Komentari

idragi28.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


 • EuM

  Prema pjesmi u Knjizi mudrih izreka Mudrost se prikazuje
  poetično kao graditeljica, koja je "bila u radosti, iz dana u
  dan, igrajući pred njim sve vrijeme", govori nam o nastamku
  i vječnosti poezije. Prvo čitanje Izr 8,22-31 - Prije nastanka
  zemlje Mudrost već bijaše rođena. Dakle i prije nastanka
  zemje ovom pjesmom poezija je bila rođena!

  avatar

  13.09.2019. (00:25)    -   -   -   -  

 • samo za vranju

  Divno. Mudrost piše o sebi samoj. Meni je poezija vrh. Sama iz mene izlazi, ja san samo tipkalo koje ju zapiše i objavi.

  avatar

  13.09.2019. (07:03)    -   -   -   -  

 • EuM

  @samo za vranju
  Drago mi je da si ovo komentirala. "ja sam samo tipkalo koje ju zapiše i objavi" i ja se smatram u svojim uradcima samo produženom rukom - poezije, ona nam se nekako daje nekom manje nekom više i tako iskazuje svoju ljubav i istinu. Ovaj uradak izabrao sam jer mi je jako zanimljiv, u kojem je Mudrost Božja sebe izrazila kroz poeziju...

  avatar

  13.09.2019. (09:35)    -   -   -   -  

 • Boris

  EuM, provjeravam aplikaciju.

  avatar

  13.09.2019. (12:05)    -   -   -   -  

 • Boris

  EuM, jučer sam napisao komentar na predhodni post, ali, neuspjela aplikacija, pa ću pokušati ponoviti: Napisao sam nekoliko pohvalnih riječi na sam tekst, koji je dobro došao svakome tko ga čita, jer potrebno je ponavljanje da bi nam se ukorijenile riječi u misli, u smislu - "ponavljanje je majka znanja".

  Potom sam naveo kakvih sve teorija o istini, ima i nema. Nažalost o tome se lome koplja i dandanas ( relativna, apsolutna, subjektivna, objektivna ), da ne nabrajam, a najmanje se piše i govori kako mi zatiremo istinu. Svi se kao borimo za istinu, a kada je istina u pitanju, onda ona moja istina, najčešće neodgovara stvarnoj istini, onda racionaliziramo. Zato ću pokušati precizirati i ponoviti, što je za mene istina ( ako uspijem biti nadahnut da ponovim riječi i smisao ).

  Za mene istina je Isus Krist, i u tom slučaju se istina piše velikim slovom. Z a š t o ? Zato što je zapisano ( Sveto Pismo, Biblija ), ono što je rekao : " Ja sam Put, Istina i Život. Budući je Isus Krist i Bog, dakle Apsolut, Istina je samo jedna, i sve istine koje prozlaze iz toga mogu biti samo jedno. Nemože biti više istina. Zato je Isus iz toga pojma riječi izveo poznati Njegov postulat : "Istina će vas osloboditi ". To počelo koje je postojalo od samog početka u pradobu, univerzalo je načelo, koje ne trpi nikakvu raspravu o pojmu istine. Možeš reći Da ili Ne, i ništa više. Sama riječ govori sve o sebi i njoj nisu potrebni nikakvi dodaci, ne trpi sinonime. Suprotna riječ od istine je "LAŽ". A to je isto zapisano, pa nam je poznato tko je Otac Laži. Poznato nam je da se ljudi "spašavaju " kroz laž ili neku tajnovitost. Apsolutno sam uvjeren, kada bi bilo u društvu, kao i u privatnim odnosim manje laži, a više istine, zajednica bi izgledala mnogo bolje i zdravije.

  Svatko neka razmisli sam, tko i koliko doprinosi sebi i zajednici ?!

  avatar

  13.09.2019. (12:59)    -   -   -   -  

 • teuta

  Poezija je ponekad zaista moćna a kad je izgovara čovjek koji znade samo za ljubav onda je tada najmoćnija i najsnažnija, prodire ravno u srce.
  LP prijatelju.

  avatar

  13.09.2019. (14:03)    -   -   -   -  

 • elwa hr

  Oštra poput maca

  avatar

  13.09.2019. (15:03)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  najljepša poezija je ona koju piše Duša, a Duša je vječna i kreacija samog Boga

  avatar

  13.09.2019. (15:46)    -   -   -   -  

 • Boris

  Ovo je samo nastavak predivnih Božjih zamisli pretvorenih u harmonij riječi i djela. " Mudrost u poeziji " - o tome je Platon pisao i rekao na svoj način, odprilike : " Bog se ne može prikazati drugačiji nego što jest."

  Ja sam se u to uvjerio na poseban način kada su mi bile izdiktirane Njegove riječi koje sam ja pisao u polusvijesnom stanju.

  Podvlačim ovu rečenicu : Prije nastanka zemlje Mudrost je bila rođena. To znači da je Mudrost potekla zajedno s čovjekom : " Gospodin me već stvorio kao počelo svog djela". Rečeno jezikom nauke, naš kod, DNK je bio već predodređen. To važi za sve naše predke i buduće generacije.

  avatar

  13.09.2019. (16:08)    -   -   -   -  

 • isabel

  Evo me dragi prijatelju, oprosti što kasnim, obveze stisnule jučer i danas, no, na brzaka sam vidjela što trebaš, e sad da li gospon Boris uopće
  želi otvoriti svoj blog, ako želi, onda evo , žao mi što u komentar ne mogu ulijepiti fotku, jer tako je najlakše pojasniti u tri koraka, no, pokušati ću ti ovdje što je kraće moguće;
  1.otvoriti Naslovnicu bloga.hr
  2.lijevo skroz piše ; kreiraj svoj blog ( dakle izabere lozinku i pseudonim, nik name ,ili kako sli se sve ne zove nadimak)
  3. dobije odmah potom u svoj meil gdje uredništvo bloga,hr moli ;potvrditi ( klikne na taj link) i eto ga u svom blog-editoru gdje vidi veliki prazni bijeli kvadrat u koji se upisuje tekst,post, a povrh lijepo piše naslov, itd.)
  U editoru o kojem sada pričano, isto tako skroz lijevo ima ; ne znam sad točno napamet, vidjeti ću kasnije kod sebe pa ti precizirati, ali bitno je ono polje gdje piše Postavke, e tu samo prati i popuni što se traži i gotovo, ima i gotove spremljene dizajne pa izabere jedan koji mu se sviđa i to je to,

  p.s. ako ti je ovo prekomplicirano, napiši mi e-mail pa ti fino slikovno
  pokažem pa mu proslijedi , ako zaista želi početi svoj blog
  E sad , niti sam pročitala ovaj tvoj novi post, niti kod sebe tvoje cjelokupno viđenje našeg letećeg " kapitalca", kasnije ću i sim i tam, samo nek prvo odahnem malkoc dušom, jer znaš, jedan vrlo ozbiljan obiteljski problem zaokupio je svu moju pozornost ova dva protekla dana, nek dođem malko do zraka pa ti
  se javim kasnije ponovno.
  tp. od sve duše i srca

  avatar

  13.09.2019. (20:09)    -   -   -   -  

 • EuM

  @Boris
  Hvala ti na pojašnjenju pojma Istine i Mudrosati po Istini, te je to rekao bi Biblijski dodatak na rečeno u mom postu i komentarima o istoj temi, pa preporučam svima da proćitaju ove tvoje komentare...

  Isabel se potrudila, da pojasni način otvaranja novog bloga, pa oko što ponovno zapne ili bez obzira na to, dobro bi bilo imati svoju "teku" za pisanje...Uz pzdrav!

  avatar

  13.09.2019. (21:39)    -   -   -   -  

 • modrinaneba

  Tvoja poezija je uvek posebna...zbog Tebe, Tvoje tople duše!!!

  avatar

  13.09.2019. (22:23)    -   -   -   -  

 • Pozitivka

  Mudra je ta tvoja poezija, kazue veliku istinu. Mudrost se stvara tokom cijeloga života. Na greškama se najbolje uči. Iskustvo. :)

  avatar

  14.09.2019. (11:47)    -   -   -   -  

 • EuM

  Kazaljka vremena

  Ljuljačka se tu ugodno klati
  kao da ide kazaljka vremana
  klati se lijevo, klati se desna
  i za djecu uvijek ima mjesto

  I tako uz klatno život prolazi
  kazaljka se giba, pazi, pazi
  pazi da te nešto ne pogazi
  a ne znaš vrijeme da te gazi

  Prolaznost naša nije kazna
  to je davanje kao dar neba
  i sve je uzalud ako u srcu
  nema osjećaja što ti treba

  Ono malo ljubavi u tišini stoji
  i ubija onog tko vjeru progoni
  vjera daje život i dane napretka
  i odlazi tamo gdje stanuje sreća...

  (Sročeno prema fotografiji - ljuljačka sa djetetom - na blogu - modrinaneba)

  avatar

  14.09.2019. (22:55)    -   -   -   -  

 • teuta

  Samo da ti poželim laku noć i lijepe snove dragi prijatelju.

  avatar

  14.09.2019. (23:03)    -   -   -   -  

 • Boris

  EuM, uz ova dva krasna posta, bila bi prava šteta ne reči i ovo : Predhodni post govori o Istini, a ovaj o Mudrosti. Obje riječi sam napisao namjerno velikim slovom. One dolaze iz praiskona, kao i sam čovjek koji je tamo zacrtan. Isus je istina sam po sebi, a Mudrost će se nači u samom budućem čovjeku, koji će biti obasjan Isusovom svjetlošću, i koji će jednoga dana objaviti Istinu, a što se je i dogodilo, prvo usmeno, potom pisano ( Mosijevo petoknjžje ). Kasnije su svi grčki pisci i folozofi koristili te izvore saznanja iz života svojih predaka.

  Ako sad postavimo pitanje u čemu se sastoji mudrost, logičkim razmišljanjem zaključit ćemo, u istini. Dakle,mudro je govoriti istinu ( ali to znači i živjeti ), jer istina će te osloboditi. Laž će te dovesti na stranputnicu. Govorili su nam : "U laži su kratke noge".

  E sad, kada u svakodnevnici imamo problema s pitanjem "što je istina" ?. Ova pitanja bi trebalo rješavati na bazi "činjenica". Činjenica je sama po sebi istina, ali samo ona koja je utvrđena kao istinita. Temeljem analize činjenica, samo onaj tko ih pravilno analizira može izvesti zaključak o istinitosti nekog predmeta obrade. Mi najčešće, međusobno, u nezreloj komunikaciji, osuđujemo jedan drugoga bez argumentacije ( nitko nema volju i želju da sluša blo kakvu argumentaciju ). To je dio nedostatka odgoja i kulture. I zato treba izbjekavati takve momente, jer najčeće donose zlo u kući.

  avatar

  14.09.2019. (23:36)    -   -   -   -  

 • EuM

  [B]Boris@[/B]
  Siguran san da ne izlazim iz tog konteksta tumačenja Mudrosti i Istine ako ih prikazujem rekao bih popularno kroz poeziju, jer ja ne pišem za one koji su vjernici katolici nego za one koji se traže u vjeri. Znanstveni ili Biblijski pristup ovdje nebi bio dovoljno praćen, pa je sva moja mudrost i istina blizu tome - kroz poetično izražavanje, i tu nema usporedbi i muke čitanja i navođenja povijesnih činjenica i psalmi iz pamtivijeka, ko zna ko ih je pisao. Reću i zašto, ja želim biti ovdje i sad sa onim znanjem kojim raspolažen i istinski se trudim i od drugih saznati nešto više, a od tebe dosta saznam puno ali tvoje tumačenje mogu preijeti samo putem poezije, pa mi ne zamjeri na različitosti i poimanju iste stvari na drugi način. Siguran sam da su naše riječi nedovoljne za dokazivanje istine - i da je poezija daleko bliža tomu. Moj stav - moja varenika. Naki dan sam obradio stihove više blogera u Himnu blogu - pogledaj sa strane u devet kitica. kažu vrhunski... neznam. Istu sam obradio za manje od 25 minuta, zašto, zato što ja to nisam mogao napraviti za 25 min. Dar koji mi se daje i javlja ovdje na ovom blogu s radošću koristim i imam duboki osjećaj da sam u Istini. Kao prijatelju želio bi t/nam olakšati da ne dokazujemo istinu, neka nas Istina vodi, tako da u njoj i sa Njom živimo i uživamo... (i) "Neka vam život postane molitva (Kraljica Mira). Tp

  avatar

  15.09.2019. (00:32)    -   -   -   -  

 • EuM

  Mogu za tebe

  Zajedno možemo spojiti nebo
  nek se more i nebo skupa plave
  za tebe mogu dodirnuti maestral
  onda kad me tvoje usne mame..

  Želim da dodir traje samo tren,
  neka zaustavi dotoke vremena
  zajedno možemo nestati sneni
  kao val zastati pokraj grebena.

  Zvijezde nek padaju u bezdan plavi
  duša nek ti zažmiri, neka me nema
  neka te posudi na trenutak sebi
  sve dok sjaji zvjezda i noć meni.

  Neka u vječnosti glazba srca traje
  i ne žali ruke, neka trag ostaje,
  kao krila ptice nek ostaje sjena,
  nek koraci prate srca zaljubljena!

  (Ova pjesma nastala je kao komentar pjesmi na blogu prijateljice shadow-of-soul)

  avatar

  15.09.2019. (00:48)    -   -   -   -  

 • EuM

  Sjeta vremena

  Neka ovi mjehurići sjete
  prate tvoje tragove vremena
  i neka se pitaju vječno
  zašto budućnost nije
  ravnopravno raspoređena

  Neka te prati tvoja slika
  jer vječno u njoj stoji žena
  i ona će znati odgovore
  one za budućnost, koja je
  ravnopravno raspoređena

  Jednog dana, ako nestane slika
  ili završi u nekoj brazdi tvog vrta
  znaj da su vrata vječnosti otprta
  jer i tamo u tragu vremena
  postoji ljepota, tamo živi žena!

  (Odgovor kao komentar na blogu Tragovi vremena)

  avatar

  15.09.2019. (10:22)    -   -   -   -  

 • Boris

  EuM, vjeruj mi da pišem iz srca i duše, jer kada počmem pisati , neznam gdje ću se zaustaviti. Potpuno sam slobodan i opušte. Sve što si mi odgovorio na komentar u cijelosti se slažem s tobom, nevidim kontradikcije.

  Kad kažeš da ne pišeš za vjernike katolike, nego za one koji se traže u vjeri ( jako si to lijepo rekao ), upravo tako i ja kada pišem i govorim o vjeri, ne pišem za vjernike katolike, nego za griješnike, kao što sam prije svega ja. Zato insistiram da se pojmovno jasno izražavamo kada razgovaramo o religiji, a kada razgovaramo o vjeri.

  U enciklopetijskim riječnicima religija se prijevodi kao vjera, a ja se ne slažem sa tom terminologijom. Religiju možemo prevoditi kao neku društvenu nauku ili mit , a vjera nema elemente nauke, vjera je za mene prisni odnos s Bogom, ima mističnih elemenata, ali nije mit. Vjera je čista bezuvjetna ljubav. Ona ne zavisi od toga kojoj religiji pripadaš Te etimološke pogreške vode nas često u zablude, bolje reči u nerazumjevanje onoga o čemu želimo nešto znati i naučiti. Zato ja jako cijenim tvoj teološki pristup koji je može nazvati " Čista ljubav ". Zato sam te i nazvao "Rrijateljem Božjim ". Da , mi griješnici smo prijatelji Božjim. To nas je poučio i pokazao Isus, koji je došao zbog griješnika, a ne zbog onih kojima se nemora obraćati.

  Danas sam sudjelovao preko TV-ekrana na misi u Svetom Roku ( Lika ), i tako vazda po čitavoj Hrvatskoj. To je velika milost i bogatsvo hrvatskog naroda. Jako mi je drago da sam danas s tom, da sam se vratio na tvoj blog, i danas uviđem kolika je vrijednost tvoje upornosti koja ti je darovana.Ne mogu više, zovu me na ručak. Lp.blagoslovljena nedjelja !. Pogreške izkoriniraj( pisanja ) sam.

  avatar

  15.09.2019. (12:23)    -   -   -   -  

 • EuM

  @Boris,
  "Da , mi griješnici smo prijatelji Božji", ovaj tvoj biser ću zapamtiti, doista da nisam grešnik ovdje nebi ni bio, a biti Prijatelj Božji, velika je šast jer i druga strana treba prihvatiti prijateljsku ponudu - a iskreno se nadam da jest i tvoju i moju.
  Ovo smo već apsolvirali ali treba ponekad i ponovit: religija doista nije vjera, pa se i ja ne slažem sa poistovjećivanjem jer se narušava osnovni princip slobode i posebnog doživljaja vjere svakog čovjeka.
  Nadalje, tvoja izreka "Vjera je čista bezuvjetna ljubav" mi ne leži iz razloga što se tako ljubav generalizira a ne stavlja u proces kao i vjera jer se uzajamno dopunjuju. Tvoje timološke odrednice mi pomažu da neke stvari bolje tumačim, i nadam se ne samo ja, no ne želim da se zamaraš time nit ja želim termine iz naftalina, nego iz tekućeg života.
  Treba rasčistiti zablude ako se pojavi potreba, ali čemu nauka o vjeri ako smo to prošli kao studenti a sad treba raditi, živjeti vjerovati, a ne terinološki obrađivati kao nekad. Prihvaćanjem volje Božje, dakle poniznošću, želim potaknuti svoj prije svega napredak u vjeri i ljubavi (obraćenje) a tako po Dduhu svetom i u spoznaji... (Zato tražimo Kraljevstvo nebesko ..ostalo će nam se nadodati)!

  avatar

  17.09.2019. (00:41)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...