KICKBOXING

utorak, 07.03.2006.

Nije tako bilo!

Vrlo brzo nakon objave prethodnog posta stigao mi je e-mail iz Bihaća s demantijem objavljenog članka. Pa kako sam članak objavio bez komentara, fer je suzdržati se komentara demantija i jednostavno ga objaviti u cijelosti. Pa kaže:

Predmet:
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
– DEMANTOVANJE


Poštovani !

Povodom održavanja Kickboxing prvenstva Unsko-Sanskog Kantona u ''Dnevnom Avazu'' objavljen je članak koji je napisan bez traženja tačnih podataka od strane službenih lica prvenstva.

Tačno je da je 04.05 .u Sali O.Š. ''7.Korpusa'' održano Kickboxing prvenstvo USK-a. Domaćin prvenstva KBK''Sana 2004'' koji su već nekoliko puta pokazali da su pravi domaćini i dobri organizatori Kickboxing takmičenja. Također sve čestitke i priznanje upravi O.Š.''7.Korpus'' koji su već dva puta ustupili Salu i kompletnu školu za potrebe održavanja kickboxing prvenstva.

Takmičenje je proteklo u fer i korektnoj borbi bez ijedne povrede takmičara i kršenja pravila. Oni koji misle lažnim informacijama prekinuti uspješnu organizaciju kickboxing takmičenja u S.Mostu poručujemo da je KBK''Sana 2004'' po drugi put domaćin prvenstva BiH u S.Mostu koje će se održati 29.Aprila 2006.godine. Svi oni koji žele lažnim informacijama spriječit ovakve sportske događaje poručujemo da nisu uspjeli. U Sanskom Mostu će i dalje biti velikih i uspješno organiziranih kickboxing takmičenja.

Natpis u ''Avazu'' – ''Masovna tuča na kickboxing prvenstvu'' - JE NETAČNO

Osim ako autor teksta borbe u S.Mostu, koje su održavane na tri (3) borilišta ne smatra masovnom tučom (poštovanom gospodinu pojašnjavam da djeca učesnici prvenstva USK-a, nisu niti su to ikada pokušali izazvat masovnu tuču na nekom prvenstvu, oni su naučeni od strane svojih trenera da u fer korektnoj i sportskoj borbi pokažu ko je trenutno najbolji na sportskom polju)

U svim organizacijama pa tako i u kickboxu desi se neželjeni i od strane pojedinaca uzrokovan događaj koji svojim sadržajem odvraća pažnju od pravih dešavanja.

U posljednjem meču prvenstva u disciplini Full Contact između Edisa Balića iz Cazina i Bege Osmanovića iz Sanskog Mosta u ringu je sudio Amir Bećirbegović iz S.Mosta. U posljednjoj rundi meča u momentu opomene takmičara sudac Bećirbegović je prekinuo meč i rukama sa strane glave u visini ušiju lagano potapšao Balića te ga sa prednje strane lica odgurnuo rukom upozoravavši ga da poštuje pravila. U tom momentu svi sudci sa preostala dva borilišta bili su završili borbe, takmičari i prisutni gledaoci svi su gledali ovaj meč, pri odguravanju takmičara Edisa Balića u lice od strane sudca Bećirbegovića, sudac Enes Balić također je posmatrao ovaj meč i gest sudca Bećirbegovića je shvatio kao napad na Edisa Balića i uskočio je u ring i bez ikakve opomene zadao udarac rukom u predjelu glave sudcu Amiru Bećirbegoviću, koji je od zadobivenog udarca pao na pod ringa neshvatajući šta mu se desilo pokušao je ustati i u tom momentu ga je u predio lica nogom udario takmičar Edis Balić, sudac Bećirbegović je od tog udarca ostao ležati na podu ringa.

Vidjevši ovaj incident treneri iz uglova Tahirović i Topić uskočili su u ring da bi smirili Enesa Balića i pomogli napadnutom sudcu Amiru Bećirbegoviću, nekolicina takmičara i gledalaca je također ušla u ring u namjeri da smire Enesa Balića koji je pri tom smirivanju od nekog zadobio udarac u lice.

U ring je ušao Vrhovni sudac prvenstva Zijad Halilović i zatražio da Bećirbegovića izvedu van ringa te da mu sa ukaže liječnička pomoć, a da Enesa Balića izvedu van sale što je i učinjeno također je od svih ostalih koji su bili u ringu zahtijevao je da odmah izađu van iz ringa što su svi i učinili bez pogovora, Meč Edisa Balića i Bege Osmanovića nije nastavljen. Vrhovni sudac Zijad Halilović, izrekao je diskvalifikaciju Edisu Baliću zbog nekorektnog ponašanja i zadavanja udarca nogom u predjelu glave sudca u momentu kada je ovaj pokušao ustati od zadobivenog udarca sudca Enesa Balića.

Osim ovog nemilog događaja od strane sudca Enesa Balića i takmičara Edisa Balića sve je proteklo uredno i bez kršenja pravila u fer i korektnom natjecanju.

Postupak sudca Enesa Balića i takmičara Edisa Balića Kickboxing Savez USK-a će najstrožije kazniti, a izvršiocima će biti izrečene odgovarajuće kaznene mjere koje su u nadležnosti Kickboxing Saveza USK-a i Kickboxing Saveza BiH.

Ovaj događaj da sudac izazove incident i napadne kolegu sudca u borilištu, nije se dogodio u historiji postojanja kickboxa. Počinioce ovog događaja treba prepustiti organima Saveza koji će znati šta im je činiti da se ovakvo što više ne dogodi.

Pokušaji sudaca Bećirbegovića i Balića i novinara koji im daju prostor, da ovaj događaj prikažu kao ''Masovnu tuču'' i napad na njih i kao fol zadobivene povrede, ustvari je pokušaj da se spasi lični ugled i pažnja skrene na drugu stranu gledajući pri tom da se oblati organizator i Savez. To je nizak udarac.

Previše slobodno i nepropisno ponašanje sudca u ringu Amira Bećirbegovića, prema takmičaru Edisu Baliću, izazvalo je kod Enesa Balića, (sudca koji je posmatrao meč) pogrešan zaključak i njegovu nepromišljenu odluku, da uđe u ring i intervenira u odbrani takmičara Edisa Balića, čija sigurnost ni jednog momenta nije bila ugrožena. Takmičar Edis Balić je bez razloga zadao udarac nogom u predjelu glave Bećirbegoviću koji je prije toga dobio udarac od Enesa Balića i pokušao da ustane, i to je posljednji udarac koji je izveo u borilištu i više nikad neće imati priliku ući u borilište! Takvi borci u kickboxu nisu potrebni!

S poštovanjem !
Predsjednik Kickboxing Saveza USK-a
Zijad Halilović

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #