Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • starry night

    Joj, kak sam ja to gutala ko curica :))

    avatar

    13.11.2022. (12:25)    -   -   -   -  

  • starry night

    da sam "pisac" kao što nisam, ili da sam "pjesnik" kao što nisam, bilo bi me stid pisati ili pjesničariti nakon čitanja vrhova, ovako bez pretenzija biti to, mogu se samo diviti i uživati u remek-djelu bez uspoređivanja na štetu mojih "proizvoda" i zavisti, jealousy; laskamo si često umjesto da si skinemo navodnike :))))))))) , bravo ja :)) , skinimo si navodnike, a kič, tko ga ne umije prepoznati, nosit će navodnike kao rogonja rogove, svi će znati osim njega (nje) :))

    avatar

    13.11.2022. (15:02)    -   -   -   -  

  • starry night

    joj, ona scena u mučilištu, kad joj Siniša skida španjolsku čizmu s noge i kad je Nera shvatila da ga ne mrzi i oči su im se spojile, pa Sinišina pisma pisana krvlju, "Nero! Zašto nisam sunce što te cjeliva svojim vrućim cjelovima? Zašto nisam mjesec što miluje u snu tvoje milo lice? Samo sam čovjek, i od tebe me dijeli pakao i raj!"; od kad ju je ugledao u svjetlu munje na Zagrebačkoj gori postao je rob ljubavi, a ne kao onaj šupak barun Skerlec koji joj je okrenuo leđa s prvim problemom :)))))) , najzanimljivije je da se Zagorki vraćam ne kao knjizi nego kao kući :)) , opet bravo ja :)) , a zašto, jer sam upravo dobru knjigu prispodobila s kućom, pa zar nije upravo tako?, vraćaš joj se cijeli život rado, kao što smeće koje pročitamo zaboravimo istog trena

    avatar

    13.11.2022. (15:24)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    E, ,,Gricka vjestica", susret Nere i Sinise, tajanstvena pisma...pa ,,Jadranka" i njen Vjeran Keglevic...pa Ludi Tomo i čedna Dorja...hej, mladosti, kad sam u mladosti živjela za sve Zagorkine knjige...

    avatar

    13.11.2022. (15:54)    -   -   -   -  

  • starry night

    nije Ludi Tomo nego Tomo Vitez otimač, najdraži mi par iz opusa, kad ju je htio silovati u svom Loboru i nije mogao jer se zaljubio, ma predivno nešto :))))))))

    avatar

    13.11.2022. (15:59)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    Joooj, da...čuj, ja sam to čitala davne 1975.i zaboravila sam...a sve te tajne ljubavi od njihovog početka pa do priznanja jedno drugom...to me drzalo: pa kad će već priznati jedno drugom osjećaje? :)

    avatar

    13.11.2022. (16:06)    -   -   -   -  

  • starry night

    to su sve happy end knjige osim Kamena na cesti, grdo je završila, vele da je MJZ tu opisala sebe, obožavam feministice, kak je provalila glupost i praznovjerje u svojim djelima, genijalno; 75. e ?!, u hebate :))))))), kaj si ti čitala s pet godina?

    avatar

    13.11.2022. (16:14)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    :) tad sam imala 18 godina :)

    Jedino nisam čitala ,,Kamen na cesti" baš zbog tuznog kraja :) i ,,Gordanu" zbog previše knjiga, jer sam se zaposlila i vremena baš i nije bilo, a i studirala sam uz rad, ali ću i nju jednog dana...

    avatar

    13.11.2022. (16:21)    -   -   -   -  

  • starry night

    ljepotica bakrene kose i bademastih očiju koje su smrtno ranile Damira, pa je jedini smisao njegovog života postala ta nesretna ljubav prema prelijepoj kćeri Ivana Česmičkog Gordani, jako dobro opisane dodole u jednom nastavku, Zagorka je kao pisac podcijenjena u odnosu na svoje muške suvremenike iako je i danas kudikamo čitanija, ili se varam, čita li više itko druge ili samo sebe :))))))))))))))

    avatar

    13.11.2022. (16:32)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    Dobro pitanje na kraju....možda uhvatim i ,,Gordanu" jednog dana...

    avatar

    13.11.2022. (16:57)    -   -   -   -  

  • luki2

    Zagorku sam počela čitati jako kasno; nije mi baš na prvu bila nešto - ali, sada je skroz volim. Dobri zapleti, ljubavne priče - pa što više treba?! :)))) A što reći - slažem se da je još uvijek podcijenjena ako je uspoređujemo s njenim muškim kolegama....Ipak, više se cijeni i čita sada, nego ranije...Otkriće...Ljub!

    avatar

    13.11.2022. (19:11)    -   -   -   -  

  • starry night

    Ja sam Zagorku "apsolvirala" u osnovnoj, jer kad sam u sedmom osnovne otvorila Plamene inkvizitore više ju nisam puštala iz ruku dok nisam pročitala sve objavljeno. Fan sam zauvijek. Kasnije sam prešla na de Beauvoir, Nin, Jong, Duras, Yourcenar i dr., no moj čitalački pubertet je bila upravo Zagorka - prelazak s dječje na literaturu za odrasle. Nemam sve njene knjige ali imam najdraže mi: Gričku, s Tajnom Krvavog mosta, Plamene inkvizitore, Kći Lotršćaka i Gordanu.

    Ljub!

    avatar

    13.11.2022. (19:56)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    zagorka nije literatura koju biram :)

    avatar

    13.11.2022. (20:47)    -   -   -   -  

  • starry night

    Drago mi je da je konačno prepoznata Zagorkina vrijednost i da je uvrštena u školsku lektiru, jer to doista svojim djelom i doprinosom hrvatskoj književnosti i ženskoj emancipaciji (na koju upravo traju extremni vjerski i mizoginistički napadi), zaslužuje, "Marija je bila prva profesionalna novinarka ne samo u Hrvatskoj nego i na području srednje Europe. Bila su to vremena kada je posao novinara bio rezerviran samo za muškarce. Godine 1925. osnovala je "Ženski list". Bio je to prvi časopis za žene. Do kraja života je ostala aktivna u borbi za prava žena."

    Mene je začarala na prvu, a i možda zato jer otkidam na lokacije njenih romana, i taj njen mržnja-ljubav model spajanja svojih ljubavnih parova :)) , pozz, pusa.

    avatar

    13.11.2022. (21:17)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Definitivno zagorkina najpopularnija je "grička vještica"

    avatar

    13.11.2022. (22:19)    -   -   -   -  

  • starry night

    da, inspiracija i za rock operu "Grička vještica” -"prema istoimenom romanu najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, doživjela je praizvedbu 1979. godine u zagrebačkom gradskom kazalištu “Komedija”. Autorski je također potpisuju Ivica Krajač, Karlo Metikoš, Miljenko Prohaska i redatelj Vladimir Štefančić, a operu su otpjevali solisti i ansambl kazališta “Komedija”. “…služeći se nervoznim fortissimom rocka, sintetiziranim krikovima elektronskih instrumenata i magnetofonske vrpce, sugestivnošću svjetlosnih efekata i isprekidanim pulsiranjem filmske projekcije."

    avatar

    13.11.2022. (22:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...