Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (43)

Marketing


  • traktorijada

    govno vuvijek ispliva na povrsinu bas kao ti i tvoji postovi

    avatar

    08.08.2016. (20:17)    -   -   -   -  

  • lion queen

    govor mržnje na vjerskoj osnovi.

    avatar

    08.08.2016. (21:57)    -   -   -   -  

  • .

    Ne znam zasto tebe toliko okupira vjera i dogadjanja unutar Crkve.
    A ko zna..mozda je to tvoj put do Boga. Mozda jednom tvoji tekstovi budu sasvim suprotni na istu temu.
    Bog zna tako ciniti da se bas oni hladni zagriju a i rekao je da su mu drazi od mlakih vjernika. Nadam se da nikad necu postati mlaka. A i da ces se ti zazariti od ljepote Bozje ljubavi.

    avatar

    08.08.2016. (22:07)    -   -   -   -  

  • Van Klomp

    https://www.youtube.com/watch?v=drk7eggboJw

    avatar

    08.08.2016. (22:15)    -   -   -   -  

  • Emi Gablo

    podsjetio si me na ovo. antidotski (za osobnu uporabu). :)

    avatar

    08.08.2016. (22:34)    -   -   -   -  

  • viviana

    Stvarno izvrsno pišeš! Sve bolje u duhu angažiranog, lucidnog, informiranog i istraživačkog pera. A uz to i duhovito.

    avatar

    09.08.2016. (00:12)    -   -   -   -  

  • Toni

    @queen
    Gdje konkretno vidis govor mrznje?

    avatar

    09.08.2016. (03:58)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    LION QUEEN - Klikni, educiraj se.
    Pitanje: jesam li ja katolik? I jesam i nisam, ovisno o tome po kojem ključu gledamo.
    Jesam katolik po ključu kolektivne identitetske pripadnosti (konfesionalne), utoliko što me dopalo da se rodim u katoličkoj konfesiji, primim sve odgovarajuće sakramente, itd. Nisam se rodio među muslimanima, pravoslavcima, budistima ili protestantima, nego sam se rodio, eto, među katolicima.
    Nisam pak katolik po ključu idejnog samoodređenja, s obzirom da životnom filozofijom koju prakticiram nisam vjernik.
    Ali mogao sam i biti, samo je o meni ovisilo.
    Kada bi me netko omalovažavao ili širio prema meni mržnju na račun same činjenice mog bivanja katolikom prema prvom ključu, koji nije ovisio o meni, bio bi to, da ponovim za tobom, govor mržnje na vjerskoj osnovi.
    Da sam slučajno katolik prema drugom ključu, i da me netko na konto toga omalovažava, ismijava teologiju u koju vjerujem, itd. - mogli bismo doduše raspravljati koliko u tome biva duhovit ili neukusan, pametan ili glup, simpatičan ili ne, ali evo nečega o čemu ne bismo mogli raspravljati ni pod razno: to, naime, nikada NIJE govor mržnje.
    Onako kao što je govor mržnje na vjerskoj osnovi (šovinistička, rasistička kategorija) nazvati nekoga manje vrijednim čovjekom zato što se rodio kao musliman, među muslimanima, i te je konfesionalnosti, ali NIJE govor mržnje (nego eventualno ''islamofobija'', kao kategorija idejnog antagonizma) ružno govoriti o islamskoj teologiji.
    Imbecili i/li ignoranti će spremno vikati kako je govor mržnje na vjerskoj osnovi crtanje karikatura Muhameda ili nedostatak stava mirno u nazočnosti Gospe, ali ja nisam dužan udovoljavati zabludama svakog imbecila i/li ignoranta.

    avatar

    09.08.2016. (04:32)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    TRAKTORIST - ohrabruje čuti da ti mirisom nisam po volji
    EMA - poštedi me svojih koncepata i ne guraj me u njih, suviše su skučeni, suženog obzora
    VAN KLOMP - e to je već portret na kojem se ima što vidjeti :)
    EMI G - baš; dođi na središnju proslavu obilježavanja godišnjice krunjenja slike Čudotvornog Letećeg Špageti Čudovišta
    VIV - hvala, izvrstan kompliment :)
    TONI - dobro pitanje

    avatar

    09.08.2016. (04:54)    -   -   -   -  

  • .

    Može Pero, ubuduće.

    avatar

    09.08.2016. (07:09)    -   -   -   -  

  • Van Klomp

    šalu na stranu, kičeni stil novinarskog načičkanog jezika jedino i pristaje jer vjerno (vjerski) prikazuje obilježavanje središnje parade p(r)onosa "čudotvorne" nakičene slike kojom se pučani diče.
    začudnost je to.

    avatar

    09.08.2016. (07:59)    -   -   -   -  

  • mercies spill

    Bila sam na misi fra Bonaventure Dude kad nam je povjerio svoje osjećaje o Gospi - zamišlja je kao jednostavnu ženu iz susjedstva i znalo bi ga ljutiti da je ljudi kite zlatom. Ipak, s vremenom je oprostio vjernicima tu njihovu ljudsku potrebu. Shvatio je da većina ne zna bolji način izražavanje svog divljenja i zahvalnosti...

    avatar

    09.08.2016. (10:24)    -   -   -   -  

  • https://blog.dnevnik.hr/lu

    Mir i dobro!

    avatar

    09.08.2016. (11:47)    -   -   -   -  

  • traktorijada

    pero, po obicaju opet si u krivu. govna su potrebna da se ocistimo od toksina, pa zato smrde. sve je to dio zivota, bas kao i ti pardon, blognjuz.

    avatar

    09.08.2016. (12:05)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Pitanje: jesam li ja katolik?
    Jako mi se sviđa tvoje obrazloženje kojemu je ovo prva rečenica. Spremih ga u direktorij sa citatima sa bloga.

    avatar

    09.08.2016. (12:26)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Već sam komentirala ali nešto nije bilo u redu s mojim blogom: Ne kiptiš baš od ljubavi i tolerancije!

    avatar

    09.08.2016. (12:56)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    EMA - pretty please
    MIR I DOBRO - cut the crap
    TRAKTORIJADA - how funny
    SEMPER - you're welcome

    avatar

    09.08.2016. (13:17)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    VAN KLOMP - Nisam o tome tako razmišljao, a trebao sam. Da, članak je bijeda, jer pokondirena kaćiperska bruka, i ono što opisuje je bijeda, jer pokondirena kićena bruka, ali ima nešto što je u svemu sublimna viša pogođenost tona: da baš brukom bude izvještavano o srodnoj vrsti bruke.

    avatar

    09.08.2016. (13:22)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    MERCIES SPILL - Fra Bonaventura i ja bi se tu razlikovali na planu osjećaja o Gospi (ili bolje, na bazičnom gnoseološkom planu, na kojem ja ne ignoriram spoznajnu apsurdnost spekulativne metafizike, govorenja o onome o čemu se ne može govoriti, a on eto, ignorira), ali prija mi kad mi čak i od filozofskog antagonista dolazi potvrda ispravnosti kritike nekih oltarolizačkih pokondirenja.

    avatar

    09.08.2016. (14:05)    -   -   -   -  

  • Emi Gablo

    i ti ćeš doći?? jupiiii!!! :D
    sjećanja i osvrti, čini mi se da nisi dobro shvatila post. naime, on je upravo prepun ljubavi prema zdravom razumu. toliko je to dobro prenio da je i u meni dodatno rasplamsao plam. :B

    avatar

    09.08.2016. (14:47)    -   -   -   -  

  • traktorijada

    pero - glupson kao ti trazi paznju kako bi izlijecio komplekse malog pim peka. pim pek ti je pao i bez obzira sto sempre u njega puse, nikako da se digne.

    avatar

    09.08.2016. (15:09)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    SJEĆANJA I OSVRTI - Komentirala si, ali pod prethodnim postom, od prekjučer. Tamo sam ti i odgovorio - što se tiče pitanja ljubavi.
    Što se tiče pitanja tolerancije, svrni pogled gore na odgovor Lion Queen - a ne propusti ni kliknuti na dva linka koja se nude. Tamo ti piše suština onoga što trebaš znati na temu.
    Ja sigurno primjenjujem toleranciju prema vjernicima u onome što i je moja građanska dužnost da primjenjujem: ostavljam, naime, punu slobodu svakome da za svoju dušu ispovijeda i prakticira vjeru kakvu hoće. Ako si, primjerice, musliman - evo ti džamija pa klanjaj do mile volje. Ja te neću u tome sabotirati ni ne tolerirati. Štoviše, kao što sam na jednom mjestu već navodio, po potrebi ću još vjernicima dati i svoj obol da prakticiraju, u onome kako mogu pomoći.
    Na istom tom mjestu sam objasnio i što sve pak ne uključuje građanska obaveza na toleranciju.

    1) Ne uključuje toleriranje teokratskih pretenzija neke od vjerskih skupina koja bi se ponašala kao da bi imala pravo krojiti životne prakse i legislativu za sve građane. Da ostanemo na istom primjeru od gore: ako si musliman, slobodno klanjaj u džamiji, nemoj jesti svinjetinu i nemoj piti alkohol, međutim ako mi pokušavaš uvesti u norme ili čak zakon da nitko ne smije jesti svinjetinu ili piti alkohol - jer tako glasi šerijatsko pravo - e pa neću to tolerirati, reći ću ti da odbiješ sa svojim pretenzijama. Zašto bi se i mene kao ateista ticali tvoji islamski tripovi? Ja tebe ne spopadam da moraš to jesti i piti, nemoj ni ti mene da ne smijem - u tome je sav princip tolerancije. Kako u Hrvatskoj teokratsko ponašanje i ambicije na bivanje državnom religijom svako malo ispoljava slučajno ne islamska zajednica nego katolička crkva - da postane Crkva u katoličkoj Hrvatskoj, da kroji općevažeće moralne i zakonske politike - moj će se ''militantni sekularizam'' svoditi na netoleriranje nametanja katoličkog vjerskog morala i praksi svim građanima (a ne netoleriranje da vjernici sami prakticiraju svoje prakse). Beremo razliku? Bitna razlika!

    2) Ne uključuje toleriranje nečijeg zamišljenog davanja si prava na sakrosanktnost svojih teologija i uvjerenja, koja da ne bi smjela biti izazivana, propitivana, ismijavana, nepodržavana ili antipatizirana u vrijednostima koja propovijeda. Zato što u građanskom društvu ne može biti državne religije niti bilo kakvog drugo sustava uvjerenja koji bi imao status sakrosanktnog - svi smiju biti jedino sljedeći u nizu onih s kojima se smijemo sprdati i kojima ne moramo poklanjati idejno poštovanje.

    Ni 1 ni 2 ne mogu biti pritom predmet legitimnog razilaženja u subjektivnom stavu, nego sam ja tu objektivno i nepobitno u pravu, a u intelektualnom prijestupu ti ignoranti građanskog odgoja, koji si utvaraju pravo na zaštićenu nedodirljivost svojih uvjerenja, nalaze da im je eventualna uvrijeđenost u njima stvar od društvene relevancije, a netoleriranje vlastitih nepripadajućih posezanja (da se nameću drugima) doživljavaju kao primarnu netoleranciju sebe (da sami vjeruju). Zašto sam ja u pravu, a oni u prijestupu? Istinabog, ne po bogomdanosti, ni po nekom ''prirodnom pravu'', koje je iluzija, nego to proizlazi iz činjenice da RH ima građanski ustav, da je tako konstituirana. Na njenom prostoru je tome stoga tako (i na prostoru drugih republika s građanskim ustavom). Tek ako se Hrvatska službeno prekonstituira iz republike u katoličku džamahiriju, pandan Saudijskoj Arabiji ili Iranu, onda ću ja biti u krivu, a prigovor mi za netoleranciju (teokratskog elementa) utemeljen.

    avatar

    09.08.2016. (15:10)    -   -   -   -  

  • Frida

    meni se čini da od stabala u komentarima ne vidiš šumu ... puno toga napisanog o malo toga što bi nekom sekularnom uopće trebalo biti važno....čitam komentare, površno doduše, ali nekako mi sama tema i ograničenja koja si sam dao svom "militantnom sekularizmu" ne idu ruku pod ruku... Sekularizam, pa ni onaj "militantni", makar se ja tih militantnih užasavam bilo gdje, ne bi trebao ograničavati predsjednika/cu ni jedne zemlje da prisustvuje bilo kojem vjerskom događaju, bilo većinske vjerske opredijeljenosti njenih građana, bilo vjerskih manjina... jer nije predsjednik/ca samo onih koji su ateisti, već i svih ostalih... dakle kad ateisti budu imali svoj "vjerski blagdan", sigurna sam da će se Predsjednica odazvati na poziv

    avatar

    09.08.2016. (16:29)    -   -   -   -  

  • mercies spill

    PERO -To što tebi izgleda kao ignoriranje, meni izgleda kao najveće moguće čovjekovo blaženstvo: Blaženstvo siromaštva duhom tj. blaženstvo svijesti potrebe za Bogom :-)

    avatar

    09.08.2016. (17:10)    -   -   -   -  

  • blogi ;)

    Pitanje: Ko u monoteizmu ima jedino pravo na krunu? I kako nastaju paralelne religije? I što je to onda hereza?
    Ima dvije rečenice u Pismu, koje uđoše i u molitvu Mariji, više nema za sigurne zaključke, ako se izuzmu mutne vizije sa Patmosa i njihove bezbrojne interpretacije. Ni Pavao ne spomenu Mariju, a Isus ju oslovljavao "ženo". Sve ostalo je kasnije nastala svojevoljna konstrukcija bez da se "Boga pitalo". Koji reče već na početku: "Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran ... ". I?
    No ovi čini se 100 % sigurno znaju što Bog hoće, ko da s njim svaki dan kavu piju. Pa kad znaju, što im ne vjerovat. ;)

    Kad vidim ovu raju, padne mi na pamet "građanski odgoj" i gospođa Markić. I soda bikarbona. Ne znam zakaj. ;)

    avatar

    09.08.2016. (18:21)    -   -   -   -  

učitavam...