KICKBOXING

srijeda, 22.03.2006.

Još o "najslabijoj karici"

Neki dan sam objavio post o "slučaju Smoljenović". Nakon toga, naravno, sasvim slučajno, emitirana je emisija "Otvoreno" na 1. programu HRT-a, koju je vodila Hloverka Novak Srzić.

Ja i poslije svega stojim kod svojih stajališta - Smoljenović je izašao iz sustava, prekršio kodeks sustava i gotovo. Sustav je uzvratio udarac. Kada je vidio da je sustav jači, onda se pozvao na nacionalnost. A danas, isto kao što je početkom devedesetih bilo moderno napadati Srbe, tako je i danas moderno braniti Srbe, štititi ih i zauzimati se za njihova prava.

Hloverka je ovdje pokazala svoje pravo licemjerno lice. Žalosno, jadno i bijedno! Hloverka? - neš ti borca za prava Srba! Pa zar ona misli da smo svi tako kratke pameti? Ima zgodna izreka: nije meni krivo što me ti lažeš, već je meni krivo što ti misliš da ti ja vjerujem.

Ja nikada nisam tjerao takvu modu, pa niti sam ih napadao kada je to bilo "in", a mislim sada da se trebaju sami braniti i boriti za svoja prava, ali ne na osnovu nacionalnosti, već na osnovu argumenata, sposobnosti, činjenica, rezultata i svih onih karakteristika koje razlikuju dobre i sposobne od loših i nesposobnih, a nikako nisu mjerilo razlike između Srba i Hrvata.

Eto, to je moje mišljenje.

Kad spominjem vrijeme kada je bilo "in" napadati i što sve ne Srbe, sjetio sam se dobrog vica:
Na sastanku HDZ-a u Gruntovcu, svaki je član dobio zadatak da pripremi i kada se da znak da prisili na zamjenu kuće i da potjera jednog Srbina. Vraća se Dudek sa sastanka i misli se, pa u Gruntovcu nema nijednog Srbina osim krčmara Steve. Kakav će on biti član ako ne potjera jednog Srbina. A tog jednog, sigurno će tetec Cinober obraditi. Tako hodajući, susretne krčmara Stevu, pa će mu: Susjed Stevo, bil ja mogel Vas rezervirati.

Zanimljiva se diskusija razvila na news grupi - hr.rec.sport.borilacke-vjestine, a kako se baš svi ne služe tom vrstom komunikacije i e-druženja, evo prenosim:

BBB
Na temelju jucerasnjeg otvorenog i optuzbi da lazu svi ne moze biti da su svi u pravu i da svi lazu! Netko laze ipak vise, i netko je u pravu! Rasomon na hrvatski nacin: dozivotna suspenzija Smoljenovicu da ili ne? Tko je tu ostecen? Tko tu laze! Na koncu mi je bilo naprosto neugodno kad je Ilija rakao gl. tajniku da ima turisticku agenciju, a ovaj njemu da laze! Pa nevjerojatno kakvi se razgovori vode pred kamerama! Zakljucak mi je bio da mi ih je pun k... nek to rijese na sudu i gotovo! DA li netko ima tocne informacije koje se mogu provjeriti?

Timmy
Ne mogu ti ponuditi odgovor, ali jezim se od takvih svadja u savezima bez obzira o kojem sportu je rijec. Cesto su to u pitanju neki impotentni dedeki koji sipaju pamet iz rukava i gledaju samo svoje interese

Sasha
Mozda bi ti pomogao podatak da je na saboru karate saveza bilo glasovano 91:1 (plus minus koji broj) za suspenziju.

D
Zbog cega mislis da je to relevanatno. Pucki pravobranitelj je vrlo jasno stao na stranu g. Smoljenovica, kao i Hloverka, a i velik broj javnih radnika. Svi fakti su na strani g. Smoljenovica, a gospoda iz saveza pricaju sasvim nesuvislo i brane se brojem medalja koje nisu sporne. Osim toga ministartsvo ce navodno poslati i inspekciju. Cinjenica je da je XY godina g. Smoljenovic bio jedini sudac 8 kategorije. Sramontna je recenica onog patetnicnog jadnika iz saveza na pocetku emisije da ne postoji ocjenjivanje sudaca, a onda njemu i nama gospodin Prodanovic objasni da postoje kategorije sudaca na medjunarodnom nivou. Da nije zalosno bilo bi smijesno. Trebao bi to netko staviti u DivX. Smoljenovic, Prodanovic i Radin su demonstrirali civilizirani pristup stvari za razliku od balkanca iz saveza. Zao mi je sto na grupi nema vise komentara jer je emisija bila jako dobra, a cini se da je i tema od velike vaznosti za buducnost karatea u Hrvatskoj.
D.
PS Nemam apsolutno nikakave veze s karateom ali je tema jako zanimljiva

Edge
Po meni pravu istinu je iznio gospodin Pupovac, tajnik Zagrebackog karate saveza. Imam neke kontakte s karateom buduci da sam trenirao dvadesetak godina. Iz mojih saznanja, radi se o privatnim ciljevima koji se zele ostvariti na silu, uz pomoc potenciranja svoje pripadnosti drugoj vjeri. On je sam ustao protiv saveza zato sto su oni pokusali uvesti reda u ionako kaoticni karate savez (u biti , to im je i posao jer su legalno izabrani). Bio je bahat jer je dobrom dijelu ljudi iz saveza bio ucitelj i uzor (faca) i jer je uistino svjetski poznati karate sudac te nije htio da mu oni na bilo koji nacin odredjuju kako da radi. No, jedno je jasno. U bilo kojem sportu, ako se predstavlja neka zemlja, to mora ici preko saveza da bi bilo kako treba. Smoljenovic je otisao prvi puta, oni su mu izrekli opomenu jer nije prema protokolu. Dakle, bio je upozoren. Otisao je opet, pale su teske rijeci i tu smo gdje smo sada. Steta za karate da jedan takav ucitelj trazi svoja prava na "ovakav" nacin. Takodjer, sramota za Hrvatski karate savez da se mora baviti ovakvim problemima. Bolje bi bilo da rjesavaju tekuce (aktualne) probleme kojih ima podosta... Eto , toliko.
Pozdrav

D
Super da si postao i te informacije. Problem je sto za vrijeme citave diskusije u Otvorenom nitko od predstavnika karate saveza nije iznio takve informacije i pokusao ih dokazati cinjenicama. Osim toga da li netko dobro vodi savez vjerujem da se odredjuje na izbornoj skupstini. A zanimljivo je da su izmjenili statut kako bi se moglo biti predsjednikom veci broj mandata (ako sam dobro skuzio). Ako je istina ovo sto kazes to jos uvijek nema veze s cinjenicom da Smoljenovica nisu zeljeli slati na medjunarodna natjecanja (smije li se to povezivati s njegovim pokusajem vodjenja saveza?). Smoljenovic se ne tuzi da je nepravedno ili nepropisno uklonjen s visokog polozaja u karate savezu vec da mu je onemogucen profesionalan rad. Prvo kao karate sucu, a nakon toga kao karate znalcu. Kao sto je g. Radin rekao iza vjerske netpeljivosti cesto se nalaze drugi motivi. U svakom slucaju je zalosno da je doslo do te razine ali i dobro da se moze o takvim stvarima raspravljati na HTV-u. Nisam upoznat s detaljima i iznosim misljenje na temelju informacija iz medija.

D
A i jako zanimljiva informacija koju je rekao g. Smoljenovic da lik koji je spominjao skolsku spremu (ne znam iz kojeg razloga) radi u turistickoj agenicji preko koje karatisti putuju na medjunarodna natjecanja. Po rijecima g. Smoljenovica isti lik je u upravnom i nadzornom odobru karate saveza (nisam siguran u terminologiju). Ako je to istina to je cisti sukob interesa. Obje stvari se mogu provjeriti u roku keks.

Edge
Ma sve je to sukob interesa. Vjerojatno svi imaju putra na glavi. Cijela ta situacija je puno dublja i kompliciranija nego se prikazuje. Prije nekog vremena je karate u Hrvatskoj bio pod par jakih klubova. Potom su oni izgubili vecinu u skupstini i sada se jadaju. Oni su se priklonili Smoljenovicu te koriste situaciju da unesu zbrku u savez. Svojednobno su ti klubovi cak bojkotirali nacionalna takmicenja (nisu slali svoje borce na njih). Osobno, nisam na nicijoj strani, ali ovo sto se desava steti karateu u Hrvatskoj najvise. Sramota

Bluedreamer
Nisam siguran tko je u pravu, ali mi likovi iz saveza nisu nimalo simpaticni, narocito tajnik hrvatskog saveza (onaj mrsavi sta se stalno kiselo cerekao i navodno ima turisticku agenciju :-) Sta se tice Smoljenovica, izgleda kao ubojica; miran, stalozen, hladan (ne bi s njim u ring :-) , a ja na njegovom mjestu ne bi ni teoretski mogao bit onako smiren. Uglavnom, moguce je da se on bahato ponasao itd, ali definitivno je dozivotna kazna previse! Sta se tice nacionalnog sovinizma, mislim da je to malo ispotencirano i da je to dokazano time sto je Pupavac kao srbin predsjednik zagrebackog saveza ako se ne varam. Ali emisija definitivno ludnica, jos kad se javio Vrdoljak, da umres od smija :-)
Mario

Vanja
tajnik je Darko Šimunec i nekada je imao turističku agenciju koju je vodila njegova žena, ali je više nema. znači istina je na sredini. ali ima on još putra na glavi...


Slika je potpunija, zar ne?

- 01:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #