Komentari

astrosailor22.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • luki2

    Držimo palčeve Webbu! Krasna fotografija! Pozdrav!

    avatar

    24.01.2022. (21:16)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    ..možda otkrivanjem tajni nebeskih tijela budemo bliže rješavanju ovozemaljštine.....a fotka je predivna!!!

    avatar

    24.01.2022. (21:26)    -   -   -   -  

  • geomir

    Kolike su osi elipse po kojoj će se vrtit JWST ?

    avatar

    24.01.2022. (23:15)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @geo: orbita je kompliciranija od elipse, ali otprilike je radijusa kao udaljenost Zemlja-Mjesec i Webb će ju obići jednom u pola godine.

    avatar

    24.01.2022. (23:35)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    zadivljena sam. :))

    avatar

    25.01.2022. (01:38)    -   -   -   -  

  • smjehotvorine

    nebeska čarolija :)

    avatar

    25.01.2022. (04:37)    -   -   -   -  

  • geomir

    Hvala!
    Znači, dok učini ta dva đira okolo L2,
    u isto vrime
    učinit će jedan đir, skupa sa Zemjon i Misecon , okolo Sunca!
    Baš mi je drago da san i to doživio, a nadan se i još puno lipih stvari!!!
    Ali ne smin reć, koje!!! :-)))

    avatar

    25.01.2022. (11:49)    -   -   -   -  

  • andriano01

    tu blizu je rođena moja mati

    avatar

    25.01.2022. (20:22)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Odlična vijest! Hvala na informaciji. I ja neznatan i nebitan veoma sam ponosan na astrofizikalne dosege čovječanstva! Znam da se širenje prostora objašnjava pomoću balona koji, kad se napuhuje, širi sve točke na svojoj površini jednako, tako da se sve jednako udaljavaju svaka od svih, nešto u tom smislu. Pa ipak, to je samo slika, metafora. A matematičke formule su samo matematičke formule. No što je istina? Po meni je prostor čista i potpuna enigma. Materija i antimaterija, sve sile itd. nalaze se unutar prostora i ne definiraju prostor, osim ako prostor ne želimo reducirati na puku matematičku formulu. Zamišljam da me nekim svemirskim brodom odmaknu negdje daleko izvan Sunčevog sustava, zatim da me ostave da lebdim u tom praznom prostoru, zatim da ostanem bez ruku i nogu, sasvim bez tijela, na koncu samo čista percepcija, zatim zamišljam da netko makne zvijezde, galaktike, sva zračenja i sve sile, dakle da ostane samo čist prostor u potpunoj "tami". Što je tada prostor? Po mom shvaćanju ništa. On ne postoji osim kao mentalna tvorba. Prostor je samo i jedino mentalna konstrukcija (ali ne izmišljeno ili proizvoljno mentalna, već zakonito mentalna), a fizikalni su pokazatelji nužno determinirani našim osjetilnim i kognitivnim sposobnostima, i ne samo determinirani, nego u konačnici i definirani. Ne znam što bi se točnije moglo reći usprkos divnim dosezima astrofizike. Što ti misliš o misteriju prostora?

    avatar

    26.01.2022. (01:50)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @MAureliano: zanimljivo da si ostao samo na prostoru a ne raširio na prostor-vrijeme (koje je matematički gledano isto "prostor", ali 4 dimenzionalni). U Općoj relativnosti lokalni prostor je ravan, utopljen u zakrivljenu strukturu, ovisno o prisutnoj materiji. Mene nekako više zanima što je vrijeme i zašto se razlikuje od ostale 4 dimenzije uzročno-posljedičnim graničnim uvjetima, tj. ne dozvoljava gibanje klasičnih komada materije u negativnom smjeru (kvantni komadići mogu se gibati i u minus smjeru vremena). Pa si ti misli! O 10 ili 26 dimenzionalnim prostorima "Teorije" (radije metodološkog programa) superstruna da i ne pričam..zanimljivi su i neki kristali kojih postojanje je moguće samo u višedimenzionalnim prostorima. A tek prostori kojima je broj dimenzija neki ne-cijeli broj? Što znači 4/5 kao dimenzija prostora? Ili fraktalna dimenzija? Na te teme smo tek počeli misliti...to je ono što će raditi iduće generacije. Astrofizika će možda doprinijeti toj priči kroz fiziku čestica i kozmologiju, zanimljivo da je jedno na skali najmanjeg a drugo najvećeg što znamo.

    avatar

    26.01.2022. (02:14)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @astrosailor - Sve je to apsolutno fascinantno jer ne dolazi iz umova fantasta, nego trezvenih znanstvenika. Čitao sam o teoriji struna i mnogodimenzionalnom univerzumu. Teorije potpomognute matematikom svašta daju naslutiti. :) Namjerno te nisam pitao o prostorvremenskom kontinuumu ili četverodimenzionalnom svemiru (trodimenzionalnom plus vrijeme) jer nisam htio dodatno komplicirati ono što me suštinski zanima - kako fiziku pomiriti s očiglednom činjenicom da ona proizlazi iz uma koji je predmet proučavanja neurobiologije. :)) Da i ne govorim o dimenzijama Duha koje su ipak moja omiljena tema, iako ih ne želim nametati kao dogmu. :) Fizika govori o trodimenzionalnom svemiru plus vrijeme, međutim crta i ploha zapravo ne postoje, postoje samo u matematici. Stoga se postavlja legitimno pitanje o čemu mi uopće govorimo. I tu se opet vraćamo na enigmu prostora. Vrijeme je još gora enigma. A u konačnoj je analizi sve potpuna i čista enigma. Barem po uvaženom meni. :))

    avatar

    26.01.2022. (02:42)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @MAureliano: ok, dakle više u Kantovskom smislu. Mislim da smo što se toga tiče mnogo manje napredni. Pitaj za par miliona godina, neku moju sedamnaestu inkarnaciju ili neko biće tipa onog što je F.Hoyle opisao u "Black cloud" (1957) (ima i prijevod "Crni oblak" iz 1964,, moralo bi se dati naći u knjižnici ili antikvarijatu), superinteligentno plinovito biće koje putuje svemirom i gotovo uništava Zemlju...ono se čudi da život može nastati na tvrdim, stalnim objektima.- Takva perspektiva nudi mnogo širi kontekst, a djeluje mi da su vedantski filozofi bili nešto bliže razumijevanju tog dijela nego što smo mi danas. Bar sudeći po brojevima kojima su operirali. Mnogi umni ljudi gledaju ili su gledali na prirodne znanosti kao igru ...i s vremenom mi se sve više čini da su u velikom dijelu u pravu u tom osjećaju. Igra je ovdje mišljena pozitivno, motivacijski. Zanimljivo je da smo onda opet na teoriji vjerojatnosti, na koju smo vrlo rano nabasali, ispitujući mikro-svijet i ulazeći u kvantnu statistiku.

    avatar

    26.01.2022. (15:29)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Tzv. ezoterna znanost (pojam oko kojeg se ne moramo složiti, naravno) govori o sedam razina materije. Osim krutog, tekućeg i plinovitog stanja ona spominje još četiri eterička (pranička, orgonska) stanja materije, a neki smatraju da eterička materija nije ništa drugo nego tzv. tamna tvar u svemiru. Benjamin Creme tako objašnjava da su zapravo svi planeti našeg Sunčevog sustava naseljeni visokorazvijenim čovječanstvima i da bujaju životom, florom i faunom, ali - na eteričkim razinama materije. Po njegovu shvaćanju i iskustvu, kad posada venusijanskog ili marsijanskog NLO-a poželi da njezina letjelica bude u dohvatu našeg osjetila vida, naprosto privremeno snizi svoju vibraciju (atomsku, subatomsku?). Budući da sam slabo potkovan znanjima fizike, ta mi se teorija čini privlačnom. :))) Ispričavam se ako moji komentari puni bujne mašte nagrđuju tvoj blog. :) Btw., kao što je fascinantna tema gotovo beskrajno velikog (svemira s više od stotinu milijardi galaktika), tako je isto fascinantna i tema beskrajno malog. Dodatne dimenzije teorije struna funkcioniraju, ako sam dobro shvatio, upravo u tom beskrajno malom i nemaju baš nikakav učinak na naš opažajni radijus i iskustva. Ili ipak imaju?

    avatar

    26.01.2022. (23:04)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @MAureliano: taj BCreme ima očito vrlo razvijenu maštu ili pak neke sposobnosti koje ja ne mogu niti sanjati. "Hipothesis non fingo" ja osobno ograničavam, ipak, na donekle prizemnijem razmišljanju. Teorije struna funkcioniraju umjesto točkastih atoma i u biti pojednostavljuju priču, jer nestaje problem beskonačno velikih veličina za 1/r ovisnosti (za jako malo r dobijemo jako velike brojeve, što pri točkastim masama postaju beskonačnosti), sve se svodi na vibracije, koje su, zahvaljujući stričeku Krznaru (Fourieru) jednostavno matematički opisive. Dakle, ako umjesto kvarkova imamo strune, onda to, skupljeno u kamen, može i te kako lupiti po glavi! Planiram kad COVID popusti obići Lijepu Njihovu nizom predavanja na ovakve teme da malo unaprijedim ljudima opće znanje. Nadam se da bu mi uspjelo, jer vidim da ezoterija uzima previše maha kad mi samo buljimo u naše kompjutere i ono kaj nam teleskopi šalju!

    avatar

    27.01.2022. (00:31)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    :) Teorija struna ipak će jednom, kontam, trebati i posebnu teoriju interpretacije jer ostaje tajnom kako i kada vibratorne oscilacije/promjene, dakle nešto fundamentalno kvantitativno, prelaze u kvalitativni mode, daklo u nešto fundamentalno kognitivno (kamen, cipelu, cvijet). :)) Hvala ti na svim odgovorima!

    avatar

    27.01.2022. (02:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...