Komentari

astrosailor22.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


 • teuta

  Hvala na svim podacima, postovima koje mene osobno jako interesiraju. Voljela bih znati tvoje mišljenje u vezi ovoga.
  Zna se da je energija neuništiva, samo preuzima drugi oblik. A mene interesira ovo u vezi toga...mi ljudi kao energija, znači li to ujedno da čak ako bi postojala mogućnost da nekog usisa crna rupa, po tom zakonu ne bi bili uništeni, ili? Iako mi je poznato da u crnoj rupi vladaju drugi, nama nepozati, zakoni.

  avatar

  28.04.2019. (16:08)    -   -   -   -  

 • astrosailor

  @teuta: prema onom što danas mislimo o crnim rupama, kad bismo ušli u jednu, ne bi ni primijetili. Ništa nam se ne bi dogodilo, jedino ne bi mogli poslati nikakav signal van. Naravno, to sve dok ne bi došli do samog centra, gdje jednadžbe imaju rješenje 1/0 tj beskonačno. Tamo-nitko ne zna što bi se događalo. Ali to je u stvarnom smislu riječi znanstvena fantastika, Mislim da ipak moramo pričekati na neku kvantnu teoriju gravitacije. Iako ima ozbiljnih teorija koje tvrde da takva ne postoji, da gravitacija zapravo niti nije prirodna sila, nego samo zbirna pojava, kao "temperatura" u termodinamici.

  avatar

  28.04.2019. (20:35)    -   -   -   -  

 • teuta

  Hvala ti puno na objašnjenju, puno mi to znači. Obožavam raspravljati o tome, čitati...jednostavno skupljati znanje.
  Koliko sam čula , postoje i bijele rupe, jel'da? U kojima bi se trebalo događati obrnuti proces nego u crnima ali pošto niti ne znamo što se zapravo događa u crnim , možemo samo nagađati. Zanimljiva mi je kvantna teorija koju kad god mogu čitam ili pogledam na internetu.
  Pišeš da je namjera promatrati masivnu crnu rupu u našoj galaksiji, zašto se to nije prvo učinilo? Postoji za to sigurno neki razlog, možeš mi ga navesti molim te. LP

  avatar

  29.04.2019. (12:17)    -   -   -   -  

 • More ljubavi

  Moja Draga znatiželjka i ja često smo raspravljali o takvim temema.
  Mene su tajne Svemira zainteresirale tamo negdije 1996, kada su počele stizati fascinantne fotke sa Hubbla. MIslim da je malo koja ostala a da ju nisam skinuo i pročitao.
  Zapravo me zanima zbog čega se svijet nadmudruje dali postoji život u Svemiru i pokušavaju se uhvatiti tragovi mogućeg života nalaženjem planeta pogodnih za život ili pokušajem da se uhvate signali. Tražimo dokaze u Svemiru a zanemarujemo ono što su nam ostavili na Zemlji, od Puma Punkua do Mohenjo Dara. Zbog čega se okreču leđa materijalnim dokazima na Zemlji a nastoje se pronači bilo kakve naznake mogučeg života u Svemiru.
  Ima još jedan problem kojem pokušavam nači rješenje. U svim starim civilizacijama, koje nisu mogle biti u kontaktu, spominju se katastrofe a najčešće se priča o poplavama koje su uništavale život na Zemlji?
  Pitanje: Šta bi se desilo u slučaju topljenja ledenjaka na polovima?, Jedno je sigurno, došlo bi do porasta razine mora. No koliko bi takva preraspodjela masa mogla poremetiti ravnotežu Zemlje? Dali bi mogla uzrokovati takve poremečaje da se Zemlja postavi u novi ravnotežni položaj, što je osnova statike i dinamike, ravnoteža, te time uzrokovati katastrofe kakve opisuju stare civilizacije? Možda priče o katastrofalnim poplavama imaju svoje uporište i u takvim događajuma.

  avatar

  29.04.2019. (13:06)    -   -   -   -  

 • semper_contra

  Volim ovakavo optimističko gledanje na stvari koje kod mene, cinika i fatalista, izazivaju najdublji pesimizam. Zato te rado čitam.

  avatar

  29.04.2019. (18:43)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Jedini način da bilo kako napredujemo kao vrsta je da pomno zurimo u nebo i prikupljamo podatke. Mislim da je tvoj optimizam opravdan i odobravam nadahnutost koja je jednom istraživaču/znanstveniku potrebna. Iako se sva ta silna tehnologija može zloupotrijebiti, uvijek sam bio ZA razvoj jer treba riskirati - puno toga je za dobiti, a za izgubiti... Nećemo o tome razmišljati. Samo naprijed i hrabro. Hvala na uvijek zanimljivim informacijama :)

  avatar

  30.04.2019. (14:24)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Zanimljivi podaci o ovom snimanju crne rupe, a podatak o velikih 350 TB i ne začuđuje. Znam neke u riječkoj zvjezdarnici, nadam se uskoro čuti ovo i od njih.

  avatar

  30.04.2019. (18:02)    -   -   -   -  

 • Viatrix

  Jako interesantan post i lijepo si objasnio.

  avatar

  30.04.2019. (22:16)    -   -   -   -  

 • astrosailor

  @teuta2: evo, provjerio sam: mjerili su i crnu rupu u središtu naše Galaksije (izvor Sgr A), ali čini se da su do sada obradili samo ovo za M87. Po onom što čitam, djeluje da se rezlutati za Sg A iz drugih mjerenja baš i ne slažu s pretpostavkama, vjerojatno neki nepovoljniji kut promatranja ili nešto takvog. Promjer je oko 50 micro arc.sec., dakle nešto veća bi morala biti. Što se tiče bijelih rupa, tu smo za sada ipak u području fantastike, uglavnom matematičke. Po mom, nema previše smisla o tome razglabati prije nego se zna više o (ne)postojanju kvantne teorije gravitacije. Javim ako ikad izračunam nešto ;-)

  avatar

  01.05.2019. (00:11)    -   -   -   -  

 • astrosailor

  @MLj: koliko se sjećam, oceani su max dubine oko 11km. Netko je dao usporedbu da je to, prema radijusu Zemlje, otprilike taman koliko je debela boja na globusu. Povisi li se razina za par metara, to je jako mali dodatak mase, i ne čini mi se da bi to jače utjecalo na ravnotežu Zemlje. Ono što je bitno je raspodjela masa unutar litosfere. Po mom, puno veći utjecaj bi imala npr. brzo prolazeća zvijezda: ovako kako je pred par mjeseci prošla Ouamamua, ponekad prolaze kroz naš zakutak Galaksije zvijezde ili neki drugi, manje ili više tamni objekti.

  avatar

  01.05.2019. (00:18)    -   -   -   -  

 • astrosailor

  @SC: zanimljivo pročitati da sam toliko pozitivan, neciničan i nefatalističan.

  avatar

  01.05.2019. (00:22)    -   -   -   -  

 • teuta

  Zaista sam ti zahvalna na objašnjenju i odgovorilma. U biti pretpostavljala sam nešto slično u vezi crne rupe u našoj galaksiji.
  Budem te pratila jer si mi jako zanimljiv.

  Laka ti noć.

  avatar

  01.05.2019. (21:57)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...