Komentari

bartimejcroata.blog.hr

Dodaj komentar (43)

Marketing


 • bartimej croata

  Još jednom svima sretan i čestit Božić. I obiteljima, naravno.
  Doći će opet vrijeme grljenja i poljubaca (u obraze) samo treba strpljenja. Virus će se ispuhat i bez cjepiva, ako je prirodno nastao.

  avatar

  25.12.2020. (00:21)    -   -   -   -  

 • IzgubljenaUGalaksiji:)

  Sretan ti i blagoslovljen Božić od srca! :)

  avatar

  25.12.2020. (00:56)    -   -   -   -  

 • vilimstvor

  misliš,, tradicionalno se laže da je Izaija napisao cijelu knjigu,,, a zna se, pa i u napomenama svih boljih biblija piše koje je stihove napisao "drugi Izaija" i to dva stoljeća poslije prvoga,, a koje "treći Izaija", nekoliko desetljeća nakon drugog
  sritan božić

  avatar

  25.12.2020. (05:01)    -   -   -   -  

 • vilimstvor

  p.s. kažeš također " i gajio nadu u dolazak Mesijin",, treba znati razlikovati što mesija znači kršćanima, a što je u stvarnosti, kroz cijelu povijest značio izraelitima,,

  avatar

  25.12.2020. (05:10)    -   -   -   -  

 • vilimstvor

  još jedan P.S. nigdje! apsolutno nigdje u st. zavj. se ne najavljuje dolazak Isusa. jer kad bi se najavljivao, to bi moglo značiti da je Jahve, onaj isti "otac" iz nov. zavj. ,, što naravno nije, jer bi bila katastrofa za čovječanstvo imati boga koji je slao svoje, u rat protiv njihovih rođaka, s naredbom "pobijte ih sve"
  ako je Jahve još živ (lako moguću s mog stajališta) zasigurno zbunjeno gleda kršćane i misli se "što hoće ovi? kad sam, ijednom riječju, kazao da ću se brinuti o njima?"

  avatar

  25.12.2020. (05:42)    -   -   -   -  

 • litterula

  Zbog patnje duše svoje vidjet će svjetlost
  i nasititi se spoznajom njezinom. Sretan Božić!

  avatar

  25.12.2020. (05:55)    -   -   -   -  

 • Annabonni

  sretno Barti,,,,BTB

  avatar

  25.12.2020. (16:35)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Hvala svima,
  @vilim cjenio bi kad bi smanjio broj komentara, iz prostog razloga što imaš problema sa zaključivanjem. Ono što inzistiraš na starom tumačenju po kojima postoje trojica Izaija, koje su pametnjakovići teolozi bez vjere (čitaj bez Duha) isforsirali, a oni koji su 'lagali' da je jedan Izaija eto ispali su u pravu. Kumranski spisi dokazuju jednog Izaiju. To je nepobitno najvažniji znanstveni dokaz o proroku Izaiji i to sam napisao,

  Znaš li kakva je narav tvojih kometara. Primjer:
  Ti tvrdiš da je 2 Newtonov zakon, temeljni zakon gibanja jedini ispravan jer to piše u svim starim dobrim udžbenicima fizike. Tijelu se ne mijenja masa tijekom promjene brzine. Zanemaruješ da to važi samo za brzine puno manje od brzine svjetlosti, tj u nerelativističkoj aproksimaciji.
  Shvaćaš li da nisi osposobljen za diskusiju ako ne prihvaćaš novije spoznaje iz oblasti povijesti na osnovu novih pronađenih spisa.

  To što navodiš da nije isti kršćanski Mesija i mesija od izraelita pa to znaju i mala djeca na vjeronauku, šta imaš to pisati.
  Nego kakva je razlika između mesije izraelita i mesije esena, to bi bilo zanimljivo da se osvrneš. Ja imam pred sobom knjigu -Kumran ili Betlehem- koju mi je 1975 god poklonio pisac te knjige pok. dr. Ivo Bagarić. Na prvoj stranici je i podnaslov -Rukopisi Mrtvog mora-pokop mrtvih teorija. - Ja sam se u ovu temu uputio prije više od 45 god, majko mila, a sad ti i @geo sad tu nešto hoćete dokazati. O teeempera o jadransko more.
  Tvoj treći komentar pokazuje neku vrstu psihoze koja ima izvor u nekoliko točaka:
  1.- oikofobija
  2.- netko ti je u djetinjstvu prenio mržnju prema crkvi u kojoj (istina) ima juda iškariotskih (iz Keriota), ali ti te jude projiciraš na sve apostole, odnosno danas na sve svećenike. A većina svećenika je sveta, ne po tome što ne griješe, nego što se iskreno kaju za svoje grijehe i time se popravljaju i kao ljudi i kao svećenici.
  3. Moguće neka trauma, ako si kao dijete išao u crkvu, ili su tvoji išli u crkvu, ali tebe je društvo odvelo na stanputicu, pa si umjesto sluge odnosno u perspektivi djeteta Božjeg postao rob laži, a zna se tko je otac laži.
  Ako je Jahve govorio- pobi te i te, onda je to govorio najviše za izraelce koji su sagriješili grijehom za kojeg je Bog odredio kaznu -smrt.
  I šta sad, zar očekivati od Boga da postupa protiv svoje riječi. Točno se zna za koje je grijehe bila određena smrt.
  To je vrijeme pravde na zemlji, Bog je morao osigurati prirodan dolazak svoga Sina na zemlju, pa je na silu uklanjao narode i izraelce koji su bili protiv toga. Razlog te prirodnosti- vjera, a ne znanje o Bogu. Kako bi vjerovao ako imaš znanje. Vjera je prije znanja. Ako nemaš vjeru nemaš ni nadnaravnog znanja. Oni koji vjeruju, neće trebati dokaze, ti dokazi će biti sadržani u vjeri. Džaba @geu milijun dokaza, pa i znanstvenih, ako ti dokazi nisu izrasli iz vjere on će ostat izvan konzumacije istinske duhovnosti.
  A kad je Sin došao, onda je time Bog pokazao svoju izvornu i pravu narav- Ljubav.-
  Dakle dok smo na zemlji Isus tj, njegov Otac nam je osigurao vrijeme Milosti. Nećete biti kažnjavani ni kad se izrugujete i negirate Boga kao što ga negira @vilim, ali kad umrete, e onda nastupa Stari zavjet. Bog opet postaje pravda. Duše koje ne budu imale u sebi kristovske nauke u umu ili u djelima ili u savjesti, same će se bacati u pakao, jer će Oganj Kristove ljubavi za njih biti nepodnošljiv, kao što je za tebe danas, a vjernima će taj Oganj Ljubavi biti neizrecivo rajsko uživanje čiji predokus i danas istinski vjernici osjećaju kao predokus raja. Isus je rekao- Tko mene prizna pred ljudima i ja ću njega priznati pred svojim Ocem. Ovdje jasno Izaija kaže da je Mesija- patnik u jednoj osobi i kralj i prorok i svećenik.
  Ali, šta ti znaš šta je kralj neba, šta je svećenik, a šta prorok. Ako to ne vidiš iz Izaijinih stihova onda ti nema pomoći.
  Iz činjenice da do samog kraja ni apostole, osim Ivana (i još neke, ali manje uvjerljivo), Isus nije uspio uvjeriti u to da je On onaj mesija- patnik, kojega je Izaija po nadahnuću Isusovog Duha opisao u navedenim stihovima, kako to očekivati od esena i židova farizeja, da druge ne spominjem, a pogotovo kako to očekivati od tebe koje po unaprijed određenim šprancama nevjere i mnogostrukog krivovjerja sve sebi tumačiš, a usput i ovdje promoviraš. Ja ove tvoje komentare doživljavam kao ubode komarca i kao poprilično neuke komentare, naučene od neprijatelja kršćanstva.
  Ovaj moj osvrt nek ti bude priprema za sljedeći Božić. Ovo sa svojim komentarima prepiši, nemoj se ponavljati kao @geo.

  avatar

  25.12.2020. (22:47)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Ponavljam
  Ime mu je:
  Savjetnik divni, Bog silni,
  Otac vječni, Knez mironosni.
  6Nadaleko vlast će mu se sterat’
  i miru neće biti kraja
  nad prijestoljem Davidovim,
  nad kraljevstvom njegovim:
  učvrstit će ga i utvrdit
  u pravu i pravednosti.
  Od sada i dovijeka učinit će to
  privržena ljubav Jahve nad vojskama.

  Pa sve se ovo dogodilo kroz kršćanstvo. Zar se ovdje ne spominje Jahve?
  Zar Isus nije rekao- Propovjedajte evanđelje i krstite u moje ime do kraja zemlje.
  Nažalost u Kini se dnevno obrati relativno mali broj ljudi, oko 10 000, ali dobro svi su čuli za Božić. Dobro, vjerojatno ne svi ali ogromna većina čovječanstva.

  avatar

  25.12.2020. (22:55)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  Izaija i boje spektra? I to još primarne i sekundarne? To je valjda skuzil onomad kaj je prošo ispod duge ;))
  Mislim da ima negdi kak je prorokovo miša i tipkovnicu, al nemrem sad nać ... ;))

  Zanimljivo je pratit kak svakaj spojiš i zmiksaš skup, glavno da nekak uguraš u lonac, ne smijem ni pomislit kak ti ispadne sarma ;))

  Hvala na čestitci, ja sam te mislim pretekel još u prošlom postu.
  Al još jednom sretan Božić i drž se. ;))

  avatar

  25.12.2020. (23:35)    -   -   -   -  

 • EuM

  Blagoslov Božića u zdravlju i sreći neka te prati. Sretni i ugodni blagdani.

  avatar

  26.12.2020. (17:21)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Hvala, @EUM, i tebi sretan i blagoslovljen Božić.
  @blogi, ne usudim se biti eksplicitan, ali crkva odavno sve zna o bojama, to zaključujem iz nekoliko zanivljivih stvari. Nije bez veze što pape nekad (nisam pratio je li uvijek) nose crvene cipele. Zastavu sam već spomenuo.
  Dakle, sve mogu objasniti, ali neću trčati ispred crkve. Moguće da ću ovo eksplicite objasniti u knjizi u kojoj će na prvom mjestu biti da pristupačno objasnim pojam Trojedinog Boga. Mnogi ne mogu zamisliti Trojedinog, pa nas smatraju politeistima, a oni su zapravo u herezi.
  Evo mogu dodati, jer vidim nećeš skužiti, da je Ivan rekao
  Iv 10,30
  Okružili ga Židovi i govorili mu: »Dokle ćeš nam dušu držati u neizvjesnosti? Ako si ti Krist, reci nam otvoreno!« 25Isus im odgovori:
  »Rekoh vam pa ne vjerujete.
  Djela što ih ja činim u ime Oca svoga –
  ona svjedoče za mene.
  26Ali vi ne vjerujete
  jer niste od mojih ovaca.
  27Ovce moje slušaju glas moj;
  ja ih poznajem i one idu za mnom.
  28Ja im dajem život vječni
  te neće propasti nikada
  i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke.
  29Otac moj, koji mi ih dade,
  veći je od svih
  i nitko ih ne može ugrabiti
  iz ruke Očeve.
  30Ja i Otac jedno smo.«

  Iv 14,10
  Isus – put do Oca
  »Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga
  i u mene vjerujte!
  2U domu Oca mojega ima mnogo stanova.
  Da nema, zar bih vam rekao:
  ‘Idem pripraviti vam mjesto’?
  3Kad odem i pripravim vam mjesto,
  ponovno ću doći i uzeti vas k sebi
  da i vi budete gdje sam ja.
  4A kamo ja odlazim, znate put.«

  5Reče mu Toma: »Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?« 6Odgovori mu Isus:
  »Ja sam Put i Istina i Život:
  nitko ne dolazi Ocu osim po meni.
  7Da ste upoznali mene,
  i Oca biste moga upoznali.
  Od sada ga i poznajete
  i vidjeli ste ga.«

  8Kaže mu Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!« 9Nato će mu Isus: »Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?«
  »Tko je vidio mene, vidio je i Oca.
  Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’?
  10Ne vjeruješ li
  da sam ja u Ocu i Otac u meni?

  Riječi koje vam govorim,
  od sebe ne govorim:
  Otac koji prebiva u meni čini djela svoja.
  11Vjerujte mi:
  ja sam u Ocu i Otac u meni.

  Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte.
  12Zaista, zaista, kažem vam:
  Tko vjeruje u mene,
  činit će djela koja ja činim;
  i veća će od njih činiti
  jer ja odlazim Ocu.
  13I što god zaištete u moje ime,
  učinit ću,
  da se proslavi Otac u Sinu.
  14Ako me što zaištete u moje ime,

  Izaija 9,5
  Jer, dijete nam se rodilo,
  sina dobismo;
  na plećima mu je vlast.
  Ime mu je:
  Savjetnik divni, Bog silni,
  Otac vječni, Knez mironosni.
  učinit ću.«

  Ako ipak povežeš poboldano (bit će mi drago) objasni pa ću pobrisati.

  avatar

  26.12.2020. (20:58)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  I sad to ima veze s farbanjem? ;)
  Odi tam kod @tigija gdi si me pital za crnu. Nekaj sam ti dodal ;))

  avatar

  26.12.2020. (22:36)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Ajme, nisi skužio. Mene je uvijek zanimalo zašto su neke boje primarne, a neke nisu i prije nekih 25 god sam skužio, haha. Npr zašto je neoblačno nebo plavo, a bome zanimalo me i zašto su oblaci sivi. Zašto je nebo po noći crno itd.
  Da, mogao sam to prezentirat i preko Davidove zvijezde, ima toga još, ali draže mi je imat puni uvid preko biblijskih tekstova. Ako ti nisi skužio onda nema brige, neće nitko drugi dok ne objavim knjigu. Ne moram ništa brisat. U knjizi ćemi trebat otprilike još dvije stranice teksta za punu ekplicitnost, ako ne računam još desetak citata.

  avatar

  26.12.2020. (23:57)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  @blogi, velika hvala za prilog kod @tigia.

  avatar

  27.12.2020. (00:03)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  Već vidim da se buš („pojednostavljenjem“) opet zaletel ... ;))

  avatar

  27.12.2020. (03:04)    -   -   -   -  

 • vilimstvor

  dapaće, broj kom. mogu svesti na nulu (osoba otvorenog duha to nikad ne bi tražila), jer kad ti u tim spisima tražiš samo ono što želiš naći, onda je svaka rasprava besmislena,, uživaj u svojim zabludama, ja te više neću gnjaviti ;)

  avatar

  27.12.2020. (06:22)    -   -   -   -  

 • vilimstvor

  i posljednji P.S. uvik sam se čudija ljudima koji moraju dokazivati svoju vjeru,, jer kome je dokazuju ako ne sami sebi,, da je bog dokaziv, to bog ne bi bio, jer se s njim više ne bi bavila vjera, već znanost,, ali nadobudni vjernici i teolozi amateri to nikako da shvate

  avatar

  27.12.2020. (09:39)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Ako ljudima nije dovoljan pogled u nebo kao dokaz Stvoritelja, onda im ništa ne može pomoć.
  Ne bi ja dokazivao Božju opstojnost, nego se suprotstavljam tebi koji zavodiš druge ljude svojom vjerom u Ništa.
  A bome sam ovim postom dokazao svim nevjernicima da im je trud uzaludan. Nepravedno je Oca svega stvorenoga smatrati nepostojećim. To može promjeniuti moždanu strukturu, pa čovjek iznenada oboli, evo našeg Pavla
  Rim 1
  Otkriva se doista s neba gnjev Božji na svaku bezbožnost i nepravednost ljudi koji istinu sputavaju nepravednošću. 19Jer što se o Bogu može spoznati, očito im je: Bog im očitova. 20Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike. 21Jer premda upoznaše Boga, ne iskazaše mu kao Bogu ni slavu ni zahvalnost, nego ishlapiše u mozganjima svojim te se pomrači bezumno srce njihovo. 22Gradeći se mudrima, poludješe i 23zamijeniše slavu neraspadljivog Boga likom, obličjem raspadljiva čovjeka, i pticâ, i četveronožaca, i gmazova.
  24Zato ih je Bog po pohotama srdaca njihovih predao nečistoći te sami obeščašćuju svoja tijela, 25oni što su Istinu – Boga zamijenili lažju, častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen.
  26Stoga ih je Bog predao sramotnim strastima: njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim, 27a tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine i sami na sebi primaju zasluženu plaću svoga zastranjenja.
  28I kako nisu smatrali vrijednim držati se spoznaje Boga, predade ih Bog nevaljanu umu te čine što ne dolikuje, 29puni svake nepravde, pakosti, lakomosti, zloće; puni zavisti, ubojstva, svađe, prijevare, zlonamjernosti; došaptavači, 30klevetnici, mrzitelji Boga, drznici, oholice, preuzetnici, izmišljači zala, roditeljima neposlušni, 31nerazumni, nevjerni, bešćutni, nemilosrdni. 32Znaju za odredbu Božju – da smrt zaslužuju koji takvo što čine – a oni ne samo da to čine nego i povlađuju onima koji čine.

  avatar

  27.12.2020. (23:54)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  @blogi, ne brini, sad slijedi konačna verzija, ali ne na blogu.
  Svijet vapi za jednostavnijim tumačenjem Presvetog Trojstva. Imam priču za sve dane stvaranja. Još ću gruntat o svjetlu koje je stvoreno prvi dan, čisto radi zadovoljstva. U Sucima sam pronašao trojstvo za treći dan, za stabla, odnosno biljke. Sedmi dan, dan odmora, subota je najzagonetniji. E o tome ću poentirat ljudima koji vjeruju onom svjetskom lupežu Danu Brownu koji je lansirao tezu da se Isus ženio i koji je zaveo slabo informirane vjernice. Citirat ću neka mjesta kao dokaz da je to notorna glupost.
  Ajme kakve se neistine valjaju blogosferom. To ćemo sve ispraviti, pa tko shvati shvati. Tko ne shvati ostaje u tami neznanja.

  avatar

  28.12.2020. (00:13)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  Kad to središ, moš se prebacit na Snjeguljicu, znaš ono, povezat s tetom Reisman, Snjeguljicom koju si opjevo, a 7 patuljaka je ionak zagonetan broj, o tom moš jedno deset knjiga, će pred knjizare morat metit zaštitare ... ;))

  avatar

  28.12.2020. (01:03)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  Ovaj tvoj „otvorenog duha“ mi zabranio komentiranje (dritto u prvom kontaktu, ha ha ). Uhvatio ga kak mulja. Išo meni pričat kak on zna da je to po bolnicama fake i nije virus i da je tam uvijek tak, radio on tamo. A moja ekipa tam snima ...

  avatar

  28.12.2020. (21:56)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Ne znam na koga misliš, ali što se tiče virusa sve više medicinara vjeruje kako nije u pitanju virus nego neki bojni otrov ili nešto slično što se bacalo iz aviona (chemtrailsi) pa se aktiviralo 5g ili na neki drugi način. O tome večeras u Bujici pričala dr. Gajski. Kaže ona pet šest psihopata igraju se s cijelim svijetom. Ja bih dodao da su to fašisti i rasisti najgore nacivrste.
  Eno u srijedu na 1 programu htva bit će emisija o sorošu i kako je on dobro došao za ove teoretičare zavjere. hahaha ulaze teroristi na zapad po izravnom financiranju naciste sorosa a ovi sve njegove protivnike antifašiste zovu teoretičarima zavjere.
  Moraš bit potpuno blesav pa misliti da je nacista soros dobronamjeran čovjek.
  PS. E što mi onaj Bujanac ide na živce sa svojim prilozima i komentarima, ali nemaš nigdje drugo pogledat nekog tko ima drugo mišljenje u ovom globalnom fašizmu.

  avatar

  29.12.2020. (00:16)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  Ebga, @barti, već negdje rekoh da tebi nema pomoći, ha ha ...
  Bujanec u mom selu na TV-u ne bi mogel bit ni portir :)))

  Pa gore ti jedan veli da „nisi otvorenog duha“, na tvom blogu ti veli, i ti sad ne znaš na kog se misli. Već ti negdje isto rekoh i da si zvuzlan, nemrem fulat sve da hoću ... :))))

  avatar

  29.12.2020. (01:31)    -   -   -   -  

 • bartimej croata

  Memorija mi šteka kad su nebitne stvari u pitanju. Bude sve u redu kad mozak 'operiram'.

  avatar

  29.12.2020. (09:41)    -   -   -   -  

učitavam...