč! ;)

    avatar

    04.03.2023. (19:10)    -   -   -   -  

  • Supatnik

    Mene fascinira saznanje da muškarac koji to jako želi može postati žena, natjecati se u plivanju sa ženama, i mlatiti čunom u svlačionici s drugim ženama, da nije znanosti to nikad ne bi bilo moguće.

    avatar

    04.03.2023. (19:33)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    poluistina, nisi spomenuo važan detalj - prirodu, da nije prirode i znanosti to nikad ne bi bilo moguće ;)

    avatar

    04.03.2023. (19:51)    -   -   -   -  

  • Supatnik

    I gravitacija da nije gravitacije čuna nezainteresirana za djevojke se ne bi tako ritmički harmonično klatila

    Nego kad već spominješ astronome, ko je i čime izmjerio temperaturu sunca, zna li se išta

    avatar

    04.03.2023. (20:22)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    Temperatura Sunca mjerena je na nekoliko načina, a prve približne vrijednosti dobivene su korištenjem spektroskopije.

    Jedan od prvih koji je proučavao spektre Sunca bio je Joseph von Fraunhofer u 19. stoljeću. On je proučavao spektar Sunca pomoću spektroskopa, uređaja koji razdvaja svjetlost na njezine sastavne boje. U spektru Sunca pronašao je tamne linije koje su označavale odsutnost određenih valnih duljina svjetlosti. Ove su linije postale poznate kao Fraunhoferove linije.

    Gustav Robert Kirchhoff i Robert Wilhelm Bunsen dalje su razvijali ovu metodu i utvrdili da se spektar Sunca može koristiti za određivanje temperature Sunca. Otkrili su da je sunčev spektar kontinuiran, što znači da se sve boje svjetlosti pojavljuju u spektru, ali da su određene boje odsutne zbog apsorpcije plinova u Sunčevoj atmosferi.

    Kasnije su znanstvenici kao što su Carl Wilhelm Scheele, Anders Celsius i William Hyde Wollaston razvili druge metode za mjerenje temperature Sunca, poput mjerenja intenziteta elektromagnetskog zračenja Sunca na različitim valnim duljinama. Danas se temperatura Sunca mjeri raznim satelitima i sondama, kao što su Solar Dynamics Observatory (SDO) i Parker Solar Probe.

    Imaš još koje pitanje? ;)

    avatar

    04.03.2023. (20:30)    -   -   -   -  

  • Supatnik

    Imam, obzirom da se radi o neprovjerenim pretpostavkama, jer temperatura sunca nikad faktički nije izmjerena, niti postoji mogućnost da se to dogodi, koje se potvrđuju jednako tako neprovjerenim pretpostavkama, koliko to uopće ima veze sa znanosti

    avatar

    04.03.2023. (22:13)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    Mjerenje intenziteta elektromagnetskog zračenja koje dolazi s površine Sunca koristi se kako bi se izračunala temperatura Sunca pomoću Planckove zakonitosti zračenja. Planckova zakonitost zračenja opisuje spektar zračenja koji dolazi od tijela različitih temperatura, a temelji se na fundamentalnim zakonima fizike i eksperimentalno provjerenim podacima.

    Dakle, znanstvenici su uspjeli izmjeriti temperaturu Sunca na osnovi provjerenih znanstvenih metoda, a ne na neprovjerenim pretpostavkama. To pokazuje kako znanost temeljena na empirijskim dokazima i provjerljivim eksperimentima može pružiti točne i pouzdane informacije o svijetu oko nas.

    Planckova zakonitost zračenja može se izraziti formulom:

    $$ B(\nu, T) = \frac{2h\nu^3}{c^2} \frac{1}{e^{\frac{h\nu}{kT}} - 1} $$

    gdje je:

    $B(u, T)$ - spektralna gustoća zračenja za frekvenciju $u$ i temperaturu $T$
    $h$ - Planckova konstanta
    $c$ - brzina svjetlosti
    $k$ - Boltzmannova konstanta
    $u$ - frekvencija zračenja
    $T$ - temperatura tijela koje zrači

    Ova formula opisuje kako se tijela različitih temperatura ponašaju u emitiranju elektromagnetskog zračenja u različitim dijelovima spektra, što je ključno za mjerenje temperature tijela kao što je Sunce.

    Ili bi radije mjerio temperaturu Sunca živinim toplomjerom? :)

    Još nešto? ;)

    avatar

    04.03.2023. (22:29)    -   -   -   -  

  • jelen

    Kako se mjeri temperatura (ili bilošto drugo) zvijezda to valjda treba pitati kolegu @astrosailora koji se sa takvim stvarima zapravo u životu bavi. Ovako kad to objašnjava @Mario to ima smisla kao da ja objašnjavam kako se kuha brudet. (Samo velim ;-)

    avatar

    04.03.2023. (22:46)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ne objašnjavam, kopipejstam, kaj misliš da ja kužim kaj tu gore piše :))... i da, treba pitat astrosailora...

    avatar

    04.03.2023. (22:48)    -   -   -   -  

  • kako_ti_kupus

    meni se ode najviše konstatacija da pozitivne poruke na boci od paula koelja voju janu čine pametnijim od drugih tako da se odmah namah vidi da teorija o memoriji vode ne drži vodu i da nije znanstveno utemeljena, ali sa znanstvenog stajališta nesmimo zaboravit da je todorić oslobođen optužbi samo šta neznamo jel to zato šta su njegovi odvjetnici pili janu sa porukom a tužitelji kalu bez poruke. pa ipak... moje mišljeeenjnjeeee je da voda ipak posjeduje memoriju, jer kad jednom nađe svoj put kojim će oticat uvijek ga slijedi

    avatar

    04.03.2023. (23:32)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @jelen - Trepni dvaput ako je @Freš preuzeo tvoj um. ;)

    avatar

    05.03.2023. (00:49)    -   -   -   -  

  • jelen

    Ti trepni jednom ako ti je um preuzela @SarahB.. :-((

    avatar

    05.03.2023. (08:11)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    eto kupuše, uspješno si dokazao da voda ima memoriju, patentiraj to :))

    avatar

    05.03.2023. (10:47)    -   -   -   -  

  • Ypsilonka

    Dobar, dobar!

    Jedna pogreška koja se posebno ističe u raspravama je pogreška iz autoriteta.

    Teško je povremeno iskomunicirati jer ono što jedan vidi autoritetom drugi ne mora.
    Uzet ću za primjer Sai Babu i matrijalizaciju. Mogao je biti i bilo koji drugi primjer, ali nedugo sam ćaskala s @MA.

    Nikako ne razumijem zašto ukoliko netko ima sposobnost matrijalizacije ne bi matrijalizirao u strogo kontroliranim uvjetima ? Svejedno mu je bilo, a time bi zauvijek začepio sve skeptike.
    Puno je takvih primjera u kojima se navodi kako je neki autoritet nešto doživio ili vidio, da i?

    Očekuje se da sugovornik bez pogovora prihvati autoritet i to je argument.
    Ne morem, nije kako ne bih željela! :)

    avatar

    05.03.2023. (11:31)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @jelen - Kad napišeš: "Ovako kad to objašnjava @Mario to ima smisla kao da ja objašnjavam kako se kuha brudet.", to je zlobno i ružno, a skroz nepotrebno i ničim izazvano. Dakle, tim si me skroz promašenim sarkazmom neodoljivo podsjetio na hejtera @Freša. A promašeno ti je i uspoređivanje mene sa @Sarah B jer među nama nema baš nikakve sličnosti, ni po izboru tema ni po načinu pisanja.

    avatar

    05.03.2023. (13:50)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @Ypsilonka - Ako misliš da je Sathya Sai Baba bio dužan podvrći se strogim znanstvenim istraživanjima njegovih materijalizacija, onda zapravo ne razumiješ kako funkcioniraju više istine postojanja. Netko tko ima moć oživljavanja mrtvih ili materijaliziranja predmeta ili sveznanja itd., tu svoju moć NE SMIJE pokazivati radi dokazivanja bilo čega, već samo u strogo specifične svrhe i strogo dozirano, npr. u svrhu buđenja vjere u ljudi i nadahnjivanja pojedinaca da krenu duhovnim putem. Pa ipak, svih tih desetljeća dopuštao je da ga snimaju kamere, a najveći iluzionisti svijeta potvrdili su da ne znaju kako on izvodi sve te stvari. Isto tako naša svemirska braća koja dolaze s eteričkih razina materije ne smiju samo tako povrijediti slobodnu volju čovječanstva, npr. sletjeti na travnjak ispred Bijele kuće i održati konferenciju za novinare. To im brani važan kozmički zakon. Čovječanstvo samo, svojim vlastitim snagama, kroz svoje vlastite napredne pojedince poput Tesle, Einsteina i sl., mora krčiti put prema višim istinama, a onda jednog dana kad unutar svog ukupnog korpusa dosegne određen konsenzus koji može konačno značiti napuštanje materijalističke paradigme, moći će mu pristupiti bića iz viših dimenzija na otvoren i posve transparentan način. Dakle, za sada, u ovom trenutku razvoja čovječanstva, još uvijek se ne smije narušavati slobodna volja čovječanstva jer ono mora samo rasti do određene razine.

    No evo, imamo drugi primjer. Sadhguru, osnivač Isha zaklade, podvrgnuo se pod strogo kontroliranim znanstvenim uvjetima mjerenju njegovih moždanih valova. Mjerenja su pokazala da bi on trebao biti u stanju moždane smrti jer njegov mozak nije pokazivao nikakvu aktivnost. I sam je pričao o tomu, s puno humora, rekao je (iznosim po sjećanju): "Priključili su moju glavu na sve te aparate i trenutak kasnije su mi priopćili da je gotovo, da je mjerenje završeno. Začudio sam se jer nije prošla ni sekunda, no oni su rekli da je prošlo više od pola sata. Za mene vrijeme nije postojalo." U svakom slučaju, on je demonstrirao nešto što znanost smatra nemogućim, i? Je li se među znanstvenicima išta promijenilo? Jesu li svi znanstvenici, neurofiziolozi svijeta to uzeli zaozbiljno i bacili se na daljnja proučavanja? Nisu, naravno. Zašto? Pa upravo zato što zapravo nisu istinski znanstvenici, nisu zaista ultimativno istinoljubivi, istina im je samo zastava kojom mašu pred javnošću i pred pseudoznanstvenicima koji su, naravno, još neusporedivo gori od njih. Znanstvenici ne žele iskočiti iz svoje komfor-zone i izložiti se svim mogućim neugodnostima. Tko god je to pokušao, uglavnom je loše završio. Postoje iznimke, ali su prilično rijetke.

    avatar

    05.03.2023. (14:24)    -   -   -   -  

  • Ypsilonka

    "Ako misliš da je Sathya Sai Baba bio dužan podvrći se strogim znanstvenim istraživanjima njegovih materijalizacija, onda zapravo ne razumiješ kako funkcioniraju više istine postojanja. Netko tko ima moć oživljavanja mrtvih ili materijaliziranja predmeta ili sveznanja itd., tu svoju moć NE SMIJE pokazivati radi dokazivanja bilo čega, već samo u strogo specifične svrhe i strogo dozirano, npr. u svrhu buđenja vjere u ljudi i nadahnjivanja pojedinaca da krenu duhovnim putem."

    Nije bio dužan. Nitko nije ništa dužan, ali i kopirani odlomak govori u prilog tome kako se u ovom slučaju duhovni autoritet ne smije dirati- iz ovog ili onog razloga, svejedno.

    Ukoliko dobronamjerno propituješ uvijek dobiješ ovakav argument. I da si rigidan i u kutiji. Matrijalizacija je fenomen koji bi se kogao istražiti, možda kada bi ga se potvrdilo ne bi ga se.moglo objasniti, ali nešto bismo znali. Zamisli koliko bi mi šarlatana moglo podvaliti svoje trikove kada bih pristala na slijepo vjerovanje.

    avatar

    05.03.2023. (14:47)    -   -   -   -  

  • jelen

    Ne, to je bila usputna zajebancija (za koju ne vjerujem da je @Maria naročito nešto piknula vu srčeko)

    Tvoja pak opaska u svjetlu nedavnog faux-pas-a sa "besmislenom Galaksijom" je teški cinizam.

    avatar

    05.03.2023. (14:53)    -   -   -   -  

  • Ypsilonka

    @MA - Ne znam za slučaj sa Satguruom, i opet sam skeptična kada pišeš kako uopće nije bilo moždane aktivnosti. Znam za slučajeve budista kojima su dokazane aktivnosti mozga u drugim neočekivanim dijelovima mozga (u meditaciji) , spuštanje otkucaja srca. Iz toga se mogu donijeti zaključci o djelovanju duboke meditacije na stanje organizma. U nekoj proširenoj studiji svašta korisnog bi se moglo otkriti, možda ne nužno i objasniti, ali potvrditi, to da.

    Ovako se svaka rasprava svodi na to kako je netko nešto rekao ili doživio, to u konačnici ne govori ništa o fenomenu koji nas zanima. To su rasprave na razini trača. Njihova funkcija može biti jedino zabava.

    avatar

    05.03.2023. (16:07)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ...hvala @Mariano kaj me braniš od zlobnih i ružnih blogopojava, no, ne sekiraj se, moje je srčeko zaštićeno neprobojnim blogoštitom pa sam glede pikanja v srčeko miran :))

    ...i vidim da baš voliš argument posebne primjedbe, ne razumije se funkcioniranje više istine postojanja, a možda ni slobodna volja :)...no, um uvijek treba biti otvoren, ponekad u njega osim zlobnih i ružnih stvari upadne i nešto dobro i lijepo, pa i koja viša istina, jer ak' je zatvoren onda u njega nemre niš upast, a to je ipak gora opcija :)

    avatar

    05.03.2023. (17:01)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @Smisao - Tak je. Kaj se tiče argumenta posebne primjedbe, nemrem ja bit nekaj kaj nisam. Žaba se ponaša jedino kao žaba, a žirafa kao žirafa. Tak i ja. :))

    avatar

    05.03.2023. (17:19)    -   -   -   -  

  • Supatnik

    Evidentno je da se mnogi znanstvenici ponašaju poput proroka, kao i da su se mnoge znanstvene teorije u koje smo slijepo vjerovali, pokazale suštinski pogrešnima, isto tako je evidentno da se štošta što se predstavlja znanstvenim činjenicama, bazira na pretpostavkama, te da se nerijetko manipulira znanošću u korist političkim i drugim korektnostima.
    Nešto se događa zbog taštine znanstvenika, koji ne žele priznati da nešto ne znaju, a nešto i iz nečasnih pobuda.
    To što mi obični ljudi nešto ne možemo shvatiti ne znači da je to automatski istina, to bi znanost stavljalo u kategoriju religija, a znanstvenike činilo prorocima, a kao što je svima poznato religije su opijum za mase, pa bi znanost trebala biti oslobođena od vjerovanja, što ni u kom slučaju nije slučaj.

    avatar

    06.03.2023. (06:46)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    Vjera je našao sudba, nemremo joj pobjeći, samo je pitanje u što ćemo i na osnovu čega vjerovati...

    avatar

    06.03.2023. (10:31)    -   -   -   -  

  • NetkoOdVas

    najs!
    primjenjivo na svako davanje sudova, ne samo u znanosti
    evo, dolje citiram...od sveg napisanog nakon Qatara, ovo sam odlučio "sačuvati"....

    "Hrvatska, kao i svaka druga zemlja na svijetu, nije otporna na površan pogled na nogomet, stavljanje viđenog na terenu u krivi kontekst i iskrivljene zaključke. Zaključci koji s vremenom bezuvjetno prerastu u nacionalnu sportsku paranoju."

    avatar

    06.03.2023. (11:56)    -   -   -   -  

učitavam...