Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • starry night

    Bilo je teško iz kultne Orwellove knjige izvući odlomak kad je sve orwellovski nabijeno simbolikom, ali evo, ovaj je moj izbor danas, na dan kad je svjetski poznati lijevi intelektualac i pisac i borac protiv biča i čizme umro u Londonu 1950.g.

    avatar

    21.01.2023. (13:17)    -   -   -   -  

  • starry night

    knjiga se komotno mogla nazvati i SVINJAC, što se mene tiče, promatrajući ga :))))))))))))))))))))))))))))))))

    avatar

    21.01.2023. (13:26)    -   -   -   -  

  • luki2

    Pa da! Ima li razlike sa npr. farmom na kojoj bi se uzgajao - čovjek?! :(((( Ljubim!

    avatar

    21.01.2023. (13:35)    -   -   -   -  

  • starry night

    Homo homini porcus :))

    Bravo za impresiju, da, vidiš, uzgajaju nas ljudogojci, hodaju "za život" da imaju mesa. Super ti je asocijacija, bravo Luki!

    avatar

    21.01.2023. (13:54)    -   -   -   -  

  • _m

    Kad se upita što je to što artistički izričaj čini artističkim, mogao bih reći, između ostaloga, da je to profetstvo, proroštvo. Jer, dva puta pogoditi nije slučajnost. Savršen pogled u mimezu budućeg vremena čiji mehanizam je isti svim budućim vremenima. Iz drugog kuta bilo je onih kojima je nedostajao estetski okvir, ali se idejnost probila i obilježit će vrijeme artističkim reproduciranjem. Kao npr. paralela filma Blade Runner i pripovijetke P. Dicka koja je poslužila kao predložak. Pridržavajući se osnovnog sižea film može dati širu i dublju dimenziju počete ideje. Dick je zaista bio inventivan, prepoznat sada češće i popularnije. Zanimljivo je da je Orwell jako teško publicirao svoju Farmu, izdavanje mu je odbio i nobelovac T.S.Eliot koji je tada radio u izdavačkoj kući, bilo zbog očitih sličnosti s tadašnjim SSSR-om ili manjka osjetljivosti.

    avatar

    21.01.2023. (15:16)    -   -   -   -  

  • starry night

    Da.

    Blade Runner je moj omiljeni sf film. Bila sam oduševljena na prvom prikazivanju filma u ZG, i tada pročitam negativne kritike "stručnih" filmskih kritičara i pomislim šta je ovo, jesam li zabrazdila kad mi se film toliko sviđa, da bi taj sf stekao kultni status, što mi je samo potvrdilo da su i "stručni" kritičari samo obični ljudi.

    T. S. Eliota sam čitala sinoć, Izabrane pjesme, Pustu zemlju (za Ezru Paunda): "Travanj je najokrutniji mjesec..." (I. SAHRANJIVANJE MRTVIH)

    avatar

    21.01.2023. (15:42)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Malo sam guglao u vezi toga, i pronašao na wikipediji da se radi o svojevrsnom satiričnom romanu. Na neki način svojevrsno vizionarstvo?

    avatar

    21.01.2023. (15:50)    -   -   -   -  

  • _m

    A propos Eliota, postoji jedna teorija da je on uvršten u velikane poezije i nobelovce zaslugom Pounda koji mu je uređivao pjesme, odnosno skraćivao ih i izbacivao sve ono nepotrebno skribomansko što je bilo u njima. Nekako mi ne ide intelektualistička poezija koja za stvaranje svog izraza koristi memorabilije pamćenja jednog uskog kruga osoba. Ne bih to mogao nazvati elitizmom, ali enciklopedijsko poznavanje vremena i prostora ne bi trebalo biti tako detaljističko prilikom stvaranja razumljivosti onoga što se namjerava reći.

    avatar

    21.01.2023. (16:11)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    "Cetiri noge, dobre,

    Dve noge, jos bolje!'

    Eh, te ovce...
    :)))

    avatar

    21.01.2023. (16:28)    -   -   -   -  

  • starry night

    Da. Životinjska farma je životinjska bajka, u obliku satirične alegorijske novele. Priča priču o skupini domaćih životinja koje se pobune protiv svog ljudskog farmera, nadajući se da će stvoriti društvo u kojem će sve životinje s farme biti jednake, slobodne i sretne. Na kraju, pobuna je izdana, a pod diktaturom svinje po imenu Napoleon farma završava u jednako lošem stanju kao i prije, sa poznatom parolom koju su svinje istakle na zid ostalim životinjama: "SVE SU ŽIVOTINJE JEDNAKE ALI NEKE ŽIVOTINJE SU JEDNAKIJE OD DRUGIH". Ima i pjesmica, kako će biti lijepo životinjama kad maknu farmera, sedam strofa, jedna strofa glasi :)) :

    "Nestat će karika s naših njuški,
    Jaram neće žuljat naše šije
    Mamuza će zauvijek zarđat'
    A bič - kao da ga bilo nije!"

    Poslije su se svinje skompale i zajašile ostale životinje.

    avatar

    21.01.2023. (16:32)    -   -   -   -  

  • starry night

    :)) @VladKrvoglad

    avatar

    21.01.2023. (16:37)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Mali osvrt i na 'Trkaca po ostrici': I ja se slazem da je film (pogotovo prvi) izuzetan. Drugi je okej, ali naravno, ocekivanja su prevelika, a on ih ne moze sasvim ispuniti.

    avatar

    21.01.2023. (17:48)    -   -   -   -  

  • luki2

    Tvoj komentar kod mene:Mia je velika pozerica" Ljubim!

    avatar

    21.01.2023. (20:10)    -   -   -   -  

  • starry night

    Blade runner je u parasportu naziv za paratrkača koji trči na umjetnim stopalima kolokvijalno poznatim kao "oštrice". Iako naslov filma može sugerirati da "Blade Runner" može imati neke veze s trčanjem ili klizanjem, to apsolutno nije slučaj. U svemiru Blade Runnera, "Blade Runner" je poseban član specijalne policijske jedinice koja je odgovorna za lov i "umirovljenje" - ili, jednostavno, ubijanje - odmetnutih replikanata. U filmovima Blade Runner, agent Deckard i K su "blade runners" koji traže i povlače replikante iz službe. Titula "Blade Runner" daje im imunitet za likvidacije. Koncept mogućnosti slobodnog ubijanja androida bez ikakvih posljedica daje poruku o čovječanstvu u cjelini. Replikanti izgledaju kao ljudi u svakom pogledu, pa zašto je onda policiji dopušteno da ih hladnokrvno ubije bez ikakvih posljedica. Ovo postavlja pitanje kako definiramo čovječanstvo i što čovječanstvo zapravo jest. - to je malo opširnije tumačenje naslova filma Blade Runner, kod nas prevedenog kao Istrebljivač. - @VladKrvoglad

    avatar

    22.01.2023. (00:25)    -   -   -   -  

  • starry night

    Slatka je :) , ljubim!

    avatar

    22.01.2023. (00:25)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Dobra simbolika, ali ne volim ga čitati. :) Takav tip štiva mi je strahovito dosadan i moram se tjerati na to mrcvarenje.

    avatar

    22.01.2023. (00:33)    -   -   -   -  

  • starry night

    Ja sam se tjerala s bolnim križima ići na subotnji tulum večeras kod frendova i najradije bih otkazala ali kako mi oni neće vjerovati da me bole križa jer mene nikad ništ ne boli pa da ne misle da se izmotavam ipak odem - društvance od dvadesetak ljudi, lampice, rock, klopa, piće, priča, šale, duhoviti razgovori, uživam slušati dečke dok razmjenjuju štoseve između sebe i zezaju se o svemu i svačemu, večer savršena, ne može biti bolja. Nije mi žao što sam se "natjerala", ni malo, dapače, pusa, laku noć :))

    avatar

    22.01.2023. (00:59)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...